Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Intronizacja Jezusa
@wybrana, przeczytalas, ze juz byly oficjalne trzy intronizacje? Czy po raz kolejny wmawiasz wszystkim swoje widzenie swiata? Owszem, jestem tylko uzytkownikiem, ale tak jak wkurza mnie smiecenie przez wspolobywateli tak wkurza mnie smiecenie przez wspolforumowiczow. Regulamin nie jest po to, zeby go ignorowac i wymyslac co rusz te same watki i bic piane na nowo. Gdybys przeczytala poprzedni duzy o intronizacji, to (moze) bys sie zastanowila zanim probowalabys wszystkich przekonac, ze Kosciol to czy tamto. Jezus jest Panem dla poszczegolnych ludzi, ktorym Duch sw pomaga Go przyjac jako Pana swojego zycia. Jest Krolem wszechswiata, czy my Go nim oglosimy czy nie. A jak juz wmawiasz nam, ze Jezus niezbednie oczekuje uznania Go krolem jakiegokolwiek panstwa, to przypomne: Cytuj: Odpowiedział Jezus: «Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd» J 18,37 Przeczytaj w spokoju ten watek (61 stron!), to duzo sie dowiesz na temat Intronizacji i nie bedziesz musiala probowac nam wmawiac ze cos jest tak jak tobie sie wydaje.
|
Pn maja 30, 2016 16:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wybrana napisał(a): Każdy człowiek jest Mistyczną Świątynią Boga, a jego serce jest Jego Ołtarzem.
Intronizujmy Jezusa. Jezus otrzymał godność królewską od swojego Ojca. Wyznajemy więc, że Jezus jest Królem Wszechświata, władcą wszystkich ludzi i narodów oraz Panem wszelkiego stworzenia. Przez intronizację, Jezus staje się naszym Królem, którego słuchamy, Przyjacielem, Powiernikiem i Doradcą, któremu powierzamy wszystkie nasze radości, troski i bóle. Otwórzmy drzwi do naszej wewnętrznej świątyni, by Jezus zamieszkał w nas, w naszym sercu, w naszych myślach, w naszej duszy. Tylko Jezus jest dla nas drogą, światłem, życiem. Pozwólny Mu się prowadzić, prowadzić ku naszemu zbawieniu. Jezus Królem, Jezus Panem, Jezus Bogiem mym.
Czy ci, co na tym forum przeczytają mój post, również są za intronizacją Jezusa jako naszego Króla ?, Króla Polski. Jedynego Króla bez dodatkowych pośredników.
Co sądzicie na ten temat ? Tylko jest zasadnicze pytanie jak ty wybrana rozumiesz intronizowanie Jezusa jako króla Polski?
|
Pn maja 30, 2016 16:41 |
|
 |
Robek
|
wybrana napisał(a): Robek, to był post skierowany dla ludzi, których serca są wypełnione wiarą. Jeżeli nie masz wiary, to przynajmniej nie kpij z niej. Jeżeli stać cię tylko na takie zachowanie, to nie pisz w moich postach. Twojego zachowania nic nie jest wstanie usprawiedliwić. Nie chcesz zostać królową? JedenPost napisał(a): wybrana, czym zawinił Ci Jezus, że chcesz Go zdegradować?
"Król Polski"? Zdawało mi się, że wierzycie, że Jezus jest Królem Wszechświata. Co będzie następne? Jezus prezydentem Warszawy? Wojewodą? To troche nie za bardzo. Z Boga zrobić Króla, to tak jakby z bezrobotnego zrobić bezdomnego Takie coś nie jest najlepszym pomysłem.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn maja 30, 2016 18:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W Polsce Aktu Intronizacji dokonano już trzykrotnie. Najpierw, w 1920 r. dokonał go prymas Polski kard. Edmund Dalbor na Jasnej Górze. Odnowiony on został rok później w Krakowie w bazylice Najświętszego Serca Pana Jezusa z udziałem całego Episkopatu Polski. W uroczystości wzięła wówczas udział ponad stutysięczna rzesza wiernych.
Trzeci raz uznania Jezusa Królem Polski dokonał Prymas Tysiąclecia, abp Stefan Wyszyński 28 października 1951 r., kiedy to, w ukryciu przed władzami komunistycznymi, w święto Chrystusa Króla ślubował w imieniu narodu polskiego.W 1969 r. papież Paweł VI podniósł święto Chrystusa Króla do rangi uroczystości, a więc najwyższej wagi obchodu liturgicznego w Kościele, nakazując czcić Chrystusa jako Króla Wszechświata.
Uznania Jezusa za swojego Króla i Pana dokonało już, razem z władzami świeckimi i duchownymi, kilkadziesiąt miast, miejscowości i kilkaset parafii w Polsce. Obok archidiecezji warmińskiej takiego aktu dokonała m.in. diecezja elbląska i łomżyńska.
zrodło: ekai.pl
Dlaczego Episkopat Polski nie chce przyjąć Chrystusa jako Króla Polskiego Kościoła. Jezus założył Kościół i tylko On może w nim Królować, Królować w sercach wszystkich Chrześcijan.
|
Pn maja 30, 2016 23:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://episkopat.pl/dokumenty/listy_pas ... stusa.html,,Nie trzeba więc Chrystusa ogłaszać Królem, wprowadzać Go na tron. Bóg Ojciec wywyższył Go ponad wszystko. Trzeba natomiast uznać i przyjąć Jego królowanie, poddać się Jego władzy, która oznacza moc obdarowywania nowym życiem, z perspektywą życia na wieki. Realizacja zadania zakłada przyjęcie tego, co Jezus daje, domaga się życia Jego miłością i dzielenia się Nim z innymi. Chodzi o umiłowanie Jezusa do końca, oddanie Mu swego serca, zawierzenie Mu naszych rodzin, podjęcie posługi miłości miłosiernej i posłuszeństwo tym, których ustanowił pasterzami. Ten konkretny program nie potrzebuje jakiejkolwiek formy intronizacji. Konieczne jest szerokie otwarcie drzwi Jezusowi, oddanie mu swego życia. Gdy dokonamy tego w naszych domach i parafiach, zmieni się oblicze naszej Ojczyzny i Kościoła.Szczególną drogą może być uznanie królowania Jezusa poprzez umiłowanie Jego Najświętszego Serca. Początkiem tej drogi niech będzie odnowienie dziś, we wszystkich świątyniach, aktu poświęcenia rodziny ludzkiej Jezusowi Chrystusowi Królowi wszechświata. Na realizację tej drogi w codzienności udzielamy wszystkim pasterskiego błogosławieństwa." Podpisali: Pasterze Kościoła katolickiego w Polsce obecni na 359. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie, w dniach 2-3 października 2012 r.
|
Wt maja 31, 2016 7:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hominibus napisał(a): http://episkopat.pl/dokumenty/listy_pasterskie/4741.1,O_krolowaniu_Jezusa_Chrystusa.html
,,Nie trzeba więc Chrystusa ogłaszać Królem, wprowadzać Go na tron. Bóg Ojciec wywyższył Go ponad wszystko. Trzeba natomiast uznać i przyjąć Jego królowanie, poddać się Jego władzy, która oznacza moc obdarowywania nowym życiem, z perspektywą życia na wieki. Realizacja zadania zakłada przyjęcie tego, co Jezus daje, domaga się życia Jego miłością i dzielenia się Nim z innymi. Chodzi o umiłowanie Jezusa do końca, oddanie Mu swego serca, zawierzenie Mu naszych rodzin, podjęcie posługi miłości miłosiernej i posłuszeństwo tym, których ustanowił pasterzami. Ten konkretny program nie potrzebuje jakiejkolwiek formy intronizacji. Konieczne jest szerokie otwarcie drzwi Jezusowi, oddanie mu swego życia. Gdy dokonamy tego w naszych domach i parafiach, zmieni się oblicze naszej Ojczyzny i Kościoła.Szczególną drogą może być uznanie królowania Jezusa poprzez umiłowanie Jego Najświętszego Serca. Początkiem tej drogi niech będzie odnowienie dziś, we wszystkich świątyniach, aktu poświęcenia rodziny ludzkiej Jezusowi Chrystusowi Królowi wszechświata. Na realizację tej drogi w codzienności udzielamy wszystkim pasterskiego błogosławieństwa."
Podpisali: Pasterze Kościoła katolickiego w Polsce obecni na 359. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie, w dniach 2-3 października 2012 r. Bóg Ojciec wywyższył Jezusa ponad wszystko Jezus jest Królem Wszechświata, Królem wszelkiego życia i my chrześcijanie wszyscy o tym wiemy. Będąc chrześcijanami wiemy, kim był Jezus, co nauczał, co dla nas uczynił, ale czy potrafimy aktem własnej woli zaświadczyć, że my chrześcijanie pragniemy, by Jezus był naszym Królem, Władcą, Zbawieniem. Czy potrafimy świadczyć mową, świadczyć naszym życiem Itronizacja Jezusa, jest wyrazem naszej woli, jest naszym oświadczeniem, tak Jezu my Polacy pragniemy byś Ty Królował nad nami, pragniemy tobie tylko ufać i zawierzyć z ufnością nasze życie Św.Faustynie Kowalskiej Pan Jezus powiedział: "Obiecuję, że dusza, która będzie czcić ten obraz nie zginie. Przez ten obraz udzielać będę wiele łask, a przez to niech ma przystęp wszelka dusza do niego" (Dz. 570) Modlitwę Koronkę do Miłosierdzia Bożego podyktował Pan Jezus. "Przez nią uprosisz wszystko, jeżeli to, o co prosisz będzie zgodne z wolą moją" (Dz.1731) Przez przesłanie zawarte w objawieniach Św. Faustyny Kowalskiej widzimy, że Jezus pragnie naszego uwielbienia, naszej modlitwy zanoszonej do Niego, naszych deklaracji Intronizacja całej Polski była by taką deklaracją, aktem wyznania naszej woli, zawarty w sposób uroczysty, głoszący całemu świata, że my Polacy ogłaszamy, że Jezus Chrystus jest naszym Królem, Panem, Władcą . Czy kraj nasz nie może stać się zadeklarowanym aktem woli Monarchią, największą, najchlubniejszą, najpiękniejszą, monarchią na której tron obieramy i głosimy całemu światu, że Jezus Chrystus jest naszym jedynym Królem, ze pragniemy Jego władzy i panowania nad nami - nad ludzmi, którzy pragną Go całym sercem, całym swoim życiem Potrafiliśmy zmienić ustrój na świecie. Polak został Papierzem Kościoła Katolickiego. My wszyscy chrześcijanie aktem zjednoczenia ogłośmy, że jesteśmy największym mocarstwem świata, bo Króluje w nim Bóg. Bądzmy przykładem, że jak głoszą przepowiednie, jesteśmy godni, by stać się Narodem Wybranym. Stańmy się wzorem dla tego zagubionego świata - wzorem do naśladowania
|
Wt maja 31, 2016 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Toz przeciez juz trzy razy oglosili! Bog nie potrzebuje uznania przez ludzi pozornego Jego krolowania nad jakims krajem. U Niego nie ma ani Greka ani Zyda a z kazdego narodu, no kto wybrana jest Mu mily? Myslisz ze uroczysty dekret podpisany przez obecny triumwirat: Duda-Szydlo-Kaczynski to jest to, co Pana Jezusa by wprawilo w zachwyt?
Czy moze raczej przyjecie uchodzcow z terenow wojennych bez deklaracji, jacy to my jestesmy pobozni i swieci na pokaz byloby Mu milsze?
|
Wt maja 31, 2016 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Toz przeciez juz trzy razy oglosili! Bog nie potrzebuje uznania przez ludzi pozornego Jego krolowania nad jakims krajem. U Niego nie ma ani Greka ani Zyda a z kazdego narodu, no kto wybrana jest Mu mily? Myslisz ze uroczysty dekret podpisany przez obecny triumwirat: Duda-Szydlo-Kaczynski to jest to, co Pana Jezusa by wprawilo w zachwyt?
Czy moze raczej przyjecie uchodzcow z terenow wojennych bez deklaracji, jacy to my jestesmy pobozni i swieci na pokaz byloby Mu milsze? Mylisz się, Bóg nie potrzebuje naszego uznania, ale na pewno pragnie go. Dekret ten byłby aktem woli, świadectwem całego narodu polskiego, wszystkich chrześcijan. Wymienianie po nazwisku polityków, uważam za bardzo niestosowne.
|
Wt maja 31, 2016 10:00 |
|
 |
JedenPost
|
wybrana napisał(a): Dekret ten byłby aktem woli, świadectwem całego narodu polskiego Naród polski nie składa się tylko z chrześcijan, więc nie, nie byłby.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt maja 31, 2016 10:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybrana, deklaracje slowne i modlitwy na pokaz Pan Jezus krytykowal. Uwazasz, ze teraz zmienil zdanie?
Przeczytaj w koncu glowny watek, to zrozumiesz, dlaczego oficjalna czwarta Intronizacja dzis bylaby obraza dla Jezusa.
|
Wt maja 31, 2016 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): wybrana napisał(a): Dekret ten byłby aktem woli, świadectwem całego narodu polskiego Naród polski nie składa się tylko z chrześcijan, więc nie, nie byłby. Ale większością są chrześcijanie. Jeżeli ktoś jest niewierzący, czy nie jest chrześcijaninem, to przecież nikt go siłą nie zmusza. Tak jest w każdym kraju, że decyzje państwowe są uchwalane przez większość
|
Wt maja 31, 2016 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Wybrana, deklaracje slowne i modlitwy na pokaz Pan Jezus krytykowal. Uwazasz, ze teraz zmienil zdanie?
Przeczytaj w koncu glowny watek, to zrozumiesz, dlaczego oficjalna czwarta Intronizacja dzis bylaby obraza dla Jezusa. Dlaczego uważasz, że na pokaz. Czy tak nisko cenisz wiarę ludzi ? Dlaczego uważasz, że Intronizacja Jezusa byłaby dla Niego obrazą, a skąd ty o tym wiesz ? Czy Jezus nie pragnie naszych modlitw do Niego ? Naszych deklaracji wiary ? W czym ty widzisz obrazę ?. Czy obrazą nie nie jest sposób w jaki żyją chrześcijanie. Czy chrześcijanie świadczą o swojej wierze. Jak wygląda świat ? Jezus powiedział : Każdy kto zaświadczy o mnie, ja zaświadczę o nim przed Bogiem Dlaczego tak bardzo mamy wystrzegać się świadczenia o Jezusie ?
|
Wt maja 31, 2016 10:17 |
|
 |
JedenPost
|
wybrana napisał(a): Ale większością są chrześcijanie. Jeżeli ktoś jest niewierzący, czy nie jest chrześcijaninem, to przecież nikt go siłą nie zmusza.
Nie piszę o zmuszaniu, tylko o fakcie, że wbrew temu co mówisz, nie byłoby to świadectwo całego narodu, tylko jego części.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt maja 31, 2016 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybrana, czyli masz misje: zbierz 40 milionow Polakow i zorganizuj Intronizacje. Do dziela!
|
Wt maja 31, 2016 10:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Wybrana, czyli masz misje: zbierz 40 milionow Polakow i zorganizuj Intronizacje. Do dziela! Kropla drąży skałę.
|
Wt maja 31, 2016 15:00 |
|
|
|