Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość
Post Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Kim jest Teista? Bo jestem kimś pomiędzy katolikiem a protestantem i nie wiem co wybrać (najlepiej gdyby była opcja "chrzescijanin z własnym zdaniem")

Śr kwi 04, 2012 20:19

Jestem absurdalna, dawno temu założyłam to konto na forum, ale dopiero dziś postanowiłam się przywitać. :) Katoliczka, przy czym mama prawie ateistka (jeszcze się waha), a tata zainteresowany filozofią buddyzmu. Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Wt kwi 10, 2012 18:01

katoliczka :) pozdrawiam

Cz kwi 12, 2012 21:47
wloczykij napisał(a):
Kim jest Teista? Bo jestem kimś pomiędzy katolikiem a protestantem i nie wiem co wybrać (najlepiej gdyby była opcja "chrzescijanin z własnym zdaniem")

Nazywa się to wiarą supermarketową. Powinna być taka opcja, ponieważ to stwierdzenie papieża Benedykta XVI.

Cz kwi 12, 2012 22:02
Cytuj:
Nazywa się to wiarą supermarketową.

Co masz na myśli? Nie brzmi to zbyt pochlebnie - nie można mieć w pewnych kwestiach własnej opinii?

Cz kwi 12, 2012 22:24
Ja to jestem po części deistą,po części unitarianinem.

w każdym razie uznaję istnienie Boga,Bóg jest jeden

Cz kwi 12, 2012 23:04
Póki co jestem tylko Ego, które utozsamia sie z pewnymi łatkami...
...Wielkiego Dzieła jeszcze nie "dokonałem" ale kto wie, moze z czasem dowiem się kim jestem naprawdę...

Cz kwi 12, 2012 23:09
wloczykij napisał(a):
Cytuj:
Nazywa się to wiarą supermarketową.

Co masz na myśli? Nie brzmi to zbyt pochlebnie - nie można mieć w pewnych kwestiach własnej opinii?

W pewnych kwestiach można, w wyborze prawd wiary nie można. Nie można też grzechu nazywać słabością czy niedoskonałością i rozgrzeszać się... bo tak mówi psychologia.

Pt kwi 13, 2012 0:27
Cytuj:
W pewnych kwestiach można, w wyborze prawd wiary nie można. Nie można też grzechu nazywać słabością czy niedoskonałością i rozgrzeszać się... bo tak mówi psychologia.

Więc na drugi raz dopytaj się dla pewności zanim wydasz osąd - nie chodziło mi o spowiedź tylko o stosunek do Maryi i świętych oraz do świętych figur, obrazów itp., co nie jest pogwałceniem obowiązków katolika. I tylko o to.

Pt kwi 13, 2012 6:22
wloczykij napisał(a):
Cytuj:

Więc na drugi raz dopytaj się dla pewności zanim wydasz osąd - nie chodziło mi o spowiedź tylko o stosunek do Maryi i świętych oraz do świętych figur, obrazów itp., co nie jest pogwałceniem obowiązków katolika. I tylko o to.

Jeśli to sprawa dogmatów dotyczących NMP to też musisz je przyjąć, świętych obcowanie także.

Pt kwi 13, 2012 7:02

Jestem wierzącym i praktykującym agnostycznym katolikiem :)

Mój agnostycyzm polega na tym, że twierdzę, iż ludzki rozum może co najwyżej dojść do twierdzenia: "to prawdopodobne, że Bóg istnieje, ale nie mamy na ten temat pewnej wiedzy". I tu pojawia się dla niego nieprzezwyciężalna granica (biblijna "zasłona"), którą przekroczyć można tylko wysiłkiem wiary. Tak właśnie rodziła się moja wiara i tu znalazła swoje miejsce. Z mojej wiary wyrosła religijna praktyka. A moja wiara i moja praktyka realizowane razem zrobiły ze mnie świadomego katolika :)

Pt kwi 13, 2012 8:27
Cytuj:
Jeśli to sprawa dogmatów dotyczących NMP to też musisz je przyjąć, świętych obcowanie także.

To sprawa modlitw do NMP i świętych który urósł do niebotycznych rozmiarów. Generalnie idea modlitwy o wstawiennictwo jest mi odległa. A dogmaty są dla mnie kwestią poboczną i nie stanowią problemu.

Jest coś jeszcze co Ci się wydaje, że o mnie wiesz? :P

Pt kwi 13, 2012 10:20
Ja wierzę w takie podstawowe rzeczy:
- Bóg (siła sprawcza) dał początek i stworzył wszechświat i dalej w niego nie ingeruje.
-Jakby Bóg „chciał” to by mógł zaingerować.
-Istnieje życie pozagrobowe chodź nie wiem jak wygląda.
-Należy trwać w dobru cokolwiek się w życiu nie wydarzy

To najrozsądniejsza forma wiary.Przyjmuje to, co najlepsze w teizmie i to co najlepsze w ateizmie. Religia uczy ludzi co mają myśleć, deizm natomiast jak myśleć.
Nie jestem zamknięty na wiare (jak myśli wielu katolików)

Pt kwi 13, 2012 10:24

Zabrakło chyba w tej ankiecie po prostu "chrześcijanin". Wierzę w Jezusa Chrystusa, Zbawiciela i Pana, jedynego pośrednika między ludźmi i Bogiem.
Żadna z tych "szufladek" ankietowych do mnie nie pasuje.
To podział na religie, ale z wiarą chyba niewiele ma wspólnego.

N kwi 22, 2012 18:05
wk00 no to teista lub protestant- warto zapoznać się z definicjami, zanim wybierze się w ankiecie.
Ludzie są istotami myślącymi, które mają swoje zdanie. Nie jesteś wyjątkiem. Grunt to wybrać z czym się utożsamiasz. Są katolicy, którzy nie wierzą w piekło. Są też tacy, którzy uważają, ze z grzechu pierworodnego można się wyspowiadać. Dlatego warto się dowiedzieć co nieco o doktrynach i sprawdzić, która prezentuje poglądy Tobie bliskie, z którym się zgadzasz- choćby w 80% :P.

N kwi 22, 2012 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 113  Następna strona