Autor |
Wiadomość |
Nunka
|
 Re: Tydzień apostazji
piok333 napisał(a): A ostrzegam, bo tak przykazuje Pismo: Ez 33, 1-9. Przypomniał mi się Mad Max III, z tym, że tam zamiast pisma mieli opowieść - taka mała dygresja 
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Pt lip 27, 2012 16:29 |
|
|
|
 |
piok333
|
Nierozumny jest ateusz, co nie odróżnia zwidów od wiary  O Inkwizycji mam zdanie proste: na jej temat stworzono czarną legendę. I to jeszcze na potrzeby zaciemnienia zwanego butnie i powszechnie "oświeceniem". Później do czarnej legendy dokładano już tylko kolejne, coraz bardziej absurdalne wątki. Opowieść w Mad Maxie III... Nie pamiętam, ale czy to nie była aby jakaś parodia Biblii... Niemało takich w różnych filmach.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pt lip 27, 2012 19:43 |
|
 |
Nunka
|
piok333 napisał(a): Opowieść w Mad Maxie III... Nie pamiętam, ale czy to nie była aby jakaś parodia Biblii... Niemało takich w różnych filmach. Nie ma to nic wspólnego z Biblią, po prostu sposób w jaki piszesz(bo tak przykazuje Pismo), przypomniało mi ten film  W filmie mówią - w zależności od tłumaczenia: Tak głosi legenda.
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Pt lip 27, 2012 19:54 |
|
|
|
 |
piok333
|
Nunka napisał(a): Nie ma to nic wspólnego z Biblią No to fajnie  Nie lubię, gdy ktoś szydzi z tej świętej Księgi 
|
Pt lip 27, 2012 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): O Inkwizycji mam zdanie proste: na jej temat stworzono czarną legendę. I to jeszcze na potrzeby zaciemnienia zwanego butnie i powszechnie "oświeceniem". Później do czarnej legendy dokładano już tylko kolejne, coraz bardziej absurdalne wątki.
Jakie? Czyżbyś zaprzeczał zbrodniom na ludzkości, których dopuszczał się kościół katolicki? 
|
Pt lip 27, 2012 23:32 |
|
|
|
 |
piok333
|
W tej materii polecam dwie książki:  Romana Konika "W obronie Świętej Inkwizycji" oraz  Vittorio Messoriego "Czarne karty Kościoła". Kapitalnie przedstawione, jak antykatolicy budowali czarną legendę Inkwizycji.
|
So lip 28, 2012 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): Kapitalnie przedstawione, jak antykatolicy budowali czarną legendę Inkwizycji. No popatrz, a ja myślałem, że kościelne zbrodnie na ludzkości oparte są na historycznych faktach, tymczasem okazuje się, że to tylko "legenda"  Napisz, czemu miałbym nie odnieść teraz wrażenia, że próbujesz zatuszować zło, które wyrządzał kościół?
|
So lip 28, 2012 14:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nawet gdyby ofiara takiej inkwizycji była tylko jedna to już jest o tą jedną za duzo. A jaki sens czytac takiego Messori, z pewnością musi być stronniczy, jak to katolik piszący o sprawach kościoła. Przedstaw coś obiektywnego
|
So lip 28, 2012 14:35 |
|
 |
JedenPost
|
Mike29 napisał(a): No popatrz, a ja myślałem, że kościelne zbrodnie na ludzkości oparte są na historycznych faktach, tymczasem okazuje się, że to tylko "legenda" Mike29, a czytałeś o Inkwizycji cokolwiek, czy opierasz się tylko na powszechnych wyobrażeniach? Bo te naprawdę tworzą właśnie legendę. Inkwizycja ma swoje za uszami, prowadzony przez KK terror jest historycznym faktem, ale niekoniecznie akurat w takiej formie i akurat w takiej skali, jak się o tym (w tym o Inkwizycji) powszechnie sądzi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So lip 28, 2012 14:40 |
|
 |
silgar
|
Cytuj: No popatrz, a ja myślałem, że kościelne zbrodnie na ludzkości oparte są na historycznych faktach, tymczasem okazuje się, że to tylko "legenda" Napisz, czemu miałbym nie odnieść teraz wrażenia, że próbujesz zatuszować zło, które wyrządzał kościół? Kościelne zbrodnie to jedna sprawa, a tworzenie czarnej legendy druga. Oba te fakty wcale się nie wykluczają 
|
So lip 28, 2012 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Mike29 napisał(a): No popatrz, a ja myślałem, że kościelne zbrodnie na ludzkości oparte są na historycznych faktach, tymczasem okazuje się, że to tylko "legenda" Mike29, a czytałeś o Inkwizycji cokolwiek, czy opierasz się tylko na powszechnych wyobrażeniach? Bo te naprawdę tworzą właśnie legendę. Inkwizycja ma swoje za uszami, prowadzony przez KK terror jest historycznym faktem, ale niekoniecznie akurat w takiej formie i akurat w takiej skali, jak się o tym (w tym o Inkwizycji) powszechnie sądzi. To już inna sprawa - skala zjawiska. Tymczasem taki piok formułuje zdania w taki sposób, by wytworzyć wrażenie, ze żadnej inkwizycji nie było i to tylko legenda. To co robił hitler to pewnie też legenda... silgar napisał(a): Kościelne zbrodnie to jedna sprawa, a tworzenie czarnej legendy druga. Oba te fakty wcale się nie wykluczają  Trudno jednak nie oprzeć się podejrzeniu, że "legenda" to zabieg w celu wybielenia wszelkich win kościoła. Papież w końcu za coś przepraszał i dobrze by było, żeby piok o tym nie zapominał. Zbadanie tego w jakiej skali była inkwizycja winno być przedmiotem badań żadnej ze stron, tylko neutralnych ludzi, w których interesie nie leży ani dobro, ani zło kościoła, tylko suche fakty.
|
So lip 28, 2012 14:56 |
|
 |
piok333
|
Mike29 napisał(a): Tymczasem taki piok formułuje zdania w taki sposób, by wytworzyć wrażenie, ze żadnej inkwizycji nie było ... i znowu zwidy Inkwizycja oczywiście była, ale powszechny jej osąd opiera się bardziej na czarnej legendzie niż na tym, jak faktycznie działała. EDIT: tematy o Inkwizycji są już na forum, np. 1. viewtopic.php?f=7&t=1550 2. viewtopic.php?f=16&t=9279
Ostatnio edytowano So lip 28, 2012 15:15 przez piok333, łącznie edytowano 1 raz
|
So lip 28, 2012 15:05 |
|
 |
silgar
|
Mike29 napisał(a): Trudno jednak nie oprzeć się podejrzeniu, że "legenda" to zabieg w celu wybielenia wszelkich win kościoła. Papież w końcu za coś przepraszał i dobrze by było, żeby piok o tym nie zapominał. Zbadanie tego w jakiej skali była inkwizycja winno być przedmiotem badań żadnej ze stron, tylko neutralnych ludzi, w których interesie nie leży ani dobro, ani zło kościoła, tylko suche fakty. Legenda to legenda, na pewno nie tworzył jej KK  Trudno przypuszczać, żeby różne środowiska nie chciały wykorzystać i zmanipulować takiej okazji do krytyki KK jaka jest inkwizycja. Jeśli ktoś chce zagłębiać się w ten temat to nie widzę przeszkód. Nie widzę, też na razie aby piok333 czymś konkretnemu przeczył. To się oczywiście może zmienić, bo z nim to nigdy nic nie wiadomo  Odnośnie samej inkwizycji, powstaje teraz coraz więcej porządnych opracowań. Naprawdę nie ma problemu w tej sprawie.
|
So lip 28, 2012 15:13 |
|
 |
piok333
|
silgar napisał(a): Nie widzę, też na razie aby piok333 czymś konkretnemu przeczył. To się oczywiście może zmienić, bo z nim to nigdy nic nie wiadomo Potraktuję tę uwagę z wyrozumiałością 
|
So lip 28, 2012 15:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): Inkwizycja oczywiście była, ale powszechny jej osąd opiera się bardziej na czarnej legendzie niż na tym, jak faktycznie działała.
Czy zabijano ludzi w kościelnej inkwizycji?
|
So lip 28, 2012 15:26 |
|
|
|