Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wiara jako główna wartość w życiu człowieka 
Autor Wiadomość

Post Wiara jako główna wartość w życiu człowieka
Dzieńdobry :) jestem tegoroczną maturzystką.jestem bardzo zainteresowana różnymi aspektami wiary,dlatego też wybrałam temat maturlany z nią bezpośrednio związany(dokładnie jest on podany w temacie).
Pracę swoją pragnę rozpocząć od Biblii,ponieważ wiara miała w przy jej powstawaniu bardzo silny wpływ na ludzi.jednak zastanawiam się wciąż,który fragment tej księgi będzie się najlepiej nadawał jako materiał do poruszenia w pracy.Dziękuję za każdą podpowiedź:)

Będąc świadoma tego,iż wiara wciąż się zmienia,jednak bez niej człowiek niemiałby chyba racji bytu,szukam różnych jej form - od początku,gdy był to politeizm,wiara w Jednego Boga,późniejsza wiara w lepsze jutro czy samego siebie,do teraz,gdy wielu z nas wierzy w siebie i pieniądze.Potrzebuję dzieł odnoszących się do ww tematów.Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ludzie posiadający w swojej bibliotece ciekawe tytuły odnoszące się do tematów podzieliły się nimi.
Pozdrawiam :)

N lut 25, 2007 19:20

Proponowałbym w tej pracy uwzględnić także ateizm i zastanowić się przed wysnucie stwierdzenia, że człowiek bez wiary nie miałby racji buty ;)

N lut 25, 2007 21:18
Zobacz profil WWW

(...) racji buty ;)

bytu* ;d
Ostatnio często wciskam odwrotnie "u" i y" ;d

N lut 25, 2007 21:20
Zobacz profil WWW

Gdyby to była np. magisterka, to moznaby się pokusić o uwzględnienia ateizmu. ale to ma być króciutka prezentacja maturalna, a ona musi trzymać się sciśle tematu - na ateizm nie byłoby najzwyczajniej w świecie czasu, zreszta to nie ta kategoria
Jeśli chodzi o przykłady z Biblii, to nasuwają mi się takie jak: Abraham, apostołowie, Maryja - w ich życiu wiara miała ogromne znaczenie i bardzo wpłynęło na to zycie

N lut 25, 2007 21:21

tak oczywiście,ateizm też się pojawi,jako brak przynależności do którejkolwiek z religii,ale do omówienia tego również potrzebuję jakiegoś dzieła literackiego :)
a wniosek wysunęłam na podstawie licznych przemyśleń,dzień w dzień w sumie o tym myślę.bo czy jest ktoś ktow w nic nie wierzy?zawsze żyjemy opierając się o coś/kogoś.ten,kto mówi,że nie wierzy w nic i w nikogo,żyjąc z nadzieją,wierzy więc w następną chwilę,dzień,które moga coś zmienić,prawda?:)
[/u]

N lut 25, 2007 21:24

Literatura literaturą, ale przede wszystkim to ma być właśnie Twoimi słowami :)

N lut 25, 2007 21:35
Zobacz profil WWW

A może ktoś czytał ciekawą książkę w której odznacza się w jakiś sposób wiara[inna niż w Boga]?Szukam ciekawych materiałów dzięki którym będę mogła zagłębić się w temat.

Pn lut 26, 2007 18:33

do teraz,gdy wielu z nas wierzy w siebie i pieniądze.

Powiedziałbym, że ludzie wierzyli w moc pieniądza od momentu pojawienia się pierwszych pieniędzy zaś wiara w siebie jest zapewne równie stara jak sam człowiek... Widze, że nie robisz podziału na wiare jako przekonanie o czymś i wiare w sensie religijnym a to nie to samo np.tródno powiedzieć by twoja mama oddawała cześć proszkowi "X" choć wierzy w jego skuteczność itd. ...

Pn lut 26, 2007 21:56

ale tak właśnie będzie wyglądała moja prezentacja,odnosząca się współczesności w której u wielu ludzi pieniądz stoi na 'podium' zamiast Boga,gdzie w kryzysie nie zwracamy się do Niego a do innych ludzi pokładając w nich swą wiarę.

Wt lut 27, 2007 12:47

tak dokładniej co do tego proszku,pieniędzy i siebie.w proszek wierzy w jednej sprawie[lub dwóch - odplamianie i odświeżanie]a do pieniędzy chcę nawiązać,bo są tacy,którzy wszystko od nich uzależniają,tak jak wielu wszystko pokładają w Bogu

Wt lut 27, 2007 12:49

hehe,dobre;d
ale tak właśnie będzie wyglądała moja prezentacja,odnosząca się współczesności w której u wielu ludzi pieniądz stoi na 'podium' zamiast Boga,gdzie w kryzysie nie zwracamy się do Niego a do innych ludzi pokładając w nich swą wiarę.

Czuć katolicką propagande :)
Pieniądze były stawiane na 'podium' jak już mówiłem od momentu wynalezienia pieniędzy niema w tym nic nowego czy typowo współczesnego bogactwa porządają zarówno chrześcijanie jak ateiści,hinduiści,buddyści itd. niezależnie od religii i tak było zawsze przykładów w historii nie brakuje z resztą tak samo z innymi ludźmi bo chyba nie sądzisz, że np. w takim średniowieczu gdy tylko ktoś miał jakiś kłopot padał zaraz na kolana i błagał o cud gdyby tak to wyglądało raczej nie doczekalibyśmy renesansu ...

Śr lut 28, 2007 18:03

a w życiu,nic nie poropaguję,a napewno nie katolicyzm.
dziękuję za krytykę,bo to mi dało do myślenia i odnalazłąm nową stronę z której patrzę na temat.a może podsuniesz swoją propozycję podejścia do zagadnienia?

Cz mar 01, 2007 20:11
Warto zauważyć, że na pewno podstawą w życiu człowieka nie jest wiara lecz rozum.
Bo to rozum - a nie wiara decydują, czy człowiek przetrwa w społeczeństwie czy nie.
Jeżeli chcesz coś osiągnąć nie wystarczy wierzyć i czekać, tylko użyć rozumu i odpowiednio działać.
To rozumu używa człowiek przy przechodzeniu przez ruchliwą ulicę. Jeżeli zdał by się tylko na wiarę i wierzył, że go nic nie rozjedzie, to mogło by to nie wystarczyć. Czyli nie wiara lecz rozum.
Moim zdaniem sam tytuł pracy jest nieco błędny - może należałoby pod koniec wyciągnąć odpowiednie wnioski. ?...

Pt mar 02, 2007 15:09

marteczko...." Marto! troszczysz się i niepokoisz o wiele rzeczy, a przecież tak nie wielu, bo jednej tylko potrzeba..." Łukasz 10;41

Dla mnie takie wypracowanie zaczyna się i kończy na tych własnie słowach.

Pt mar 02, 2007 17:38

a w życiu,nic nie poropaguję,a napewno nie katolicyzm.

Nie tyle świadomie propagujesz ile za propagandą powtarzasz :)

Na twoim miejscu odzieliłbym wiare religijną od tej bardziej przyziemnej może wzajemnie porównał różnice i podobieństwa.Można się zastanowić jakie są jej podstawy i dlaczego chcemy wierzyć.Każda religia pojmuje wiare trochę inaczej może warto o tym poczytać i skupić się na różnicach w pojmowaniu wiary różnych religi i kultur?

Możliwości jest wiele...

Pt mar 02, 2007 18:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona