|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
litania do Matki Boskiej -POMOCY
Autor |
Wiadomość |
pytajacyy
|
 litania do Matki Boskiej -POMOCY
Byłem u spowiedzi z okazji zbliżającej się Wielkanocy i dostałem za pokutę:
"litanię do Matki Boskiej", ale jak patrzę teraz do mojej książeczki z
modlitwamii z komunii to tu jest z podobnych:
Litania Loretańska do Najświętszej Maryi Panny i Modlitwa do Matki Boskiej
Nieustającej Pomocy
to o którą litanię chodzi 
|
Cz mar 08, 2007 13:24 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Jesli ksiądz nie doprecyzował to może to być chyba dowolna Litania do Maryi. A moze chodzilo mu o Loretańską, bo jest chyba najpopularniejsza 
|
Cz mar 08, 2007 13:52 |
|
 |
pytajacyy
|
Ale ja chyba tak nie nagrzeszyłem żeby taką długą odmawiać - na pewno o to loretanska chodzi ?
|
Cz mar 08, 2007 13:54 |
|
|
|
 |
sysara
|
hehe.
punkt dla ciebie 
_________________ "Eh! Gdyby tak skrzydła mieć, ogromne i tęczowe
Złotą aureolą otulić oślą głowę"
|
Cz mar 08, 2007 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pytajacyy napisał(a): Ale ja chyba tak nie nagrzeszyłem żeby taką długą odmawiać - na pewno o to loretanska chodzi ?
Nie zapomnij zadość uczynić Panu Bogu i bliźniemu :D:D
|
Cz mar 08, 2007 14:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pokuta, jaką zadaje spowiednik to najczęściej drobiazg ...
Jeżeli masz wątpliwości, jaką litanię masz odmówić, z masz możliwość rozmowy z danym księdzem, jest Twoim stałym spowiednikiem i są szanse, że Cię pamięta- możesz podejść- niekoniecznie na spowiedzi- i spytać - poprosić o sprecyzowanie.
Ja także myślę, ze chodzi o Loretańską. Możesz ją odmówić. A jeśli będziesz mieć wątpliwości,czy w ten sposb wykonałeś pokutę, spróbuj spytać księdza.
Gdyby spytanie tamtego spowiednika było niemożliwe, poproś o sprecyzowanie kapłana przy kolejnej spowiedzi.
Odmówienie Litanii Loretańskiej zajmuje koło 15 minut .... naprawdę znam dużo cięższe pokuty. Nie zapominaj też, że pokutę wyznacza spowiednik na podstawie Twojego wyznania 
|
Cz mar 08, 2007 14:54 |
|
 |
Black
|
pytajacyy napisał(a): Ale ja chyba tak nie nagrzeszyłem żeby taką długą odmawiać - na pewno o to loretanska chodzi ?
To ciesz się, że nie dostałeś Litanii do Wszystkich Świętych, jak w tym kawale:
Do proboszcza wiejskiej parafii przychodzi niemłody rolnik. Na twarzy wielkie zakłopotanie.
– Proszę księdza, niech ksiądz już mnie zwolni z pokuty.
– Jakiej pokuty? O co chodzi?
– W czerwcu byłem u księdza u spowiedzi. Ksiądz kazał za pokutę odmawiać Litanię do Wszystkich Świętych. Roboty tyle, że nie wiem, w co ręce włożyć. A do Wszystkich Świętych to jeszcze prawie cztery miesiące. Może by mnie ksiądz zwolnił już z tej pokuty...
Cz mar 08, 2007 15:22 |
|
 |
pytajacyy
|
okej dzieki za pomoc 
|
Cz mar 08, 2007 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Odmówienie Litanii Loretańskiej zajmuje koło 15 minut
Nie przesadzaj  !! 15 minut to chyba dla kogoś kto ma problemy z czytaniem 
|
Cz mar 08, 2007 21:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli chcesz mieć czyste sumienie,
wobec księdza i boga, i siebie,
to odszukaj wszystkie kilkadziesiąt litanii do wszystkich matek boskich, które są po polsku (bo na pewno ksiądz nie myślał o jakiejś litanii obcojęzycznej). (Tych matek boskich nie ma aż tak dużo, może kilkadziesiąt) i odmów je wszystkie.
Nie zajmie ci to więcej niż godzinę, a będzie spokojne sumienie i problem z głowy.  i co ważne rozgrzeszenie zacznie działać ! 
|
Pt mar 09, 2007 0:25 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Wiesz, w życiu pewnie nagrzeszyłeś i nagrzeszysz tyle, że zbawienie - po ludzku, kalkulując, byłoby niemożliwe. A jednak 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt mar 09, 2007 8:07 |
|
 |
doubtful
|
Mam podobne pytanie do pytającego
Tylko, że ja za pokutę dostałam do odmówienia Koronkę do Najświętszej Marii Panny, czy jakoś tak... co to jest?
_________________ "Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on.... "
|
So mar 10, 2007 17:57 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|