Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Doświadczenie nieobecności 
Autor Wiadomość

Post Doświadczenie nieobecności
większość dyskusji teizm-ateizm toczy się wokół filozoficznych argumentów. jednak często wierzący powołują się na doświadczenie obecności Boga, doświadczenie jego istnienia. ciekawi mnie czy mieliście kiedyś doświadczenie przeciwne: nieobecności Boga, jego nieistnienia? dla ateisty może to być potwierdzenie jego światopoglądu, a dla wierzącego? kryzys wiary? coś innego?

Wt maja 29, 2007 16:24
Post Re: Doświadczenie nieobecności
Necromancer napisał(a):
nieobecności Boga, jego nieistnienia? dla ateisty może to być potwierdzenie jego światopoglądu, a dla wierzącego? kryzys wiary? coś innego?

Chodzi Ci pewno o sprawy typu umarła chora babcia - bóg nie pomógł. Dwa dni temu niedaleko mojej miejscowości piorun zwęglił na popiół ojca rodziny - bóg nie pomógł.
Ale ja nie odbieram tego w kategorii nieistnienia boga. Po prostu ja jako ateista nie mogę użyć argumentu katolików. Czyli doświadczenie obecności boga. Ponieważ ateizm nie na tym się opiera.
Ateizm opiera się wyłącznie na rozumie. Jeżeli czegoś nie rozumiem to w to nie wierzę - tak jest dla mnie bezpieczniej.
Doświadczenia nieistnienia boga nie może przeżyć ateista, może go przeżyć wyłącznie wierzący. Jak już wspomniałem - śmierć rodziny, utrata bliskich, śmierć dziecka. Taki wierzący będzie twierdził, że bóg nie istnieje (choć KK mu to wytłumaczy). Ale tak naprawdę w głębi duszy :-) - przejęzyczenie - Rozumu ! nadal pozostaje wierzącym.
Raz jeszcze powtarzam.
Ateista nie może przeżyć takiego doświadczenia, chyba, że przeżył je jak był wierzącym.
Ateista opiera się wyłącznie na rozumie, na tak rozwiniętym na ile dysponuje.

Wt maja 29, 2007 20:34
Jeszcze jedno. Sprawa odwrotna. Ateista może przeżyć świadomość istnienia boga, tak jak w przypadku wierzących.
Jednak jest to zazwyczaj tylko w trzech sytuacjach:
1. W trakcie snu,
2. Po spożyciu substancji psychoaktywnych
3. Utrata rozumu, postradanie zmysłu, choroba psychiczna.

Wt maja 29, 2007 20:37

niekoniecznie: pomodliłem się i Bóg nie pomógł. raczej doświadczenie pustki, "duchowej ciemności" albo doświadczenie świata bez Boga.

Wt maja 29, 2007 20:59

ciekawi mnie czy mieliście kiedyś doświadczenie przeciwne: nieobecności Boga, jego nieistnienia?

Uczicie nieobecności Boga - nie.
Zdarzyło mi się natomiast uczucie 'braku ingerencji Boga w to, co się wokół mnie dzieje'.

Wt maja 29, 2007 21:06

Jest "Uczicie"
Powinno być "Uczucie"

Wt maja 29, 2007 21:07

Cytuj:
ciekawi mnie czy mieliście kiedyś doświadczenie przeciwne: nieobecności Boga, jego nieistnienia?

Zdarzyło mi się natomiast uczucie 'braku ingerencji Boga w to, co się wokół mnie dzieje'.

Bog zawsze sie Opiekuje Wierzacymi - przedewszystkim ... nawett jesli tego nie czujemy ... czesto wystepuje w zyciu tzw dopust Boży dla Dobra ludzi rzecz jasna

Śr cze 13, 2007 11:22

Nie, nigdy czegoś takiego nie miałem i nie wyobrażam sobie tego.

Śr cze 13, 2007 14:43
Użyszkodnik napisał(a):
Cytuj:

Bog zawsze sie Opiekuje Wierzacymi - przedewszystkim ... nawett jesli tego nie czujemy ... czesto wystepuje w zyciu tzw dopust Boży dla Dobra ludzi rzecz jasna

Nie. Bóg nikin nie opiekuje się "przede wszystkim". Bóg z taką siłą zajmuje i opiekuje się tobą, Adolfem Hitlerem, JP Drugim.

Śr cze 13, 2007 15:06

Nie. Bóg nikin nie opiekuje się "przede wszystkim". Bóg z taką siłą zajmuje i opiekuje się tobą, Adolfem Hitlerem, JP Drugim.

...pewnie..i z taką samą siłą "zajął się" Egipcjanami, z jaką pomagał Narodowi Wybranemu. (oczywiście, jeśli uznajemy ST za prawdziwy)

Śr cze 13, 2007 17:39
i nieźle się zajął tym Wybranym Narodem w czas drugiej wojny...

Śr cze 13, 2007 18:42

Tylko że II wojna światowa to już nie ST ;-) . O tyle to istotne, że w tzw międzyczasie pojawia się Jezus Chrystus, który był(?) zapowiedzianym Mesjaszem. A jego Żydzi nie uznali...teraz to jasne?...jeśli nie, zacytuje jeszcze cóś:
KREW JEGO NA NAS I NA DZIECI NASZE - (Mat.27:25)
...jasne?

Śr cze 13, 2007 19:07

ale żyd powinien był stanąć w obronie żydów nawet jak ci go odrzucili czyż nie taka jest ta logika?

Śr cze 13, 2007 20:42

ale żyd powinien był stanąć w obronie żydów nawet jak ci go odrzucili czyż nie taka jest ta logika?

...no nie wiem zupełnie, skąd takie wnioski wyciągasz.
Ja włączyłem się do rozmowy w celu pokazania, iż Bóg brał w obronę swoich wyznawców, gdy Ci mu bezgranicznie zaufali (bo pamiętajmy, iż Izraelici nie raz i nie dwa odwracali się od JHWH, za co przyszlo im placić). No a że sytułacja zmienia się po przyjściu na świat Mesjasza, to chyba oczywiste. Raz, że Żydzi Go nie uznali, a dwa, Jezus pozmieniał nieco stare prawa, ta cała gadka o "nadstawianiu drugiego policzka" itp.
Nie mam zamiaru zastanawiać się, czy teraz Bóg w wydaniu katolickim "chroni" swoich wyznawcow bardziej niz niewierzących.
Ale, jeśli uznajemy ST za prawdziwy, to trudno porównywać protekcje jaką posiadał lud Izraela w chwilach największej swojej wiary (wielka w tym zasługa Abrahama i innych dawnych patryjarchów) do czegokolwiek dziś.
...a czy Żyd (chodziło Ci chyba o to, że Jezus był Żydem?) powinien chronić innych Żydow? No NIE WIEM, ale przypuszczam, że Bóg nie jest nacjonalistą :razz:

Cz cze 14, 2007 8:51
Ok, ale akurat ja nie uznaję istoty z ST za Boga :P Bóg, a stwierdzenie, że to co się zrobiło było błędem (Potop) to dwie zupełne różne rzeczy. A właśnie fakt, że po Potopie Bóg stwierdził, że to był błąd z jego strony jest dla mnie ogromnym dowodem na to, że ta istota to jakieś pomniejsze bóstwo, demon, Szatan i chciała poudawać Boga aby zamieszać w świecie. Udało się.

Cz cze 14, 2007 16:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona