Jakie są Wasze wyobrażenia postaci Boga?
| Autor |
Wiadomość |
|
urbero
|
 Jakie są Wasze wyobrażenia postaci Boga?
Dokładniej: jakbyście go opisali? Czy wszechobecny obraz sędziwego starca, konającego syna albo gołąbka wpływa na Waszą wyobraźnię?
Ktoś powie, że Bóg jest niematerialny, bezpostaciowy, jest energią i tak dalej. Dla mnie - ochrzczonego niewierzącego (nie mylić z ateistą) Bóg ma twarz każdego z Nas, zdrowego i chorego, jego lub jej, hetero i homo, szczęśliwego i cierpiącego. "Na podobieństwo swoje", tak to było?... Kogo widzą Wasze oczy / umysły, kiedy rozmawiacie z Bogiem?
Dla mnie jest to gość, którego mógłbym spotkać w parku na ławce z browarem w dłoni, albo koleś, z którym kiedyś rozmawiałem w hospicjum.
_________________ crucified for your sins
|
| Pn lip 09, 2007 21:03 |
|
|
|
 |
|
Użyszkodnik
|
urbero napisał(a): Dokładniej: jakbyście go opisali? Boga jako 'istoty' niepojętej nie da się opisać słowami? urbero napisał(a): Czy wszechobecny obraz sędziwego starca, konającego syna albo gołąbka wpływa na Waszą wyobraźnię? Obraz 'konającego Syna' tak; Starca nie, bo i nikt z żywych Go nie widział, aby snuć takie tezy; nad Gołąbkiem się jakoś nie zastanawiałem... urbero napisał(a): Ktoś powie, że Bóg jest niematerialny, bezpostaciowy, Racja. urbero napisał(a): Dla mnie - ochrzczonego niewierzącego (nie mylić z ateistą) A możesz mi wyjaśnić różnicę pomiędzy niewierzącym a ateistą? I skoro jesteś niewierzący chrzest chyba nie powinien mieć dla Ciebie 'mocy'. urbero napisał(a): Bóg ma twarz każdego z Nas, zdrowego i chorego, jego lub jej, hetero i homo, szczęśliwego i cierpiącego. Przecież nie wierzysz w Boga. To po co Go sobie wyobrażasz? urbero napisał(a): Dla mnie jest to gość, którego mógłbym spotkać w parku na ławce z browarem w dłoni, albo koleś, z którym kiedyś rozmawiałem w hospicjum.
Que?
Pozdrawiam.
|
| Pn lip 09, 2007 21:57 |
|
 |
|
Kamyk
|
Bóg jest niematerialny. Mówienie o wyglądzie Boga jest myleniem pojęć
|
| Wt lip 10, 2007 9:57 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A w zasadzie dlaczego? Kamyk, czy możesz mi i innym udowodnić, że Bóg jest niematerialny? Jeśli tak, to bardzo chętnie przeczytałbym taki wywód. No, chyba że zbędziesz mnie stwierdzeniem, że tak przecież wynika z Biblii, ale to raczej mało przekonujące będzie.
|
| Wt lip 10, 2007 10:00 |
|
 |
|
goostaf
|
 Re: Jakie są Wasze wyobrażenia postaci Boga?
urbero napisał(a): Kogo widzą Wasze oczy / umysły, kiedy rozmawiacie z Bogiem?
Dla mnie jest to gość, którego mógłbym spotkać w parku na ławce z browarem w dłoni, albo koleś, z którym kiedyś rozmawiałem w hospicjum.
A ja zaryzykuję tezę: Dla mnie Bóg może mieć twarz biskupa, prałata, ojca dyrektora.
Na poważnie: Najbardziej działa mi na wyobraźnię ukrzyżowany, ale nie wyobrażam sobie Jego twarzy.
Bóg Ojciec kryje się za Obłokiem.
Ducha też sobie nie wyobrażam.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Wt lip 10, 2007 10:06 |
|
|
|
 |
|
urbero
|
Różnica pomiędzy brakiem wiary a ateizmem jest znaczna, ale takowy temat mógłby być wątkiem nowego postu. Nie będę zatem snuł tutaj wywodów.
Pozdro
_________________ crucified for your sins
|
| Wt lip 10, 2007 14:57 |
|
 |
|
No
|
Kamyk napisał(a): Bóg jest niematerialny. Mówienie o wyglądzie Boga jest myleniem pojęć
A co z Jezusem ?
Wydaje mi się, że zmartwychwstał i zachował swoją materialną postać więc można chyba powiedzieć, że tak właśnie wygląda Bóg a przynajmniej 1/3 Boga...
|
| Wt lip 10, 2007 19:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę że to bluźnierstwo wyobrażać sobie jaką Pan Bóg ma twarz.
Dobry Bóg ma nieskończoną ilość twarzy tak jak i nieskończoną ilośc postaci ponieważ sam jest bytem nieskończonym i niewyobrażalnym a wy tu chcecie mu dawać twarz a kogo Myszki Miki?
|
| Śr lip 11, 2007 11:10 |
|
 |
|
Orion
|
Bog nie ma postaci jest wokól, wypełnia nas . i wysłucha kazdej modlitwy szczerej płynacej z serca i to jet zapewniam prawda.
|
| Śr lip 11, 2007 12:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Bóg jest niematerialny. Mówienie o wyglądzie Boga jest myleniem pojęć
Ciekawe wiec na jakiej podstawie katolicy mowia ze materialni ludzie sa stworzeni na podobienstwo boga :)
|
| Śr lip 11, 2007 20:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ciekawe wiec na jakiej podstawie katolicy mowia ze materialni ludzie sa stworzeni na podobienstwo boga 
Na takiej że tak samo jak Pan Bóg są pełni dobra, ciepła i szacunku dla innych. Nie to co ateiści... 
|
| Cz lip 12, 2007 11:29 |
|
 |
|
linia
|
LAF napisał(a): Kamyk napisał(a): Bóg jest niematerialny. Mówienie o wyglądzie Boga jest myleniem pojęć Ciekawe wiec na jakiej podstawie katolicy mowia ze materialni ludzie sa stworzeni na podobienstwo boga 
ja na ten przykład bywam do Niego podobna: kiedy widzę szczeniaka, konia, kwiatek porzeczki, cień kota o zachodzie słońca, ludzką mądrość, dobroć, miłość... wtedy, jak On widzę, że to JEST DOBRE  - to między innymi jest moje "na obraz"
A, no i oczywiście poczucie humoru; jedną z niewielu cech wyróżniającą nas wśród zwierząt. (Jeśli ktoś nie wierzy w boże poczucie humoru, namawiam na obserwacje kota lub żaby a nawet uważne przeczytanie Księgi Jonasza  )
_________________ ...
|
| Cz lip 12, 2007 17:30 |
|
 |
|
Kamyk
|
Posty nie na temat zostały usunięte
|
| Cz lip 12, 2007 19:21 |
|
 |
|
KamiZelka
|
Bóg jest jak ziemia, a my jak zborze. Z ziemi pochodzimy i do ziemi wrócimy. Bóg daje nam życie, ale nim nie steruje. Wyginamy się na wietrze życia według własnej woli.
Powiedział kłos do kłosa:" Boga nie ma. Nie widać go przecież między nami".
_________________ www.napoziomie.pl
|
| N lip 15, 2007 16:06 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A skąd pomysł, że Bóg musi mieć postać
Pewnie stąd, że człowiek jest stworzony "na obraz i podobieństwo" Boga, prawda
Ja nie staram się Go sobie wyobrażać. Wystarczy świadomość, że jest wszędzie 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N lip 22, 2007 17:10 |
|
|
|