W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
 W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ?
Jeżeli są jeszcze jacyś odważni Ateisci to prosiłbym o podanie w jakim stopniu nie wierzą w skali od 1% do 100%
np. 70 % na korzyść niewiary a 30% Bóg jest ,czy np. 99%do 1%. Jakie są orjentacyjnie te proporcje w stosunku procentowym?
No napisał(a): U ludzi którzy deklarują się jako ateiści będzie to raczej powyżej 70% _Big_Mac_ napisał(a): Takie to dla Ciebie ważne? Dobra, powiedzmy 95/5. Nie mam zielonego pojęcia, jak przeliczyć moje przekonania na procenty, ale skoro chcesz mieć jakąś liczbę, to masz, baw się.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr sie 01, 2007 19:26 |
|
|
|
 |
tommy
|
Sewerynie jak Ty chcesz kwantyfikowac swiatopoglad w procenty? To po prostu bez sensu.
Odpowiem slownie: uznaje prawdopodobienstwo istnienia Boga chrzescijanskiego za takie same jak panteonu Greckiego, Rzymskiego, Rozowych Slonikow, Latajacego Potwora Spaghetti, Cthulhu, Ao, Eru Illuvatara, latajacego czajniczka wokol orbity, niewidzialnego jednorozca i niezliczonej ilosci innych niesprawdzonych idei.
|
Śr sie 01, 2007 20:00 |
|
 |
Rin
|
82,5989%
|
Śr sie 01, 2007 20:43 |
|
|
|
 |
tommy
|
Seweryn napisał(a): Potrzebuję aby wiedziec w jakim stopniu różni ludzie deklarują się jako niewierzący . Tommy np. nie wierzy na 100% (wnioskuje po jego wywodzie ) natomiast ty powyżej 70 % czyli widzisz każdy szacuje inaczej .
Pomimo, ze moja wypowiedz miala ironiczny i parodiujacy ton to dopuszczam mozliwosc istnienia Boga w taki sam sposob w jaki patrze na kazda niesprawdzona hipoteze. Dopoki nie dostane rzeczowych dowodow to nie moge powiedziec w zaden sposob, ze wierze.
Jak chcesz to mozesz to uznac za 99/1.
|
Śr sie 01, 2007 20:53 |
|
 |
filippiarz
|
Ja nie wierzę absolutnie (0%), ale intelektualnie akceptuję zarówno istnienie, bądź nieistnienie bogów, bowiem fakt ich istnienia nie miałby żadnego wpływu na moje życie i duchowość.
PS: Nie jestem tak po prawdzie ateistą, jestem sympatykiem nauk Buddy i Jezusa, ale ich boskość lub jej brak są mi obojętne.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr sie 01, 2007 21:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chmm.
Jeżeli mówimy o bogu konkretnej religii, czyli obdarzonym takimi cechami i zasługami, jak opisują księgi tej religii.
To moja niewiara wynosi 100 %, a wiara 0 %.
Jeżeli myślimy natomiast o jakimś pierwiastku inteligentnym, jako projektancie naszej rzeczywistości, nie wiążąc go z żadną religią, a z konieczności nazywając bogiem, to moja niewiara wynosi 99 % a wiara 1%.
Ale na pocieszenie, wszystkim wierzącym dodam, że jak byłem małym dzieckiem to było odwrotnie. Moja wiara wynosiła 100 % a niewiara 0%. Widzicie jaki pobożny wtedy byłem  . Na szczęście dorosłem i proporcje się odwróciły 
|
Śr sie 01, 2007 22:21 |
|
 |
danbog
|
Ponieważ wiare [ w sensie religijnym ] definiuję jako przyjęcie stanowiska nieuzasadnionego , pytanie rozumiem w tym sensie że :
W jakim stopniu [ % ] twój światopogląd jest nieuzasadniony/nieracjonalny .
Dąże do pełnej racjonalności , będąc jednak istotą ułomną mam świadomość że mój rozum jest ograniczony , a instynkty stanowią integralną cześć mojej osobowości . Zatem uważam że z całą pewnością istnieje jakiś odsetek nieracjonalności w moim myśleniu/istnieniu .
Nie jestem pewien czy jestem władny poddać się sammoocenie w tym względzie [ określenia wartości procentowej ] .
|
Śr sie 01, 2007 22:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Danbog, oceń się z własnego punktu widzenia, a nie z domniemanego punktu nieomylności i prawdy.
Nie jesteś w stanie przewidzieć wszystkiego co będzie na klasówce. Ale jesteś w stanie z swojego punktu widzenia ocenić na ile cię stać.
Oceniając swoją procentową wiarę i niewiarę, biorę pod ówagę cały bagaż swoich doświadczeń, a nie to, jak jest naprawdę.
|
Śr sie 01, 2007 22:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ?
[quote="Seweryn"]Jeżeli są jeszcze jacyś odważni Ateisci to prosiłbym o podanie w jakim stopniu nie wierzą w skali od 1% do 100%
Nie mozna byc w polowie w ciazy i w polowie nie byc w ciazy. Albo sie jest ateista (czyli 100%) albo sie ateista nie jest a jest sie agnostykiem.
ps. I co do tego ma odwaga? Albo jest sie racjonalnym albo nie.
|
Cz sie 02, 2007 7:02 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Nie, nie obraził. Wyraził swoje zdanie na ten temat.
Jeżeli już tak bardzo chcesz procentowo to mieć zapisane, to proszę:
Typ: niewiara/wiara
Bóg, stwórca: 99,9%/0,1%
Bóg, cechy(dobry, blablabla): 100%/0%
Bóg, cuda: 100%/0%
Bóg, pomocnik(uzdrowienia przez modlitwę): 100%/0%
I te pe.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz sie 02, 2007 9:05 |
|
 |
danbog
|
Skoro się upieracie , by dokonać samooceny % , to uważam się statystycznie rzecz ujmując w 99,9 % niewierzący [ w boga w sensie religijnym ] , co przy interpretacji binarnej sprowadza się do najzwyklejszego niewierzenia .
|
Cz sie 02, 2007 9:48 |
|
 |
neutron NWO
|
100% ateizmu
70% absyntu
40% jasia wędrowniczka
40% wyborowej
11% kadarki
5,2% lecha
0% wiary w bozie
_________________ W końcu dotrze do ciebie, że to ty jesteś problemem.
|
Cz sie 02, 2007 14:49 |
|
 |
Seweryn
|
LAF napisał(a): Zgadza sie , ci ktorzy w ilus procentach wierza w boga nie sa zadnymi ateistami, tylko ewentualnie agnostykami. Ateizm oznacza wlasnie zupelny brak w boga i bogow. I nie jest to zadnym obrazeniam, tylko wyjasnieniem dla tych co nie wiedza co oznacza ateizm... masz religijne a wiec wypaczone pojecie dyskusji, gdzie reprezentowanie odmiennego zdania to jak nie bluznierstwo to obelga.
Myśle Laf że Tommty ci to po części wytłumaczył i zgadzam sie z nim Wiara wszystkich Teistów też nie jest 100 procentowa jedni wierzą bardziej inni mniej .Niektórzy mają wątpliwości więc ich wiara jest słaba . Analogia musi zachodzić po przeciwnej stronie czyli stronie Ateistów .Jedni nie wierzą wcale inni szukają prawdy. Myślę że Wierzący znajdują się na skali grubo powyżej 50 % . Ateisci grubo poniżej 50 % Natomiast Agnostcy oscyluja w pobliżu 50 %
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sie 02, 2007 20:23 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
[quote="Seweryn"]Jeżeli są jeszcze jacyś odważni Ateisci to prosiłbym o podanie w jakim stopniu nie wierzą w skali od 1% do 100%
np. 70 % na korzyść niewiary a 30% Bóg jest ,czy np. 99%do 1%. Jakie są orjentacyjnie te proporcje w stosunku procentowym?
|
Pt sie 03, 2007 15:17 |
|
 |
Pawello90
|
 2007
Jestem niewierzący, a więc moge się wypowiedzieć  Super!
Troche głupi miernik świtopoglądu człowieka, ale jak kto woli: 90/10. Oczywiście procent (%).
PS. A po co ci to Sewerynie?  A może w promilach? 
_________________ " Większość ludzi na Ziemi to statyśći. Wypełniają przestrzeń nie posiadając myśli"
|
Pt sie 10, 2007 17:46 |
|
|
|