Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ? 
Autor Wiadomość

Post W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ?
Jeżeli są jeszcze jacyś odważni Ateisci to prosiłbym o podanie w jakim stopniu nie wierzą w skali od 1% do 100%

np. 70 % na korzyść niewiary a 30% Bóg jest ,czy np. 99%do 1%. Jakie są orjentacyjnie te proporcje w stosunku procentowym?

No napisał(a):
U ludzi którzy deklarują się jako ateiści będzie to raczej powyżej 70%

_Big_Mac_ napisał(a):

Takie to dla Ciebie ważne? Dobra, powiedzmy 95/5. Nie mam zielonego pojęcia, jak przeliczyć moje przekonania na procenty, ale skoro chcesz mieć jakąś liczbę, to masz, baw się.

Śr sie 01, 2007 19:26

Sewerynie jak Ty chcesz kwantyfikowac swiatopoglad w procenty? To po prostu bez sensu.

Odpowiem slownie: uznaje prawdopodobienstwo istnienia Boga chrzescijanskiego za takie same jak panteonu Greckiego, Rzymskiego, Rozowych Slonikow, Latajacego Potwora Spaghetti, Cthulhu, Ao, Eru Illuvatara, latajacego czajniczka wokol orbity, niewidzialnego jednorozca i niezliczonej ilosci innych niesprawdzonych idei.

Śr sie 01, 2007 20:00

Śr sie 01, 2007 20:43

Potrzebuję aby wiedziec w jakim stopniu różni ludzie deklarują się jako niewierzący . Tommy np. nie wierzy na 100% (wnioskuje po jego wywodzie ) natomiast ty powyżej 70 % czyli widzisz każdy szacuje inaczej .

Pomimo, ze moja wypowiedz miala ironiczny i parodiujacy ton to dopuszczam mozliwosc istnienia Boga w taki sam sposob w jaki patrze na kazda niesprawdzona hipoteze. Dopoki nie dostane rzeczowych dowodow to nie moge powiedziec w zaden sposob, ze wierze.

Jak chcesz to mozesz to uznac za 99/1.

Śr sie 01, 2007 20:53

Ja nie wierzę absolutnie (0%), ale intelektualnie akceptuję zarówno istnienie, bądź nieistnienie bogów, bowiem fakt ich istnienia nie miałby żadnego wpływu na moje życie i duchowość.

PS: Nie jestem tak po prawdzie ateistą, jestem sympatykiem nauk Buddy i Jezusa, ale ich boskość lub jej brak są mi obojętne.

Śr sie 01, 2007 21:16
Jeżeli mówimy o bogu konkretnej religii, czyli obdarzonym takimi cechami i zasługami, jak opisują księgi tej religii.
To moja niewiara wynosi 100 %, a wiara 0 %.

Jeżeli myślimy natomiast o jakimś pierwiastku inteligentnym, jako projektancie naszej rzeczywistości, nie wiążąc go z żadną religią, a z konieczności nazywając bogiem, to moja niewiara wynosi 99 % a wiara 1%.

Ale na pocieszenie, wszystkim wierzącym dodam, że jak byłem małym dzieckiem to było odwrotnie. Moja wiara wynosiła 100 % a niewiara 0%. Widzicie jaki pobożny wtedy byłem :-). Na szczęście dorosłem i proporcje się odwróciły :-)

Śr sie 01, 2007 22:21

Ponieważ wiare [ w sensie religijnym ] definiuję jako przyjęcie stanowiska nieuzasadnionego , pytanie rozumiem w tym sensie że :
W jakim stopniu [ % ] twój światopogląd jest nieuzasadniony/nieracjonalny .

Dąże do pełnej racjonalności , będąc jednak istotą ułomną mam świadomość że mój rozum jest ograniczony , a instynkty stanowią integralną cześć mojej osobowości . Zatem uważam że z całą pewnością istnieje jakiś odsetek nieracjonalności w moim myśleniu/istnieniu .

Nie jestem pewien czy jestem władny poddać się sammoocenie w tym względzie [ określenia wartości procentowej ] .

Śr sie 01, 2007 22:22
Danbog, oceń się z własnego punktu widzenia, a nie z domniemanego punktu nieomylności i prawdy.
Nie jesteś w stanie przewidzieć wszystkiego co będzie na klasówce. Ale jesteś w stanie z swojego punktu widzenia ocenić na ile cię stać.

Oceniając swoją procentową wiarę i niewiarę, biorę pod ówagę cały bagaż swoich doświadczeń, a nie to, jak jest naprawdę.

Śr sie 01, 2007 22:29
Post Re: W JAKIM STOPNIU NIE WIERZYSZ ?
[quote="Seweryn"]Jeżeli są jeszcze jacyś odważni Ateisci to prosiłbym o podanie w jakim stopniu nie wierzą w skali od 1% do 100%

Nie mozna byc w polowie w ciazy i w polowie nie byc w ciazy. Albo sie jest ateista (czyli 100%) albo sie ateista nie jest a jest sie agnostykiem.

ps. I co do tego ma odwaga? Albo jest sie racjonalnym albo nie.

Cz sie 02, 2007 7:02

Nie, nie obraził. Wyraził swoje zdanie na ten temat.
Jeżeli już tak bardzo chcesz procentowo to mieć zapisane, to proszę:

Typ: niewiara/wiara

Bóg, stwórca: 99,9%/0,1%
Bóg, cechy(dobry, blablabla): 100%/0%
Bóg, cuda: 100%/0%
Bóg, pomocnik(uzdrowienia przez modlitwę): 100%/0%

I te pe.

Cz sie 02, 2007 9:05
Zobacz profil WWW

Skoro się upieracie , by dokonać samooceny % , to uważam się statystycznie rzecz ujmując w 99,9 % niewierzący [ w boga w sensie religijnym ] , co przy interpretacji binarnej sprowadza się do najzwyklejszego niewierzenia .

Cz sie 02, 2007 9:48

70% absyntu
40% jasia wędrowniczka
40% wyborowej
11% kadarki
5,2% lecha
0% wiary w bozie

Cz sie 02, 2007 14:49

LAF napisał(a):
Zgadza sie , ci ktorzy w ilus procentach wierza w boga nie sa zadnymi ateistami, tylko ewentualnie agnostykami. Ateizm oznacza wlasnie zupelny brak w boga i bogow. I nie jest to zadnym obrazeniam, tylko wyjasnieniem dla tych co nie wiedza co oznacza ateizm... masz religijne a wiec wypaczone pojecie dyskusji, gdzie reprezentowanie odmiennego zdania to jak nie bluznierstwo to obelga.

Myśle Laf że Tommty ci to po części wytłumaczył i zgadzam sie z nim Wiara wszystkich Teistów też nie jest 100 procentowa jedni wierzą bardziej inni mniej .Niektórzy mają wątpliwości więc ich wiara jest słaba . Analogia musi zachodzić po przeciwnej stronie czyli stronie Ateistów .Jedni nie wierzą wcale inni szukają prawdy. Myślę że Wierzący znajdują się na skali grubo powyżej 50 % . Ateisci grubo poniżej 50 % Natomiast Agnostcy oscyluja w pobliżu 50 %

Cz sie 02, 2007 20:23

[quote="Seweryn"]Jeżeli są jeszcze jacyś odważni Ateisci to prosiłbym o podanie w jakim stopniu nie wierzą w skali od 1% do 100%

np. 70 % na korzyść niewiary a 30% Bóg jest ,czy np. 99%do 1%. Jakie są orjentacyjnie te proporcje w stosunku procentowym?

W 50% wierze w siebie, w 50% we wszystko inne.

Pozdrawiam
/M

Pt sie 03, 2007 15:17

Post 2007
Jestem niewierzący, a więc moge się wypowiedzieć :D Super!

Troche głupi miernik świtopoglądu człowieka, ale jak kto woli: 90/10. Oczywiście procent (%). 8)

PS. A po co ci to Sewerynie? :-D A może w promilach? 8)

Pt sie 10, 2007 17:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona