Autor |
Wiadomość |
kyob
|
 KK a dyskryminacja
dyskusja wyodrębniona na życzenie moderatora
Kamyk napisał(a): kyob napisał(a): Kamyk napisał(a): @kyob - albo przestaniesz wypisywać kłamliwe oszczerstwa pod adresem Kościoła Katolickiego, albo szybko się pożegnasz z tym forum oświeć mnie, gdzie napisałem oszczerstwa, a przeproszę Na szybko, żeby nie robić offtopu - chodziło mi o "KK jawnie dyskryminuje płeć piękną"
prawda w oczy kole?
KK stawia znak nierówności między kobietą a mężczyzną? dlaczego kobieta nie może zostać kapłanem/papieżem? dlaczego nie było żadnej apostołki?
dla mnie to jest jawna dyskryminacja...
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
N sie 26, 2007 14:17 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
kobiety miewają miesiączki i powinny ten czas spędzać w osobnych namiotach.a kto by ich dotknął stanie się nieczysty.
|
N sie 26, 2007 14:19 |
|
 |
kyob
|
WaszJudasz napisał(a): kobiety miewają miesiączki i powinny ten czas spędzać w osobnych namiotach jest to jakiś argument, czyli miesiączka jest wyznacznikiem kto może a kto nie może zostać kapłanem? czy o to Ci chodziło? WaszJudasz napisał(a): a kto by ich dotknął stanie się nieczysty.
znowu pojęcie techniczne... proszę wytłumacz mi to jak można poprzez dotknięcie stać się nieczystym i czym to się objawia i jak można odróżnić mężczyznę czystego od nieczystego?
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
N sie 26, 2007 14:23 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
ja tam nie wiem,bo w małym miasteczku mieszkam,ale tak w Biblii pisze,dosłownie.
nie jestem katolikiem ani niczym podobnym więc nie wiem i nie bardzo mnie to obchodzi-w sensie:nie dotyczy-acz uważam,że zadna religia nie ma chyba obowiązku stosować się do zasad demokracji czy poprawności politycznej.
dobrze ,że kościelni medrcy nie opowiadają już,że kobiety rodzą się z zepsutego nasienia.to już postęp.
|
N sie 26, 2007 14:27 |
|
 |
stern
|
 Re: KK a dyskryminacja
kyob napisał(a): KK stawia znak nierówności między kobietą a mężczyzną? dlaczego kobieta nie może zostać kapłanem/papieżem? dlaczego nie było żadnej apostołki?
dla mnie to jest jawna dyskryminacja...
Przedstaw proszę argumenty kościoła przeciwko kapłaństwu kobiet i powiedz z czym się nie zgadzasz, wtedy możemy porozmawiać.
BTW: Czy brak urlopu macierzyńskiego dla mężczyzn jest dyskryminacją.
|
N sie 26, 2007 14:51 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Kobieta nie może nauczać w Krk, ponieważ jest to zakazane w Biblii (1 Tm 2, 11-15):
Cytuj: Zachowanie się mężczyzn i kobiet podczas modlitwy (...) Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam4 ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci; [będą zbawione wszystkie], jeśli wytrwają w wierze i miłości, i uświęceniu - z umiarem.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N sie 26, 2007 14:56 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
miesiączkujące kobiety nie moga też przebywać z bliskimi ponieważ jest to zakazane w Biblii.
|
N sie 26, 2007 14:59 |
|
 |
kyob
|
filippiarz napisał(a): Kobieta nie może nauczać w Krk, ponieważ jest to zakazane w Biblii (1 Tm 2, 11-15): Cytuj: Zachowanie się mężczyzn i kobiet podczas modlitwy (...) Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam4 ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci; [będą zbawione wszystkie], jeśli wytrwają w wierze i miłości, i uświęceniu - z umiarem.
o i mamy piękny dowód dyskryminacji płciowej
|
N sie 26, 2007 15:00 |
|
 |
Zencognito
|
Kyob, czy więc zgodzisz się, że w KRK jest tylko tyle dyskryminacji kobiet ile go z Biblii wynika?
|
N sie 26, 2007 15:04 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
nie no,aż tyle to nie ma.
|
N sie 26, 2007 15:04 |
|
 |
kyob
|
 Re: KK a dyskryminacja
stern napisał(a): Przedstaw proszę argumenty kościoła przeciwko kapłaństwu kobiet i powiedz z czym się nie zgadzasz, wtedy możemy porozmawiać. wyżej znajdziesz moje pytania stern napisał(a): BTW: Czy brak urlopu macierzyńskiego dla mężczyzn jest dyskryminacją.
Czy mężczyzna może urodzić dzieci?
|
N sie 26, 2007 15:19 |
|
 |
kyob
|
Zencognito napisał(a): Kyob, czy więc zgodzisz się, że w KRK jest tylko tyle dyskryminacji kobiet ile go z Biblii wynika?
co to jest KRK?
|
N sie 26, 2007 15:20 |
|
 |
Zencognito
|
Kościół Rzymskokatolicki.
|
N sie 26, 2007 15:46 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Tym, którzy nie rozumieją roli kobiety w Kościele, radzę przeczytać poniższe oficjalne dokumenty Kościoła na temat sakramentu święceń oraz roli kobiet w Kościele.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... talis.html
http://www.mateusz.pl/dokumenty/jpii-ldk.htm
|
N sie 26, 2007 15:53 |
|
 |
Zencognito
|
Akurat dokumenty Kościoła mają tu równie mało do rzeczy co jakieś dokumenty z USA XVIII wieku, wyjaśniające czemu czarni nie mają do czegoś praw.
Dyskusja tutaj dotyczy równego traktowania kobiet i mężczyzn - albo stwierdzamy jako fakt, że owa równość jest, albo że jej nie ma - i tyle.
W KRK kobiety nie mają dostępu do kapłaństwa, ale to wynika z Biblii, na której Kościół musi się opierać.
|
N sie 26, 2007 15:58 |
|
|
|