Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 4:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 KK a dyskryminacja 
Autor Wiadomość

Post KK a dyskryminacja
dyskusja wyodrębniona na życzenie moderatora

Kamyk napisał(a):
kyob napisał(a):
Kamyk napisał(a):
@kyob - albo przestaniesz wypisywać kłamliwe oszczerstwa pod adresem Kościoła Katolickiego, albo szybko się pożegnasz z tym forum

oświeć mnie, gdzie napisałem oszczerstwa, a przeproszę

Na szybko, żeby nie robić offtopu - chodziło mi o "KK jawnie dyskryminuje płeć piękną"

prawda w oczy kole?

KK stawia znak nierówności między kobietą a mężczyzną? dlaczego kobieta nie może zostać kapłanem/papieżem? dlaczego nie było żadnej apostołki?

dla mnie to jest jawna dyskryminacja...

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 14:17
zbanowany na stałe

kobiety miewają miesiączki i powinny ten czas spędzać w osobnych namiotach.a kto by ich dotknął stanie się nieczysty.

N sie 26, 2007 14:19

kobiety miewają miesiączki i powinny ten czas spędzać w osobnych namiotach

jest to jakiś argument, czyli miesiączka jest wyznacznikiem kto może a kto nie może zostać kapłanem? czy o to Ci chodziło?

WaszJudasz napisał(a):
a kto by ich dotknął stanie się nieczysty.

znowu pojęcie techniczne... proszę wytłumacz mi to jak można poprzez dotknięcie stać się nieczystym i czym to się objawia i jak można odróżnić mężczyznę czystego od nieczystego?

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 14:23
zbanowany na stałe

ja tam nie wiem,bo w małym miasteczku mieszkam,ale tak w Biblii pisze,dosłownie.

nie jestem katolikiem ani niczym podobnym więc nie wiem i nie bardzo mnie to obchodzi-w sensie:nie dotyczy-acz uważam,że zadna religia nie ma chyba obowiązku stosować się do zasad demokracji czy poprawności politycznej.
dobrze ,że kościelni medrcy nie opowiadają już,że kobiety rodzą się z zepsutego nasienia.to już postęp.

N sie 26, 2007 14:27

Post Re: KK a dyskryminacja
kyob napisał(a):
KK stawia znak nierówności między kobietą a mężczyzną? dlaczego kobieta nie może zostać kapłanem/papieżem? dlaczego nie było żadnej apostołki?

dla mnie to jest jawna dyskryminacja...

Przedstaw proszę argumenty kościoła przeciwko kapłaństwu kobiet i powiedz z czym się nie zgadzasz, wtedy możemy porozmawiać.

BTW: Czy brak urlopu macierzyńskiego dla mężczyzn jest dyskryminacją.

N sie 26, 2007 14:51
Zobacz profil ICQ WWW

Kobieta nie może nauczać w Krk, ponieważ jest to zakazane w Biblii (1 Tm 2, 11-15):
Cytuj:
Zachowanie się mężczyzn i kobiet podczas modlitwy
(...)
Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam4 ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci; [będą zbawione wszystkie], jeśli wytrwają w wierze i miłości, i uświęceniu - z umiarem.

N sie 26, 2007 14:56
zbanowany na stałe

miesiączkujące kobiety nie moga też przebywać z bliskimi ponieważ jest to zakazane w Biblii.

N sie 26, 2007 14:59

Kobieta nie może nauczać w Krk, ponieważ jest to zakazane w Biblii (1 Tm 2, 11-15):
Cytuj:
Zachowanie się mężczyzn i kobiet podczas modlitwy
(...)
Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam4 ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci; [będą zbawione wszystkie], jeśli wytrwają w wierze i miłości, i uświęceniu - z umiarem.

o i mamy piękny dowód dyskryminacji płciowej

N sie 26, 2007 15:00

Kyob, czy więc zgodzisz się, że w KRK jest tylko tyle dyskryminacji kobiet ile go z Biblii wynika?

N sie 26, 2007 15:04
zbanowany na stałe

N sie 26, 2007 15:04

Post Re: KK a dyskryminacja
stern napisał(a):
Przedstaw proszę argumenty kościoła przeciwko kapłaństwu kobiet i powiedz z czym się nie zgadzasz, wtedy możemy porozmawiać.

wyżej znajdziesz moje pytania

stern napisał(a):
BTW: Czy brak urlopu macierzyńskiego dla mężczyzn jest dyskryminacją.

Czy mężczyzna może urodzić dzieci?

N sie 26, 2007 15:19

Kyob, czy więc zgodzisz się, że w KRK jest tylko tyle dyskryminacji kobiet ile go z Biblii wynika?

co to jest KRK?

N sie 26, 2007 15:20

N sie 26, 2007 15:46

Tym, którzy nie rozumieją roli kobiety w Kościele, radzę przeczytać poniższe oficjalne dokumenty Kościoła na temat sakramentu święceń oraz roli kobiet w Kościele.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... talis.html

http://www.mateusz.pl/dokumenty/jpii-ldk.htm

N sie 26, 2007 15:53

Akurat dokumenty Kościoła mają tu równie mało do rzeczy co jakieś dokumenty z USA XVIII wieku, wyjaśniające czemu czarni nie mają do czegoś praw.

Dyskusja tutaj dotyczy równego traktowania kobiet i mężczyzn - albo stwierdzamy jako fakt, że owa równość jest, albo że jej nie ma - i tyle.

W KRK kobiety nie mają dostępu do kapłaństwa, ale to wynika z Biblii, na której Kościół musi się opierać.

N sie 26, 2007 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona