Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 08, 2025 19:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Dlaczego Bóg się nie ujawnia? 
Autor Wiadomość
Post Dlaczego Bóg się nie ujawnia?
Wiara katolicka zakłada, że człwiek sam wybiera czy chce iść do nieba, czy piekła przez swoje życie. Gdybyśmy wiedzieli, a nie wierzyli, mielibyśmy lepszy pogląd na sytuację i moglibyśmy wybierać bardziej świadomie. Dlaczego więc Bóg nie daje nam tej możliwości? I na dodatek skazuje nas na ogromny strach przed śmiercią (pomijając inne ziemskie problemy), którego sam nie zna. Czyżby Bóg był katem a nie ojcem?

Pt wrz 28, 2007 9:07
Też tak kiedyś myślałem i sie zastanawiałem dlaczego Bóg nam sie nie ujawni !! Poźniej zrozumiałem żę Bóg nie ujawnia nam sie bezpośrednio ale pośrednio poprzez cuda , świetych itd zaczełem czytać Pismo św i tak jakoś koło sie toczy co bedzie dalej zobaczymy ...

Pt wrz 28, 2007 10:18

Post Re: Dlaczego Bóg się nie ujawnia?
Rita napisał(a):
Dlaczego więc Bóg nie daje nam tej możliwości?

A skąd byś wiedziała, że to co się ludzkości objawia, to wszechmocny i wszechwiedzący Bóg-stworzyciel, a nie jakiś pomniejszy bóg lub bardzo silny demon (niekoniecznie zły) którego moc jest na tyle duża by czynić cuda i mówić do wszystkich ludzi?

Pt wrz 28, 2007 10:29

Jak to skazuje? Bóg kazał Ci sie bać śmierci? E....
Zważywszy na to, że perspektywa Nieba jest Nieskończenie piękna śmierć jest raczej wybawieniem a nie powodem do strachu :)
Chyba, że mówisz o śmierci wiecznej, tej to się faktycznie bać trzeba.
A więc masz świadomy i jednoznaczny (i wg mnie banalnie prosty wybór) wybierasz Raj bo wiesz, że będziesz tam nieskończenie szczęśliwa, albo to zlewasz i idziesz do piekła na wieczne potępienie.

Pt wrz 28, 2007 14:03

A więc masz świadomy i jednoznaczny (i wg mnie banalnie prosty wybór) wybierasz Raj bo wiesz, że będziesz tam nieskończenie szczęśliwa

O RLY?
Skąd niby to wiesz? Możesz tak najwyżej uważać, tak samo jak niektóre osoby uważają, że jeśli byliby Billem Gatesem to by byli super szczęśliwi, a dzieciom się wydaje, że jakby mieszkały w krainie świętego Mikołaja na biegunie północnym to by były zawsze szczęśliwe.

Pt wrz 28, 2007 14:24

Wiara daje mi tę pewność.

Pt wrz 28, 2007 14:28
czyli jesteś o tym przekonany bo jesteś o tym przekonany.
też nieźle.

Pt wrz 28, 2007 14:31

Przekonanie to wynik a nie fundament, przynajmniej dla mnie.

Pt wrz 28, 2007 14:36

I`m serious :)

Wiara daje mi tę pewność.

No cóż, to i tak tylko silne przekonanie, a nie żadna wiedza.

Pt wrz 28, 2007 15:11

A jak będziesz chciał zanegować moje słowa to zrobisz to tak czy siak, niezależnie od tego co ja napiszę.

Pt wrz 28, 2007 15:17

nie ujawnia się z tego samego powodu dla którego krasnoludki się nie ujawniają oraz przybysze z 11 wymiaru.
choć jakby się zastanowić to taki Zeus ujawnia się dosyć regularnie, trzeba tylko poczekać na wiosenne burze.

Pt wrz 28, 2007 17:27

Też kiedyś tak pomyślałem i uświadomiłem sobie że Bóg już się objawił, w osobie Jezusa Chrystusa. Mówił że "po owocach ich poznacie" i sam wedle tej zasady pozwalał ludziom poznać Go po Jego owocach.

A co to tego demona zwodziciela który został zaproponowany. Oczywiście możemy założyć że coś bawi się z nami i tutaj właśnie wkracza wiara. Wierze że Jezus jest Bogiem, nie kim innym i to co mówił jest prawdą.

Pt wrz 28, 2007 17:37

I na dodatek skazuje nas na ogromny strach przed śmiercią (pomijając inne ziemskie problemy), którego sam nie zna

Jak to nie zna? A Jezus to co? Przecież bał się śmierci - przeczytaj scenę w Ogrójcu

A dlaczego Bóg się nie ujawnia? Ujawnia się przecież - tylko nie wprost i nie bezpośrednio. Objawia się poprzez swoje dzieła ("To bowiem, co o Bogu można poznać, jawne jest wśród nich, gdyż Bóg im to ujawnił. (20) Albowiem od stworzenia świata niewidzialne Jego przymioty - wiekuista Jego potęga oraz bóstwo - stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła, tak że nie mogą się wymówić od winy" Rz 1, 19-20), a ostatecznie objawił się w osobie Jezusa Chrystusa - "Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna" Hbr 1, 1-2

Pt wrz 28, 2007 17:53

choć jakby się zastanowić to taki Zeus ujawnia się dosyć regularnie, trzeba tylko poczekać na wiosenne burze.

To nie żaden Zeus tylko Perun.

Pt wrz 28, 2007 17:54
Poźniej zrozumiałem żę Bóg nie ujawnia nam sie bezpośrednio ale pośrednio poprzez cuda , świetych itd

Dlaczego nie ujawnia sie wiec bezposrednio ? Chce zmusic nas do myslenia ?

Pt wrz 28, 2007 18:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona