Autor |
Wiadomość |
LiLo
|
 Żal mi wielu z Was...
Cztam Wasze posty i normalnie żal ściska
Mam wrażenie, że zapominacie kim jest Bóg  dlaczego przypisujecie Bogu przywary ludzkie jak złość, karanie, osądzanie  KOSZMAR
Bóg jest miłością czystą, prawdziwą, do ktorej nam jeszcze daleko (w powijakach jesteśmy) bez osądow, ocen i kar.
Poczytajcie "Rozmowy z Bogiem" Księga I N.D.Walsch-a i niech wam się oczy otworzą bo normalnie smutno sie robi 
|
So kwi 16, 2005 13:15 |
|
|
|
 |
Gość
|
 Re: Żal mi wielu z Was...
LiLo napisał(a): Cztam Wasze posty i normalnie żal ściska Mam wrażenie, że zapominacie kim jest Bóg  dlaczego przypisujecie Bogu przywary ludzkie jak złość, karanie, osądzanie  KOSZMAR Bóg jest miłością czystą, prawdziwą, do ktorej nam jeszcze daleko (w powijakach jesteśmy) bez osądow, ocen i kar. Poczytajcie "Rozmowy z Bogiem" Księga I N.D.Walsch-a i niech wam się oczy otworzą bo normalnie smutno sie robi 
no przeciez w Biblii Jzeus mowi
41) Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, (42) i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. (43)
a o Bogu jest powiedziane
(3) Pan wiedzie spór z Izraelem, ukarze postępki Jakuba i odpłaci za jego uczynki
jest wiele informacji otym jak Bog karal i bedzie karal, a takze jak sie gniewa, i sadzi
|
So kwi 16, 2005 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
LiLo, poczytaj Prawdy wiary
2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.
Pisząc, że Bóg nie dokonuje osądów, ocen i nie karze, zaprzeczasz równocześnie sądowi szczegółowemu i ostatecznemu, oraz istnieniu piekła... a to już jest dalekie od katolicyzmu...
Zanim sięgniesz po inne książki, weź do ręki Biblię ...
|
So kwi 16, 2005 14:40 |
|
|
|
 |
PugCondoin
|
Hi, Hi Lilo, dajesz się ponieść przyjacielu ... muszisz zrozumieć, że jakakolwiek organizacja która ma jakiekolwiek inspiracje do istnienia i przyciągania ludzi musi w swojej polityce uwzględniać pewną fundamentalna prawdę dotyczącą ludzkiej natury. Jeżeli chcesz kogoś do czegoś zmotywować z jednej strony pokazujesz marchewkę a z drugiej bat. Ani sama marchewka ani bat nigdy nie przyniosą oczekiwanych rezultatów.
(...) - Asienkka
, ale zasadan jest zachowana i nic tego nie zmiani choćbyś nie wiem jak "piękne" i "wzruszające" wizje wszechmogących bytów wykreował. Logika i zdrowy rozsądek nie są niezbędne do tworzenia religii, konieczne jest jednak dopasowanie mechanizmów jej oddziaływania do ludzi, inaczej nikt się nie będzie z tobą w twojej piaskownicy "bawił" ...
|
So kwi 16, 2005 14:54 |
|
 |
light
|
LiLo napisał(a): Cztam Wasze posty i normalnie żal ściska Mam wrażenie, że zapominacie kim jest Bóg  dlaczego przypisujecie Bogu przywary ludzkie jak złość, karanie, osądzanie  KOSZMAR Bóg jest miłością czystą, prawdziwą, do ktorej nam jeszcze daleko (w powijakach jesteśmy) bez osądow, ocen i kar. Poczytajcie "Rozmowy z Bogiem" Księga I N.D.Walsch-a i niech wam się oczy otworzą bo normalnie smutno sie robi 
Lilo
Bardzo chetnie bede czytala twoje slowa. Bog jest naprawde miloscia i milosierdziem w ktorym wszystko przebacza. Kochac Go to ogromny dar a znac Jego delikatnosc to jeszcze wiekszy dar.
light
|
So kwi 16, 2005 18:23 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Mi się robi smutno, bo czytając twoje słowa mam wrażenie, że nie miałaś w ręku Pisma Świętego 
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
So kwi 16, 2005 18:48 |
|
 |
Tess
|
A moze tak siebie bys pozalowal
Bog jest milosierny dla skruszonych sercem.Dla zatwardzialych grzesznikow jest nieskonczenie sprawiedliwy.Zachecam cie przyjacielu do poczytania historii Izraela. Autor, ktorego pdajesz nic mi nie mowi.Trzeba byc tez ostroznym w czytaniu chrzescijanskiej literatury z uwagi na odstepstwo autorow od Kosciola.Spotkalem sie z ksiazka w wydaniu tzw. chrzescijan w ktorej czytelnik zachecany jest do uprawiania okoltyzmu.
Czy ksiazki Walscha maja imprimatur Koscila  Watpie w to.Jezeli nie maja autor tych ksiazek nic dobrego do chrzescijanstwa nie wnosi.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
So kwi 16, 2005 20:41 |
|
 |
LiLo
|
ja1 napisał(a): no przeciez w Biblii Jzeus mowi
Biblię zaczęto pisać ponad 40 lat po śmierci Jezusa, jak będziesz miał\a 80 lat zachęcam do spisania jakiegoś wydażenia sprzed 40 zobaczysz ile będzie nidociągnięc  ( ile jest rozbieżności - wiesz  ?  )
Poza tym może się kochnieńka\i zoriętujesz ile razy była zmieniana Biblia na przełomie wieków, hmmm...  w zależności od zmieniającej się świadomości ludzi i sutuacji politycznej - wiesz  ?
Dlaczego kościołowi zależało na strachu ludzi - wiesz
Polecam trochę książek historycznych
Szanuję Biblię, ale nie mam świadomości średniowiecza i nie trzeba mnie straszyć diabełkami.
Z miłości do Boga wiem, że należy szanować ludzi i wszystko co żywe (i nie). To z MIŁOŚCI wiem, że jeśli pokocham siebie to pokocham innych i będę ich szanować. To jest nasze podstawowe prawo - KOCHAJ BLIŹNIEGO SWEGO...
I jeśli miłość Boga jest jeszcze o tysiąckroć większa od mojej to powiedz mi gdzie jest tu miejsce na osądy
Czyż Papież nie wybaczył swojemu niedoszłemu mordercy - potrafisz tak  Bóg potrafi - więc nawet jeśli się to nam nie podoba wybacza wszystkim. Rozumiesz  WSZYSTKIM kogokolwiek masz na myśli.
|
So kwi 16, 2005 21:05 |
|
 |
LiLo
|
baranek napisał(a): LiLo, poczytaj Prawdy wiary 2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze ...
TAK , TAK - BO bo tak robią ludzie i tak pojmujemy naszą żałosną sprawiedliwość
Nie wiesz przypadkiem z jakiego pojmowania sprawiedliwości bierze się kara śmierci  nie  poczytaj swoją wypowiedź 
|
So kwi 16, 2005 21:08 |
|
 |
LiLo
|
Agniulka napisał(a): my) mam wrażenie, że nie miałaś w ręku Pisma Świętego 
A nie masz wrażenia, że czytałam je zbyt często i zbyt dokładnie i do tego jeszcze kilka innych książek, ktore mowią o historii Kościała...hmm.. może warto pozaglądać do bibloteki 
|
So kwi 16, 2005 21:13 |
|
 |
LiLo
|
Tess napisał(a): Czy ksiazki Walscha maja imprimatur Koscila  Watpie w to.Jezeli nie maja autor tych ksiazek nic dobrego do chrzescijanstwa nie wnosi.
Kściół nie chce się na jej temat wypowiedzieć do dnia dzisiejszego i nabrał wody w usta. Musiałby zaprzeczyc miłości Bożej i nie wybrną z tego tak szybko. Nie zgninęła jednak z półek  o dziwo.
Chcesz poparcia Kościoła możesz poczekać jeszcze z 500 lat jak Joanna d'Arc - życzę cierpliwości, miłości, wyrozumiałości i mniej strachu bo Bóg Cię kocha takim jakim jesteś nawet z Twoimi osądami innych.
A co do żalu samej siebie to powiem, że mi żal, że nie miłam tej świadomości miłości Bożej duuuuzo wcześniej  Pozdrówka 
|
So kwi 16, 2005 21:20 |
|
 |
shocked
|
LiLo napisał(a): Poza tym może się kochnieńka\i zoriętujesz ile razy była zmieniana Biblia na przełomie wieków, hmmm...
To zdanie mnie przyznam szczerze... rozbawiło.
Nie wiem, czy miałaś coś do czynienia kiedykolwiek z rachunkiem prawdopodobieństwa...
Ale jak uważnie poczytasz historię to zobaczysz że do dnia dzisiejszego mamy zachowaną taką liczbę najwcześniejszych rękopisów Nowego Testamentu że z wzoru matematycznego wychodzi że mniej więcej co do co któreśsetnego słowa moglibyśmy mieć wątpliwości czy ewentualnie nie różni się od oryginału
No i w międzyczasie wyprostuj swoje rozumienie słowa sprawiedliwość, bo taka sprawiedliwość o jakiej tu piszesz rzeczywiście niewiele ma chyba wspólnego ze Sprawiedliwością Bożą. Więc wybacz, że słowa Syna Bożego o tym, że przyjdzie nas sądzić ważę sobie cokolwiek poważniej niżś twoje przemyślenia na temat tego jak sobie Boga wyobrażasz
Jednym słowem posiedź w tej bibliotece trochę jeszcze
A uważaj trochę z zarzucaniem komuś niedoczytania, bo masz tu do czynienia między innymi z teologami a nie z niedouczonymi gimnazjalistami.
|
So kwi 16, 2005 21:21 |
|
 |
LiLo
|
light napisał(a): Bardzo chetnie bede czytala twoje slowa light
Dziekuję serdecznie, mam nadzieję, że będe pisała zrozumiale dla innych i tak często jak m pozwoli na to czas
Cieszę się, że Jesteś i czujesz to co czasami trudno wyrazić. Pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze 
|
So kwi 16, 2005 21:25 |
|
 |
Gimlas
|
Czytałem rozmowy z Bogiem i sie przeraziłem.Jest to książka ktora podwaza prawdy ewangeli.Mowi m.in. ze nie ma grzechu.Stwierdzenia tam zawarte są bardzo relatywne i nie maja nic wspolnego z przesłaniem nauki Jezusa.Autor twierdzi z całą stanowczością ze Hitler jest w niebie.Nie warto siegac po ta ksiazke bo mozna wpasc w bagno.
|
So kwi 16, 2005 21:38 |
|
 |
Gość
|
LiLo napisał(a): ja1 no przeciez w Biblii Jzeus mowi Biblię zaczęto pisać ponad 40 lat po śmierci Jezusa, Lilo Biblie zaczeto spisywac 1500 lat przed Chrystusem Cytuj: Poza tym może się kochnieńka\i zoriętujesz ile razy była zmieniana Biblia na przełomie wieków, hmmm...  w zależności od zmieniającej się świadomości ludzi i sutuacji politycznej - wiesz  ?
jesli piszesz ze Biblia byla spisana dopiero po chrystusie to skad mozesz wiedziec jakie zaszly zmiany?
]
|
So kwi 16, 2005 21:39 |
|
|
|