Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 10:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Holokaust 
Autor Wiadomość

Post Holokaust
Mam dwa pytania?

1)Czy ludzie odpowiedzialni za eksterminację milionów męszczyzn ,kobiet i dzieci w obozach koncentracyjnych byli ludżmi przestrzegającymi dekalogu tak jakm robi to człowiek który wyznaje zasady Boga opisane w Biblii ?

Czy też nie wierzyli w Boga i nie przestrzegali dekalogu wyznając zasadę że :
R6 napisał(a):
te teksty o kochającym Bogu to łgarstwo

2)Czy ludzie , którzy palili żywcem innych ludzi i zamykali ich w komorach gazowych byli ludźmi przestrzegającymi dekalogu i zasad Boga opisanych w Biblii ? Czy też uważali że:

No napisał(a):
Bóg to wymysł Semickich plemion koczowniczych .

Więc nie wierzyli w niego, a co za tym idzie nie przestrzegali dekalogu , mordując innych.

Wt lut 19, 2008 16:42

3. Dlaczego miłosierny Bóg nie otworzył bram obozów koncentracyjnych?

4. Czym różnią się obozy koncentracyjne od piekła? (zwracając uwagę na to, kto je przygotował)

Ludzie w obozach koncentracyjnych przynajmniej mogli mieć nadzieję na to, że te ich cierpienia się skończą.
Wizja piekła przygotowanego przez miłosiernego Boga jest wystarczającym powodem, aby w niego nie wierzyć (największa sprzeczność).

Ja nie skazałbym największego wroga na takie męki.

5. Czy inkwizytorzy... Aha, to nie ten temat.

Sewerynie, istnieje coś takiego jak moralność. Wszystkie zbrodnie przeciwko ludzkości (obozy, inkwizycje, palenie na stosach, itp) wynikają z braku moralności.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Wt lut 19, 2008 17:14

Post Re: Holokaust
Seweryn napisał(a):
1)Czy ludzie odpowiedzialni za eksterminację milionów męszczyzn ,kobiet i dzieci w obozach koncentracyjnych byli ludżmi przestrzegającymi dekalogu tak jakm robi to człowiek który wyznaje zasady Boga opisane w Biblii ?

Nikt nie przestrzega dekalogu, każdy go łamie, tylko Maryja była bezgrzeszna.
"wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej" (BT) Rz 3,23

Wt lut 19, 2008 17:15

Uwaga! Seweryn postępuje nieuczciwie wyrywając moje słowa z całości postu.
Moje słowa mają źródło o którym jest mowa w poniższym cytacie. Niewiara ma różne źródła. Katechizm mówi:
Cytuj:
29 Człowiek może jednak zapomnieć o tym "głębokim i żywotnym połączeniu z Bogiem" 2, może go nie dostrzegać, a nawet wprost je odrzucać. Źródła takich postaw mogą być bardzo zróżnicowane 3:bunt przeciw obecności zła w świecie, niewiedza lub obojętność religijna, troski doczesne i bogactwa 4, zły przykład wierzących, prądy umysłowe wrogie religii, a wreszcie skłonność człowieka grzesznego do ukrywania się ze strachu przed Bogiem 5 i do ucieczki przed Jego wezwaniem 6

Mnie zdarza się nie wierzyć w Boga bo nie mogę sobie wytłumaczyć tego ogromu zła.

Nie trzeba wierzyć by być dobrym. Nie trzeba tez wierzyć by przestrzegać wielu nakazów i zakazów z dekalogu.

Sewerynie, może byś się wyładował w czymś innym niż w walce z ateistami bo mi to wygląda już na jakąś obsesję z Twojej strony.

Pogódź się też z tym ze ludzie miewają odmienne poglądy od Ciebie i żeby nie wiem co to zawsze będzie.
Ja staram się postępować wg zasady Amicus Plato, sed magis amica veritas i nie mam zamiaru przyklaskiwać bo sie Seweryn obrazi. Mam wątpliwości to je wygłaszam. Jeśli mi coś leży na sercu to tak jest mimo tego ze ktoś może to uważać za głupie (bo może i takie jest). Fakt faktem, że ja za głupie tego nie uważam.

Wt lut 19, 2008 17:21

1)Uwaga! Seweryn postępuje nieuczciwie wyrywając moje słowa z całości postu.
Moje słowa mają źródło o którym jest mowa w poniższym cytacie. Niewiara ma różne źródła. Katechizm mówi:
Cytuj:
Człowiek może jednak zapomnieć o tym "głębokim i żywotnym połączeniu z Bogiem" 2, może go nie dostrzegać, a nawet wprost je odrzucać. Źródła takich postaw mogą być bardzo zróżnicowane 3:bunt przeciw obecności zła w świecie, niewiedza lub obojętność religijna, troski doczesne i bogactwa 4, zły przykład wierzących, prądy umysłowe wrogie religii, a wreszcie skłonność człowieka grzesznego do ukrywania się ze strachu przed Bogiem 5 i do ucieczki przed Jego wezwaniem 6

2)Mnie zdarza się nie wierzyć w Boga bo nie mogę sobie wytłumaczyć tego ogromu zła.

3)Nie trzeba wierzyć by być dobrym . Nie trzeba tez wierzyć by przestrzegać wielu nakazów i zakazów z dekalogu.

Sewerynie, może byś się wyładował w czymś innym niż w walce z ateistami bo mi to wygląda już na jakąś obsesję z Twojej strony.

Pogódź się też z tym ze ludzie miewają odmienne poglądy od Ciebie i żeby nie wiem co to zawsze będzie.
Ja staram się postępować wg zasady Amicus Plato, sed magis amica veritas i nie mam zamiaru przyklaskiwać bo sie Seweryn obrazi. Mam wątpliwości to je wygłaszam. Jeśli mi coś leży na sercu to tak jest mimo tego ze ktoś może to uważać za głupie (bo może i takie jest). Fakt faktem, że ja za głupie tego nie uważam.

1)Po co miałem cytować cały post skoro interesował mnie tylko ten konkretny fragment . Cytowanie całego postu nie zmieni sensu fragmentu który zacytowałem .
Twoje słowa mają źródło w niewierze i mówią dokładnie o tym co zacytowałem .

2) Którego ogromu zła? .Czy tego który zgotowali ludzie nie przestrzegający dekalogu a w szczególności przykazania: nie zabijaj?

3) Tak samo uważali ci którzy mordowali dzieci .Na pewno uważali, że robią to w dobrej sprawie czystości rasy. Tak właśnie im wpajali ci którzy uważali ,że wiedzą lepiej od Boga co jest dobre a co złe. Bez Boga człowiek upada . Jednym z przykładów jest holokaust.

Wt lut 19, 2008 17:49

Bez Boga człowiek upada . Jednym z przykładów jest holokaust.

Przeczytaj drugi post Sewerynie.
O tym, czy człowiek upada, czy też nie, świadczy jego moralność, a nie światopogląd religijny.
Człowiek z zasadami moralnymi nie musi być wierzący.

Osoby bez zasad moralnych występują w grupie Teistów jak i Ateistów (niezależnie od światopoglądu religijnego).
Historia to udowodniła wielokrotnie (obozy, inkwizycje). Raz na jakiś czas rodzi się debil który będzie chciał podporządkować sobie innych. Wystarczy tylko takiego debila odizolować od reszty społeczeństwa aby problem rozwiązać.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Wt lut 19, 2008 18:01

Cytuj:
mordowali dzieci...w dobrej sprawie czystości rasy

Podoba Ci się taki sposób cytowania?

Dałeś ludziom szanse przeczytania całego mojego postu i ocenienia samemu czy jesteś następnym który myśli że wie lepiej?

Po co manipulujesz?

Wt lut 19, 2008 18:06

filippiarz napisał(a):
Seweryn napisał(a):

Nikt nie przestrzega dekalogu, każdy go łamie, tylko Maryja była bezgrzeszna.
"wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej" (BT) Rz 3,23

Są ludzie ludzie przestrzegający dekalog, a w szczególniości przykazanie nie zabijaj i na pewno nie były to osoby mordujace ludzi w obozach .

Atei napisał(a):

Przeczytaj drugi post Sewerynie.
O tym, czy człowiek upada, czy też nie, świadczy jego moralność, a nie światopogląd religijny.
Człowiek z zasadami moralnymi nie musi być wierzący.

1)Osoby bez zasad moralnych występują w grupie Teistów jak i Ateistów (niezależnie od światopoglądu religijnego).
Historia to udowodniła wielokrotnie (obozy, inkwizycje).

2)Raz na jakiś czas rodzi się debil który będzie chciał podporządkować sobie innych. Wystarczy tylko takiego debila odizolować od reszty społeczeństwa aby problem rozwiązać

1)Czy sądzisz że hitler uważał się za niemoralnego ? Wątpię więc moralność nie ma tu nic do rzeczy gdyż każdy definiuje ją według siebie. Nazista mordując w oświecimiu uważa ,że jest moralny bo pozbywa się złej rasy , co jest oczywiście nieprawdą .

2) Takim rozumowaniem kierował sie hitler ,który chciał odizolować Żydów od reszty społeczeństwa bo myślał tak jak ty, że problem zniknie . To skutkowało wymordowaniem milionów ludzi.

Wt lut 19, 2008 18:20

Seweryn napisał(a):
Są ludzie ludzie przestrzegający dekalog, a w szczególniości przykazanie nie zabijaj i na pewno nie były to osoby mordujace ludzi w obozach.

Nie, można się starać przestrzegać, ale nie łamać się nie da - mniej lub bardziej wszyscy łamią - nie ma ludzi bez winy w oczach Boga.

Wt lut 19, 2008 18:23

Seweryn napisał(a):

Czy też nie wierzyli w Boga i nie przestrzegali dekalogu wyznając zasadę że :
R6 napisał(a):
te teksty o kochającym Bogu to łgarstwo

2)Czy ludzie , którzy palili żywcem innych ludzi i zamykali ich w komorach gazowych byli ludźmi przestrzegającymi dekalogu i zasad Boga opisanych w Biblii ? Czy też uważali że:

No napisał(a):
Bóg to wymysł Semickich plemion koczowniczych .

Więc nie wierzyli w niego, a co za tym idzie nie przestrzegali dekalogu , mordując innych.

Czy liberalizacja prawa powoduje spadek ilości przypadków ludobójstwa? W katolickiej Hiszpanii za czasów inkwizycji mordowano w imię boga tysiące osób. W Holandii gdzie ustalono prawo, pozwalające zawierać małżeństwo homoseksualistom nie odnotowano ani jednego przypadku ludobójstwa.

Twoja zadufana w wypowiedź jest właśnie w tym stylu.

Wt lut 19, 2008 18:26

Czy bogowie lubią to, co zbożne, dlatego że ono jest zbożne, czy też ono jest dlatego zbożne, że je bogowie lubią?

Wt lut 19, 2008 18:29

2) Takim rozumowaniem kierował sie hitler ,który chciał odizolować Żydów od reszty społeczeństwa bo myślał tak jak ty, że problem zniknie . To skutkowało wymordowaniem milionów ludzi.

Pisząc "debil" miałem na myśli ludzi właśnie takich jak Hitler. Jesteś przeciwny ich izolowaniu od społeczeństwa?

Cytuj:
1)Czy sądzisz że hitler uważał się za niemoralnego ? Wątpię więc moralność nie ma tu nic do rzeczy gdyż każdy definiuje ją według siebie. Nazista mordując w oświecimiu uważa ,że jest moralny bo pozbywa się złej rasy , co jest oczywiście nieprawdą .

Moralność musi współpracować z rozumem. W przypadku Hitlera nie było tego. Nie było tego też w przypadku inkwizytorów, itd.

Każdy kreuje swoją moralność: tak. Np ja na miejscu Boga nie mógłbym skazać nikogo na wieczne potępienie, bo uważam to za niemoralne. Odpowiednia kara tak, ale wieczność kar za kilkadziesiąt lat: NIE.

Wt lut 19, 2008 18:30

filippiarz napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Są ludzie ludzie przestrzegający dekalog, a w szczególniości przykazanie nie zabijaj i na pewno nie były to osoby mordujace ludzi w obozach.

Nie, można się starać przestrzegać, ale nie łamać się nie da - mniej lub bardziej wszyscy łamią - nie ma ludzi bez winy w oczach Boga.

Co to ma wspólnego z tym, że ludzie mordujący w obozach nie przestrzegali przykazania nie zabijaj?

Wt lut 19, 2008 18:33

1)Pisząc "debil" miałem na myśli ludzi właśnie takich jak Hitler. Jesteś przeciwny ich izolowaniu od społeczeństwa?

2)Moralność musi współpracować z rozumem. W przypadku Hitlera nie było tego. Nie było tego też w przypadku inkwizytorów, itd.

3)Każdy kreuje swoją moralność: tak. Np ja na miejscu Boga nie mógłbym skazać nikogo na wieczne potępienie, bo uważam to za niemoralne. Odpowiednia kara tak, ale wieczność kar za kilkadziesiąt lat: NIE.

1)Pomyśl logicznie jak chcesz izolować od społeczeństwa kogoś kto ma moc izolowania od społeczeństwa bo jest u władzy? Ciekawe jak w roku 1939 odizolowałbyś Hitlera od władzy . A jeśli teraz jest jakis przywódca planujący wojnę to jak odizolujesz go od władzy i skąd wiesz kto to jest?

2) Wiemy to po fakcie .

3) Każdy jest Kowalem własnego losu.I skąd wiesz jaka jest odpowiednia kara?

Wt lut 19, 2008 18:41

Sewerynie, czy chcesz dowieść, że każdy ateista zabija lub ma na to przynajmniej ochotę ?

Można samemu dojść do wniosku, że zabijanie jest złe i nie trzeba do tego objawienia i kamiennych tablic.

A zabijali i wierzący i niewierzący

Terroryści zabijają bo są wierzący ale to nie jedyny warunek i nie jest to warunek konieczny do tego by zabijać

Wt lut 19, 2008 18:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona