Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 11:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 czy Piłat może, powinien czuć się winny?? 
Autor Wiadomość

Post czy Piłat może, powinien czuć się winny??
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie związane z Piłatem. Czy od w pełni jest winny za śmierć Jezusa, za wyrok na Niego? Przecież to ludzie tego chcieli.. Nie chcę usprawiedliwiać Piłata, ale szukam odpowiedzi czy w takiej sytuacji może go coś usprawiedliwić i w końcu czy ludzie wydający na kogoś jakiś wyrok lecz pod przymusem innych są winni??

Pt sty 18, 2008 15:42

Pilat nie byl pod zadnym przymusem. Mial pozycje i moc wydawania takich wyrokow. Nie wiemy, jakie inne wydawal wyroki, ale Palestyna byla pod okupacja i na pewno zaspokajanie zyczen miejscowej ludnosci nie bylo glownym celem rzymskiej administracji.

Symboliczne umywanie rak nic mu nie pomoze. Ostateczna decyzja nalezala do niego.

Pt sty 18, 2008 16:23

Wydaje mi się, że on o tyle jest winny o ile dla własnego spokoju zrezygnował z dociekania prawdy o winie Jezusa. Sam zrzuca winę na Żydów umywając ręce, jednak miał on władzę uwolnić Jezusa, ale nie zrobił tego dla własnej wygody.

Pt sty 18, 2008 16:32
Piłat nie zaspakajał życzeń miejscowej ludności, i nie musiał dociekać prawdy.
Piłat pełnił funkcję namiestnika Judei i wiedza o tym co dzieje się na powierzonym mu terenie było jego świętym obowiązkiem.
Nie ulega watpliwości, że ludzie mu podlegli od początku śledzili poczynania Jezusa.
I wcale nie bronił Jezusa - on nie znosił Zydów i tylko droczył się z nimi, aby wzbudzić w nich wściekłość.
Nie mógł nie skazać Jezusa - i nie na skutek nacisku Żydów'
Na czele imperium rzymskiego stał cesarz-bóg.
Jezus, który potwierdza - "tak jestem królem" - burzy cały porządek imperium.
Żydzi ostrzegają Piłata - "Jeżeli Go uwolnisz, nie jesteś przyjacielem Cezara" - i Piłat od początku wie, że nie może inaczej postąpić, bo uwolnienie Jezusa równałoby się z upadkiem Piłata.
Umywa ręce tylko na złość Żydom.
Znając ich tradycje i podejście do krwi, nieczystości - zrzuca przelaną krew Chrystusa na Żydów.
Nienawiść Żydów do Jezusa jest większa niż groźba stania się nieczystym, i przyjmują - "Krew jego na nas i na dzieci nasze".

Pt sty 18, 2008 17:55

Pytanie tylko gdzie byli wyznawcy Jezusa, świadkowie jego cudów przecież jeśli wierzyć Biblii nie działał w ukryciu i naprawdę wielu ludzi powinno się przekonać o jego mocy.

Pt sty 18, 2008 20:26

Zdaje się że Piłat sam stwierdził że nie widzi winy w tym człowieku (Jezusie), a zarazem wydał wyrok na niego. Wola ludu o której czytamy na kartach pisma według mnie mogła mieć znaczenie, natomiast to napewno nie usprawiedliwia Piłata jako sędziego i jako człowieka.
Co do tej woli ludu, to spotkałem się ze zdaniem iż wolał Piłat nie narażać się ludowi, który w każdej chwili mógł wywołac powstanie, a tego mu nie było potrzeba, szczególnie że czekał tylko aby się wyrwać z tej marnej prowincji do innej. Powstanie nie było by zbyt korzystne dla Piłata w oczach cesarza.

Pt sty 18, 2008 23:07

Co do tej woli ludu, to spotkałem się ze zdaniem iż wolał Piłat nie narażać się ludowi

Z tego co wiem to Piłat wyjątkowo grdził żydami i lubił ich prowokować np.kazał wojsku wkroczyć do Jerozolimy z rozwiniętymi sztandarami z wizerunkiem cezara, innym razem wystawił w pałacu Heroda tarcze z imieniem cesarza, kiedy zabrał pieniądze ze skarbca świątyni na budowę nowego wodociągu doszło do krwawych starć nie wydaje mi się więc by liczył się z wolą ludu...

Pt sty 18, 2008 23:39

Możliwe że nie liczył się, a może było inaczej. Nie mam wiedzy aby podjąć ten temat, natomiast co do zapytania autora tego tematu to myśle że na podstawie tego co możemy wyczytać z kart Pisma Piłat skazał świdomie niewinnego na śmierć. Wydaje się że jest winny wielkiego zła, choć wykonał w zasadzie wolę ludu, którą to wole miał respektować, a mając na uwadze niewinność Jezusa dziwił się czemu Żydzi wołają aby uwolnić Barabasza. Napewno trzeba brać pod uwagę kontekst tamtych czasów, bo nie wystarczy tylko przenieść nasze myślenie na tamte czasy.

So sty 19, 2008 1:11

Dn 3,52

So sty 19, 2008 8:04
Zobacz profil WWW
Interesująco pisze o tym w swoich wizjach bł. Anna Katarzyna Emmerich- Piłat oprócz tego, że bał się tłumu, dodatkowo bał się samego Jezusa, gdyż ten w rozmowie z nim wyjawił mu ciemne sprawki, o których nikt z ludzi nie miał prawa wiedzieć...Ponadto radził się jakichś bożków...
Ostatecznie jednak skazał Jezusa, mimo obietnicy danej swojej zonie, że Go uratuje...

Wydaje się jednak, że Piłat był i tak lepszy niż Herod Antypas, z którym Pan Jezus w ogóle nie chciał rozmawiać, jak twierdzi bł. Anna z powodu jakiegoś okropnego grzechu Heroda...

Te Objawienia dostępne są online, kiedyś je widziałam w całości...Warto poczytać, wierzyć nie trzeba...Opisują one dokładnie wszystkie historie biblijne i dodają dużo szczegółów. nie zmieniając oczywiście treści Objawienia...

N sty 20, 2008 15:49

Tak, powinien czuć się winny. Skazać kogoś na śmierć to tak, jak zabić go własnymi rękami.

Pn sty 21, 2008 20:08

Post Re: czy Piłat może, powinien czuć się winny??
~pailina~ napisał(a):
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie związane z Piłatem. Czy od w pełni jest winny za śmierć Jezusa, za wyrok na Niego? Przecież to ludzie tego chcieli.. Nie chcę usprawiedliwiać Piłata, ale szukam odpowiedzi czy w takiej sytuacji może go coś usprawiedliwić i w końcu czy ludzie wydający na kogoś jakiś wyrok lecz pod przymusem innych są winni??

Z objawien Pana Jezusa wynika jasno, ze Pilat chcial zyskac dobre imie dla siebie ale stracil wszystko.Bo coz za korzysc jezeli ktos swiat caly pozyska a szkode na duszy poniesie...

Pozdrawiam :)

Śr sty 23, 2008 2:05
Post Re: czy Piłat może, powinien czuć się winny??
Jezus uwolnił Piłata od winy w słowach:
Cytuj:
Jezus odpowiedział: «Nie miałbyś żadnej władzy nade Mną, gdyby ci jej nie dano z góry. Dlatego większy grzech ma ten, który Mnie wydał tobie».
(J 19,11)
Przy okazji przestrzegałbym przed zbyt poważnym traktowaniem - a takim jest niewątpliwie wydawanie wyroków - prywatnych objawień, choćby nawet posiadających akceptację Kościoła. Objawienie zakończyło się z Apokalipsą św. Jana i wszelkie następne, choćby nie wiadomo jak świątobliwe, zgodne z doktryną i wyjaśniające wiele szczegółów, nie wchodzą do kanonu wiary, nie musimy ich także brać pod uwagę w jakichkolwiek orzeczeniach dotyczących spraw Kościoła.

Śr sty 23, 2008 3:16

Witam, jestem nowy na tym forum. Zarejestrowałem się, ponieważ zaciekawiła mnie ta dyskusja.

Alus napisał(a):
Na czele imperium rzymskiego stał cesarz-bóg.

Tak. Dla ścisłości powinieneś podać jednak, że tak było od IV w. naszej ery. Nawiasem mówiąc nie wiem, jakie to ma znaczenie w poruszanym temacie.
W okresie, o którym mowa, cesarzem był Tyberiusz, a kult żyjącego władcy nie istniał.

Cytuj:
Pilat nie byl pod zadnym przymusem. Mial pozycje i moc wydawania takich wyrokow.

Nie miał takiej władzy. W świetle prawa zarówno Jezus, jak i Barabasz byli winni. Piłat nie mógł uwolnić żadnego z nich dla kaprysu. Żydzi z okazji święta Paschy mogli prosić o uwolnienie jednego więźnia(taki prezent od cesarza). Wybrali Barabasza. Piłat nie miał tu nic do powiedzenia.

Śr sty 23, 2008 15:26

Teresse napisał(a):
Ponadto radził się jakichś bożków...

Skąd u Ciebie tak mało szacunku dla wiary innych? Jeżeli rzeczywiście tak było(w co szczerze wątpię, ponieważ Piłat był wojskowym, a nie kapłanem), to radził się bogów. Jest to znacząca różnica. Wymagając szacunku dla własnej wiary powinno się odnosić z szacunkiem do innych religii.

Śr sty 23, 2008 15:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona