Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 7:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Co byście zrobili... 
Autor Wiadomość
Post Co byście zrobili...
... gdyby ktoś wam powiedział, że katolicy nie mają racji i żeby być zbawionym trzeba uwierzyć w Pulpecika, który jest prawdziwym Bogiem, a do zbawienia wymaga przestrzegania 48 zasad kulinarno-pulpecikowych, w tym zakazu jedzenia pieczarek, które są nieczyste i nie spożywania marchewki w środy i soboty. I żeby uwierzyć, trzeba bardzo gorąco modlić się do Pulpecika o łaskę wiary.

Mam nadzieję, że sens pytania jest zrozumiały.

Pn mar 24, 2008 17:51

Pn mar 24, 2008 18:22

Pn mar 24, 2008 18:27

Post Re: Co byście zrobili...
Uświadomiłbym go, że tylko ci którzy przygarniają kotki zostaną zbawieni.

Pn mar 24, 2008 18:29
Uświadomiłbym go, że tylko ci którzy przygarniają kotki zostaną zbawieni.

I hope so ;)

Cytuj:
Bym go wyśmiał.

Cytuj:
Bym mu nie uwierzył.

Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli ;) Dlaczego byście nie uwierzyli? Czy zaryzykowalibyście swoje zbawienie? Czy uważacie, że gdyby wyznawcy pulpecika mieli rację, to sprawiedliwe byłoby potępienie was bo nie uwierzyliście?

Pn mar 24, 2008 18:44

Ja bym poszedł po egzorcyste. Każdy przecież wie że pomóc nam mogą tylko WIELKIE POTWORY SPAGHETII!!

Pn mar 24, 2008 20:04

Czy uważacie, że gdyby wyznawcy pulpecika mieli rację, to sprawiedliwe byłoby potępienie was bo nie uwierzyliście?

W takim wypadku oczywistym jest fakt, że zależy od tego czy Wyznawcy Kościoła Pulpecikowskiego jako dogmat mieli potępienie pogan (czyli wyznawców innych potraw i niepotraw).

Pn mar 24, 2008 20:58

Dlaczego byście nie uwierzyli? Czy zaryzykowalibyście swoje zbawienie?

Oj weź Rita... Nie porównuj istniejących rzeczywiście rozbudowanych systemów religijnych takich jak chrześcijaństwo do jakiejś wymyślonej na poczekaniu wiary w pulpecikowy kodeks żywieniowy.

Pn mar 24, 2008 21:09

Pn mar 24, 2008 22:52
Zencognito, moją intencją nie było wymyślanie religii w stylu LPS. Pytanie, choć potraktowane z przymrużeniem oka miało raczej na celu zastanowienie się na jakiej podstawie człowiek dokonuje wyboru, wyboru religii. Co więcej, miało uzmysłowić osobom wierzącym absurd argumentacji katolików odnośnie nawracania ateistów. Argumentacja ta jest tak samo absurdalna dla ateistów jak argumentacja wyznawców pulpecika skierowana do katolików, czy innych wierzących. A wobec tego bezsens, a może raczej bezduszność potępienia ludzi ze względu na ich niewiarę. To pytanie miało drugie dno, jestem pewna że to zauważyłeś Zencognito.

Cytuj:
W takim wypadku oczywistym jest fakt, że zależy od tego czy Wyznawcy Kościoła Pulpecikowskiego jako dogmat mieli potępienie pogan (czyli wyznawców innych potraw i niepotraw).

Cóż, oczywiście na tej samej zasadzie, na której katolicyzm potępia pogan. Skoro już o pulpeciku słyszeliście, nic was nie usprawiedliwia z odrzucenia jedynej prawdziwej religii.

Oczywiście, mam nadzieję, że nikt mojego postu nie zrozumie jako próby nawrócenia. Zależy mi na waszych szczerych odpowiedziach, staram się zrozumieć osoby wierzące z różnym skutkiem. Potrzebuję jednak trochę waszej dobrej woli, waszych refleksji.

Pn mar 24, 2008 23:03

Hehe fajny temat i powinien dac dużo do myslenia.

Pn mar 24, 2008 23:12
Rita napisał(a):
... gdyby ktoś wam powiedział, że katolicy nie mają racji i żeby być zbawionym trzeba uwierzyć w Pulpecika
...to zależy co rozumiesz pod słowem "zbawienie"?

Wyobraźmy sobie izbę, do której w deszczową, jesienną noc wpada przez okno zabłąkany ptak. Zatacza kilka kręgów, przysiada na piecu, suszy pióra i z powrotem odlatuje w chaos i ciemność. Ten ptak to symbol człowieka.
Skąd przychodzimy?
Dokąd zmierzamy?
Po co to wszystko?

Religia stara się odpowiedzieć na takie pytania. Ta, która robi to w sposób zadowalający, odnosi sukces.

Co zaś ofiaruje Pulpecizm?

Wt mar 25, 2008 0:17

[quote="Michał Sobczyński"[Co zaś ofiaruje Pulpecizm?[/quote]
Nic, bo jest nieracjonalny i w związku z tym nie jest religią.

Wt mar 25, 2008 0:38

Wt mar 25, 2008 2:56
Zobacz profil ICQ YIM

Cytuj:
Bym mu nie uwierzył.

Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli ;) Dlaczego byście nie uwierzyli? Czy zaryzykowalibyście swoje zbawienie? Czy uważacie, że gdyby wyznawcy pulpecika mieli rację, to sprawiedliwe byłoby potępienie was bo nie uwierzyliście?

Jak na razie żadna inna religia nie przekonuje mnie jak katolicka. Czy zaryzykowałbym swoje zbawienie? Przecież ryzykuję; jest cała masa innych religii. Wierzę jednak w Boga sprawiedliwego, a On zapewne jest sprawiedliwszy niż to, co mi się wydaje za sprawiedliwe.

Wt mar 25, 2008 7:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona