Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 23:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Dlaczego ludzie wierzą i uznają kościół katolicki ? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego ludzie wierzą i uznają kościół katolicki ?
Witam wszystkich serdecznie. Wiem, że już był utworzony taki temat. Jednak zakładam ponowie. Pragnę stworzyc książkę o nękających nas sprawach w sprawie kościoła katolickiego. Chciałbym przybliżyc ludziom wszystkie za i przeciw tejże wiary. Dlatego właśnie zakładm jeszcze raz ten temat, ponieważ udzielając odpowiedzi w moich wątkach będzie mieli udział w tworzeniu książki o tematach związanych z KK. Zapraszam do udziału w dyskujsji na pierwszy temat: Dlaczego ludzie wierzą i uznają kościół katolicki ?
P.S. Prosiłbym o rozbudowane wypowiedzi.

So kwi 19, 2008 17:42

wjechales na drazliwy temat na tym forum (chyba) - bo spora czesc tutaj to katolicy.

ale dobra, postaram sie cos powiedziec, bez obrazania i wyzywania, zeby bylo przyjemnie ale tez krytycznie.

dlaczego ludzie wierza kosciolowi?

bo wg mnie w Polsce nie maja odpowiednich INNYCH niz duchowni z KK autorytetów, którzy wyjaśniliby ludziom podstawy wiary, odpowiedzieliby na pytania nurtujące ludzi.

Dlaczego uznają kościół ?

- a mają inny wybór?

większośc ludzi tak na prawdę albo nie myśli o tych sprawach, nie zagłębia się w nie albo tez nie majac alternatywy godza sie na taka rzeczywistosc jaka serwuje im kosciol.
wg mnie kosciol ludzi przez wieki do siebie mocno przekonal (choc tez wielu zniechecil - mnie tez miedzy innymi) poniewaz ludzie kiedy jeszcze masowo mieszkali na wsiach byli wlasciwie w tych sprawach oddani tylko kosciolowi, bo nie mieli innego wyjscia.
z czasem wraz z postepem nauki zmienialo sie to. ale kosciol i tak wyrobil sobie zdanie o sobie i dosc mocna pozycje w panstwie. do dzisiaj jest ona mocna, choc nie tak bardzo jak keidys.

Wg mnie kosciol uczy takiego myslenia aby nie sprzeciwiac sie jego naukom, jednak jesli ktos cos samemu (lub dzieki komus) zauwazy to przekona sie, idac dalej i drążąc ze kosciol wiele bledow popelnil i popelnia nadal, dzieki czemu ta wiara nie jest zgodna z nauka biblijna.

Mysle ze wielu ludzi wie tak na prawde co KK robi zle. Wie ale sie na to zgadza. Czemu? Bo sie boja zwrocic uwage, sprzeciwic, bo mysla ze pojda do piekła, jak nie beda chodzic do spowiedzi i na niedzielna msze.

Kosciol ladnie ze tak powiemn 'omotał' sobie społeczeństwo. ale coraz wiecej ludzi zauwaza to ze to nie jest do konca dobre.

So kwi 19, 2008 18:58
Ja wybrałem KK bo kiedy zaczęłem czytać Pismo św uznałem że tu jest pełnia prawdy . Oczywiście inne kościoły nie sa wcale gorsze bo chrześcijaństwo opiera sie na Chrytsusie.

So kwi 19, 2008 20:39

dobry temat, ja wiara w Jezusa ---> w konsekwencji: wykonywanie Słowa Bożego nijak ma się do tego co naucza KK. niestety tak jest.

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

Pn kwi 21, 2008 16:54
Ja wybrałem KK bo kiedy zaczęłem czytać Pismo św uznałem że tu jest pełnia prawdy . Oczywiście inne kościoły nie sa wcale gorsze bo chrześcijaństwo opiera sie na Chrytsusie.

ja na odwrót - im więcej czytałem pisma świętego, tym moja wiara rosła, a niechęc do Katolicyzmu zwiększała się.

Katolicyzm to dla mnie zbiór kłamstw, instytucja która opiera się na strachu ("Nie chodzisz do kościoła, nie zostaniesz zbawiony") - zamiast tego wolę Biblię ;)

Pt maja 02, 2008 14:00

(...) zamiast tego wolę Biblię ;)

Wiekszość sekt opiera się na tej samej Biblii :D
Sama Biblia cię nie zbawi.

Pt maja 02, 2008 15:27

nie no Biblia nie, ale kosciol tym bardziej cie nie zbawi.
wiec o co cho ?

Pt maja 02, 2008 17:16

nie no Biblia nie, ale kosciol tym bardziej cie nie zbawi.

???

Polecam przeczytać:
http://www.teologia.pl/m_k/zag05-03.htm

Pt maja 02, 2008 17:32

no to, że tak powiem, ładnie wam dali klapki na oczy.

"Kościół jest konieczny do zbawienia. Taka jest tradycyjna nauka Kościoła, którą on nadal podtrzymuje i głosi."

podchodzi pod sektę troche, koniecznie musisz należeć do kosciola, jak nie to masz przerąbane, idziesz do piekła.

poza tym w tym tekście i w ogole w katolicyzmie ludzie błędnie utożsamiają KOSCIÓŁ z kosciolem (jako instytucja, budynkiem do ktorego sie chodzi).
ludzie mysla, ze aby dostapic zbawienia nalezy chodzic do kosciola. a to nie jest prawda.

co to byłoby za zbawienie, które osiągamy naleząc do konkretnego kosciola. przeciez Bóg bada serca, wiarę naszą, a nie to czy jestesmy czarni, czy nalezymy do katolików czy do prawoslawnych czy w ogole nie jestesmy w zadnych kosciele. wazna jest waira i uczynki jako owoce tej wiary. a nie przynaleznosc :|

wmawianie ludziom, ze konieczna jest przynaleznosc jest manipulacja, tak sobie wlasnie kosciol w Polsce (i nie tylko) przypodobał wiekszosc spoleczenstwa. i skutecznie.

Pt maja 02, 2008 19:25

Owszem - nie każdy ma okazję zetknąć się z Ewangelią, z Jezusem - i jeśli taki człowiek, który Dobrej Nowiny poznać nie mógł, żył uczciwie, prawdziwie, nie czyniąc zła - nie uważam, że nie powinien zostać zbawiony tylko dlatego że prawda o Jezusie do niego nie doszła.

Co innego jednak - gdy człowiek świadomie odrzuca Ewangelię, odrzuca Jezusa i Dobrą Nowinę którą Kościół głosi. To jest działanie dobrowolne - tak, jak to co zrobili Żydzi, gdy na Jezusa się, za przeproszeniem wypięli.

Kościół to wspólnota, wspólnota ludzi. Kościół to przykazania, to Dobra Nowina, sakramenty. Jeśli ktoś Kościół sprowadza do jednego czy drugiego wiejskiego proboszcza, który ściąga z ludzi prawie haracz, albo jakiegoś nieszczęsnego księdza lubiącego chłopców - to idzie na łatwiznę i stara się usprawiedliwić własne, nie wiem, odejście od Kościoła.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So maja 03, 2008 8:34
Zobacz profil WWW

Kościołem Bożym są wszyscy ludzie na świecie porozrzucani po całej ziemi

Kościół Jezusa to nie instytucja!!!

Biblia nie naucza: kto bedzie chodził do Kościoła bedzie zbawiony...

ale List do Rzymian 10:9: "Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził Go z martwych, zbawiony będziesz".

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

So maja 03, 2008 10:46

wierzę w Boga, bo on sam dał mi taką łaskę. Nauczyłem się w szkole średniej rachunku prawdopodobieństwa dzięki czemu wiem, że to by Boga nie było jest tak praktycznie nieprawdopodobne.

A co do kościoła to uznaję. Najpiękniejsze jest to że są w nim sami ludzie ułomni. Jest mnóstwo księży, biskupów aktywistów katolickich, na których patrzą ludzie i często ich zachowanie o odsuwa ich od kościoła (szkoda że rzadko zauważa się te dobre strony). Bóg wybiera przywódców spośród ludzi. Im też zdarza się błądzić. Ale nie można oczywiście mówić że wszyscy są źli.. Ale w końcu nawet Biblia mówi o podobnych przypadkach. Samson stracił szansę.
A apostołowie? Czy mogę zwątpić tylko dlatego, że widzę jak apostoł wygania dzieci? Przecież to robili... Nie. I właśnie dlatego że Bóg nas nie odrzuca ale daje szansę. I pozwala robić źle byśmy się przekonali jestem z KK. Ale tu też chyba i tak najważniejsza łaska.

So maja 03, 2008 21:46

wierzę w Boga, bo on sam dał mi taką łaskę. Nauczyłem się w szkole średniej rachunku prawdopodobieństwa dzięki czemu wiem, że to by Boga nie było jest tak praktycznie nieprawdopodobne.

Nieprawda. Jest szansa jak jeden do dwóch.

So maja 03, 2008 22:18

Co do chodzenia do kościoła przytocze opowieści zapisanej w książce Paulo Coelho "Być jak płynąca rzeka"
Otóż pewien człowiek(katolik) przestał chodzić do kościoła uznał bowiem że kościól jest niepotrzebny, zabiera tylko czas. Pewnego dnia na wizyte do domu tego czlowieka miał przyjść ksiądz. Męzczyzna był bardzo poddenerwowany, nie wiedział co odpowie gdy ksiądz zapyta go dlaczego nie chodzi do kościoła. Przyszedł ksiądz, męzczyzna poprosił go by usiadl. Żaden z nich nie wypowiedział słowa przez x godzin (nie pamiętam ile ich było ;/), jedyną rzeczą którą można było usłyszeć bł palący się ogień w małym kominku. W pewnym momencie ogień zaczął przygasać, ksądz wstał dołożył kilka drewienek i ogień zaczął palić się na nowo, a ksiądz skierował swoje kroki do drzwi. Wtedo to mężczyzna wstał i podziękował księdzu że ten uzmysłowił mu pewną ważną prawdę. Od tego czasu mężczyzna uczęszczał do kościoła.
Mam nadzieje że każdy odkryje sens tej opowieści. Nie mam zamiaru podawać wszystkiego wszystkim na talerzu. :D

So maja 03, 2008 22:28

Nieprawda. Jest szansa jak jeden do dwóch.

idąc tym rozumowaniem możn powiedzieć że losując jedną osobę z 33 osobowej klasy w której jest tylko jedna kobieta mamy szansę 50% że wylosujemy właśnie ją.

N maja 04, 2008 16:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona