Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 6:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Forum satanistyczne 
Autor Wiadomość

Post Forum satanistyczne
[...]
Czy takie fora powinny być zakazane :?:
Czy można je nazwać satanistycznymi :?:

N sty 13, 2008 13:05
Post Re: Forum satanistyczne
ULP napisał(a):
[...]
Czy takie fora powinny być zakazane :?:
To i tak nic nie da. Zresztą, w jaki sposób?
Cytuj:
Czy można je nazwać satanistycznymi :?:
Oczywiście. Nazywać można wszystko w jakikolwiek sposób. Ale zamiast przyklejać etykietki może lepiej z nimi pogadać? Na przykład w tym wątku.

N sty 13, 2008 13:28

Jako, że na forum podanym przez użytkownika ULP pojawiały się treści związane z satanizmem postanowiłem wyciąć jego adres. Podobną interencję zastosowałem w stosunku do wypowiedzi Michała Sobczyńskiego będącą odpowiedzią na post ULP.

N sty 13, 2008 14:27

Ok nie ma sprawy, ale wszystkich zainteresowanych informuje że link do danego forum zamieściłem w podpisie swego profilu
Snafu a przyjrzałeś się dobrze :?:
Popieram Michała lepiej z nimi pogadać niż od razu określać.

N sty 13, 2008 14:30
A ja Cię informuję, że Twój podpis wyłączyłam.
Proponuję także zapoznać się z regulaminem obowiązującym na tym forum:
regulamin forum napisał(a):
4. Zabrania się wypowiedzi o charakterze obraźliwym, propagującym treści satanistyczne, erotyczne (szczególnie w jakikolwiek sposób promujace pedofilię), faszystowskie, rasistowskie, ezoteryczne, neopogańskie itp. czy głoszących naukę sekt (dotyczy to również reklamowania stron o takiej tematyce).
viewtopic.php?p=220227#220227

N sty 13, 2008 14:37

Snafu a przyjrzałeś się dobrze :?:
Popieram Michała lepiej z nimi pogadać niż od razu określać.

Przyjrzałem się uważnie i napisałem, że na forum tym "pojawiają się treści związane z satanizmem". To nie jest określenie, tylko fakt.

N sty 13, 2008 14:45

Szkoda że zamykacie możliwość dyskusji, dajcie też innym dojść do głosu i niech sami zobaczą jak to forum wygląda :!: A brak linku równoznaczne jest z odcięciem od wątku tematu.

N sty 13, 2008 15:06

a tak się złożyło że znam podpis (sygne) ULP i wiem że forum które on ma nie propaguje w żaden sposób satanizmu ani neopogaństwa. Wubaczcie ale nei rozumiem jak można kasować podpisy jeśli ktoś ma napisane w nim że prowadzi jakieś forum.... przecież to nawet reklama nie jest Ludzie....

N sty 13, 2008 17:43
Sama wiara w szatana, o ile nie pociąga za sobą wyrządzania fizycznej szkody innym ludziom, nie powinna być w szaden sposób zakazana.
Zresztą katolicy chyba też wierzą w szatana ?

N sty 13, 2008 18:29

Oczywiście, że wierzą. Przecież na tym to polega.

N sty 13, 2008 18:47

Katolicy nie wierzą w szatana, co najwyżej wierzą w jego istnienie (wiedzą o nim).
Czym innym jest wiara w istnienie, a czym innym wiara komuś, zaufanie.

N sty 13, 2008 19:02
no, to właśnie mówię, że wierzą w szatana, boga, anioły i tego typu sprawy.

Ponieważ, szatan to rzecz straszna proponuję rozładować lekko emocje, i coś na wesoło:
http://www.youtube.com/watch?v=v9MTGNaEXGM
Ten film powala mnie na kolana, choć jestem niewierzącym. :-)

N sty 13, 2008 19:36

http://www.youtube.com/watch?v=v9MTGNaEXGM
Ten film powala mnie na kolana, choć jestem niewierzącym.

Potyczki Mr Szatana byłyby jednak bardziej w temacie linka na wszelki wypadek nie podam bo ktoś by się jeszcze zbulwersował...
Cytuj:
ama wiara w szatana, o ile nie pociąga za sobą wyrządzania fizycznej szkody innym ludziom, nie powinna być w szaden sposób zakazana.

Nie wiem o czym była podana przez ULP strona ale akurat wiara w realne istnienie Szatana jest z tego co wiem dość rzadko spotykana wśród ludzi którzy deklarują się jako "sataniści" z tym, że odmian satanizmu jest przynajmniej 5 a najbardziej popularna to zdaje się ateizm + filozofia uznająca szatana za symbol.

N sty 13, 2008 20:01
Zresztą katolicy chyba też wierzą w szatana ?
Odpowiadając na to pytanie, podam cytat z autora, którego książki niezmiernie sobie cenię. C.S. Lewis
Cytuj:
Otóż, jeżeli przez określenie "Diabeł" rozumiemy moc przeciwstawną Bogu i, jak Bóg, samoistną od początku wszechczasów, to odpowiedź brzmi oczywiście "Nie". Poza Bogiem nie istnieje żadna istota, która nie byłaby stworzona. Bóg nie posiada istoty przeciwstawnej. Żadna istota nie mogłaby osiągnąć stanu "doskonałego zła" przeciwstawnemu doskonałemu dobru Boga; bo gdybyśmy usunęli na bok wszelkie jej rzeczy dobre (inteligencję, pamięć, energię i samo istnienie), nic by z niej nie pozostało.

Poprawnie postawione pytanie brzmi: czy ja wierzę w diabły. Tak, wierzę. To znaczy, wierzę w istnienie aniołów i wierzę, że niektóre z nich przez nadużycie swej wolnej woli stały się wrogami Boga i, w następstwie tego, naszymi wrogami. Anioły te możemy nazywać diabłami. Nie różnią się one w swej naturze od dobrych aniołów, lecz natura ich jest zdeprawowana. Diabeł jest przeciwieństwem anioła tylko w takim znaczeniu jak Zły Człowiek jest przeciwieństwem Dobrego Człowieka. Szatan, przywódca diabłów lub ich dyktator, jest przeciwieństwem nie Boga lecz Michała Archanioła.

Wierzę w to nie w tym sensie, że jest to częścią mojej wiary, lecz że jest to jedno z moich przekonań. Moja religia nie ległaby w gruzach, gdyby to przekonanie okazało się fałszywe. Dopóki to nie nastąpi - a dowodów, które by temu zaprzeczały, daremnie by szukać - zachowam je. Wydaje mi się, że wyjaśnia ono sporo faktów. Zgadza się z normalnym pojmowaniem Pisma Świętego, z tradycją chrześcijańską i z wierzeniami większości ludzi wszechczasów. Nie jest również sprzeczne z niczym, co byłoby przez którąkolwiek z nauk udowodnione.

[Listy starego diabła do młodego, Wydawnictwo Misjonarzy Klaretynów Palabra, Warszawa 1993, s.8-9]
Mogę się pod tym spokojnie podpisać.

ULP napisał(a):
Szkoda że zamykacie możliwość dyskusji, dajcie też innym dojść do głosu i niech sami zobaczą jak to forum wygląda Exclamation A brak linku równoznaczne jest z odcięciem od wątku tematu.
Wydaje mi się, że niezupełnie poprawnie zinterpretowałeś regulamin. Gdyby propagowanie treści zakazanych oznaczało zakaz wypowiedzi w ich tonie, to należałoby zamknąć część istniejących wątków. Zakaz propagandy treści satanistycznych oznacza (tak mi się wydaje), że nie można podawać odnośników prowadzących do stron zawierających takie treści. Jeżeli chcesz o takich treściach rozmawiać na tym forum, to najprościej, jeżeli otworzysz wątek z pytaniem z tamtego forum, bez podawania jego adresu. Sądzę, że wątek "Czym jest dla was Bóg" lub "Czemu wierzycie w z góry narzucone prawdy i interpretacje" raczej nie zostałby skasowany.

Pn sty 14, 2008 11:09

Ale jak możemy dyskutowac, nie wiedząc o czym? Naprawdę mam wątpliwości, co do słuszności tego zapisu w regulaminie...

So sty 19, 2008 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona