Opat_90 napisał
Cytuj:
W pewnym momencie poczułem, że muszę podejść do lekcjonarza rozłożonego z tyłu kaplicy na małej ambonie. Kiedy otwarłem księgę na zaznaczonej stronie wyznaczonej na ów dzień, natrafiłem na fragment Pisma Świętego. Ten fragment to Syr 2,1-11.
zapewne wiadomo Ci Opacie, że księga Syracha , zwana też Eklezjastykiem lub Księgą Eklezjastyka jest Apokryfem a więc nie zaliczoną do żydowskiego kanonu natchnionych Pism. Choć niektóre z tych ksiąg apokryficznych mają pewną wartość historyczną, wszelkie roszczenia co do ich kanoniczności nie maja podstaw.
Proponowanie czerpania zachęt i wskazówek w księgach nie uznawanych za natchnione przez Boga, jest raczej nie właściwe. Jest 66 ksiąg biblijnych uznanych za natchnione przez Boga i raczej tam powinniśmy szukać rad i wskazówek.
WeRu$kA pisze:Cytuj:
Ale jak to jest na prawdę?Jakie znaki może dać Pan aby wiedzieć ,że to właśnie nas wytyczył do życia zakonnego czy kapłańskiego
Izraelici takie znaki otrzymywali od samego Jahwe Boga, lub poprzez proroków. Przykład Mojżesza jest przykładem gdzie to Bóg osobiście ustanowił go kapłanem dla Izraela: "
Wj 3:10-12
10. Idź przeto teraz, oto posyłam cię do faraona, i wyprowadź mój lud, Izraelitów, z Egiptu.
11. A Mojżesz odrzekł Bogu: Kimże jestem, bym miał iść do faraona i wyprowadzić Izraelitów z Egiptu?
12. A On powiedział: Ja będę z tobą. Znakiem zaś dla ciebie, że Ja cię posłałem, będzie to, że po wyprowadzeniu tego ludu z Egiptu oddacie cześć Bogu na tej górze.
(BT)
Dawid został namaszczony z woli Boga Jahwe przez proroka Samuela:
"1 Sm 16:13
13. Wziął więc Samuel róg z oliwą i namaścił go pośrodku jego braci. Począwszy od tego dnia duch Pański opanował Dawida. Samuel zaś udał się z powrotem do Rama.
(BT)
Natomiast od dnia Pięćdziesiątnicy wybieranie kapłanów dla ludu Bożego na ziemi ustało. Są wybierani ci:
"Ap 1:6
6. i uczynił nas królestwem - kapłanami Bogu i Ojcu swojemu, Jemu chwała i moc na wieki wieków! Amen.
(BT)
Dla tych osób takim znakiem, kiedy nie mają wątpliwości jest ten oto znak: "
Rz 8:16
16. Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi.
(BT)