Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Medaliki, wisiorki, breloczki 

Czy ma dla ciebie znaczenie medalik, wisiorek, bryloczek ...
tak 61%  61%  [ 49 ]
nie 33%  33%  [ 26 ]
nie zastanawiałem się 5%  5%  [ 4 ]
nie zastanawiałam się 1%  1%  [ 1 ]
Liczba głosów : 80

Medaliki, wisiorki, breloczki 
Autor Wiadomość

Post Medaliki, wisiorki, breloczki
Medaliki, wisiorki, bryloczki, krzyżyki

- Czym sa dla ciebie przednioty takie jak medaliki czy bryloczki z osobami świętymi, różne wisiorki czy krzyżyki ??
- Jaki jest powód dla którego to nosisz ??
- Czy noszenie takich rzeczy cie uszczęśliwia ??
- Czy to ci pomaga w życiu jak cujesz że jest to ciale przy ciebie ??
- Co sądzisz ogólnie i nie tylko o symbolach wiary, wierzeń i tym podobnych ??

Jeśli masz ciekawe spostrzeżenia i chcesz je wyrazic innym to uczyń to.

Wt sty 13, 2004 0:09

:hmmm: Jak wos wszystkich zachęcić do rozważań na ten temat.

Napewno wielu przy sobie nosi czy to medalik z Maryją, czy to bryloczek świętego Krzysztofa, a nawet i inne z takich rzeczy. Ciekawi mnie w jakim celu sie takie rzeczy nosi i czy są przydatne w każdym dniu.
Każdy medalik czy bryloczek czy chodźby mały krzyżyk to taki amulet lub talizman który przynosić ma szczęście.

So sty 17, 2004 19:18
Szczególnie zamknięte światło jakiejś tam gwiazdy dane przez Galandrierę Frodowi :-D

Cytuj:
medalik z Maryją

Nie medalik z Maryją, tylko medalik z jej wizerunkiem.
Jeśli już...

Nie sądzę by tylko o szczęście i jakąś boską opatrzność nosiło.
Co prawda sam biżuterii (w końcu to biżuteria) nie noszę, ale to może być też wyraz przywiązania.

Niektórzy ludzie noszą np. medalik z wizerunkiem z jednej strony swego ojca a z drugiej matki. Noszą, no nie? :)

Ciekawe po co..... Czyżby sądzili, że dawno zmarli rodzice będą się nimi opiekowali?

So sty 17, 2004 20:04

PTRqwerty wiym, że lubisz chwytać za słówka, a poprawiać jak najbardziej jest wskazane i to każdego...

Niewątpliwe, że wizerunek osób świętych czy kogoś z bliskich nosi sie jak najbliżej własnego serca, między innymi dla pamięci o nich - ale czy tylko?

So sty 17, 2004 20:35
dopiero dołączyłem do was

wydaje mi się że chodzi ci o to czy medaliki maja dla nas jakąś "magiczną" moc w moim odczuciu nie mają takiej
w pewnych sytuacjach może być to rodzaj świadectwa wiery (chociaż nie zawsze bo czasami ludzie noszą pewne emblematy tak z tradycji)

czasami jest to tak jak ze zdjęciami bliskich w portfelu

wydaje mi się że znaki/symbole są bardzo ważne w chrzescijaństwie zapewne bracia protestanci się ze mna nie zgodzą ale tak mi się wydaje

So sty 17, 2004 20:46
Jockey coś ciekawego napisał: deklaracja wiary :D

Jeśli potraktować poważnie, że 'kto uwierzy we Mnie...' (czy jakoś tak), to medalik ma jak najbardziej sens :)

So sty 17, 2004 21:00

Wg mnie to jest zewnetrzny symbol naszej wiary... tyle!
Bo przeciez nawet nei pamietamy na codzień o tym, że coś takeigo nosimy!
Ja też noszę, ma to dla mnie znaczenie, jest to panmiątka, ale nie myślę o tym na codzień.
Tyle...

So sty 17, 2004 21:02
Zobacz profil WWW

1. Zwłaszcza w pracy, gdzie ludzie są zasadniczo niewierzący - traktuję go trochę jak zewnętrzny znak - wiary? Strasznie dużo powiedziane... Takie stwierdzenie - tak, wierzę...
2. Jako pamiatkę - należał do babci, choć nigdy nie widziałam, by go nosiła... Ale to już zupełnie drugorzędny i osobisty powód... :) I kompletnie nie mający związku z faktem że to krzyżyk...

N sty 18, 2004 16:22
Noszę krzyżyk - ostatnio...
1. Zwłaszcza w pracy, gdzie ludzie są zasadniczo niewierzący - traktuję go trochę jak zewnętrzny znak - wiary? Strasznie dużo powiedziane... Takie stwierdzenie - tak, wierzę...
2. Jako pamiatkę - należał do babci, choć nigdy nie widziałam, by go nosiła... Ale to już zupełnie drugorzędny i osobisty powód... :) I kompletnie nie mający związku z faktem że to krzyżyk...

A czy Ty zdajesz sobie sprawę z tego, jakie na siebie bierzesz brzemię?
Ja nie noszę medalików, krzyżyków itp. rekwizytów. A dlaczego?
1] nie chcę grzeszyć w cieniu krzyża.
2] nie chcę prowokować tych niewierzących do bluźnierstw.

N sty 18, 2004 18:43

N sty 18, 2004 19:12

nie chcę prowokować tych niewierzących do bluźnierstw.

:hmmm: ciekawie to brzmi

Bluźnierstwa wszędzie sa i to nie na tle wiary tylko w wiynkszości ze "ktoś mo lepij niż ja" czyli samą podstawą zbudza nienawiść do innych a zazwyczaj jo spotkołech sie z takimi osobami co jakiś amulet lub talizman święy mają.

N sty 18, 2004 22:24

Kiedyś nosiłam znak "tau". Znajomi pytali co to jest, więc mówiłam, o co w takich "znaczkach" chodzi i dlaczego je noszę. To było takie małe świadectwo. Ale teraz już rozdałam wszystkie pięć "tauek", które kiedyś dostałam. Za to w sylwka, na wyjeździe organizowanym przez braci z Taize, koleżanka z Francji dała mi "gołąbka"... :biggrin:

N sty 18, 2004 23:46
Zobacz profil WWW

Mam dla was ciekawostkę... lekko powiązaną z tematem.
Jako że należę do lidzi ostatnimi czasy zgłębiających swoją wiedze fizyczną to doszukałam się ciekawostki.
Wspomniana wyżej "tau'ka" czyli symbol przypominajacy T w fizie oznacza - średni czas życia.
Jakoś mnie to zastanowiło... nie wiem dlaczego ;-)

Pn sty 19, 2004 16:03
Zobacz profil WWW
Post "tau" w fizyce (i nie tylko)
Tak się składa, że fizyki uczyłem się pół wieku temu. Potem to już była chemia fizyczna, technologia chemiczna, metalurgia, mechanika i kilka innych technicznych przedmiotów. Początkowo czas oznaczano jako "t" ale po wprowadzeniu "międzynarodowego układu jednostek" tzw. "SI", literka "t" oznaczała temperaturę mierzoną w st. Celsiusza zaś "T" - temperaturę bezwzględną w st. Kelvina. Wtedy to czas oznaczać trzeba było literką "tau". Jednak nie tylko "średni czas życia" ale wogóle czas. Ale na wszelki wypadek sprawdzę.
Sprawdziłem i okazuje się, że symbole nie zostały objęte normami SI a więc dopuszczalna jest pewna dowolność. Zarówno więc "tau" jak i "t" oraz T sa dopuszczalne jako symbole czasu. Nie wiem tylko co ma wspólnego średni czas życia z fizyką. Fenomenem życia zajmuje się inna dziedzina nauki.

Pn sty 19, 2004 18:32

Post Rekwizyty wiary...
Teofil, Jan - Papież prócz tego, że dźwiga, to także nosi krzyż (rekwizyt?)... Biskupi podobnie... Czyżby prowokowali oni przez to niewierzących do bluźnierstw?
Jezus Chrystus jest znakiem sprzeciwu!
Ale też przesada w drugą stronę może chyba doprowadzić do bałwochwalstwa.

Pn sty 19, 2004 19:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona