Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 5:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czyściec a "dziady". 

Czy uważasz, że czyściec miał na celu przejąć praktykę dziadów ?
Wydaje mi się, że tak. 38%  38%  [ 5 ]
Nie, na pewno nie. 38%  38%  [ 5 ]
Nie mam zdania 23%  23%  [ 3 ]
Liczba głosów : 13

Czyściec a "dziady". 
Autor Wiadomość
Post Czyściec a "dziady".
Zastanawiając się dlaczego Kościół Katolicki zakazywał w Indeksie Ksiąg Zakazanych, czytania dzieł Adama Mickiewicza,
doszedłem do wniosku, że jedynym powodem mógł być obrzęd Dziadów, który on dokładnie opisywał.
Czy czyściec Nie jest odpowiedzią Kościoła na obrzęd Dziadów ?
Czy nie wymyślono go dlatego, aby "podciągnąć" praktykowane ówczas powszechnie obrzęd Dziadów, (który nie pasował za bardzo ani do nieba ani do piekła) pod religię katolicką ?
Jeszcze w powieści Chłopi, mamy przykład jak niektórzy katolicy zakopują na cmentarzu pożywienie dla zmarłych, pozostałość po dziadach, stopniowo tłumionych przez Kościół ?

Czyściec i dziady są bardzo podobne.
W obrzędzie dziadów przynosiło się pożywienie i podarki na mogiły aby uwolnić błąkające się dusze od cierpień.
W obrzędach czyśćcowych dawało się pieniądze, aby uwolnić duszę z czyśćća, za pomocą modlitwy, rzecz jasna. Można było uzyskać tzw odpust, zupełny, który nawet naszą duszę uwalnia od czyśćća, i mamy jakby "niebo w kieszeni". :-)

Dlaczego czyściec wymyślono tak późno ?
Jak to możliwe, że ustalono jako dogmat coś, co o czym słowem nie wspomina Biblia ?
Czy nie sądzicie, że wymyślono go dlatego, żeby dopasować praktykowanie "dziadów" do religii katolickiej ?

Cz paź 02, 2008 19:31

Zaznaczyłem "nie mam zdania" bo nie mam zielonego pojęcia o obrzędzie dziadów.

Jednak sądzę, że to mogło być możliwe. BTW - nie wiedziałem, że za czasów Mickiewicza Indeks Ksiąg Zakazanych wciąż obowiązywał.

Cz paź 02, 2008 20:11
Moderator

Po pierwsze, dlaczego sądzisz, że o czyśćcu zaczęto mówić późno? Już Efrem Syryjczyk, czy Cyprian o nim wspominają.
Po drugie, dlaczego sądzisz, że Biblia nie wspomina o nim ani słowem? To, że Biblia nie używa jakiegoś terminu (czyściec to termin techniczny), nie oznacza, że nie ma o czyśćcu mowy w Piśmie Świętym. Bo jest.

A co do ankiety to nie uważam jakoby nauka o czyśćcu była odpowiedzią na dziady.

(J 8, 32b)

Cz paź 02, 2008 20:15

Nauki o czyśćcu rozwijają się dynamicznie począwszy od mniej więcej IX/XI wieku, choć już Ojcowie Kościoła wypowiadali się na ten temat, m.in. Efrem Syryjczyk, czy Cyprian. Tezy zostały ostatecznie zatwierdzone podczas Soboru Florenckiego (1438-1445) i Trydenckiego (1545-1563).

wikipedia napisał(a):
II część "Dziadów", chronologicznie pierwsza, powstawała - podobnie jak część IV - w latach 1820 - 1823 w okresie wileńsko-kowieńskim życia Adama Mickiewicza.

pozdrawiam :-)

Cz paź 02, 2008 20:23

A jakie korzenie miała tradycja dziadów.. Dlaczego coś takiego się odbywało? Po co to wymyślono?

Cz paź 02, 2008 22:07

A jakie korzenie miała tradycja dziadów..

pogańskie

Cz paź 02, 2008 22:31

Jednak sądzę, że to mogło być możliwe. BTW - nie wiedziałem, że za czasów Mickiewicza Indeks Ksiąg Zakazanych wciąż obowiązywał.

IKZ został zalikwidowany po SWII, bodajże w 1966r.

Pt paź 03, 2008 9:10
A jakie korzenie miała tradycja dziadów.. Dlaczego coś takiego się odbywało? Po co to wymyślono?

Tradycja Dziadów to część szeroko rozumianego kultu przodków. Dusze zmarłych otaczane były czcią niemal w każdej kulturze. Raz na jakiś czas rodzina zobowiązana była zadbać o dusze zmarłych, by przodkowie się nie gniewali i by opiekowali się żyjącymi. Na grobach zostawiano więc jedzenie i picie, którymi zmarli mieli się posilić, czasem także w darze składano drobne upominki lub cenne przedmioty. Obrzędy takie były praktykowane na całym świecie i przetrwały w pewnej formie do dnia dzisiejszego, po procesie chrystianizacji (u nas to 1 listopada, kiedy to tradycyjnie chodzi się na cmentarze, zapala znicze, składa kwiaty).

Dziady przynależały do kręgu wierzeń starolitewskich. Warto zauważyć, że forma, w jakiej przedstawił je Mickiewicz, była już schrystianizowana. Guślarz używa znaku krzyża, wszystko odbywa się w kaplicy, obrzędy pogańskie mieszają się z chrześcijańskimi (charakterystyczny "mix", widoczny zwłaszcza w kulturach ludowych).

Tak więc to bardziej koncepcja czyśćca wywarła wpływ na formę Dziadów, a nie odwrotnie. Pierwotnie dusze zmarłych, według wierzeń ludowych, nie trafiały do miejsca zwanego czyśćem, tylko co najwyżej włóczyły się po ziemi, załatwiając niedokończone sprawy.

Pt paź 03, 2008 14:42
wikipedia napisał(a):
Nauki o czyśćcu rozwijają się dynamicznie począwszy od mniej więcej IX/XI wieku, choć już Ojcowie Kościoła wypowiadali się na ten temat, m.in. Efrem Syryjczyk, czy Cyprian. Tezy zostały ostatecznie zatwierdzone podczas Soboru Florenckiego (1438-1445) i Trydenckiego (1545-1563).

wikipedia napisał(a):
II część "Dziadów", chronologicznie pierwsza, powstawała - podobnie jak część IV - w latach 1820 - 1823 w okresie wileńsko-kowieńskim życia Adama Mickiewicza.

pozdrawiam :-)

A czy gdzieś powiedziane jest, że obrzęd "dziadów" został zapoczątkowany w czasach Mickiewicza ?
Mickiewicz dokładnie opisał te rytuały,
które jak sądzę miały korzenie, zanim do Polski weszło chrześcijaństwo.

So paź 04, 2008 22:00

No przyznam Aztecu masz trochę racji :), ale...
wikipedia napisał(a):
już Ojcowie Kościoła wypowiadali się na ten temat, m.in. Efrem Syryjczyk, czy Cyprian. Tezy zostały ostatecznie zatwierdzone podczas Soboru Florenckiego (1438-1445) i Trydenckiego (1545-1563)

Czyścieć jest 'dziełem' całego Kościoła, a nie sądzę by cały świat znał obrzęd "dziadów".Większość z owych Ojców KOsioła pewnie na oczy nie widziała Polski :P

N paź 05, 2008 9:36

Czyścieć jest 'dziełem' całego Kościoła, a nie sądzę by cały świat znał obrzęd "dziadów".Większość z owych Ojców KOsioła pewnie na oczy nie widziała Polski Język

Mógł być znany w innych krajach, jako coś bardzo podobnego.

N paź 05, 2008 11:43

Mój wujek misjonarz przebywał jakiś czas na Madagaskarze i mówił, że u nich dość powszechny jest zwyczaj obchodzenia wigilii na cmentarzu, czyli dosłownie na grobach swoich przodków, a więc każdy tam prześciga się w budowaniu jak najwspanialszych grobowców, grobowiec to stół wigilijny :)
Jak dla mnie to trochę niesmaczny zwyczaj.

N paź 05, 2008 15:04

(2 Mch 12, 43-45); "Uczyniwszy zaś składkę pomiędzy ludźmi, posłał do Jerozolimy około dwu tysięcy srebrnych drachm, aby złożono ofiarę za grzech. Bardzo pięknie i szlachetnie uczynił, myślał bowiem o zmartwychwstaniu. Gdyby bowiem nie był przekonany, że ci zabici zmartwychwstaną, to modlitwa za zmarłych byłaby czymś zbędnym i niedorzecznym, lecz jeśli uważał, że dla tych, którzy pobożnie zasnęli, jest przygotowana najwspanialsza nagroda - była to myśl święta i pobożna. Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechu".

Wt paź 07, 2008 15:29
Jednak, nauka o czyśćcu ma związek z dziadami.

Zobaczcie jak Kościół walczy z nazwą zbliżającego się święta: "Święta zmarłych" :-)
Każdy pewno myśli, że prawidłowa nazwa to "Wszystkich świętych".
Ale wcześniej obowiązująca i używana na niektórych regionach Polski jeszcze do dzisiaj nazwa, to "Święto zmarłych"

Nie trzeba się wstydzić przeszłości, w przeszłości i Polacy zanosili jedzenie na groby. A że dusze "nie chciały jadła napoju" to trzeba było zjeść samemu.

Nosiło się zmarłym jedzenie, częstowało... "Święto zmarłych" to lepsza moim zdaniem nazwa. Nie należy jej zmieniać.

Cz paź 30, 2008 23:42
Moderator

Aztec, kwestia w tym, że 1. listopada nie wspominamy zmarłych, ale jedynie część tych zmarłych, którzy są w niebie. Czyli nazwa święto zmarłych jest nieadekwatna, bo poszerza grono tych, o których mówi nam święto.
Co innego 2. listopada, gdzie wspominamy wszystkich wiernych zmarłych. Jednak i tu nie jest to wspomnienie wszystkich zmarłych, a jedynie tych zmarłych, którzy żyli w wierze chrześcijańskiej. Zatem jak widać w żaden dzień nazwa wszystkich zmarłych nie jest właściwa.

(J 8, 32b)

Pt paź 31, 2008 8:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona