|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
csm
|
 Kilka pytań
Witajcie.
Mam kilka wątpliwości dotyczących wiary, bardzo Was proszę o pomoc w ich rozwianiu.
1. Dlaczego miłosierny Bóg ukarał Mojżesza za to, że on w akcie miłosierdzia za pomocą swej laski podarował Izraelitom wodę wbrew zaleceniom Jahwe?
2. Czy to możliwe, by Mojżesz był Egipcjaninem?
3. Którego dnia urodził się Jezus? Tradycyjnie obchodzimy dzień narodzin 25 grudnia, a tego samego dnia urodził się np. egipski bóg Horus. Czy to możliwe, by dzień urodzin Chrystusa został "zapożyczony" z mitologii egipskiej? Jeśli tak, to dlaczego?
Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na pytania
Pozdrawiam
|
Wt sie 19, 2008 11:44 |
|
|
|
 |
WIST
|
To jest forum dyskusyjne, a nie powinno być problemu w sięgnięciu po Biblie, tak wszystko jest napisane co do 1 i2. Co do 3 to można poszukać troche o dacie narodzin i śmierci Jezusa.
1
Chodzi o ten fragment bo nie kojrze kiedy Mojrzesz za wodę został ukarny?
1 Całe zgromadzenie Izraelitów wyruszyło na rozkaz Pana z pustyni Sin, aby przebyć dalsze etapy1. Potem rozbili obóz w Refidim, gdzie lud nie miał wody do picia. 2 I kłócił się lud z Mojżeszem mówiąc: «Daj nam wody do picia!» Mojżesz odpowiedział im: «Czemu kłócicie się ze mną? I czemu wystawiacie Pana na próbę?» 3 Ale lud pragnął tam wody i dlatego szemrał przeciw Mojżeszowi i mówił: «Czy po to wyprowadziłeś nas z Egiptu, aby nas, nasze dzieci i nasze bydło wydać na śmierć z pragnienia?» 4 Mojżesz wołał wtedy do Pana i mówił: «Co mam uczynić z tym ludem? Niewiele brakuje, a ukamienują mnie!» 5 Pan odpowiedział Mojżeszowi: «Wyjdź przed lud i weź kilku ze starszych Izraela ze sobą. Weź w rękę laskę, którą uderzyłeś Nil, i idź. 6 Oto Ja stanę przed tobą na skale, na Horebie. Uderzysz w skałę, a wypłynie z niej woda, i lud zaspokoi swe pragnienie». Mojżesz uczynił tak na oczach starszyzny izraelskiej. 7 I nazwał to miejsce Massa2 i Meriba2, ponieważ tutaj kłócili się Izraelici i wystawiali Pana na próbę, mówiąc: «Czy też Pan jest rzeczywiście wśród nas, czy nie?»
2
Mojrzesz zoztał wychowany na dworze faraona, ale jego rodzice oboje byli z pokolenia Lewiego. Wystarczy sięgnąc po Biblie.
3
Nie umiemy okreslić kiedy Jezus się urodził z tak dużą dokładnością. Jedynie data Jego śmierci jest moźliwa to określenia z dużym prawdopodobieństwem.
Ja tutaj nie widze jakichś wielkich wyzwan dla wiary.
|
Wt sie 19, 2008 14:52 |
|
 |
snafu
|
1. Myślę, że chodzi o ten fragment:
Gdy zabrakło społeczności wody, zeszli się przeciw Mojżeszowi i Aaronowi. I kłócił się lud z Mojżeszem, wołając: Lepiej by było, gdybyśmy zginęli, jak i bracia nasi, przed Panem. Czemuście wyprowadzili zgromadzenie Pana na pustynię, byśmy tu razem z naszym bydłem zginęli? Dlaczegoście wywiedli nas z Egiptu i przyprowadzili na to nędzne miejsce, gdzie nie można siać, nie ma drzew figowych ani winorośli, ani drzewa granatowego, a nawet nie ma wody do picia?
Mojżesz i Aaron odeszli od tłumu i skierowali się ku wejściu do Namiotu Spotkania. Tam padli na twarz, a ukazała się im chwała Pana. I przemówił Pan do Mojżesza: Weź laskę i zbierz całe zgromadzenie, ty wespół z bratem twoim Aaronem. Następnie przemów w ich obecności do skały, a ona wyda z siebie wodę. Wyprowadź wodę ze skały i daj pić ludowi oraz jego bydłu. Stosownie do nakazu zabrał Mojżesz laskę sprzed oblicza Pana. Następnie zebrał Mojżesz wraz z Aaronem zgromadzenie przed skałą i wtedy rzekł do nich: Słuchajcie, wy buntownicy! Czy potrafimy z tej skały wyprowadzić dla was wodę? Następnie podniósł Mojżesz rękę i uderzył dwa razy laską w skałę. Wtedy wypłynęła woda tak obficie, że mógł się napić zarówno lud, jak i jego bydło.
Rzekł znowu Pan do Mojżesza i Aarona: Ponieważ Mi nie uwierzyliście i nie objawiliście mojej świętości wobec Izraelitów, dlatego wy nie wprowadzicie tego ludu do kraju, który im daję. To są wody Meriba, gdzie się spierali Izraelici z Panem i gdzie On objawił wobec nich swoją świętość. (Lb 20:2-13)
Tutaj wyraźnie jest napisane, że Mojżesz i Aaron zostali ukarani nie za akt miłosierdzia, lecz za brak posłuszeństwa i niewiarę - zwróć uwagę, że Mojżesz nie wypełnia polecenia Pana. Swoją drogą Bóg i tak daje wode Izraelitom.
2. Nie widzę powodu dla którego miałby być.
3. Nie, nie sądzę. I też nie jestem przekonany co do tego aby Horus urodził się 25 grudnia. Przynajmniej do tej pory nie udało mi się znaleźć materiałów, które by to potwierdzały.
Nie sądzę abyśmy mogli jednoznacznie stwierdzić kiedy narodził się Jezus, są różne propozycje, dyskusja taka już pojawiła się za czasów pierwotnego chrześcijaństwa, propozycje były różne. Np. Kościół Ormiański do dziś świętuje urodziny Jezusa 6 stycznia.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Wt sie 19, 2008 15:06 |
|
|
|
 |
WIST
|
Podobny do mojego, tylko zapomniałem dac namiarów, oto one:
Wyj 17, 1-7
|
Wt sie 19, 2008 15:10 |
|
 |
On
|
 Re: Kilka pytań
csm napisał(a): 3. Którego dnia urodził się Jezus? Odpowiedź masz tu
http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... ia&start=0
szczególnie na str.3 i 4

|
Wt sie 19, 2008 17:00 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
 Re: Kilka pytań
2. W sumie to wszystko mogłoby być możliwe w tym przypadku. I to,m że był Żydem i że Egipcjaninem. Ale Biblia mówi, że Żydem.
3.Horus 25 grudnia? Mitologia egipska to moja ulubiona dziedzina z zakresu mitologii i nigdzie nic o tym nie czytałem. A Boże Narodzenie niegdyś zbiegało się z zimowym przesileniem słonecznym. Dawniej w ten dzień czczono Słońce. Co prawda teraz to święto przypada w inny dzień, ale w chrześcijaństwie zostało bez zmian, bo zmiany nie miałyby sensu, skoro Jezus nie należy do solarnych bogów.
|
N sie 24, 2008 20:46 |
|
 |
0bcy_astronom
|
3. Data urodzin Jezusa nie jest znana dokładnie.
Nie znamy nawet w gruncie rzeczy pory roku.
A to że 25 grudnia to jest taka symbolika "nie wiemy kiedy narodził się Bóg to nadajmy jakiemuś specjalnemu dniu miano narodzin Boga" - i stwierdzono, że będzie pasowało takie coś że jak się Bóg urodził to dni przestają się robić coraz kutrze a zaczynają coraz dłuższe.
Inne religie z podobnych powodów obdarowywały ten dzień mianem narodzin swoich Bogów i chrześcijan oskarża się o "zapożyczanie religii"
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
N sie 24, 2008 21:41 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|