|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Sympatyk Lewicy
|
 Nowy wątek o potopie.
Jako ze miałem już napisany ten post gdy okazało się, że w tym czasie moderator zamknął wątek musiałem to wkleić gdzie indziej.
Opis potopu w Biblii prawdopodobnie nawiązuje do jakiejś rzeczywistej katastrofy. Co ciekawe w bardzo wielu wierzeniach występuje prawie identyczny opis potopu.
Według biblii człowiek okazał się zły i dlatego Bóg pożałował jego stworzenia. Głównym złem było, że córki ludzkie bzykały się z synami Boga i rodziły gigantów. Jest tam też coś o skażonej ziemi, o czystych i nieczystych zwierzętach i odrodzeniu się gatunków z jego nielicznych czystych przedstawicieli.
W hinduizmie też jest podobny opis
Manu zwany "Ojcem wszystkich Ariów" schronił się wraz z rodziną i siedmioma mędrcami, synami Angirasa, do zbudowanego w pośpiechu okrętu. Przed zagładą ocalił nasiona wszelkich roślin, przedstawicieli wszystkich gatunków żywych stworzeń oraz Wedy, święte księgi hinduizmu objawione mu przez Matsję wraz z normami nowej aryjskiej lub wedyjskiej drogi życia.
Myślę, że potop mógłby być projekcją z przyszłości. W skutek działań człowieka nastąpi radioaktywne skażenie ziemi, mutacje gatunków i samego człowieka, hybrydy ludzi itp. W końcu doprowadzi to do zagłady ziemi i cywilizacji. Grupa naukowców ( siedmiu mędrców) i niewielka ilość przedstawicieli każdego gatunku (może próbki czystych genów), oraz wiedzą zgromadzona na twardych dyskach ( święte księgi) przetrwałyby np. na stacji kosmicznej. Po ustaniu promieniowania z powrotem udało by się zaludnić ziemię.
|
Wt wrz 02, 2008 14:20 |
|
|
|
 |
pedziwiatr
|
Sympatyk, uwaga Asienkki
dotyczy rowniez Ciebie. I na przyszlosc prosze o wieksza kulture slowa.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Wt wrz 02, 2008 14:30 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
|