Adrianie, też kiedyś byłem nieśmiały

i to jak! No, ale wyszedłem z tego

.
Ale teraz na poważnie...
Po pierwsze, Bóg jest zawsze z Tobą i zawsze kocha Ciebie najbardziej na świecie! Tylko... nie traktuj Go jako maszynki do spełniania życzeń, marzeń i planów. Piszesz w postawie roszczenowej - "czy warto czy to coś da". Od kiedy, bracie, Bóg jest po to, aby spełniać życzenia? Jeśli nie spełni to przestaniesz w niego wierzyć? To tak jak gdybyś miał dziewczynę i kochał ją tylko, gdyby było Ci z nią przyjemnie, a gdyby były jakieś problemy, to przestał ją kochać - tak nie można. Chodzi o to, żęby kochać drugą osobę dla niej samej, a nie dla tego co może Ci dać! Tak samo: chodzi o to, żebyś kochał Boga nie dla jego darów, ale dla Jego samego!
Po drugie, weź się w garść i:
- wyznacz sobie długoterminowy cel, do którego będziesz konsekwentnie i z uporem dążył. Wiedz, że tec cel zrealizuje się w długiej perspektywie, ale zdecydowanie będzie wart wszelkiego wysiłku
- przejdź na dietę i zacznij ćwiczyć (jeśli nie masz kasy lub czasu na siłownię, to w domu - poszukaj w internecie, popytaj - ćwicz na różne partie ciała, żeby dobrze wyglądać cały). muszę powiedzieć (na swoim przykładzie), że ćwiczenia podbudowują samoocenę
- zacznij o siebie dbać - w każdej sferze życia (pomyśl o tym)
- dbaj też o swój rozój intelektualny, a przede wszystkim duchowy - nie ma nic piękniejszego w człowieku niż autentyczna miłość do Boga! Jest tyle pięknych lektur duchowych, tyle modlitw, dróg rozwoju duchowego!
I po trzecie, jak już stwierdzisz, że wyglądasz dobrze... (lub jeśli nie masz zamiaru w ogóle ćwiczyć lub się zmieniać) to... zacznij bardziej szukać dziewczyny, najlepiej osoby z dobrymi wartościami, bliskiej Bogu. I tu polecam portal
www.przeznaczeni.pl . Nie korzystałem, bo mam dziewczynę, ale słyszełem bardzo pozytywne opinie - jest tam naprawdę dużo pozytywnych osób (w końcu to portal dla ludzi z pozytywnymi wartościami - szczególnie dla wierzących). Naprawdę polecam. Poszukaj w internecie - pewnie jest parę podobnych (chociaż ten portal jest jedynym takim jaki znam, pewnie więc najpopularniejszy największym - tak myślę). Podobno już niejedno małżeństwo jest z tego portalu
Inne możliwości poznania świetnej osoby... na rekolekcjach, na wspólnocie, itd. itp.
Przede wszystkim trzymaj się Boga Adrianie!
Powodzenia! Bóg z Tobą!