Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 3:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Duchy 
Autor Wiadomość

Post Duchy
Czytałem troche tematów na tym forum i niektórzy pisali, że mieli kontakt z duchami. Może to zabrzmi śmiesznie, ale moglibyście powiedzieć dlavczego one zostają na ziemi? Czy to prawda, że maja coś do załatwienia? To samo obowiązuje złych ludzi którzy powinni automatycznie trafić do piekla? Wg mnie ich pobyt tutaj to ich czyściec, ale jakie jest wasze zdanie?

Wt lip 22, 2008 19:13

Te Duchy które błąkają się po ziemi obciążone są grzechami i dlatego nie mogą ulecieć do nieba .

Wt lip 22, 2008 19:33

Ja uważam, że to duchy, które się boją. Boja się, że popełniły grzechy i Bóg je za to ukarze. I, moim zdaniem, boją się o to bezsensownie.

Wt lip 22, 2008 19:52

No ,ale przecież wszyscy śpiewamy "niechaj zstąpi anielski orszak i niech twą duszę wzniesie i zaprowadzi przed obliczę Boga Najwyższego "A więc nierozumiem dlaczego te dusze pozostały , a może to my za cicho śpiewamy ,tak jakoś bez wiary ?

Wt lip 22, 2008 19:56

Wt lip 22, 2008 19:59

Post Re: Duchy
Maro15 napisał(a):
Czytałem troche tematów na tym forum i niektórzy pisali, że mieli kontakt z duchami. Może to zabrzmi śmiesznie, ale moglibyście powiedzieć dlavczego one zostają na ziemi? Czy to prawda, że maja coś do załatwienia?
Skad pomysl, ze owe 'duchy' to swiadome istoty? Z Hollywood?
Maro15 napisał(a):
To samo obowiązuje złych ludzi którzy powinni automatycznie trafić do piekla? Wg mnie ich pobyt tutaj to ich czyściec, ale jakie jest wasze zdanie?
Po smierci jest pieklo, czysciec, niebo. Tak naucza Kosciol.
Nie jest to zbyt malownicza perspektywa, wiec w bajkach dodano duchy, wampiry, wilkolaki, wiedzmy, kota-w-butach ...

Wt lip 22, 2008 20:35

Nie zupełnie dodano bo to wierzenia starsze od chrześcijaństwa.
Z moich doświadczeń wynika, że aby je zobaczyć trzeba najpierw mocno w nie uwierzyć.

Wt lip 22, 2008 20:51

Nie zupełnie dodano bo to wierzenia starsze od chrześcijaństwa.
Z moich doświadczeń wynika, że aby je zobaczyć trzeba najpierw mocno w nie uwierzyć.
Oj, nie takie rzeczy mozna zobaczyc, jak sie mocno uprzec.

I masz racje, bajki sa starsze od religii chrzescijanskiej.

Wt lip 22, 2008 21:02

"Te Duchy które błąkają się po ziemi obciążone są grzechami i dlatego nie mogą ulecieć do nieba ."

Ale wymyśliłeś :)

Śr lip 23, 2008 19:47
Post Re: Duchy
Maro15 napisał(a):
Czytałem troche tematów na tym forum i niektórzy pisali, że mieli kontakt z duchami. Może to zabrzmi śmiesznie, ale moglibyście powiedzieć dlavczego one zostają na ziemi? Czy to prawda, że maja coś do załatwienia? To samo obowiązuje złych ludzi którzy powinni automatycznie trafić do piekla? Wg mnie ich pobyt tutaj to ich czyściec, ale jakie jest wasze zdanie?

Chcesz wiedzieć ?
nie ma problemu -cała wiedza jest dostępna ,ale chcesz wiedzieć czy tylko 'podymić"?

Śr lip 23, 2008 20:24

body czy pisząc ,,podymić'' masz na myśli to czy tylko założyłem temat z nudów czy też naprawdę chcę wiedzieć? Wiedza jest dostępna tak - jest mnóstwo stron gdzie się o tym dowiem, ale nie ma nikt pewności na 100% a ja pytam co inni o tym sądzą, czy zgadzaja się z tym i tamtym itd.

Śr lip 23, 2008 20:27
body czy pisząc ,,podymić'' masz na myśli to czy tylko założyłem temat z nudów czy też naprawdę chcę wiedzieć? Wiedza jest dostępna tak - jest mnóstwo stron gdzie się o tym dowiem, ale nie ma nikt pewności na 100% a ja pytam co inni o tym sądzą, czy zgadzaja się z tym i tamtym itd.

Sprzeczał bym się, ze nikt nie ma pewności...a może prawda jest nie wygodna i lepiej przykryć sie pod kołderką niepewności.
Na pewno to znasz ;...o blasku próchna mówić dnieje ,o blasku słońca nic nie mówić ..
Pewność -występuje razem z wiarą- a wiara jest darem od Boga -takie jest moje zdanie.

Polecił bym Ci parę tytułów do poczytania -ale nie dają pewności automatycznie :-D

www.jezusblog.republika.pl

www.annaboza.republik.pl

Śr lip 23, 2008 21:21

Kazy z nas ma wybór po smierci czy isc do swiatła czy tez nie.Duzo duchow jest tu na ziemi uwierzcie mi.Duzo bardzo niedobrych duchow.

Śr lip 23, 2008 21:51

Po smierci jest pieklo, czysciec, niebo. Tak naucza Kosciol.
Nie jest to zbyt malownicza perspektywa, wiec w bajkach dodano duchy, wampiry, wilkolaki, wiedzmy, kota-w-butach ...

Tylko, że w bajkach zawsze tkwią pewne ziarenka prawdy, te indywidua które akurat wymieniłeś to tylko postacie z bajek a nie sfery duchowej. Świat ducha jest o wiele bogatszy niż możemy sobie wyobrazić, jest barwny i bardziej złożony, składa się z wielu płaszczyzn, stanów czy wymiarów. Płaszczyzna ta, najbliższa ziemskiej to właśnie świat różnych paskudztw (strzyg, gnomów, rusałek, trolli…) :) zresztą nie o nazwy tu chodzi ale o to, że są to tzw. fantomy, czyli byty syntetyczne nie posiadające boskiego rdzenia (duszy). Z powodu braku duszy byty te nie ewoluują, istnieją wyłącznie tak długo jak płaszczyzna z której są zbudowane.
Świat jako całość jest wielowymiarowy a „miejsca” o których mowa, to jedna ze stref (jest ich więcej niż jedna) przejściowych miedzy Ziemią a faktycznym Niebem
W strefie przejściowej znajdują się także ludzkie dusze które czują silną więź z poprzednim życiem na ziemi, to właśnie ich pragnienie trzyma je blisko ziemi po prostu nie chcą wznieść się wyżej. Są tam także dusze ludzi zdegenerowanych, pijaków, narkomanów, zboczeńców, ludzi okrutnych, mówiąc najogólniej, tych na najniższym stopniu ewolucji duchowej

Śr lip 23, 2008 23:08
Skąd wytrzasnęliście te dusze trzymające sie Ziemii....z filmów fantasy?
Nikt przeciez o zdrowych zmysłach nie może twierdzić, że spotyka swoich zmarłych bliskich bujających nad ziemią :D

Cz lip 24, 2008 8:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona