Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 14:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 chciałbym wierzyć, nie wierze..... 
Autor Wiadomość

Post chciałbym wierzyć, nie wierze.....
jestem na takim etapie, że chciałbym wierzyć że życie nie kończy się wraz z momentem jak kopne w kalendarz, ale niestety ciężko mi w to wierzyć
nie doświadczyłem raczej żadnego cudu Bożego, przynajmniej niczego co przy określonym prawdopodobieństwie nie mogłoby sie samo zdarzyć bez jakichkolwiek modlitw itp
Z psychologicznego punktu widzenia religia katolicka może być zwykłą ściemą wkręcaną od tysiącleci: ja wierze, ty wierzysz wiec on tez wierzy, tak jak było w starożytnej grecji gdzie cały kraj zabijał się za bogów żyjących na górce
poza tym ciekawe jest też to że religia uzależniona jest w dużym stopniu od regionu geograficznego w jakim sie żyje
Biblia ma wiele nieścisłości - sprawdza się może jako wzór tego jak powinno się żyć ale wszelakie cuda jakie tam są opisane - nie wiem jak Wy - ja ich nie widziałem - dla mnie to coś w stylu tata a marcin powiedział

własciwie jedyną rzeczą jaka do mnie przemawia za istnieniem Boga jest to, że ktoś musiał świat keidyś zapoczątkować, tylko jaką Wy dacie mi gwarancje że to był akurat Bóg katolicki??
na jakiej zasadzie wierzycie w Boga? na tej że sobie wkręcacie co dzień cuda z Biblii, opinie znajomych, rodziców itd?
w innym rejonie świata mieszkają ludzie, którzy wkrecają sobie cokolwiek innego z jakiejkolwiek innej Biblii wśród znajomych wyznających inną religie wiec jak mi niby udowodnicie że to Wy macie racje?

So paź 11, 2008 23:29

Post Re: chciałbym wierzyć, nie wierze.....
twice napisał(a):
własciwie jedyną rzeczą jaka do mnie przemawia za istnieniem Boga jest to, że ktoś musiał świat keidyś zapoczątkować

Świat nie musiał mieć początku.

N paź 12, 2008 7:00

No jasne, że nie musiał... tylko jak wytłumaczyć nasze istnienie? Co Zenco o tym sądzisz? Mamy cel czy nie bardzo?

N paź 12, 2008 8:47

Ktoś kiedyś mądrze napisał - chwałą Boga jest człowiek żyjący.
Czy to wszystkiego nie wyjaśnia?

N paź 12, 2008 8:50

N paź 12, 2008 9:11

Ktoś kiedyś mądrze napisał - chwałą Boga jest człowiek żyjący.
Czy to wszystkiego nie wyjaśnia?

To nic nie wyjasnia.

N paź 12, 2008 9:12

Twice, nie myśl o śmierci. Gdzieś na innym forum przeczytałem doskonałe słowa: "ateista nie musi przejmować się śmiercią, bo jej nie dożyje". Może przekręciłem, ale sens jest ten sam.

To że umrzemy czyni nas szczęśliwcami bo inni ludzie nigdy nie będą mogli umrzeć, bo nigdy się nie narodzą. To parafraza z filmu w moim podpisie.

Świat jest piękny, czego chcieć więcej?
Nie wiemy wszystkiego, również o początkach wszechświata.
Ale czy najbardziej odległa teoria naukowa nie tłumaczy początków lepiej niż starożytne religijne wizje? Bóg istniał sobie o tak od zawsze i reszta jest jego boską tajemnicą? Czy to nie wygląda na próbę uniknięcia ważnych pytań?

Przemyśl to wszystko. Nie opieraj się jednak na argumentach jednej strony.

Przeczytaj najpierw całą Biblie od początku do końca. Stary i nowy testament.
Później coś z drugiej strony: "Boga urojonego" Dawkinsa, czy co tam sam wolisz.
Następnie jakieś dzieło byłego papieża, i tak dalej aż nie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

N paź 12, 2008 9:25
Myślę, że na przeczytanie wszystkich świętych ksiąg świata nie starczyłoby życia a i tak nie rozwiałyby Ci wątpliwości, postępuj tak jak uważasz za słuszne. Stoisz przed wyborem - wiara lub nie wiara. Również polecam Ci dzieła profesora Richarda Dawkinsa. Zastanów się nad wiarą, zrób sobie swoje za i przeciw, rozważ w sobie w jakim kierunku powinieneś pójść i znajdź sobie na koniec cel w którym będziesz podążał.

Życzę Ci abyś znalazł swoją drogę

N paź 12, 2008 12:04

być może ta prosta historyjka pomoże spojrzeć Ci krytycznie na wiarę

N paź 12, 2008 12:05

Cytuj:
Czy to nie wygląda na próbę uniknięcia ważnych pytań?

No wygląda, wygląda.

N paź 12, 2008 14:07

Pewnie wielu użytkowników tego forum się ze mną nie zgodzi, ale... poszperaj, poszukaj czegoś. Może inna religia będzie Ci odpowiadać.
Naprawdę szczerze i tego radzę. Zastanów się po pierwsze jaki sens ma religia i zbadaj chrześcijaństwo z dwóch stron (ze strony chrześcijańskiej i bezpodśredniej, czyli historii, innych wierzeń, ateistów. To da Ci jakiś pogląd). A potem, kiedy się nie przekonasz do jakiegoś odłamu chrześcijaństwa, poszukaj czegoś innego.

N paź 12, 2008 15:53

Cytuj:

Cytuj:
Czy to nie wygląda na próbę uniknięcia ważnych pytań?

No wygląda, wygląda.

Nie wybieraj sobie z moich wypowiedzi wybranych zdań zmieniając ich sens.

Cytuj:
Ale czy najbardziej odległa teoria naukowa nie tłumaczy początków lepiej niż starożytne religijne wizje? Bóg istniał sobie o tak od zawsze i reszta jest jego boską tajemnicą? Czy to nie wygląda na próbę uniknięcia ważnych pytań?

N paź 12, 2008 22:22
twice napisał(a):
własciwie jedyną rzeczą jaka do mnie przemawia za istnieniem Boga jest to, że ktoś musiał świat keidyś zapoczątkować, tylko jaką Wy dacie mi gwarancje że to był akurat Bóg katolicki??

Urodziłeś się w katolicyźmie, i masz wierzyć w Boga, katolickiego !!,
Bo inaczej ekskomunika!
Przecież taki Allach, przy naszym Bogu to cienki bolek... :-)

Pn paź 13, 2008 0:15
twice napisał(a):

Jaka jest pewność lub prawdopodobieństwo, że to w ogóle jakiś bóg?
To, że ludzkie wyroby wymagają tego by je stworzyć nie oznacza, że takie same przyziemne mechanizmy rządzą wszechświatem.
Czy wszechświat nie mógł powstać sam? Musi mieć wszystko stwórcę? To kto stworzył tego stwórcę? On nie wymaga stwórcy? Jest od zawsze? To dlaczego nie można tych cech przyporządkować dla samego wszechświata, tylko tworzy się byty ponad potrzebę?

Pn paź 13, 2008 12:16

Bóg istniał sobie o tak od zawsze i reszta jest jego boską tajemnicą? Czy to nie wygląda na próbę uniknięcia ważnych pytań?

Jeżeli to jest wszystko, co wiesz, i potrzebujesz wiedzieć o Bogu, to rzeczywiście zdecydowanie wygląda to na próbę uniknięcia ważnych pytań.

Cytuj:
To dlaczego nie można tych cech przyporządkować dla samego wszechświata, tylko tworzy się byty ponad potrzebę?

Nie tworzy się. Bóg nie jest " bytem " takim samym, jak znane nam byty, nie jest " bytem wśród bytów ". Wiadomo już zresztą doskonale, że Wszechświat wieczny nie jest. Oczywiście, można wierzyć, że " sam się stworzył ". Nie rozumiem jednak, dlaczego miałoby to byc bardziej prawdopodobne od tego, że miał przyczynę. Całe doświadczenie życiowe wskazuje raczej na tą drugą możliwość.

Pn paź 13, 2008 14:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona