O ateistach słów kilka...
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 O ateistach słów kilka...
Chciałbym wszystkich ludzi wierzących w Boga prosić, aby napisali co sądzą o ateistach. Dla ułatwienia kilka pomocniczych pytań:
1. Kim jest dla Ciebie ateista?
2. Z czym kojarzy Ci się pojęcie ateista?
3. Czy należy próbować nawracać ateistów?
4. Czy ateiści są potrzebni?
Oczywiście wszystkich ateistycznych forumiaków także zachęcam do prowadzenia dyskusji na swój temat 
|
| Pn paź 13, 2008 15:25 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: 1. Kim jest dla Ciebie ateista? Musiałbyś raczej zapytać o konkretnych ateistów. Ja np. mam przyjaciółkę ( bliską ) ateistkę - więc ta akurat ateistka jest dla mnie przyjaciółką. Ale gdybym miał odpowiedzieć ogólnie, przyszłoby mi do głowy kilka stwierdzeń. Np. takie, że ateiści to osoby, które albo się boją, albo nie potrafią zadać sobie fundamentalnych pytań. Przy czym mówię raczej o skojarzeniach, niż jakichś głebszych charakterystykach. Inne cechy, które zauważam u ateistów ( ogólnie ) opisuję w innych wątkach. Cytuj: 2. Z czym kojarzy Ci się pojęcie ateista? Hmm, ciąg skojarzeń ? Dawkins, Sierakowski, Środa, Hitchens, Onufray.. Cytuj: 3. Czy należy próbować nawracać ateistów? Nie. Nikogo nie należy " nawracać ". I zresztą nie można. Każdy człowiek nawraca się sam. Można dyskutować. Cytuj: 4. Czy ateiści są potrzebni?
Tak.
|
| Pn paź 13, 2008 15:34 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Np. takie, że ateiści to osoby, które albo się boją, albo nie potrafią zadać sobie fundamentalnych pytań. Przy czym mówię raczej o skojarzeniach, niż jakichś głebszych charakterystykach. Inne cechy, które zauważam u ateistów ( ogólnie ) opisuję w innych wątkach.
Niby jakich?
|
| Pn paź 13, 2008 15:36 |
|
|
|
 |
|
a.R.E.k.
|
 Re: O ateistach słów kilka...
Eandil napisał(a): 1. Kim jest dla Ciebie ateista? 2. Z czym kojarzy Ci się pojęcie ateista? 3. Czy należy próbować nawracać ateistów? 4. Czy ateiści są potrzebni?
1. Człowiekiem, który nie wierzy w żadne bóstwo.
2. Z człowiekiem, który nie wierzy w żadne bóstwo. Czasem wydaje mi się, że niektórzy ateiści są aroganccy.
3. Niby po co i na co?
4. Tak, ponieważ są przeciwwagą do teistów i stoją do nich w opozycji.
|
| Pn paź 13, 2008 16:40 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
1. Czlowiekiem XXI wieku
2. Z inteligencja i oczytaniem
3. Tak, mozna dowiedziec sie ciekawych rzeczy o wierze
4. Tak jak kolo ratunkowe tonacemu
Poza tym ateisci sa zdrowi, bogaci, ladni, schludni i skromni.
|
| Pn paź 13, 2008 19:00 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1. Kim jest dla Ciebie ateista? 2. Z czym kojarzy Ci się pojęcie ateista? 3. Czy należy próbować nawracać ateistów? 4. Czy ateiści są potrzebni?
1. Człowiekiem, który nie wierzy w istnienie Boga, a co za tym idzie, nie uznaje koncepcji duszy, świata niematerialnego i tego, co zamyka się w sferze zjawisk niewyjaśnionych naukowo.
2. Ateista - kojarzy mi się z postawą krytyczną, "nie dotknę, nie uwierzę", z raczej pesymistycznym podejściem do życia, z chłodnym rozsądkiem i racjonalizmem, z patrzeniem na wszystko przez pryzmat nauki. Także ze stabilizacją egzystencjalną - to nie to, co rozchwiany, niepewny wierzący.
3. Nie należy nawracać nikogo, kto nie wykazuje zainteresowania daną ideologią, religią itp. Sądzę jednak, że nie jest źle prowadzić dyskusje z ateistami i pokazywać im, jak wyglądają inne ścieżki.
4. Oczywiście! To właśnie ateiści zmuszają wierzących do weryfikowania ich ścieżek, do podjęcia wysiłku umysłowego. To dzięki nim świat nauki i wiary w jakimś stopniu zbliżają się do siebie, bo wiara, odpowiadając na argumenty ateistów, musi się zanurzać w naukę.
Dopisek: nie jestem ateistką.
|
| Pn paź 13, 2008 19:29 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: 1. Człowiekiem, który nie wierzy w istnienie Boga, a co za tym idzie, nie uznaje koncepcji duszy, świata niematerialnego i tego, co zamyka się w sferze zjawisk niewyjaśnionych naukowo.
Bzdura Bóg nie musi mieć tu nic do rzeczy są ateiści którzy wierzą w reinkarnacje, ciała astralne itd. Cytuj: 2. Ateista - kojarzy mi się z postawą krytyczną, "nie dotknę, nie uwierzę", z raczej pesymistycznym podejściem do życia, z chłodnym rozsądkiem i racjonalizmem, z patrzeniem na wszystko przez pryzmat nauki. Także ze stabilizacją egzystencjalną - to nie to, co rozchwiany, niepewny wierzący.
Ateista nie musi być wcale racjonalistą, ateista po prostu nie wierzy w Bogów.
|
| Pn paź 13, 2008 19:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bóg nie musi mieć tu nic do rzeczy są ateiści którzy wierzą w reinkarnacje, ciała astralne itd.
Pisałam, jak postrzegam większość ateistów. Jeśli jednak jest grupa takich, o których piszesz, to muszę zweryfikować swoje poglądy. Po prostu do tej pory spotykałam się z ateistami, którzy każde zjawisko niewyjaśnione naukowo od razu dyskredytują, a wierzącym zarzucają często zabobonność i ignorancję 
|
| Pn paź 13, 2008 20:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Troszeczkę luzu kochani
Nie chodzi mi o definicję, lecz jak jesteśmy postrzegani 
|
| Pn paź 13, 2008 20:19 |
|
 |
|
Seweryn
|
Eandil napisał(a): 1. Kim jest dla Ciebie ateista? 2. Z czym kojarzy Ci się pojęcie ateista? 3. Czy należy próbować nawracać ateistów? 4. Czy ateiści są potrzebni?
1) Ateista to człowiek dużo rozmawiający o Bogu
2) Z kimś kto z nieznanych przyczyn obawia się Boga
3) Można przedstawić im nasze stanowisko ,a decyzja należy do nich
4) Tak bo próbują podważyć fundament wiary  i od kilku tysięcy lat im się to nie udało . Więc my wierzący wiemy, że nasza wiara jest oparta na mocnym fundamencie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pn paź 13, 2008 20:24 |
|
 |
|
buscador
|
No napisał(a): Ateista nie musi być wcale racjonalistą, ateista po prostu nie wierzy w Bogów.
Czyli chodzi o słowo Bóg - które tak bardzo drażni ateistę
Zatem proponuję zmienić definicję Boga na bardziej przyjazną 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
| Pn paź 13, 2008 20:28 |
|
 |
|
No
|
Tak naprawdę niema jednej definicji słowa Bóg ktoś może wierzyć w jakieś w jakieś duchy i nazywać je duchami a dla kogoś innego będą to już Bogowie.
|
| Pn paź 13, 2008 20:35 |
|
 |
|
Mikolaj9
|
Cytuj: Tak bo próbują podważyć fundament wiary Ściana i od kilku tysięcy lat im się to nie udało . Więc my wierzący wiemy, że nasza wiara jest oparta na mocnym fundamencie.
Nie udało się? A myślałem, że Darwinizm już rozwiązał ten problem 
|
| Pn paź 13, 2008 20:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ad. 1. Wybrańcem Bożym. Ateiści są najlepszymi chrześcijanami, bo kochają bliźnich bez oczekiwania nagrody wiecznej
Ad. 2. Z myśleniem i szukaniem prawdy o mitach starożytnych. Żydzi byli bardziej prymitywni od Greków i ich Jehowa nie był boski. W Grecji to dopiero bogowie musieli sie wysilać. Taki prymitywny Jehowa ze ST nie miałby tam szans.
Ad. 3. W żadnym razie! Nie wiemy co było przyczyną a co skutkiem nawracania pogan. Mogło być tak, że wierzący zamordowali jakiegoś poganina, a on był wysłannikiem Boga jak Jezus i później Jehowa karał za to ludzi.
Ad. 4. Oczywiście. Są wspaniali...Pomogli mi znaleźć prawdziwego Boga. Zamiast starotestamentowego mściwego bożka wojny odnalazłam ( dzięki ateistom ) Boga miłości i pokoju, który zabrania nawracać ateistów!
|
| Pn paź 13, 2008 21:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wybrańcem Bożym. Ateiści są najlepszymi chrześcijanami, bo kochają bliźnich bez oczekiwania nagrody wiecznej Ci którzy kochają rzeczywiście i owszem  Niestety jest również wielu ateistów - ignorantów Cytuj: Oczywiście. Są wspaniali...Pomogli mi znaleźć prawdziwego Boga
Aż chciałbym z Tobą sobie porozmawiać na ten temat  Być może rzeczywiście znalazłeś drogę ku prawdzie
|
| Pn paź 13, 2008 21:21 |
|
|
|