Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak sie ma religia Katolicka do wiary Chrzescijanskiej?? 
Autor Wiadomość

Post Jak sie ma religia Katolicka do wiary Chrzescijanskiej??
Zetknalem sie w wielu krajach z religia katolicka..... i stwierdzilem ze w kazdym z tych krajow jest ona inna zastanowilam sie jakie fundamenty tak naprawde ma wiara katolicka?? i czy nie jest ona tworzona przypadkiem na potrzeby aktualne danego Panstwa ...co o tym sadzicie ??

za cytuje jeszcze list Pawla Apostola do Tymoteusza :
`` Biskup ( nie ma mowy o zadnym papiezu) zas ma byc nienaganny, maz jednej zony , trzezwy, umiarkowany, przyzwoity, goscinny, dobry nauczyciel.
Nie oddajacy sie pijastwu, nie zadzierzysty, lecz lagodny, nie swarliwy nie chciwy na grosz....
Bo jesli ktos nie potrafi wlasnym domem dobrze zarzadzac jakze bedzie mogl miec na pieczy Kosciol Bozy.?? `` koniec cytatu...
chetnie poslucham waszych opini na temat .....

Cz maja 20, 2010 10:39

Post Re: Jak sie ma religia Katolicka do wiary Chrzescijanskiej??
Zależy co zaobserwowałaś. Bo pewne różnice w zależności od regionu są wręcz wskazane, z uwagi na to że różni ludzie różnych stronach świata mają różne kultury. Przykład z sufitu, jeśli w Afryce murzyni grają na bębnach na Mszy to raczej nie problem. Poza tym mamy tez różne rodzaje duchowości. Fundamentem Kościoła jest Jezus Chrystus.
Trudno tu czasem o zgodę jeśli chodzi np o politykę. W Polsce po 1944 r. Kościół, w miarę rozwoju wypadków, stawał w opozycji do władzy. Raz ta walka była bardziej raz mniej nasilona. Czy to źle że popierane były środowiska opozycyjne? Jeśli zatem mówisz np o wpływach na politykę to jest to grząski temat.

Nie wiem też jak do końca ma się ten cytat do tematu. Sugerować ma że papież nie umie zaprowadzić porządku w Kościele, bo nie wszędzie jest wszystko takie same?

Cz maja 20, 2010 11:10

Religia katolicka jest najpełniejszym wyrazem wiary chrześcijańskiej ze wszystkich istniejących.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 20, 2010 11:15

Johnny99 napisał(a):
Religia katolicka jest najpełniejszym wyrazem wiary chrześcijańskiej ze wszystkich istniejących.

Najpelniejszym?Według jakich kryteriów?

Cz maja 20, 2010 13:15

Moich.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 20, 2010 13:17

Nie pytałem czyich, tylko jakich.

Cz maja 20, 2010 13:34

Podstawowymi są: zachowanie ciągłości historycznej i jak najszersza adaptacja treści Biblii.

Cz maja 20, 2010 13:43

white napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Najpelniejszym?Według jakich kryteriów?
viewtopic.php?f=46&t=24680 (Kto był papieżem św. Piotr czy św. Paweł?)
viewtopic.php?f=16&t=20372 (O papieskiej nieomylności-małe sprostowanie)
viewtopic.php?f=1&t=24877 (Czy rozumienie prawd otrzymanych od Apostołów ma się rozwijać?)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz maja 20, 2010 17:01

WIST napisał(a):
Zależy co zaobserwowałaś. Bo pewne różnice w zależności od regionu są wręcz wskazane, z uwagi na to że różni ludzie różnych stronach świata mają różne kultury. Przykład z sufitu, jeśli w Afryce murzyni grają na bębnach na Mszy to raczej nie problem. Poza tym mamy tez różne rodzaje duchowości. Fundamentem Kościoła jest Jezus Chrystus.
Trudno tu czasem o zgodę jeśli chodzi np o politykę. W Polsce po 1944 r. Kościół, w miarę rozwoju wypadków, stawał w opozycji do władzy. Raz ta walka była bardziej raz mniej nasilona. Czy to źle że popierane były środowiska opozycyjne? Jeśli zatem mówisz np o wpływach na politykę to jest to grząski temat.

Nie wiem też jak do końca ma się ten cytat do tematu. Sugerować ma że papież nie umie zaprowadzić porządku w Kościele, bo nie wszędzie jest wszystko takie same?

Gdyby religia katolicka trzymala sie fundamentow wiary nie bylo by roznic regionalnych ...nie mialem na mysli gry na bebnach a na wartosciach przekazywane wiernym .....

jesli nie zrozumiales cytatu dla wyjasnienia jest to cytat z Bibli ktory wyraznie mowi ze Papiez nie powinien byc nigdy wybrany jest to wymysl tylko i wylacznie kosciola katolickiego jak rowniez ze biskupi i ksieza powinni miec zony czyli nie powinno byc celibatu to wymysl ludzi kosciola katolickiego gdyby przestrzegano podstawowych zapisow Biblijnych nie bylo by pedofili o ktorej ostatnio jest tak glosno .......

Pt maja 21, 2010 7:07

Johnny99 napisał(a):

Chyba ze w opini samych katolikow..... ktorzy dopisuja sobie ``basnie i legendy`` nie rezygnujac z praktyk poganskich :) masz racje to bardzo kolorowa i egzotyczna religia.... tylko ze z wiara chrzescijanska malo ma niestety wspolnego .....

Pt maja 21, 2010 7:11

@amadeus35
Po co mnożyć tematy?
viewtopic.php?f=46&t=24161 (AntyMaryja)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 21, 2010 7:19

Cytuj:
tylko ze z wiara chrzescijanska malo ma niestety wspolnego .....

Można tak uważać - niestety, wszystkie inne wyznania mają z nią wspólnego jeszcze mniej. A w ogóle co to jest "wiara chrześcijańska" i skąd wiesz, że to właśnie to, a nie co innego ? I nie odpowiadaj, że "to, co pisze w Biblii". Tak się składa, że Biblia jest jedna, za to wyznań niby to na niej opartych - tysiące. I każde twierdzi, że właśnie ono reprezentuje "prawdziwą wiarę chrześcijańską". A skąd każde z nich to wie ? No, jak to, z Biblii.. taaa.. kółko się zamyka.

Pt maja 21, 2010 7:27
WIST napisał(a):
(...) Fundamentem Kościoła jest Jezus Chrystus.(...)

Każdego Chrześcijańskiego Kościoła Fundamentem jest Jezus Chrystus. Tak samo protestanckich jak i prawosławych, koptyjskich i innych zwiazanych z chrześciajństwem, nawet niektórych chrześcijańsko gnostycznych. I według mnie te ostatnie oraz koptyjskie mają blizej do prawd zawartych w naukach Jezusa niż KK.

Pt maja 21, 2010 8:25

moim zdaniem nijak.... bo religia jest chrześcijańska a Kościół jest katolicki, prawosławny, protestancki a żeby nosił znamię chrześcijański, jego fundamentem musi być Jezus Chrystus... to pierwsze pytanie jest coś mi się zdaje niepoprawnie zadane.

Pt maja 21, 2010 9:08

Świat nie stoi w miejscu. Przez 2000 lat wiele się zmieniło - w Kościele negatywnym przejawem tych zmian, rezultatem konfliktów, są podziały, pozostałe do dzisiaj. Ale prawdą jest - jedynym, który może powiedzieć o ciągłości i sukcesji apostolskiej od początku do dzisiaj jest Kościół katolicki.

A że takie kwestie jak liturgia, przepisy dot. duchownych (celibat wprowadzono w średniowieczu - początki w IV w., regulacje dokładne ok. XI w.) - zmieniają się. Kościół nie wszystko wyniósł z Biblii - pewne kwestie zostały uregulowane później i są efektem kultywowania Tradycji, ponieważ taka a nie inna potrzeba zaistniała. Ale możesz to też nazwać "wymysłem Kościoła", co nie znaczy że masz rację.

Wartość Kościoła polega również na jego różnorodności. Różne zgromadzenia, zakony, różne formy modlitwy, różne nabożeństwa. Tak, poszczególne kościoły partykularne - diecezji, kraje - różnią się, bo gromadzą ludzi różnych środowisk, narodowości, kultur. Łączący jest mianownik - Bóg, wiara, Jezus.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 21, 2010 10:05
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona