Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 5:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Każdy idzie do nieba. 
Autor Wiadomość

Post Każdy idzie do nieba.
O ile oczywiście jest jakiś Bóg.

Na początek kilka założeń:
1. Istnieje Bóg.
2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który decyduje o tym gdzie pójdziemy po śmierci - do Piekła lub Nieba.

Gdy przyjmiemy te założenia jako prawdziwe to jeśli Bóg jest sędzią sprawiedliwym - nie może nas osądzić negatywnie.
Człowiek - dzieło Boga - jest istotą niedoskonałą, która w dodatku ma znikomy wpływ na swój rozwój i decyzje które podejmuje w życiu.

Nie ma czegoś takiego jak wolna wola - jeden wybierze dobrze, bo został wychowany wg rozpowszechnionych zasad moralnych, inny wybierze źle bo np. wychowywał się w patologicznej rodzinie. Jest jeszcze wpływ genów jakie dostajemy od rodziców, czyli sam sposób funkcjonowania mózgu np. jeden jest z natury porywczy i ma skłonności do przemocy, ktoś inny spokojny. Dochodzi ponadto otoczenie w którym się wychowujemy.

To są czynniki które kształtują charakter. Narazie nie widzę tu nic na co można mieć wpływ. I teraz najważniejsza rzecz - każdy wybór jakiego dokonujemy w życiu jest uwarunkowany przez charakter.
Przykład, seryjny morderca zabija 10 osób - zakładamy że bez wyraźnego powodu. Zakładamy że nie czuje się winny, nie żałuje i nie wierzy w Boga, można nawet dorzucić że wierzy w Szatana lub uznaje siebie samego za Boga.
Jest on równie dobrym kandydatem do Nieba jak Matka Teresa z Kalkuty.
Dlaczego? Jego czynami kierował jego umysł/mózg. Ukształtowany przez otoczenie, wychowanie i geny (może dostał od rodziców mózg ze skłonnościami do przemocy). Przy każdym wyborze w swoim życiu posługiwał się tym właśnie niedoskonałym mózgiem - może bardziej niedoskonałym niż u innych ale dalej nie widzę w tym jego winy.

Dlatego ja się nie przejmuję tym co jest po śmierci.

Wątpię w istnienie Boga, ale jeśli jest to i tak idę do nieba :-)

Śr sty 07, 2009 23:15

Post Re: Każdy idzie do nieba.
Masz kilka błędnych założeń i stwierdzeń:

mrpl napisał(a):
2. Bóg [...] decyduje o tym gdzie pójdziemy po śmierci - do Piekła lub Nieba.

On nas osądzi - nasze czyny i wiarę, ale my zdecydujemy naszą wiarą i czynami.

mrpl napisał(a):
Człowiek - dzieło Boga - jest istotą niedoskonałą, która w dodatku ma znikomy wpływ na swój rozwój i decyzje które podejmuje w życiu.

Ma ogromny wpływ.

mrpl napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak wolna wola

Jest.

mrpl napisał(a):
To są czynniki które kształtują charakter. Narazie nie widzę tu nic na co można mieć wpływ.

A ja widzę:
- możesz według swojej woli reagować na czynniki zewnętrzne (otoczenie)
- możesz sam siebie kształtować i rozwijać
- możesz słuchać swojego sumienia albo nie
- itd itp

mrpl napisał(a):
Dlatego ja się nie przejmuję tym co jest po śmierci.

Wątpię w istnienie Boga, ale jeśli jest to i tak idę do nieba :-)

Samousprawiedliwianie.

Szukaj prawdy, słuchaj sumienia i idź do dobra!

Bóg z Tobą!

Śr sty 07, 2009 23:36
Zobacz profil WWW

jumik napisał(a):
mrpl napisał(a):
To są czynniki które kształtują charakter. Narazie nie widzę tu nic na co można mieć wpływ.

A ja widzę:
- itd itp

Moja wola i sumienie to mój charakter, mój mózg, mój umysł. Teoretycznie sam decyduję ale decyzjami kieduje moje sumienie itd na które nie miałem wpływu gdy się kształtowało. A teraz nie chcę tego zmieniać bo tak mi podpowiada sumienie/wola. "Źle" ukształtowana.
Rozumiesz już o co mi chodzi?

Śr sty 07, 2009 23:44

jumik napisał(a):
Masz kilka błędnych założeń i stwierdzeń:

mrpl napisał(a):
2. Bóg [...] decyduje o tym gdzie pójdziemy po śmierci - do Piekła lub Nieba.

No dobra ale za co on nas osądzi? Mordercę za to że ma skłonności do przemocy i nie potrafi dokonać właściwego wyboru (co z tego że dostanie "szansę od Boga"... odrzuci ją bo nie potrafi dokonać dobrego wyboru, bo ma tak ukształtowane sumienie i wolę)

Śr sty 07, 2009 23:48

Chyba, że jak większość ludzi na tej planecie nie wierzymy w niego albo nic nie czynimy bo jesteśmy płodami lub nie jesteśmy w pełni świadomi swoich czynów bo jesteśmy jeszcze za młodzi czy umysłowo upośledzeni itp. itd.

Cytuj:
Ma ogromny wpływ.

Zależy jak na to patrzeć w gruncie rzeczy wszystko sprowadza się do przypadków.

Cytuj:
Jest.

W chrześcijańskim rozumieniu? Udowodnij.

Cytuj:
A ja widzę:
- itd itp

A skąd się bierze ta moje wola jeśli nie z połączenia innych czynników zewnętrznych z instynktami? Analogicznie z samorozwojem czy sumieniem wszystkie decyzje podejmuje w oparciu o bodźce z zewnątrz czy z wewnątrz to, że jest to czasem bardzo skomplikowany proces nie czyni go bardziej wolnym.

Cz sty 08, 2009 0:00

Cytuj:

Chyba, że jak większość ludzi na tej planecie nie wierzymy w niego albo nic nie czynimy bo jesteśmy płodami lub nie jesteśmy w pełni świadomi swoich czynów bo jesteśmy jeszcze za młodzi czy umysłowo upośledzeni itp. itd.

Nie trzeba tego rozdzielać na ludzi świadomych i nieświadomych. Ci którzy już są w pełni świadomi swoich czynów postępują wg swojego sumienia, ukształtowanego przez czynniki od nich niezależne. Ktoś powie że można samemu kształtować swoje sumienie, ale decyzję o tym czy to zrobić podejmiemy także wg własnego sumienia/woli.

Cz sty 08, 2009 0:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]