Autor |
Wiadomość |
wasze sumienie
|
 interesujace zjawisko
zaobserwowalam cos bardzo interesujacego tutaj. forum sluzy do dyskusji, mniej lub bardziej pasjonujacych.
i kazdy uczestnik ma prawo zalozyc temat (o ile takowego nie lub bardzo podobnego nie ma dotad).
i mamy tu wyznawanie zasady "sa rowni i rowniejsi"
rowni to ci ktorzy neguja istnienie Boga, poddaja w watpliwosc slusznosc zalozen wiary, nie bardzo potrafia zrozumiec jak czlowiek poniekad wyksztalcony moze holdowac pogladom typu "seks w malzenstwie jest grzechem o ile nie prowadzi do poczecia"
watki zakladane przez rownych sa zamykane szybciutko, choc dyskusje tam prowadzone czestokroc maja bardzo gleboki sens, sa bogate merytorycznie. ale niewygodne.
sa tez rowniejsi, ktorym wolno wszystko hihi
ciekawy to uklad, caly czas zbieram dowody na slusznosc postawionej przeze mnie juz dawno temu tezy 
|
Cz lut 05, 2009 12:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zamykane są tematy, które są powtórzeniem już istniejących, w którym offtopy zajmują zbyt wiele miejsca i w które zaniżają poziom forum
|
Cz lut 05, 2009 13:00 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: nie bardzo potrafia zrozumiec jak czlowiek poniekad wyksztalcony moze holdowac pogladom typu "seks w malzenstwie jest grzechem o ile nie prowadzi do poczecia"
Nie bardzo potrafię zrozumieć, jak człowiek poniekąd wykształcony może hołdować poglądom typu: " jak ktoś uważa inaczej niż JA, to jest śmieszny ".
|
Cz lut 05, 2009 13:14 |
|
|
|
 |
wasze sumienie
|
bravo! dokladny sens mojej wypowiedzi
|
Cz lut 05, 2009 13:22 |
|
 |
wasze sumienie
|
rzeczywiscie temat "nielogiczna wiara " mial bardzo niski poziom....no i byl pewnie powtorka
tak samo z tamatami typu chce zostac ateista...
|
Cz lut 05, 2009 13:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Większosć zagadnien z tego tematu było już wiele razy poruszanych na forum
|
Cz lut 05, 2009 13:26 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: bravo! dokladny sens mojej wypowiedzi
Oczywiście że tak. Nie wiadomo na jakiej podstawie z góry zakładasz, że Twoje zdanie ( tj: " wolny seks w małżeństwie jest konieczny dla poprawnego związku " ) jest PRAWDĄ, a zdanie przeciwne jest niegodne wykształconego człowieka. Tymczasem takich ogólnych wypowiedzi udowodnić się w ogóle nie da.
|
Cz lut 05, 2009 13:29 |
|
 |
wasze sumienie
|
odnosnie tej konkretnej kwestii?
swiat nie zna przypadkow rozpadu malzenstwa gdzie seks byl ok (dla obu stron), przy zalozeniu istnienia milosci, szacunku i mozliwosci wzajemnego porozumienia
natomiast juz na samym tym forum poczytac sobie mozna wiele zalosnych zwierzen o malzenstwach bedacych w kompletnej ruinie wlasnie z powodu niedoboru lub braku seksu...- przy zalozeniu istnienia milosci, szacunek(jezeli jedna strona strona prosi o seks a druga zaslania sie wiara, grzechem itd) chyba go niema, o zrozumieniu wiele by pisac skoro jedna strona nie chce 6tego dziecka i chce gumki, a druga nie widzi takiej mozliwosci, zero kompromisu, licze sie ja i moje zasady
ja wiem ze sa ludzie dla ktorych seks jest obrzydliwym obowiazkiem malzenskim. ja do takich nie naleze,
a wolny seks w malzenstwie? czy cos takiego wogole istnieje? albo moze raczej co to jest seks niewolny?
mam wrazenie po slubie dozwolone jest wszystko co odpowiada obojgu partnerom...
|
Cz lut 05, 2009 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: swiat nie zna przypadkow I tyle na temat poważnej rozmowy[/quote]
|
Cz lut 05, 2009 13:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spróbuj się wypowiedzieć na forum "Katolik" - tam nawet słowo "antyklerykalizm" uznane było za obelge a tematy nie były zamykane ale usuwane (i nie trafiały nawet do "kosza", "wysypiska", "archiwum") by czasem ktoś na to nie trafił i czegoś się nie dowiedział. 
|
Cz lut 05, 2009 13:52 |
|
 |
wasze sumienie
|
oj nhyjum
ja mowie o swiecie, tym prawdziwym. ten urojony w ktorym zyja niektorzy przeciez nie istnieje prawda?
wiec po co sie zatrzeciewiasz?
nie chcesz dyskutowac? nie masz o czym? twoj swiat jest urojony/nie istnieje? nie dyskutuj, ot tyle
|
Cz lut 05, 2009 13:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem przekonany, że błędem jest móić, ze świat nei widział przypadków. Sprawy rodzinne to sprawy o których rozmawia się najtrudniej. "Świat nie widział przypadków" jest kolosalnym uogólnieniem. Myślę, że jednak widział przypadki.
Cytuj: przy zalozeniu istnienia milosci, szacunku i mozliwosci wzajemnego porozumienia
W tym rzecz, że może się zdarzyć, że sex stanie się czymś ważniejszym i prawdopodobnie do tego dąży Kościół. Sam się z tym nie zgadzam, jednak jestem bardzo niechętny tego typu uogólnieniom.
|
Cz lut 05, 2009 14:05 |
|
 |
wasze sumienie
|
na temat rodziny, malzenstwa, klopotow w tychze, bardzo latwo sie rozmawia. ale jest jedeno ale. nalecialosci wyniesione z domu.
sa tacy ktorym wypada sie tylko usmiechac, i chociaz skreca ich z bolu beda ci wmawiac ze wszystko ok, bo przeciez nie wypada sie wywnetrzniac, dzielic z obcymi swoimi problemami, skarzyc na zly los.
sa tacy ktorych nauczono ze nie ma tematow tabu. o wszystkim mozna rozmawiac.
dlatego w wielu rodzinach, malzenstwach ludzie cierpia po cichu gehenne, bo nie wypada sie poskarzyc, rozwiezc sie tez nie mozna...
o wielu takich przypadkach nie wie nikt
ale bede namolna. co to jest seks "wolny" w malzenstwie, i jaki to seks niewolny
|
Cz lut 05, 2009 14:33 |
|
 |
greg(R)
|
 Re: interesujace zjawisko
@wasze sumienie
ciekawy to uklad, caly czas zbieram dowody na slusznosc postawionej przeze mnie juz dawno temu tezy
Nie zgadzam się. Pomimo, że moderatorami są osoby o poglądach chrześcijańskich to wątki zasadniczo nie są cenzurowane. Wyjątki stanowią offtopiki (choć nie zawsze) oraz wyrażanie swoich poglądów w sposób mało kulturalny.
Poz tym to chyba nie jest odpowiedni dział do umieszczania takiego tematu.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Cz lut 05, 2009 15:34 |
|
 |
filippiarz
|
Dziwne jest to, ze ja takowego zjawiska nie zaobserwowałem, choć często dyskutuję jako adwersarz chrześcijan.
Za to zauważyłem, że powszechne na tym forum jest niepatyczkowanie się z brakiem kultury i tanimi prowokacjami.
Także osobniki emo, bardziej propagujące swoje rozkapryszone ego, niż rzeczowo rozmawiające mają tu ciężko, bądź są usuwane.
Powodzenia w dyskusjach życzę.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz lut 05, 2009 15:45 |
|
|
|