Czy niejaki Judasz Iskariota miał wolną wolę?
Autor |
Wiadomość |
jogurt
|
 Czy niejaki Judasz Iskariota miał wolną wolę?
Łk. 22, 21-24
Mt. 26, 20-26
Mk. 14, 17-22
J. 13, 21-31
Jak widzimy, wszyscy ewangeliści o tym wspominają. Wszyscy są zgodni, że Jezus zapowiedział swą zdradę i to przez jednego z uczniów.
Pytanie:
Czy Judasz, w momencie gdy Jezus "wskazuje palcem" na niego, ma wolną wolę? Popatrzcie: Judasz miał 2 rozwiązania:
1) mógł się skruszyć i nie zdradzić Jezusa (choćby np. się powiesił albo uciekł)
2) mógł zrobić tak, jak zapowiedział Jezus.
Przypuśćmy, że wybrał pierwsza możliwość. Po słowach swego Pana żal ścisnął jego serce i uciekł nie wyjawiwszy faryzeuszom miejsca pobytu Jezusa. Jezus wychodzi zatem na kłamcę i bezpodstawnego oskarżyciela- nic się nie stało, a On oskarżył już Judasza i zapowiedział jego zdradę.
Wariant drugi jest dla Jezusa paradoksalnie bardziej korzystny. Nie dość, że przepowiedział przyszłość, to jeszcze powstanie piękna historia (to ironia, nie czepiajcie się...).
No więc, czy Judasz miał wolną wolę? Przecież gdyby wybrał możliwość 1, uczyniłby Jezusa kłamcą. Wybierając wariant drugi przyczynił się do zbawienia ludzi. Dlaczego więc Jezus mówi, że "lepiej dla tego człowieka aby się w ogóle nie narodził"?
A może sięgnąć po wyjaśnienie bardziej racjonalne? Tj. że Jezus namówił Judasza do zdrady a później Apostołowie stosownie obrobili mu rzyć? Wiecie, taka umowa za plecami reszty pomiędzy Jezusem i Judaszem.
A może warto się zastanowić czy czasem PŚ nie było x razy redagowane i manipulowane? I że wszystko co w nim zawarte nie jest "najświętszą prawdą"?
Jak widzicie to Wy, wierzący? Zakładam że ateiści wybierają wytłumaczenie z namową Judasza przez Jezusa.
|
Pn lut 09, 2009 14:48 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: I że wszystko co w nim zawarte nie jest "najświętszą prawdą"? Pismo Święte było redagowane. W to, że jest " najświętszą prawdą " nikt nikomu nie każe wierzyć. Każdy człowiek ma wolną wolę. Cytuj: A może sięgnąć po wyjaśnienie bardziej racjonalne?
Dlaczego to wyjaśnienie jest bardziej racjonalne ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 09, 2009 15:18 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: A może sięgnąć po wyjaśnienie bardziej racjonalne? Tj. że Jezus namówił Judasza do zdrady a później Apostołowie stosownie obrobili mu rzyć? Wiecie, taka umowa za plecami reszty pomiędzy Jezusem i Judaszem.
czemu taka teoria spiskowa miałaby być własciwsza?
Poza tym, przepowiednia nie wyklucza wolenj woli, zwyczajnie Bóg wiedział co wtedy Judasz wybierze, to nie bylo żadne fatum. Ja bym to wytłumaczyła tak, stało sie tak jak sie stało - Judasz zdradził, Bóg przed wiekami wybrał sie w podróż w czasie i zobaczył to zdarzenie - zoabczył, że Judasz z wolnej woli wybrał zdrade. Wiadomo, że moje tłumaczenie jest trochę w stylu sf i nie nalezy brać go dosłownie, ale ukazuje sens tego, co chciałam wytłumaczyć.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn lut 09, 2009 15:36 |
|
|
|
 |
R6
|
A kto wie czym jest ta słynna wolna wola?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn lut 09, 2009 16:22 |
|
 |
worek
|
problem należy rozwarzyć na 2 płaszczyznach, mianowicie czy Judasz miał wybór? wydaje się że tak, że przecierz mógł nie zdradzić Jezusa, ale czy do końca to jest prawda?? w końcu zdrada była konieczna do męki i poźniejszczeo zbawienia, pozatym jak ktoś wcześniej napisał Bóg wiedział że Judasz zdradzi... baaa wiedział o tym zanim stworzył świat i ludzi bo wie wszystko...
i dlatego moim zdanie Judasz zdradził bo nie miał wyboru...
|
Pn lut 09, 2009 16:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy niejaki Judasz Iskariota miał wolną wolę?
jogurt napisał(a): No więc, czy Judasz miał wolną wolę? Przecież gdyby wybrał możliwość 1, uczyniłby Jezusa kłamcą. Wybierając wariant drugi przyczynił się do zbawienia ludzi. Dlaczego więc Jezus mówi, że "lepiej dla tego człowieka aby się w ogóle nie narodził"?.
1. Nie uczyniłby Jezus kłamća, bo Jezus to nie hiromata, wrózbita - On znał serce Judasza i wiedział co on uczyni.
2. Judasz miał wolną wolę...Jezus przebywał w Jerozolimie jawnie i nie stanowiłoby dla faryzeuszy i kapłanów żadnego problemu znac każdy krok Jezusa - szpiegów nigdy w historii nie brakowało....nie był do tego potrzebny akurat zdrajca.
3. Zdrada nigdy nie jest przyczynkiem do zbawienia.
Jezus świadomie powoływał Apostołów: Mateusza celnika, Szymona zelotę...powoływał grzeszników a ci w obcowaniu z Bogiem porzucali grzeszne zycie.
Judasz Iskariota ("sykariusz" - sztyletownik, nozownik:odłam radykalnych faryzeuszów, którzy samotnie napadali i zabijali nocami Rzymian) nie przyjął łaski Pana.
Wybrał zdradę...albo dla pieniędzy, albo jak niektórzy bibliści piszą, aby przyspieszyć ujawnienie się Jezusa jako oczekiwanego od wieków Mesjasza.
I był to jego osobisty wybór.
|
Pn lut 09, 2009 16:56 |
|
 |
Ókaż
|
SET-ATUM napisał(a): problem należy rozwarzyć na 2 płaszczyznach, mianowicie czy Judasz miał wybór? wydaje się że tak, że przecierz mógł nie zdradzić Jezusa, ale czy do końca to jest prawda?? w końcu zdrada była konieczna do męki i poźniejszczeo zbawienia, pozatym jak ktoś wcześniej napisał Bóg wiedział że Judasz zdradzi... baaa wiedział o tym zanim stworzył świat i ludzi bo wie wszystko...
i dlatego moim zdanie Judasz zdradził bo nie miał wyboru...
Dlaczego zdrada Judasza miałaby być konieczna dla męki i zbawienia? Judasz, mógł nie zdradzić, mało tego Jezus pokazując że ma wiedzę o jego zamysłach chciał według mnie wyciągnąć do niego rękę. Prawda jest taka że Jezus wskazywał na niego ale w tym co mówił orientował się tylko on i Judasz (o czym świadczy zdziwienie i pytania uczniów za każdym razem gdy Jezus mówi o zdradzie). Jezus szanuje właśnie tą wolną wolę Judasza o której mówimy (mimo że chodzi o jego życie!!!) i pokazuje mu wybór. Ostrzega go do samego końca, daje czas na rozważenie sytuacji i do samego końca walczy o jego duszę mówiąc do zdrajcy gdy ten po niego przychodzi - "przyjacielu". Myślicie że w tych słowach jest ironia? sarkazm? Ja w nich wyczuwam tylko miłość i smutek.
|
Pn lut 09, 2009 17:36 |
|
 |
jogurt
|
@Johny99, Owieczka_in_black
Dlaczego wiedziałem, że ktoś się przyczepi to tej "bardziej racjonalnej" teorii?
Otóż wyjaśniam:
Co jest bardziej prawdopodobne? Czy to, że Judasz zdradził z własnej woli i 'dopomógł' w "dziele zbawienia", ale Jezus pomimo to powiedział, że lepiej dla niego aby się nie urodził? Czy może to, że Jezus namówił Judasza, aby ten go wydał i 'dopomógł' w "dziele zbawienia" a reszta Apostołów z zawiści i żalu przerobiła później ewangelie? Jak dla mnie opcja 2 jest bardziej wiarygodna... No, ale wierzącym trudno często się nad tym zastanawiać, bo przecież "ewangelie był pisane pod natchnieniem Ducha św.". To już Wasz wybór.
Cytuj: Dlaczego zdrada Judasza miałaby być konieczna dla męki i zbawienia? Judasz, mógł nie zdradzić, mało tego Jezus pokazując że ma wiedzę o jego zamysłach chciał według mnie wyciągnąć do niego rękę. Prawda jest taka że Jezus wskazywał na niego ale w tym co mówił orientował się tylko on i Judasz (o czym świadczy zdziwienie i pytania uczniów za każdym razem gdy Jezus mówi o zdradzie). Jezus szanuje właśnie tą wolną wolę Judasza o której mówimy (mimo że chodzi o jego życie!Wykrzyknik) i pokazuje mu wybór. Naprawdę? Czemu zatem Jezus mówi przy wszystkich Apostołach (!): Cytuj: Wtedy Judasz, który Go miał zdradzić, rzekł: "Czy nie ja, Rabbi?" Odpowiedział mu: "tak jest, ty". Zresztą wszyscy ewangeliści twierdzą, że powiedział, iż "lepiej dla tego człowieka aby się nie narodził"- czyli Jezus zachowuje się tu paradoksalnie, bo musi (chce) umrzeć na krzyżu za grzechy ludzkości, a jednocześnie grozi (i to naprawdę mocne słowa) zdrajcy, dzięki któremu wszystko się dokona. Dlaczego? Przecież tego właśnie chce, prawda? I jeszcze z Jana: Cytuj: Jezus odparł: "To ten, dla którego umaczam kawałek [chleba] i podam mu". Umoczywszy więc kawałek [chleba], wziął i podał Judaszowi (...) A po spożyciu kawałka [chleba] wszedł w niego Szatan> Jezus zaś rzekł do niego: "Co chcesz czynić, czyń prędzej". Nikt jednak z biesiadników nie rozumiał, dlaczego mu to powiedział.
Naprawdę Jezus tak się troszczy w tych fragmentach o Judasza? I naprawdę uczniowie są tak głupi, że nie kojarzą co się przed chwilą wydarzyło i o co Mu chodzi? Coś słabe masz waść dowody.[/b]
|
Pn lut 09, 2009 18:05 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Jak dla mnie opcja 2 jest bardziej wiarygodna... No, ale wierzącym trudno często się nad tym zastanawiać, bo przecież "ewangelie był pisane pod natchnieniem Ducha św.". To już Wasz wybór.
Jak dla mnie opcja 1 jest bardziej wiarygodna.. No, ale niewierzącym trudno często się nad tym zastanawiać, bo przecież " żaden Duch Św. nie istnieje ". To już Wasz wybór.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 09, 2009 18:32 |
|
 |
jogurt
|
OK, zejdźmy z takiego tonu, bo z tego nigdy nic nie wynika.
Dalej czekam na odpowiedź na moje pytanie, póki co krążycie tylko wokół tematu...
|
Pn lut 09, 2009 18:57 |
|
 |
Johnny99
|
Odpowiedziałem na Twoje pytanie. Jeżeli Judasz był człowiekiem, to miał wolną wolę.
|
Pn lut 09, 2009 19:01 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Moje zdanie:
Albo Judasz mial wolna wole albo Jezus byl wyjatkowym cynikiem.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn lut 09, 2009 19:06 |
|
 |
Masta_M
|
Mi się wydaje , że jednak wolnej woli nie miał. Ktoś musiał zdradzić , może Bóg przewidział że Judasz jest do tego najlepszy. A Judasz powiesił się ponieważ nie mógł wytrzymać gadania innych ludzi 
_________________ "...powinien spośród nich wziąć za wzór lisa i lwa,
albowiem lew nie umie unikać sideł, a lis bronić się przed wilkami. Trzeba przeto być lisem,
by wiedzieć, co sidła, i lwem, by postrach budzić u wilków." - Niccolò Machiavelli
|
Pn lut 09, 2009 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Masta_M napisał(a): Mi się wydaje , że jednak wolnej woli nie miał. Ktoś musiał zdradzić
A kto Judasza zmuszał, aby przeliczał wartość olejku nardowego, którym Maria namaściła nogi i włosy Jezusa.
I kto go zmuszał aby podkradał pieniądze ze wspólnego trzosu? (J 12,1-6).
Prawdę ujął Dural....pozbawiając Judasza wolnej woli, tworzymy z Boga potwora.
|
Pn lut 09, 2009 21:10 |
|
 |
worek
|
Judasz nie miał wolnej woli, Bóg o jego zdradzie wiedział zanim JUdasz sie urodził i nic nie zrobił, nie pokierował tak życiem Judasza żeby ten nie zdradził
|
Wt lut 10, 2009 8:02 |
|
|
|