Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 pytanie do katolików 
Autor Wiadomość

Post pytanie do katolików
Sam jestem ateistą, bardzo ciekawi mnie wasza odpowiedz na następujące pytanie: dlaczego nie jesteście wyznawzami np. Islamu?

Śr gru 17, 2008 1:49
Bo Bog tak chcial. Gdyby wolal, zebym wyznawala islam, to by mnie skierowal, zebym sie urodzila w rodzinie muzulmanskiej.

Śr gru 17, 2008 4:57

A dlaczego jesteś wyznawcą ateizmu (wiary , że Boga nie ma) ?

Śr gru 17, 2008 8:25

Post Re: pytanie do katolików
ekimmu napisał(a):
Sam jestem ateistą, bardzo ciekawi mnie wasza odpowiedz na następujące pytanie: dlaczego nie jesteście wyznawzami np. Islamu?

Dlatego że islam jest zdecydowanie gorszą alternatywą

Bóg, Wszechświat, życie i cała reszta

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr gru 17, 2008 13:55

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Śr gru 17, 2008 14:03

Cytuj:

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Np na takiej

Wystarczy się rozejrzeć jak wyglądaja kraje muzułmańskie, a jak takie, gdzie jeszcze całkiem niedawno panowało chrześcijaństwo.

Chrześcijaństwo nakazuje miłować wrogów, choć chrześcijanie nie zawsze o tym pamiętają

Islam nakazuje mordowanie wrogów, choć muzulmanie nie zawsze o tym pamiętają

Śr gru 17, 2008 14:09

A krucjaty to niby co? Za chrzescijanstwo tez przelano wiele krwi wiecej niz we wszytkich wojnach swiata razem wzietych. To niby jest ta lepsza religia? A co do zwalczania niewiernych w islamie, to kwestia interpretacji, allah nie kaze sie nikomu wysadzac na przystankach. Gdyby chrzescijanie tak interpretowali Biblie, tez wysadzali by sie krzewiac wiare.

Jesli juz wybierac ta 'lepsza' religie, to czmu nie buddyzm? Chrzescijanstwo nie jest wcale takie dobre.

A co do tego, czy ktos jest muzlumaninem, buddysta, voodoo, czy wierzy w zeusa, kriszne czy rozowego jednorozca to zalezy od tego gdzie sie urodzil i jak zostal zindoktrynowany.
Przypominam o zasadach pisowni słownictwa religijnego (patrz regulamin) - pędziwiatr

Śr gru 17, 2008 14:15
Islam nakazuje mordowanie wrogów

...Chrześcijaństwo zaś mordowało lub paliło na stosach swoich wrogów.

Cytuj:
Wystarczy się rozejrzeć jak wyglądaja kraje muzułmańskie

...Arabia Saudyjska, Tunezja, Libia, Jemen, Egipt, Maroko- kraje muzułmańskie gdzie bieda jest mniejsza niż w Polsce

...Etiopia- chrześcijański kraj afrykański, nawiedzany przez klęski głodu...

PILASTER- wymyśl jakieś lepsze argumenty....

Śr gru 17, 2008 14:19

A ja się urodziłem w rodzinie ateistycznej i żeby nie zdradzić wiary ojców, zostałem ateistą. Widać Bóg tak chciał. ;)

Tak samo muzułmanin nie powinien zmieniać wyznania choćby dlatego, że jego rodzina jest muzułmańska. Prawda o Bogu nie ma tu nic do rzeczy :)

Śr gru 17, 2008 14:26

...Arabia Saudyjska, Tunezja, Libia, Jemen, Egipt, Maroko- kraje muzułmańskie gdzie bieda jest mniejsza niż w Polsce

:o Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Śr gru 17, 2008 14:30

Śr gru 17, 2008 14:35

Ale chodzi Ci o Arabię Saudyjską ?

O całe zestawienie. Na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że chodzi mi akurat o Arabię Saudyjską?

Śr gru 17, 2008 14:52

A ja się urodziłem w rodzinie ateistycznej i żeby nie zdradzić wiary ojców, zostałem ateistą. Widać Bóg tak chciał. ;)

Bóg ciągle na ciebie czeka. Tylko jest jeden problem Bóg nikogo nie uszczęśliwia na siłę . Rodzina , wychowanie to jedno a człowiek w swoim życiu zawsze dochodzi do punktu w którym sam staje przed wyborem , przed prawdą o samym sobie : wierzę czy nie wierzę . Może obraz Boga jaki sobie stworzyłem nie jest prawdziwy , czy człowiek może ogarnąć Boga patrząc z pozycji stworzenia (te próby zawsze będą obarczone błędami , może nawet na tyle fundamentalnymi , że uniemożliwią poznanie drogi, prawdy i życia które są w Bogu) , czy bogacz który nigdy nie zaznał głodu jest w stanie zrozumieć żebraka , nigdy , czy ateista dla którego człowiek to jedynie ciało jest w stanie pojąć osobę wierzącą dla której człowiek to dusza a ciało jest tylko tym czym ubranie dla niego , człowiek jest nieśmiertelny bo jego dusza jest nieśmiertelna "Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą."[Mt 10,26-33] .

Śr gru 17, 2008 15:04

Dlaczego pomimo wolnej woli Bog niektorym uniemozliwia poznanie tej 'prawdziwej' wiary? Np muzulmanin, czy buddysta z urodzenia ma bardzo nikle sznase na nawrocenie.

Czy rodzac sie w rodzinei chrzescijanskiej osoba jest faworyzowana przez Boga? Ma przezciez latwiej, nie musi sie wyrzekac swojej rodzimej wiary tylko w nie trwac. Podobno ludzie urodzili sie rownymi, wiec dlaczego maja nierowne szanse na poznanie 'prawdy'? Bog kocha jednych bardziej od innych?

Śr gru 17, 2008 15:32

A krucjaty to niby co?

No właśnie, co? Co Maverick wie o krucjatach?

Cytuj:
Za chrzescijanstwo tez przelano wiele krwi wiecej niz we wszytkich wojnach swiata razem wzietych. To niby jest ta lepsza religia?

Oczywiscie że lepsza, bo niczego tak nie przelewano. :)

Cytuj:
A co do zwalczania niewiernych w islamie, to kwestia interpretacji, allah nie kaze sie nikomu wysadzac na przystankach.

Wręcz przeciwnie, każe. Prosze przeczytac koran

Cytuj:
Gdyby chrzescijanie tak interpretowali Biblie, tez wysadzali by sie krzewiac wiare.

Prosze o przytoczenie gdzie Jezus kaza się wysadzać na przystankach?

Cytuj:
Jesli juz wybierac ta 'lepsza' religie, to czmu nie buddyzm?

Dlatego, ze buddyzm nie zbudował, ani nawet nie próbował zbudować cywilizacji naukowo-technicznej.

Cytuj:
Chrzescijanstwo nie jest wcale takie dobre.

Nie jest dobre. Jest lepsze :)

Cytuj:
A co do tego, czy ktos jest muzlumaninem, buddysta, voodoo, czy wierzy w zeusa, kriszne czy rozowego jednorozca to zalezy od tego gdzie sie urodzil i jak zostal zindoktrynowany

Czyli maverick tak włąsnie został zindoktrynowany, zeby wierzyć w te bzdury (o krucjatach np), kóre wypisuje?

Pytajnik

Cytuj:
...Chrześcijaństwo zaś mordowało lub paliło na stosach swoich wrogów.

śmierc z legalnego wyroku niezawisłego sądu za konkretne winy i czyny nie jest morderstwem, tylko egzekucją.

Cytuj:

Wręcz przeciwnie, jest dużo większa. W Arabii Saudyjskiej wbrew pozorom tez. Pytajnik tez z takich, kórzy tylko piszą, ale nic nie czytają

R6

Cytuj:
Tak samo muzułmanin nie powinien zmieniać wyznania choćby dlatego, że jego rodzina jest muzułmańska.

A jakby spróbował, to trzeba takiego zdrajce zarżnąć :( Z R6 taki ateista, jak ze mnie buddysta :(

Śr gru 17, 2008 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona