Czy aniołowie mają duszę ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Czy aniołowie mają duszę ?
Jak w temacie.
Aniołowie są nieśmiertelni mają więc chyba duszę ?
|
Wt lut 10, 2009 20:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie.
|
Wt lut 10, 2009 20:52 |
|
 |
wieczny_student
|
Ewentualnie można uznać, że są samą duszą.
U człowieka wyróżnia się podział na ciało i dusze. U aniołów takiego podziału nie ma, bo one są bezcielesne. Chyba można by więc rozszerzyć zwykłe pojmowanie duszy na anioły, twierdząc, że duszą anioła jest on sam.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt lut 10, 2009 23:26 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Hee, dobre pytanie User
Jezus musiał mieć dusze, bo byl człowiekiem, ciekawe jak się różni osoba Jezusa - Tego który wstąpił do nieba, od Tego, który był w niebie zanim wcielił się i zaczął żyć na ziemi. Teraz ma chyba duszę + przebóstwione ciało - tak przynajmniej wynika z nauczania o zmartwychwstaniu, ale nie ma wzmianki jaki był, gdy mieszkał w niebie przes wcieleniem i czy otrzymał duszę dopiero po wcieleniu czy miał ją od zawsze?
Mam nadzieje, że nie skomplikowałam za mocno 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Wt lut 10, 2009 23:28 |
|
 |
buscador
|
Ależ... wszystko co żyje ma duszę.  zresztą dusza to esencja życia.
Chyba najcelniej określa duszę ST – nazywa ją „tchnieniem życia” i rzeczywiście dusza jest tym motorem (energią) która ożywia jakąś formę (ciało) chociaż chodzi o samą duszę może istnieć bez ciała jako wolna energia. Pojęcie tchnienie życia nasuwa także następne skojarzenie, że dusza jest bezosobowa (ja jednak z różnych względów wolę używać terminu nad-osobowa), czyli można powiedzieć, że jest po części osobowa jak i bezosobowa.
Chodzi o to że w sensie bezwzględnym nie ma tzw. indywidualnych dusz czyli dusza anioła czy jakiegoś innego bytu. Wynika to z tego że wszystko co istnieje stopniowo zanurza się w Bogu, staje się Nim (staje się totalną jednością). Właśnie dla tego Jezus mógł powiedzieć o sobie „Ja i ojciec jedno jesteśmy”, zresztą każda dusza bez wyjątku mogłaby stwierdzić to samo.
Poza tym dusza jest wielopłaszczyznowa (wielowymiarowa, czyli posiada wewnętrzną głębię), te najbardziej zewnętrzne to właśnie osobowa część duszy, te wewnętrzne (te które dążą do jedności) są nad-osobowe. Czyli jest tak jak twierdzą starożytni ezoterycy – wszystko jest „Jednym”.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Śr lut 11, 2009 18:09 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Na gruncie chrześcijaństwa tylko jedno zastrzeżenie - jakkolwiek by rozumieć " zjednoczenie ", nigdy nie rozumie się go na zasadzie " zniszczenia własnego ja ". " Ja " nigdy nie zostaje zniszczone, nawet gdy oddaje się całkowicie drugiemu, tak, że się z nim utożsamia. Wtedy właśnie jest osobny ( Osoba ! ) Syn i osobny Ojciec - a mimo to Jedno.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lut 11, 2009 19:09 |
|
 |
buscador
|
Można to i tak interpretować, tylko wpierw należałoby się zastanowić nad samą „osobowością”, na czym polega, w czym się wyraża itp…
Chodzi o to, że totalna jedność z Bogiem nie polega na jakiejś tam amnezji (zapomnieniu kim się było) i staniu się kimś innym. Tu się nic nie traci, wręcz przeciwnie – zyskuje – wieczne istnienie, oraz wszelki udział w Boskości. Aby mieć pełny udział w Bogu nie trzeba rezygnować z duszy (własnej tożsamości, osobowości) a nawet ciała, (nie będzie to, to będzie inne, jak w tej piosence.  Bycie z Bogiem to „stan” wewnętrzny, czyli chodzi tu o świadomość Boga w sobie. Im bardziej dusza może wznieść swoją świadomość tym bardziej upodabnia się do Boga. Obrazowo można to porównać do wznoszenia się windą na ostatnie „Piętro”. Na tym właśnie polega zbawienie albo raczej zbawianie (bo proces jest ciągły) zbawiamy się od własnej ignorancji oraz ograniczeń.
Ludzie boją się fizycznej śmierci, ale jeszcze bardziej utraty własnego „Ja”, które uważają za „siebie” samego, coś co jest stałe i niezmienne. I nic w tym dziwnego po prostu nasze ograniczone Ja broni się w ten sposób przed unicestwieniem. Największymi ludzkimi wrogami nie są diabły ale własne lęki i obawy, to od nich mamy się uwolnić, bo to one nie pozwalają wznieść się wyżej – czyli „nie lękajcie się”.
Aby dostać się do „Nieba” trzeba złożyć ofiarę ze swojego ciała, ale aby zjednoczyć się z Bogiem trzeba złożyć ofiarę z własnej duszy (własnego Ja). Ale bynajmniej nie chodzi o ich utratę ale o porzuceniu lęków przed ich utratą, wiem że to bardzo trudne, ale nie ma innej drogi do Boga jak „ofiara” z samego siebie. Na tym w gruncie rzeczy polegał symbolizm ofiary Jezusa, zresztą wszelkiej mistycznej ofiary.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Cz lut 12, 2009 11:25 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy aniołowie mają duszę ?
User napisał(a): Jak w temacie. Aniołowie są nieśmiertelni mają więc chyba duszę ?
aniołowie nie są nieśmiertelni.
i nie mają duszy
|
N lut 15, 2009 23:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biblia mówi, że są.
Skąd ta różnica ?
|
Wt lut 17, 2009 21:33 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
User napisał(a): Biblia mówi, że są. Skąd ta różnica ?
Gdzie Biblia mówi, że są?
|
Śr lut 18, 2009 8:53 |
|
 |
R6
|
A tak poważnie to jak niematerialny anioł może oddziaływać na materię?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr lut 18, 2009 10:26 |
|
 |
Seweryn
|
 Re: Czy aniołowie mają duszę ?
jafo napisał(a): aniołowie nie są nieśmiertelni. i nie mają duszy
Skąd wiesz jacy są aniołowie?
Czy nie wystarczy Ci że są.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lut 18, 2009 11:10 |
|
 |
R6
|
Czyżby wstrzymanie sądu? Jestem zaskoczony.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr lut 18, 2009 13:28 |
|
 |
teatime
|
Ja również jestem pełen uznania dla Seweryna 
|
Śr lut 18, 2009 13:36 |
|
 |
Maver
|
Cytuj: Aniołowie są nieśmiertelni mają więc chyba duszę?
Uściślij pojęcia:
- anioł
- nieśmiertelność
- mieć
- dusza
|
Śr lut 18, 2009 15:12 |
|
|
|