O nowych zasadach występowania z Kościoła
Autor |
Wiadomość |
R6
|
 O nowych zasadach występowania z Kościoła
O nowych zasadach występowania z Kościoła. Audycja w radiu TokFM.
http://www.youtube.com/watch?v=mQV2Luo_ ... playnext=1
1 Dzieci ochrzczone nie mogą dokonać aktu apostazji przed ukończeniem 18 roku życia.
2. Przy akcie muszą być obecni 2 świadkowie.
3. Do oświadczenia trzeba dołączyć świadectwo chrztu.
Moje wątpliwość:
Najpierw dzieciom nie daje się wyboru a potem zmusza się je aby do 18 roku życia formalnie były katolikami. Jeśli po tym wieku postanowią dokonać aktu apostazji to jeszcze muszą bawić się w kompletowanie papierków i inne formalizmy.
Czemu wcześniejsza procedura tak długo była dobra?
Wystąpić aktem woli można ale kościół dalej może udawać że 95 % Polaków to katolicy.
Ktoś kto nie wierzy nie odrzuca Boga bo jak można odrzucić kogoś w kogo się nie wierzy.
Żeby odrzucić Boga to:
a) Bóg musi istnieć
b) osoba odrzucająca musiałaby wierzyć lub wiedzieć.
Moim zdaniem ten ksiądz manipuluje, zwłaszcza jeśli mówi. że niewierzący mówi Bogu "nie".
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pt mar 20, 2009 17:44 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
 Re: O nowych zasadach występowania z Kościoła
R6 napisał(a): Ktoś kto nie wierzy nie odrzuca Boga bo jak można odrzucić kogoś w kogo się nie wierzy.
Rozumiem czyli nie odrzucasz Boga, a co do niewiary to ktoś kto nie wierzy nie zaprząta sobie głowy ciągłym o tym gadaniem.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt mar 20, 2009 18:07 |
|
 |
R6
|
Nie odrzucam Boga. 
|
Pt mar 20, 2009 19:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
R6 napisał(a): 1 Dzieci ochrzczone nie mogą dokonać aktu apostazji przed ukończeniem 18 roku życia. 2. Przy akcie muszą być obecni 2 świadkowie. 3. Do oświadczenia trzeba dołączyć świadectwo chrztu.
W Niemczech wystarczy tylko powiedzieć "nie, nie płacę podatków na Kościół".
To może zamiast męczyć się ze świadkami, aktami, świadectwami. Lepiej zrobić jakiegoś psikusa i zostać ekskomunikowanym - będzie szybciej ?
Można np otworzyć w miejscowości Kościół Szatanistyczny, albo otworzyć w miejscowości miejsce spotkań Jehowych.
A potem iść kilka razy do komunii.
Myślę, że obeszło by się bez formalności. 
|
Pt mar 20, 2009 22:45 |
|
 |
Seweryn
|
User napisał(a): To może zamiast męczyć się ze świadkami, aktami, świadectwami. Lepiej zrobić jakiegoś psikusa i zostać ekskomunikowanym - będzie szybciej ? Można np otworzyć w miejscowości Kościół Szatanistyczny, albo otworzyć w miejscowości miejsce spotkań Jehowych. A potem iść kilka razy do komunii.  Myślę, że obeszło by się bez formalności. 
Zarówno Kościół satanistyczny jak i miejsce spotkań Jehowych wiąrze się z wiarą, a autorowi tematu chodzi o to aby nie wierzyć
ewentualnie tylko rozmawiać.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt mar 20, 2009 23:09 |
|
|
|
 |
R6
|
Jak można kogoś zmuszać żeby do 18 roku życia był w Krk? Nawet jeśli wystąpienie z Krk to głupota to nie można tego utrudniać bo to wcale nie zwiększa zaufania do Kościoła ludzi, którzy się jeszcze wahają co uczynić.
Zastanawiam się też czemu ten "sprytny" ksiądz dostał pozwolenie na wzięcie udziału w audycji. No chyba, że nie można było podać dobrego wyjaśnienia dla wprowadzania utrudnień i pozostało albo kręcić albo przyznać, że te procedury nie są dobrym rozwiązaniem. Ksiądz nie mógł wystąpić przeciw zwierzchnikom i coś sobie pogadał o świadomym wstąpieniu bobasów do Krk i ich ewentualnych późniejszych nieuzasadnionych pretensjach z powodu procedur na które przecież się zgodziły przy chrzcie. 
|
So mar 21, 2009 18:57 |
|
 |
Morph
|
Cytuj: No chyba, że nie można było podać dobrego wyjaśnienia dla wprowadzania utrudnień i pozostało albo kręcić albo przyznać, że te procedury nie są dobrym rozwiązaniem.
jeśli ograniczą liczbę tych co to się wypisali a potem kręcą, że jak się wypisywali to mieli zaćmienie/szatan ich opętał/mieli gorączkę to są dobrym rozwiązaniem.
_________________ Miernota w chwilach zagrożenia staje się bezwzględna.
|
So mar 21, 2009 19:03 |
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Jak można kogoś zmuszać żeby do 18 roku życia był w Krk? Nawet jeśli wystąpienie z Krk to głupota to nie można tego utrudniać bo to wcale nie zwiększa zaufania do Kościoła ludzi, którzy się jeszcze wahają co uczynić.
Jak można kogoś zmuszać żeby od 7 roku życia był edukowany w szkole podstwawowej? Nawet jeśli wystąpienie z systemu nauczania to głupota to nie można tego utrudniać, bo to wcale nie zwiększa zaufania do organu oświaty, ludzi którzy się jeszcze wahają i może woleliby być samoukami.
|
N mar 22, 2009 14:11 |
|
 |
loco_prophet
|
R6 napisał(a): 1 Dzieci ochrzczone nie mogą dokonać aktu apostazji przed ukończeniem 18 roku życia. 2. Przy akcie muszą być obecni 2 świadkowie. 3. Do oświadczenia trzeba dołączyć świadectwo chrztu.
Moje wątpliwość:
Najpierw dzieciom nie daje się wyboru a potem zmusza się je aby do 18 roku życia formalnie były katolikami. Jeśli po tym wieku postanowią dokonać aktu apostazji to jeszcze muszą bawić się w kompletowanie papierków i inne formalizmy.
Czemu wcześniejsza procedura tak długo była dobra?
Wystąpić aktem woli można ale kościół dalej może udawać że 95 % Polaków to katolicy.
Ktoś kto nie wierzy nie odrzuca Boga bo jak można odrzucić kogoś w kogo się nie wierzy.
Żeby odrzucić Boga to:
a) Bóg musi istnieć b) osoba odrzucająca musiałaby wierzyć lub wiedzieć.
Moim zdaniem ten ksiądz manipuluje, zwłaszcza jeśli mówi. że niewierzący mówi Bogu "nie".
1. Wiąże się to ze zbyt dużą odpowiedzialnością takiej decyzji i według mnie to rozsądne żeby z tym oświadczeniem woli poczekać do ustawowego wieku. Inna sprawa, że jeśli ktoś wcześniej nie będzie chciał być katolikiem lub nie będzie się nim czuł to będzie nim tylko z formalnego punktu widzenia a nie w realnym zachowywaniu się.
2. i 3. Obecność 2 świadków (tak samo jak przy chrzście są chrzestni) i dokumentów (logiczne - dla celów dowodowych).
Trudno, żeby dzieci rodząc się były w stanie podjąć jakąkolwiek decyzje. Zgodnie z prawem i zwyczajami - rodzice mogą wychować dzieci zgodnie ze swoimi przekonaniami. Gdy dziecko odpwiednio się rozwinie - samo podejmie decyzję czy chce iść tą drogą czy wybierze inną.
Odnośnie odrzucenia Boga przez niewierzących:
Chrześcijanie wierzą że Bóg istnieje. Ktoś kto nie wierzy w chrześcijańskiego Boga - odrzuca chrześcijańską wiarę w Boga, a nie samego Boga. Tak jak ktoś nie wierzy w św. Mikołaja - odrzuca wiarę w niego a nie samego św. Mikołaja, rozdajacego prezenty. Tak więc niewierzący mówi "nie" wierze w Boga a nie samemu Bogu. Słusznie - gdyby wierzył, mógłby powiedzieć "nie" samemu Bogu, ale skoro nie wierzy to nie godzi się na wiarę w niego.
|
Wt mar 24, 2009 11:31 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Chrześcijanie wierzą że Bóg istnieje. Ktoś kto nie wierzy w chrześcijańskiego Boga - odrzuca chrześcijańską wiarę w Boga, a nie samego Boga. Tak jak ktoś nie wierzy w św. Mikołaja - odrzuca wiarę w niego a nie samego św. Mikołaja, rozdajacego prezenty. Tak więc niewierzący mówi "nie" wierze w Boga a nie samemu Bogu. Słusznie - gdyby wierzył, mógłby powiedzieć "nie" samemu Bogu, ale skoro nie wierzy to nie godzi się na wiarę w niego.
To nonsens. Równie dobrze można by powiedzieć: " odrzucam Boże przykazania, ale Boga nie ! ". Gdyby przyjąć takie rozumienie rzeczy, właściwie trudno byłoby znaleźć jakikolwiek sposób na odrzucenie Boga ( bo nawet ktoś, kto mówi wprost " odrzucam Boga " odrzuca tylko swoje wyobrażenie Boga, a nie Jego samego.. ).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt mar 24, 2009 11:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nowe procedury są niezgodne z polskim prawem, bo o ile rodzice wyrażają pisemną zgodę, to z Kościoła powinien móc wystąpić każdy przed ukończeniem 18 roku życia.
Nowa procedura jest idiotyczna. Z jednej strony mówi się,, że dobrze gdy świadkami są katolicy czy nawet rodzice chrzestni a dalej, że katolik powinien zrobić wszystko by nie doszło do apostazji. Ogółem więc można to by było ująć w jednym zdaniu - "dobrze jeżeli wybierzesz sobie takich świadków, którzy zablokują procedurą apostazji odmową bycia świadkiem".
Tą procedurą Kościół wyraźnie pokazuje, że zależy mu na fałszowaniu swoich statystyk - robi wszystko by utrudnić apostazję a młodych jak najdłużej trzymać w Kościele.
Zasady pisowni! - szumi
|
Wt mar 24, 2009 12:51 |
|
 |
loco_prophet
|
Dla mnie zachowanie Koscioła jest dziwne, ponieważ uważam że powinno mu zależeć na prawdziwych wiernych a nie tylko statystycznych, którzy nie czują się katolikami.
Przykład: co jest lepsze - mieć 5 przyjaciół i 10 wrogów? czy 15 znajomych z których część obgaduje i działa na niekorzyść.
Zasady pisowni! - szumi
|
Wt mar 24, 2009 13:38 |
|
 |
szumi
Moderator
|
loco_prophet - ostatni raz poprawiam Ci posty, by były zgodne z zasadami pisowni słownictwa religijnego. Następne będą usuwane!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt mar 24, 2009 14:59 |
|
 |
Rutilius
|
Mam pytanie do kompetentnych ludzi: czy akt apostazji pozicąga za sobą wyłącznie eksomunikę czy również anatemę ze strony biskupa?
_________________ Niestety - zostałem na tym forum omyłkowo zabanowany i nikt nie potrafi tego cofnąć - dlatego nie odpowiadam na posty. Jeśli ktoś chce ze mną pogadać niech pyta wujka Google o Rutilius + chrześcijaństwo
|
So mar 28, 2009 15:06 |
|
 |
R6
|
Po co zmuszać do bycia członkiem Krk?
|
So mar 28, 2009 15:33 |
|
|
|