Misja Jezusa a Adam i Ewa oraz ewolucja
Autor |
Wiadomość |
Gładka
|
 Misja Jezusa a Adam i Ewa oraz ewolucja
Zwracam się do was z prośbą, byście pomogli mi się uporać z pewnym problemem. Od jakiegoś czasu mój brat (ateista) twierdzi, że wiara i nauka stoją ze sobą w sprzeczności ze względu na ewolucję. Otóż jeśli ewolucja faktycznie zachodzi, to Adam i Ewa nie istnieli. Jeśli Adam i Ewa nie istnieli, nie było grzechu pierworodnego. A jeśli nie było grzechu pierworodnego, to misja Jezusa, polegająca na zmazaniu z nas piętna grzechu Pierwszych Rodziców, była bezcelowa. Pomóżcie mi w znalezieniu dobrych kontrargumentów przeciwko temu stanowisku (chodzi mi o obronę celowości misji Chrystusa), bo sama nie czuję się wystarczająco kompetentna, by znaleźć dobre argumenty przeciwko niemu.
Zaznaczam, że nie uważam wiarę i naukę za sprzeczne, a historia Adama i Ewy jest dla mnie jedną wielką metaforą.
_________________ World is enough.
|
Pt maja 25, 2012 11:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Misja Jezusa a Adam i Ewa oraz ewolucja
|
Pt maja 25, 2012 12:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gładka napisał(a): historia Adama i Ewy jest dla mnie jedną wielką metaforą. Według Kościoła katolickiego Adam i Ewa byli postaciami historycznymi, realnymi ludźmi.
|
Pt maja 25, 2012 12:15 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pt maja 25, 2012 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Według Kościoła katolickiego Adam i Ewa byli postaciami historycznymi, realnymi ludźmi. Ta, akurat...
|
Pt maja 25, 2012 12:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MIXer napisał(a): akruk napisał(a): Według Kościoła katolickiego Adam i Ewa byli postaciami historycznymi, realnymi ludźmi. Ta, akurat... Świętym Kościoła katolickiego może być wyłącznie osoba z krwi i kości, realnie istniejąca. Nie może być postać mityczna, legendarna czy "alegoryczna". Sprawdź w kalendarzu liturgicznym, pamięć jakich świętych czci Kościół co roku 24 grudnia.
|
Pt maja 25, 2012 12:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt maja 25, 2012 12:48 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: a historia Adama i Ewy jest dla mnie jedną wielką metaforą.
No to masz problem. Twój brat ma racje. Jeśli nie było Adama i Ewy to nie było i grzechu. Jeśli nie ma grzechy to i Jezus na marne dał się ukrzyżować. Proponuje się zastanowić porządnie w co wierzysz. Albo Bóg, albo ewolucja.
|
Pt maja 25, 2012 13:36 |
|
 |
Johnny99
|
Jeśli już, to albo katolicyzm, albo ewolucja.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 25, 2012 13:55 |
|
 |
krzysztofff
|
Gładka napisał(a): Zwracam się do was z prośbą, byście pomogli mi się uporać z pewnym problemem. Od jakiegoś czasu mój brat (ateista) twierdzi, że wiara i nauka stoją ze sobą w sprzeczności ze względu na ewolucję. Otóż jeśli ewolucja faktycznie zachodzi, to Adam i Ewa nie istnieli. To logiczny wniosek wynikający z ewolucji. Gładka napisał(a): Jeśli Adam i Ewa nie istnieli, nie było grzechu pierworodnego. Moim zdaniem grzechu pierworodnego nie było. Gładka napisał(a): A jeśli nie było grzechu pierworodnego, to misja Jezusa, polegająca na zmazaniu z nas piętna grzechu Pierwszych Rodziców, była bezcelowa. Tak, misja Jezusa, której celem byłoby zmazanie grzechów, byłaby bezcelowa. Nie to, moim zdaniem, było jednak celem, któremu służył Jezus. On niczego nie zmazał, bo każdy z nas sam musi oczyścić się z własnych grzechów, słabości i ułomności. Liczenie na to, że ktoś już za nas to zrobił jest naszym, typowo ludzkim egoizmem. Jezus chciał pokazać nam drogę, po której powinniśmy kroczyć, by stać się tacy, jak On i osiągnąć życie wieczne. To my ludzie w swoim niezrozumieniu kazaliśmy mu zmazywać nasze grzechy. Gładka napisał(a): Pomóżcie mi w znalezieniu dobrych kontrargumentów przeciwko temu stanowisku (chodzi mi o obronę celowości misji Chrystusa), bo sama nie czuję się wystarczająco kompetentna, by znaleźć dobre argumenty przeciwko niemu.
Zaznaczam, że nie uważam wiarę i naukę za sprzeczne, a historia Adama i Ewy jest dla mnie jedną wielką metaforą. Tu muszę się zgodzić. Historia Adama i Ewy jest wielką metaforą. Wtedy gdy ją spisywano, nikt nie miał pojęcia o ewolucji. Każdy chciał jednak w jakiś sposób zrozumieć fakt naszego istnienia na tej ziemi. Koncepcja stworzonych przez Boga pierwszych rodziców była jedynie obrazem, odpowiednim do poziomu wiedzy ówczesnych ludzi. Dzisiaj wiemy więcej i inaczej rozumiemy nasz świat. Musimy więc zweryfikować nieaktualne już poglądy. Adam i Ewa oraz cała ich historia to piękna, pełna metafor i znaczeń legenda. To, że tak jest nie zmienia jednak faktu, że wszyscy jesteśmy Bożymi Dziećmi i że to On odpowiada za nasze istnienie. To dobra nowina, no nie?
_________________ Krzysztof
Słuchaj zawsze głosu swego serca, a może usłyszysz ten cichy szept Boga który drzemie w każdym z nas. W nim znajdziesz wskazówki jak zbudować własną drabinę, po której będziesz mógł wspiąć się do Niego.
|
Pt maja 25, 2012 14:01 |
|
 |
WIST
|
Trzeba sobie zatem zadać pytanie, czym jest ten grzech pierworodny i co faktycznie Kościół naucza, również o Adamie i Ewie. Bo czy uznamy Adama i Ewę za realnie żyjących kiedyś, czy nie, to chyba nikt nie zaprzeczy że nie ma człowieka bez grzechu. Jest to skłonność która pojawia się u nas wszystkich. Ta sama skłonność do buntu wobec Boga była u każdego człowieka.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt maja 25, 2012 15:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WIST napisał(a): Trzeba sobie zatem zadać pytanie, czym jest ten grzech pierworodny i co faktycznie Kościół naucza, również o Adamie i Ewie. Bo czy uznamy Adama i Ewę za realnie żyjących kiedyś, czy nie, to chyba nikt nie zaprzeczy że nie ma człowieka bez grzechu. Jest to skłonność która pojawia się u nas wszystkich. Ta sama skłonność do buntu wobec Boga była u każdego człowieka. Faktem jest także, że chrzest, który w nauce KK oczyszcza z grzechu pierworodnego, wcale owej skłonności do grzechu nie likwiduje. Czym więc jest ów grzech pierworodny wg KK?
|
Pt maja 25, 2012 15:36 |
|
 |
Johnny99
|
1264 W ochrzczonym pozostają jednak pewne doczesne konsekwencje grzechu, takie jak cierpienie, choroba, śmierć czy nieodłączne od życia ułomności, takie jak słabości charakteru, a także skłonność do grzechu, którą Tradycja nazywa pożądliwością lub metaforycznie "zarzewiem grzechu" (fomes peccati). "Pożądliwość jest nam pozostawiona dla walki, nie może ona szkodzić tym, którzy nie dają jej przyzwolenia i mężnie opierają się jej z pomocą łaski Jezusa Chrystusa. Właśnie dzięki temu <<każdy otrzyma nagrodę, kto będzie należycie walczył>> (2 Tm 2, 5)"
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 25, 2012 15:59 |
|
 |
WIST
|
O tym można długo dyskutować. Dla mnie ateiście można jedynie wyjaśnić sens i znaczenie i to tylko w sensie poznawczym. Chyba że koniecznie chce wierzyć w to co mówi, to wtedy nie ma sensu dyskutować, bo po prostu weźmie się za inne argumenty, byle dokopać wierzącym. Zresztą tak robią wszyscy, zarzucają zarzutami, jeden po drugim. Wpierw trzeba rozeznać czy warto w ogóle rozmawiać.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt maja 25, 2012 16:08 |
|
 |
Login2
|
Cytuj: Jeśli już, to albo katolicyzm, albo ewolucja. Przykro mi bardzo ale wasz Papież JPII opowiedział się za tym, że katolik może jednocześnie wierzyć w ewolucję i Biblię. Więc pudło 
|
Pt maja 25, 2012 20:21 |
|
|
|