Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 3:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Krzyże w miejscach publicznych 
Autor Wiadomość

Post Krzyże w miejscach publicznych
Moim zdaniem to obraża trochę inne wyznania. Myślę że w miejscach publicznych nie powinno być krzyży. To tak jakby ktoś w kościele zawiesił nagle swastykę. Do szkoły chodzą również dzieci innych wyznań i nie wolno ich obrażać każąc im patrzeć na symbol który ma na celu wielbienie innego Boga. Lekcji religii zresztą też nie powinno być...

Wt maja 19, 2009 8:28

A ja myślę, że polskie symbole narodowe w miejscach publicznych obrażają obcokrajowców.

Mnie nie obrażają żadne symbole innych religii. Niech sobie Żydzi wieszają Gwiazdę Dawidową gdzie im się podoba - co mi do tego ? Jeżeli kogoś to obraża, to chyba ma jakiś problem ze sobą.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 19, 2009 9:01

W Polsce chrzescijanstwo jest religia narodowa a wiec w miejscach publicznych miejsce krzyza zaraz obok godla jest jak najbardziej wskazane.

Wt maja 19, 2009 10:00

Wszystko ładnie pięknie, ale już widzę jak pod postawioną, dużą rzeźbę Gwiazdy Dawida maszerują nacjonaliści z hasłem na ustach "Bóg, honor, ojczyzna" i przy niemym przyzwoleniu innych ludzi.

Jak katolicy mają jakąś tam swoją procesję przez miasto to ok, nie mam nic przeciwko, ale kiedy ci sami katolicy bojkotują gdzie się da jakiś koncert w ich mniemaniu "satanistyczny", to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Tak właśnie ma wyglądać wasza tolerancja na inne religie i poglądy?

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Wt maja 19, 2009 12:57

Wszystko ładnie pięknie, ale już widzę jak pod postawioną, dużą rzeźbę Gwiazdy Dawida maszerują nacjonaliści z hasłem na ustach "Bóg, honor, ojczyzna" i przy niemym przyzwoleniu innych ludzi.

No to bardzo nieładnie ze strony nacjonalistów. Ja nie jestem nacjonalistą.

Cytuj:
ale kiedy ci sami katolicy bojkotują gdzie się da jakiś koncert w ich mniemaniu "satanistyczny", to mi się nóż w kieszeni otwiera.

A od kiedy to katolicy mają obowiązek chodzić na satanistyczne koncerty ??

Cytuj:
Tak właśnie ma wyglądać wasza tolerancja na inne religie i poglądy?

Nooo, ja to dopiero jestem nietolerancyjny - w ogóle nie chodzę na koncerty, więc wszystko i wszystkich bojkotuję :D

Hmm, chociaż.. może masz rację. Tolerancji na inne religie i poglądy powinniśmy się zatem uczyć np. od ateistów, którzy nazywają nas niedojrzałym ciemnogrodem, a religię określają jako chorobę umysłową bądź wstecznictwo.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 19, 2009 13:13

kurczę Johnny, nigdy nie słyszałeś o odwołaniu jakiegoś koncertu cięższej muzyki ze względu na protesty ludzi którzy bali się że owe zagrożą moralności młodych "niczego nie świadomych" ludzi. Mimo że nigdy na takowych nie byli i mówią tak bo widzą młodzież ubraną na czarno z długimi włosami, itd...?

Wyraźnie napisałem "satanistycznych" w cudzysłowie, wydaje mi się że zrozumiałeś co miałem zamiar przekazać poprzez to więc nie prowokuj.

Cytuj:
Hmm, chociaż.. może masz rację. Tolerancji na inne religie i poglądy powinniśmy się zatem uczyć np. od ateistów, którzy nazywają nas niedojrzałym ciemnogrodem, a religię określają jako chorobę umysłową bądź wstecznictwo.

Heh, nie wiem jak tam sobie chcesz, ja ateistą nie jestem.

Wt maja 19, 2009 13:23

Mimo że nigdy na takowych nie byli i mówią tak bo widzą młodzież ubraną na czarno z długimi włosami, itd...?

Niestety, wydaje mi się, że gdyby Ci protestujący rzeczywiście zdecydowali się iść na któryś z tych koncertów, protestowaliby potem dwa razy głośniej :D

Wt maja 19, 2009 13:28

Wt maja 19, 2009 13:35

Hehe, ja słuchałem w swoim życiu wielu zespołów zarówno uznawanych za satanistyczne, jak i stricte satanistycznych, więc aż takim ignorantem nie jestem :D A gdyby taki Nergal zdecydował się powtórzyć swój jakże inteligentny " performance " z darciem Biblii, pierwszy będę protestował - nie przeciwko satanizmowi, tylko przeciwko durnocie.

Wt maja 19, 2009 13:38

Hehe, ja słuchałem w swoim życiu wielu zespołów zarówno uznawanych za satanistyczne, jak i stricte satanistycznych, więc aż takim ignorantem nie jestem :D A gdyby taki Nergal zdecydował się powtórzyć swój jakże inteligentny " performance " z darciem Biblii, pierwszy będę protestował - nie przeciwko satanizmowi, tylko przeciwko durnocie.

I wtedy bym Cię poparł i do durnoty dodał sprzedawanie się pod publiczkę.

I skoro nie jesteś ignorantem, więc chyba rozumiesz o co mi chodzi, a mimo to na siłę kpisz to ja sobie podziękuje.

Wt maja 19, 2009 13:42

I wtedy bym Cię poparł i do durnoty dodał sprzedawanie się pod publiczkę.

No to o co masz do mnie pretensje ? ;)

Wt maja 19, 2009 13:50

Moim zdaniem to obraża trochę inne wyznania. Myślę że w miejscach publicznych nie powinno być krzyży. To tak jakby ktoś w kościele zawiesił nagle swastykę. Do szkoły chodzą również dzieci innych wyznań i nie wolno ich obrażać każąc im patrzeć na symbol który ma na celu wielbienie innego Boga. Lekcji religii zresztą też nie powinno być...

Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Natomiast to co piszesz jest głupie. Jakie to niby inne wyznania obraża krzyż? To raz, a dwa to jak są one liczne, czy stanowią jakąś znaczącą grupę ludności?
Powiedz mi drogi kolego dla kogo krzyż jest tak samo obraźliwy, jak swastyka nie tylko dla Chrześcijan, ale wogóle wszystkich normalnych ludzi?
Osobiście uważam że powinieneś się zająć sprawami poważnymi.

Wt maja 19, 2009 15:16

A ja myślę, że polskie symbole narodowe w miejscach publicznych obrażają obcokrajowców.

Jak kogoś obraża Polska to do niej nie przyjedzie.

Cytuj:
Mnie nie obrażają żadne symbole innych religii. Niech sobie Żydzi wieszają Gwiazdę Dawidową gdzie im się podoba - co mi do tego ? Jeżeli kogoś to obraża, to chyba ma jakiś problem ze sobą.

tylko katolicy mogą miec uczucia, które można obrazić.

Cytuj:
W Polsce chrzescijanstwo jest religia narodowa a wiec w miejscach publicznych miejsce krzyza zaraz obok godla jest jak najbardziej wskazane.

Bzdura. Polska jest państwem świeckim.

Cytuj:
A gdyby taki Nergal zdecydował się powtórzyć swój jakże inteligentny " performance " z darciem Biblii, pierwszy będę protestował - nie przeciwko satanizmowi, tylko przeciwko durnocie.

Głupotę trzeba tępić fakt. Ale może nie kosztem wolności drugiej osoby. Jakby ktoś targał książki Dawkinsa lub Denneta, to miałbym to gdzieś mimo że traktuje ich jak bogów :)

Cytuj:
Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Natomiast to co piszesz jest głupie. Jakie to niby inne wyznania obraża krzyż? To raz, a dwa to jak są one liczne, czy stanowią jakąś znaczącą grupę ludności?

Gdy duchowni mówią, że nie wierząc nie jestem w pełni człowiekiem to mnie to obraża. A gdy widze krzyż te słowa mi się przypominają i czuję się upodlony.

Cytuj:
Powiedz mi drogi kolego dla kogo krzyż jest tak samo obraźliwy, jak swastyka nie tylko dla Chrześcijan, ale wogóle wszystkich normalnych ludzi?

Krzyż symbolizuje doktrynę ludzi, którzy mnie obrażają.

Wt maja 19, 2009 15:29

Osobiście uważam że powinieneś się zająć sprawami poważnymi.

Swastyka jest także jednym z symboli religii dalekiego wschodu. ;)

Wt maja 19, 2009 16:00

Błęne rozumowanie Luczio.

Polska jest państwem świeckim, nie wyznaniowym- i nie ma u nas religii narodowej.
Jestem przeciwna jakimkolwiek symbolom religijnym w takich miejscach jak urzędy, szkoły świeckie czy szpitale (poza kaplicami).

Wt maja 19, 2009 16:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona