|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kaloryfer
|
 Cel dyskusji o wierze?
Nie wiem jak to wygląda u Was ale mnie powoli zaczynają nudzić te dyskusje w stylu czy warto czy nie warto wierzyć, kto ma więcej dowodów a kto ma mniej i co jest bardziej a co mniej bez sensu...
Takie dyskucje to dla mnie jeden wielki PAT i każdej ze stron można zarzucić niekonsekwencję, nielogiczność itp. Dlatego myślę że jedyną instancją weryfikacji jest tu "własny subiektywizm", i zgodność wyznawanych tez z aktualnym doświadczeniem życiowym.
Moje doświadczenie życiowe nie pozwala mi być katolikiem, protestantem czy hinduistą. Widzę wiele dobrych ciekawych zachowań w religii i wiele złych (nie mam na myśli inkwizycji, księży pedofilii itp - zupełnie inny kaliber zarzutów - może keidyś jakoś to zbiorę w punkty).
Przede wszystkim nie potrafię uznać ŚWIĘTOŚCI żadnej ze świętych ksiąg (jako natchnionych przez Boga - w rozumieniu KK; bo starożytnej Grecji natchnione przez bogów było chyba wszystko co było piękne i dobre - poprawcie mnei jak się mylę).
I trochę mnie denerwuje takie szukanie odniesień Biblii do rzeczywistości jako zamysłu Boga..
Tydzień temu byłem w Łazienkach na koncercie: Rock loves Chopin (rockowe aranżacje utworów Chopina - http://merlin.pl/Rock-loves-Chopin-ksia ... 05348.html ) ale naprawdę bym się nie pokusił aby z tego powodu wielbić Chopina jako pioniera rocka skoro jego utwory umożliwiają granie ich na rockowo...
Jaki dla was jest sens/cel dyskusji?
Dla wierzących: z niewierzącymi.
Dla niewierzących: z wierzącymi.
Wg wikipedii
Dyskusja "daje podstawę do dalszych prac umożliwiających jakieś pogodzenie sprzecznych interesów lub zawarcie w pewnych sprawach kompromisu."
Gdzie przebiega kompromis między wiarą a niewiarą?
Czy zaczynając dyskusję z wierzącym/niewierzącym zakładasz zmianę swojego światopoglądu na światopogląd dyskutantanta ?
|
So maja 23, 2009 17:15 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Jaki dla was jest sens/cel dyskusji? Przyjemność Cytuj: Gdzie przebiega kompromis między wiarą a niewiarą?
Tam gdzie między wiedzą i niewiedzą.
_________________ MÓJ BLOG
|
So maja 23, 2009 22:38 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Epikuros napisał(a): Cytuj: Jaki dla was jest sens/cel dyskusji? Przyjemność
z tym się zgadzam, tym bardziej, ze to rozmowa na interesujące mnie tematy.
Na pewno również motywuje to do pogłębienia wiedzy - o świecie, przyrodzie, różnych religiach i światopoglądach, poza tym jakoś polubiłam tu wiele osób i dobrze mi z Wami 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
So maja 23, 2009 22:56 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
ups, zapomniałam o najważniejszym
ja sobie zwyczajnie codziennie jem kolację w Waszym towarzystwie 
/Jacek Kaczmarski/
|
So maja 23, 2009 22:58 |
|
 |
ziele_force
|
przyjemność,jak i możliwość podszlifowania warsztatu retorycznego
A każdy wie, że w kwesti wiary nie ma co dyskutować, jezeli nie jest się na tym samym gruncie światopoglądowym. Inaczej wszystko brzmi jak bełkot
|
So maja 23, 2009 22:59 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Owieczka_in_black napisał(a): Epikuros napisał(a): Cytuj: Jaki dla was jest sens/cel dyskusji? Przyjemność z tym się zgadzam, tym bardziej, ze to rozmowa na interesujące mnie tematy. Na pewno również motywuje to do pogłębienia wiedzy - o świecie, przyrodzie, różnych religiach i światopoglądach, poza tym jakoś polubiłam tu wiele osób i dobrze mi z Wami  No a z jakiego innego powodu miałbym się doszkalać z datowania skał czy innych gałęzi wiedzy, które mnie w normalnych warunkach nie dotyczą  Cytuj: PostWysłany: Sob Maj 23, 2009 22:58 Temat postu: ups, zapomniałam o najważniejszym WoooW ja sobie zwyczajnie codziennie jem kolację w Waszym towarzystwie Suszę zęby
Bek Bek?
To smacznego 
|
So maja 23, 2009 23:03 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Nie, no zmienie tego avatara
A dziękuję, Epikurosie, może gryza? 
/Jacek Kaczmarski/
|
So maja 23, 2009 23:05 |
|
 |
Epikuros
|
Owieczka_in_black napisał(a): Nie, no zmienie tego avatara  A dziękuję, Epikurosie, może gryza? 
1. Nie, dzięki temu awatarowi forum nabiera metafizycznego wymiaru.
2. Zależy czego
PS: Przepraszam kaloryfera jak i moderację za tak bezczelny offtop
|
So maja 23, 2009 23:10 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
To ja zakończę ten OT
1. Łomamo, zostane mistyczką  , albo może miss_tyczką /z naciskiem na drugą część, wiec kolacja wskazana/:D:P
2. To już może nie będziemy na forum smaka robić, przemilczę
Ps. Kaloryferze, wybacz, nie mogłam się powstrzymać 
/Jacek Kaczmarski/
|
N maja 24, 2009 0:01 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Jaki dla was jest sens/cel dyskusji? Dla wierzących: z niewierzącymi. Moim celem na tym forum jest zachwianie u niewierzących poczucia wyższości, np. w takiej postaci: " Tam gdzie między wiedzą i niewiedzą. ". Cytuj: Gdzie przebiega kompromis między wiarą a niewiarą? Wystarczy wzajemny szacunek, z którym obie strony mają nieprawdopodobne trudności. Cytuj: Czy zaczynając dyskusję z wierzącym/niewierzącym zakładasz zmianę swojego światopoglądu na światopogląd dyskutantanta ?
Nie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N maja 24, 2009 11:09 |
|
 |
SweetChild
|
 Re: Cel dyskusji o wierze?
kaloryfer napisał(a): Jaki dla was jest sens/cel dyskusji? Dla mnie weryfikacja własnych poglądów/ własnego światopoglądu. Tak aby miarę świadomie wybierać, znając możliwie dużo argumentów za i przeciw. I aby chociaż siebie samego nie oszukiwać. kaloryfer napisał(a): Czy zaczynając dyskusję z wierzącym/niewierzącym zakładasz zmianę swojego światopoglądu na światopogląd dyskutantanta ?
Nie zakładam, ale też nie wykluczam takiej możliwości. W praktyce radykalne zmiany nie są zbyt częste, ale mniejsze czy większe korekty tak.
|
Pn maja 25, 2009 9:58 |
|
 |
Rojza Genendel
|
kaloryfer napisał(a): Jaki dla was jest sens/cel dyskusji?
Przejemność.
Ciekawość.
Poszerzanie horyzontów.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pn maja 25, 2009 19:20 |
|
 |
Epikuros
|
Rojza Genendel napisał(a): kaloryfer napisał(a): Jaki dla was jest sens/cel dyskusji?
Przejemność. Ciekawość. Poszerzanie horyzontów.
Rojza sugeruję wyjaśnić ostatni punkt 
|
Pn maja 25, 2009 21:37 |
|
 |
R6
|
Możecie podać linki do forów innych religii? Oczywiście mogłem użyć wyszukiwarki ale chciałbym też skorzystać z waszej wiedzy na temat ich merytoryczności. Nie chce tracić czasu na wchodzenie na fora gdzie panuje chaos i co chwilę padają przekleństwa itp.
Ja ostatnio zaglądam tu: http://islam.fora.pl/
Ciekawie jest poczuć jakiś inny klimat niż ten, który nas codziennie otacza. Wiecie co mam na myśli? 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt maja 26, 2009 10:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
|