Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Chrześcijaństwo a sprzeczności z innymi religiami 
Autor Wiadomość

Post Chrześcijaństwo a sprzeczności z innymi religiami
Istnieje wiele osób potwierdzających występowanie REINKARNACJI -analogicznie jak objawienia Jezusa w chrześcijaństwie; ponadto proces wyboru Dalaj Lamy na tym bazuje.

Pytanie/Teza: Bedąc chrześcijaninem należy uznać, że osoby wyznające reinkarnację (lub inne dane sprzeczne z naukami KK):
1. są niezawinonymi ofiarami złudzenia tj: osoby deklarujące istnienie reinkarnacji -poprzez stany "objawieniopodobne"- najprawdopodobniej uległy własnym urojeniom (możliwe że nieświadomym) ?
2. zostały zmanipulowane przez Złego?

Śr maja 06, 2009 20:36

Istnieje wiele osób potwierdzających występowanie REINKARNACJI -analogicznie jak objawienia Jezusa w chrześcijaństwie; ponadto proces wyboru Dalaj Lamy na tym bazuje.

Chcesz powiedzieć, że istnieją dowody potwierdzające słuszność teorii reinkarnacji?

Śr maja 06, 2009 22:51

Istnieje wiele osób potwierdzających występowanie REINKARNACJI

Tak samo jak istnieje wiele osób potwierdzających istnienie piekła.
Nie dowodzi to ani istnienia piekła ani reinkarnacji.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr maja 06, 2009 22:59

Pomijając to , że reinkarnacja jest totalną bzdurą. Reinkarnacja jest bardzo potężną , podstępną bronią sugerując , że człowiek na ziemi będzie żył wielokrotnie co oznaczało by że będzie miał wiele szans na poprawę może w następnym wcieleniu , może kiedyś , chen chen najlepiej jutro w przyszłości . Niebezpieczne kłamstwo , bardzo chwytliwe.

"Historyjka : Narada demonów : jeden demon wstaje mówi no to może ludzi kuśmy tak , że mówmy , że Boga nie ma , że to wymysł , że to tylko moherowe berety , te różańce to strata czasu . Drugi demon mówi nie to za gruby numer , może mówmy tak Bóg jest ale jego nauka jest zupełnie nie dostosowana do ziemi , to jest w ogóle nie do zrealizowania , to przerasta ludzkie możliwości no demony mówią to lepszy pomysł , lepszy w końcu wstaje trzeci i mówi słuchajcie są ludzie , którzy się na to nie dadzą nabrać , oni wiedzą , że Bóg jest dobry , że Bóg istnieje , że ewangelia jest naprawdę: programem na życie oni znają życiorysy świętych i trudno kochani musimy im to powiedzieć , ludziom : Bóg jest dobry , modlitwa ma sens , czystość ma sens demony mówią co za zdrajca , co on za program mówi żeby ludziom mówić o dobrym Bogu a ten demon mówi zaraz , zaraz tylko dodajmy jeszcze jedno żeby oni to wszystko zrobili jutro , jutro ." - ks. Piotr Pawlukiewicz

Śr maja 06, 2009 23:04

Chcę powiedzieć że jest wiele osób, które TWIERDZĄ że doświadczyły jej [reinkarnacji].

Np. - odnośnie wyboru obecnego Dalaj Lamy
Cytuj:
W 1937 roku pewien buddyjski mnich wędrował przez górskie krainy Tybetu w poszukiwaniu nowego wcielenia dalajlamy. Znalazł schronienie u ubogich wieśniaków, którzy mieli dwuletniego syna zwanego Lhamo Thondup. Chłopiec zwrócił na siebie uwagę, więc mnich postanowił poddać go próbie. Dwulatek bezbłędnie rozpoznał wszystkie przedmioty należące do niego w poprzednim wcieleniu, takie jak laska, okulary i przybory modlitewne, chociaż dla utrudnienia zostały one pomieszane z innymi podobnymi przedmiotami. Nie było wątpliwości, że to on jest kolejnym wcieleniem przywódcy. Trzy lata później, 22 lutego 1940 roku w malowniczej stolicy Tybetu, Lhasie, leżącej na wysokości 3630 m n.p.m. XIV Dalajlama został intronizowany.

Czy jeżeli powszechnie szanowany człowiek, "wysoki" przedstawiciel innej religii np : Dalaj Lama mówi, że wierzy w reinkarnację (lub coś innego sprzecznego nauką KK).
Za co KK uznaje reinkarnację w którą wierzy Dalaj Lama?
1. złudzienie/nieporozumienie?
2. przypadek + intencjonalnosć?
3. manipulację Złego?
4. inne...

Chodzi mi o to (abstarchując od reinkarnacji która jest tu tylko przykładem): czy KK sam nie stosuje takich kryteriów oceny wg innych religii jakie czesto stosują np. ateiści wobec KK?

Śr maja 06, 2009 23:29

Chodzi mi o to (abstarchując od reinkarnacji która jest tu tylko przykładem): czy KK sam nie stosuje takich kryteriów oceny wg innych religii jakie czesto stosują np. ateiści wobec KK?
Stosuje, kaloryferze, dokładnie. Problem w tym, że spoglądając z zewnątrz nie ma za bardzo możliwości rozstrzygnięcia kto ma rację.
A jeśli chodzi o reinkarnację, to na to gadanie o diabelskiej pokusie każdy buddysta by pękł ze śmiechu :-D :D
Dla buddystów reinkarnacja jest akurat przekleństwem, z którego starają sie za wszelką cenę wydobyć.

Śr maja 06, 2009 23:45
Zobacz profil WWW

Czy jeżeli powszechnie szanowany człowiek, "wysoki" przedstawiciel innej religii np : Dalaj Lama mówi, że wierzy w reinkarnację (lub coś innego sprzecznego nauką KK).
Za co KK uznaje reinkarnację w którą wierzy Dalaj Lama?
1. złudzienie/nieporozumienie?
2. przypadek + intencjonalnosć?
3. manipulację Złego?
4. inne...

Kaloryferze, powiem więcej to samo stosują np. ŚJ wobec KK i nawzajem, KK wobec np. New Age, itd itd

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz maja 07, 2009 1:18

Dla buddystów reinkarnacja jest akurat przekleństwem, z którego starają sie za wszelką cenę wydobyć.

Ja znam doskonały sposób - chrzest :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 07, 2009 11:17

Cz maja 07, 2009 11:33

Cytuj:

Ja znam doskonały sposób - chrzest :D

Aż tak doskonały nie jest, skoro wielu katolików (ochrzczonych wszak) wierzy w reinkarnację. :D :D

Cz maja 07, 2009 11:44
Zobacz profil WWW

Aż tak doskonały nie jest, skoro wielu katolików (ochrzczonych wszak) wierzy w reinkarnację. :D :D

Też wymyśliłeś , źródło proszę a nie bajeczki opowiadasz.

Cz maja 07, 2009 12:35

Wiarę w wędrówkę dusz deklaruje co trzeci badany

http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2009/K_034_09.PDF
Cytuj:
Symptomatyczne również, że wiara w reinkarnację oraz w to, że zwierzęta mają duszę, jest wyższa wśród osób określających się jako wierzące (lub głęboko wierzące) niż wśród niewierzących.
s.13-14

Cz maja 07, 2009 12:55
Zobacz profil WWW

To tylko świadczy o tym że 30 % z ludzi którzy twierdzą że wierzy , nie wie w ogóle , że żyje :) i w co wierzy , a ich wiara jest płytka jak kałuża.

Cz maja 07, 2009 16:32
kanap: nie, to znaczy, że Rutilius ma rację i podaje fakty, które tą rację potwierdzają. Ty natomiast zamiast odpowiadać z sensem, próbujesz się wyśmiewać - brawo.

Cz maja 07, 2009 16:49

@grzmot-ku każdy jest osobą wierzącą tylko problem jest w CO .
Nie próbuję się wyśmiewać , tylko podsumowuję rzeczywistość , nie każdy jest doktorem teologi ale tez nie każdy wie co to znaczy wierzyć nawet jak twierdzi że wierzy to nie wie w co z tego rodzi się postrzeganie reinkarnacji jako coś sensownego.

Cz maja 07, 2009 16:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona