|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
r4dz10
|
 Wiara w cuda u ateistów
Johnny99 zaskoczył mnie stwierdzeniem, że spory procent ateistów wierzy w cuda. co prawda podał źródło, na którym się opierał (miesięcznik Więź), ale jest ono dla mnie niezbyt wiarygodne. oto, co piszą na swojej stronie:
Cytuj: Powstały nowe, dynamiczne środowiska skupiające ateistów, których nie obchodzą wspomnienia sprzed 20-30 lat o współpracy wierzących i niewierzących w walce o prawa człowieka. 1) Część z nich traktuje Kościół i religię jako swoiste struktury przemocy. Jak na te przejawy niewiary powinni reagować chrześcijanie? 2) Jak budować dialog z ateistami, odrzucając sam ateizm? Ad.1: czytając raporty o pedofilach, którzy są pod ochroną i przenoszeni w inne miejsca dla zatuszowania sprawy - wcale się nie dziwię. Ad.2: To pytanie jest po prostu śmieszne. coś typu: "jak budować dialog z katolikami, którzy odrzucają wiarę w Boga?" ciężko uznać ten miesięcznik za wiarygodne źródło. więc jestem ciekaw, czy Wy, ateiści wierzycie w cuda, które (jak z samej definicji wynika) nie mogą zostać wyjaśnione naukowo?[/quote]
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz cze 18, 2009 11:10 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Zanim się będziesz wypowiadał na temat wiarygodności Więzi najpierw spróbuj zrozumieć o co chodzi w zaznaczonych zdaniach, bo wyraźnie masz z tym problemy ( zwłaszcza w ad. 2 ).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 18, 2009 11:19 |
|
 |
r4dz10
|
nie mam problemów ze zrozumieniem treści. jak Ty te zdania rozumiesz? opisz przykład ateisty, który odrzuca ateizm 
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz cze 18, 2009 11:21 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A gdzie tam jest cokolwiek o ateistach odrzucających ateizm ? 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 18, 2009 11:23 |
|
 |
r4dz10
|
jak ja mam problemy ze zrozumieniem treści, to Ty jesteś ślepy. w moim pierwszym poście w zacytowanym fragmencie jest pogrubione zdanie oznaczone nr. "2".
|
Cz cze 18, 2009 11:25 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
No, i co tam jest napisane ? 
|
Cz cze 18, 2009 11:31 |
|
 |
r4dz10
|
Jak budować dialog z ateistami, odrzucając sam ateizm?
to jest pytanie zaczerpnięte ze stronki Więzi. tam pisze o ateistach odrzucających ateizm. wyżej stwierdziłeś, że mam problem ze zrozumieniem tego zdania, które jest głupie. jeśli coś źle zrozumiałem, naprowadź mnie i podaj takiego ateisty, który odrzuca swój światopogląd.
|
Cz cze 18, 2009 11:35 |
|
 |
Johnny99
|
Czy w tym pytaniu pojawia się coś takiego jak " ateista odrzucający ateizm " ?  Bo ja tam niczego takiego nie widzę  Faktycznie, byłoby to nieco absurdalne 
|
Cz cze 18, 2009 11:44 |
|
 |
kinemator
|
Cytuj: 2) Jak budować dialog z ateistami, odrzucając sam ateizm?
Ja to rozumiem tak:
Jak katolik/wierzący ma budować dialog z ateistami, jednocześnie z góry odrzucając ten ateizm jako coś sensownego(odrzucającym jest ten katolik)
_________________ God - /gɒd/ - The thing that made the things for which there is no known maker
|
Cz cze 18, 2009 11:57 |
|
 |
r4dz10
|
kurde, mój błąd  sory, byłem przekonany, że co innego pisze...
ale pytanie do ateistów jest nadal aktualne:
czy wierzycie w cuda?
|
Cz cze 18, 2009 11:57 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|