|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Poglądy na niektóre problemy a (nie)wiara.
Autor |
Wiadomość |
jogurt
|
 Poglądy na niektóre problemy a (nie)wiara.
Hmmm, zastanawiałem się, do jakiego działu to dodać. Żaden mi za bardzo nie pasuje, więc w końcu wylądowało tutaj.
Do rzeczy.
Jest to taka mała ankieta, której zadaniem jest ukazanie związku/jego braku pomiędzy poglądami na religię a stosunkiem do niektórych problemów nowoczesnego społeczeństwa.
Pytania:
1. Aborcja TAK/NIE- tutaj słówko wyjaśnienia: TAK nie oznacza akceptacji dla "aborcji na życzenie"; NIE oznacza definitywny zakaz aborcji niezależnie od okoliczności.
2. Eutanazja TAK/NIE- eutanazja rozumiana jako "dobra śmierć", TAK nie oznacza akceptacji dla "eutanazji, bo mi się żyć nie chce"; NIE oznacza definitywny zakaz eutanazji, nawet, gdyby sam zainteresowany miał być "warzywem" (przepraszam za nie najlepsze określenie) do końca życia.
3. Podatek na Kościół TAK/NIE- czyli coś na wzór państw Zachodu, gdzie x% Twojego podatku jest przeznaczane na związek wyznaniowy lub kulturę. Przy jednoczesnym zakazie stosowania "tac", "kopert" i uregulowaniu (podaniu cennika lub zniesieniu) opłat za śluby, chrzty etc.
4. Związki homoseksualne TAK/NIE
5. Religia w szkole TAK/NIE
6. Adopcja dzieci przez pary homoseksualne TAK/NIE
7. "wspieranie wartości chrześcijańskich w mediach publicznych" TAK/NIE
8. Kara śmierci TAK/NIE
No i oczywiście prosiłbym o podanie swojego światopoglądu.
Hmm, tak się zastanawiam, czy część z odpowiedzi będzie taka sama w przypadku określonych grup wyznaniowych. Pożyjemy, zobaczymy, do dzieła! 
|
Cz cze 25, 2009 21:20 |
|
|
|
 |
meelosh
Dołączył(a): Pn mar 16, 2009 15:51 Posty: 68 Lokalizacja: Kraków
|
Na wstępie zaznaczę, że jestem katolikiem:)
1. NIE, kto daje komukolwiek prawo do morderstwa? To jest normalne zabójstwo z premedytacją
2. NIE, podobnie jak wyżej
3. TAK
4. NIE, to jest nienaturalne, gorszące i wymaga leczenia...
5. TAK (oczywiście jak ktoś nie chce to ma dalej do wyboru etykę)
6. NIE, dlaczego dziecko ma cierpieć i mieć np. 2 tatusiów albo 2 mamusie?? Normalna rodzina, to mama, tata oraz dziecko/dzieci...
7. TAK, w końcu Chrześcijaństwo miało ogromny wpływ na naszą kulturę i wniosło wiele dobrego. Tylko przydałoby się dokładnie określić co to są "wartości chrześcijańskie"
8. NIE
_________________ NACJONALIZM TO WOLNOŚĆ
|
Pt cze 26, 2009 8:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Było N razy, ale co tam  - jestem materialistą.
1. TAK - bo czasem trzeba
2. TAK - bo czasem ktoś ma dość
3. TAK - ale zadeklarowany indywidualnie, niech się rozliczają wreszcie z przychodów
4. TAK - prywatnie niech sobie są, ale nie małżeństwa z przywilejami, bo to nie ma uzasadnienia społecznego
5. NIE - to przymusowa indoktrynacja młodych i jakieś dziwne przywileje dla KRK - ja miałem poza szkołą i było ok, inni też dadzą radę - chyba, że religioznastwo prowadzone przez nauczycieli historii o potwierdzonej neutralności światopoglądów
6. NIE, bo tak
7. NIE, Polska jest krajem świeckim
8. TAK - to ekonomiczne.
|
Pt cze 26, 2009 9:36 |
|
|
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
 Re: Poglądy na niektóre problemy a (nie)wiara.
[quote]
1. Aborcja
TAK
- w uzasadnionych przypadkach
2. Eutanazja
TAK
- zresztą i tak jest od dawna wykonywana, tylko nie nazywa się eutanazja
- zdychać na raka z powolnie gnijącym żołądkiem to najgorsze co może być,
3. Podatek na Kościół
TAK
- ale oczywiście tylko dla wyznawców, nie dla wszystkich.
4. Związki homoseksualne
TAK
- bo dlaczego nie, wolność wyboru, wolność jednostki,
5. Religia w szkole
NIE
- skoro szkoła kształci dzieci różnych wyznań, to jak może nauczać konkretnej religii, to dyskryminacja dzieci innych wyznań, i niesprawiedliwe traktowanie, bo np, Jehowi nie mogą mieć swoich nauk w szkole. Równość dla wszystkich.
6. Adopcja dzieci przez pary homoseksualne
TAK
- pod bardzo restrykcyjnymi warunkami, z kilkuletnim wywiadem środowiskowym i kontrolą poadopcyjną. Zamiast dać dzieci w adopcję rodzinie patologicznej, która zatrudni je do prostytucji lepiej oddać dwóm gejom, bogatym gejom, z których jeden jest prawnikiem, a drugi np. właścicielem firmy.
7. "wspieranie wartości chrześcijańskich w mediach publicznych"
- nie bardzo rozumiem o co chodzi, w wolnych mediach każdy mówi co chce, i każdemu wolno mówić co mu się podoba,
nie widzę powodu, dla którego Rydzyk czy ateiści nie mieliby tego robić.
TAK
8. Kara śmierci
Sam nie wiem, chyba tak,
TAK
- przy niepodważalnych dowodach, potwierdzonych z kilku źródeł
Ktoś, kto raz uszedł z życiem, przed psychopatycznym mordercą nie miałby raczej wątpliwości.
Każdy morderca wiedziałby, że zabijając zabija siebie.
|
Pt cze 26, 2009 10:02 |
|
 |
wjmm
|
1. Nie, nie widzę w tym sensu, uśmiercanie własnych dzieci (nawet nienarodzony) to krok wstecz w rozwoju cywilizacji.
2. Nie, jak wyżej, równie dobrze można legalizować samobójstwa, rozwiązania powinno się szukać w rozwoju medycyny, nie w uśmiercaniu chorych.
3. Nie, na Kościół powinni płacić ci, którzy chcą, wolę system z tacą.
4. Raczej tak, w sumie to mi to wisi, jak jest im to do czegoś potrzebne, to niech mają.
5. Tak, ale nie w dzisiejszej formie. Sugerowałbym coś w rodzaju religioznawstwa.
6. Nie, osobiście nie chciałbym być wychowywanym przez taką parę, nie wiem, czy oddawanie niczego nieświadomych dzieci do takiej "rodziny" to dobry pomysł.
7. Tak, choć w sumie nie bardzo rozumiem pytanie, na czym to wspieranie miało by polegać??
8. Raczej tak, w skrajnych przypadkach to jest lepsze rozwiązanie, niż męczenie się przez kilkadziesiąt lat z więźniem w więzieniu (mam na myśli na prawdę skrajne przypadki).
_________________ Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller
|
Pt cze 26, 2009 10:20 |
|
|
|
 |
urotsukidoji
|
Pytania:
1. Aborcja TAK
2. Eutanazja TAK
3. Podatek na Kościół NIE - ja, jako satanista mam płacić podatek na rzecz kościoła ? hmm
4. Związki homoseksualne TAK
5. Religia w szkole NIE - tutaj stanowcze nie religii w formie w jakiej jest teraz, etyka/religioznawstwo owszem, ale prowadzone przez wyspecjalizowaną kadrę pedagogów, miast księży, nie oszukujmy się bez odpowiedniego wykształcenia przeważnie.
6. Adopcja dzieci przez pary homoseksualne TAK
7. "wspieranie wartości chrześcijańskich w mediach publicznych" NIE
8. Kara śmierci NIE - tutaj dałem nie, z tego względu, że można naprawdę tych ludzi wykorzystać do celów publicznych. Aczkolwiek wiem, że w polskich realiach nie da się czegośą takeigo zrealizować.
_________________ CHRISTIANS TO THE LIONS
|
Pt cze 26, 2009 11:21 |
|
 |
urotsukidoji
|
ah, zapomniałem dodać: satanistą jestem
_________________ CHRISTIANS TO THE LIONS
|
Pt cze 26, 2009 11:22 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
1. TAK
2. TAK
3. TAK (płacą oczywiście wierzący)
4. TAK
5. NIE
6. NIE
7. NIE
8. TAK
Światopogląd ? Mój własny 
|
Pt cze 26, 2009 11:45 |
|
 |
WIST
|
Ja wiem że wy byście tylko dyskutowali, ale założenia tematu są jasne.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt cze 26, 2009 11:56 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
1. TAK
2. TAK
3. NIE (całkowity rozdział państwa i religii)
4. TAK
5. NIE
6. TAK
7. NIE
8. NIE
światopogląd: ateizm słaby
|
Pt cze 26, 2009 11:57 |
|
 |
WIST
|
Snufkin to napisz od razu co to jest ten ateizm słaby?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt cze 26, 2009 11:59 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
wikipedia daje dobrą definicję
Słaby ateizm, zwany także negatywnym lub neutralnym ateizmem, pokrywający się częściowo z agnostycyzmem (który jest pojęciem szerszym niż słaby ateizm), oznacza brak wiary w egzystencję bogów bez kategorycznego przekonania o niemożliwości ich istnienia.
|
Pt cze 26, 2009 12:02 |
|
 |
No
|
meelosh napisał(a): greg(R), a jakby Ciebie matka usunęła jak była w ciąży bo np. przestraszyła się konsekwencji wynikających z bycia rodzicem ? Albo (jak masz) Twojego brata, albo siostrę?
Pytania tego rodzaju są równie sensowne jak: a co gdyby twoja mama zginęła w katastrofie lotniczej, kolejowej itp. itd. przed twoim urodzeniem jest milion rzeczy które mogłyby doprowadzić do tego, że nigdy by mnie nie było na dobrą sprawę wystarczyłaby jedna drobna zmiana w przeszłości bym nie był tym samym człowiekiem więc czy to byłaby aborcja czy 3 wojna światowa niema tak naprawdę wielkiej różnicy...
|
Pt cze 26, 2009 12:06 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Krótkie wyjaśnienie w sprawie punktu 7. Jeżeli by promowane wartości nie polegały na straszeniu piekłem grzeszników i wywoływaniu poczucia winy z powodu domniemanych win to mogło by być. W Chrześcijaństwie jest wiele pozytywnych przesłań choćby pierwsze z brzegu nie kradnij, czy nie zabijaj.
I spokojnie takie przekazy można by wspierać państwowo-gotówkowo.
|
Pt cze 26, 2009 12:37 |
|
 |
jogurt
|
Ok, to może coś ode mnie plus parę sprostowań.
1. Aborcja TAK (w skrajnych przypadkach, np. gdy istnieje 99% pewność, że umrze matka i dziecko)
2. Eutanazja TAK
3. Podatek na Kościół TAK- teraz uwaga! Obecnie w Polsce Kościół pozyskuje pieniądze "z tacy", ze ślubów komunii itd. ALE również zabiera nam (wszystkim, bez wyjątku) ok. 1,4% podatku dochodowego. Także mitem jest jakoby Kościół w Polsce utrzymywał się z samej "tacy". Dlatego jestem za wprowadzeniem czegoś, co funkcjonuje już np. w Niemczech.
4. Związki homoseksualne TAK
5. Religia w szkole NIE- uważam to za obciążenie dla budżetu państwa a także za łamanie obietnic składanych przez biskupów polskich (religia w szkole miała być nauczana na zasadzie wolontariatu, jak jest obecnie każdy widzi). Ponadto sądzę, że w szkole, gdzie jest miejsce dla nauki nie powinno być miejsca dla nauczania wierzeń i wpajania ideologii. Bywa, że na biologii uczy się o ewolucji a zaraz potem uczniowie słuchają (często od fanatycznego katechety), że jest ona kłamstwem.
6. Adopcja dzieci przez pary homoseksualne NIE
7. "wspieranie wartości chrześcijańskich w mediach publicznych" NIE
Dla nie będących na bieżąco: otóż w ustawie o mediach publicznych ma pojawić się/ już się pojawił (?) zapis, jakoby telewizja miała "wspierać wartości chrześcijańskie, które są korzeniami kultury europejskiej". Jak dla mnie jest to gwałcenie zapisu w Konstytucji o neutralności państwa co do religii. Ustawa ma przewidywać dokładny czas, jaki należy poświęcić tygodniowo owemu "wspieraniu wartości chrześcijańskich". Czyli po prostu w publicznej telewizji będzie zakaz nadawania, powiedzmy, transmisji z "mszy" muzułmańskiej i obowiązek nadawania takich transmisji lub innych programów o treściach chrześcijańskich. (Tak, wiem, że tych muzułmańskich treści jak dotąd za wiele nie było, ale liczy się sam fakt, że teraz będzie to oficjalnie zabronione.)
8. Kara śmierci NIE- Jestem przeciw, zwyrodnialcy powinni pracować, żeby zarobić na swoje więzienie, ale nie należy ich zabijać. Zresztą często bardziej dotkliwą karą jest dożywocie niż śmierć.
|
Pt cze 26, 2009 15:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|