Takich steków pretensji mieliśmy już na forum dziesiątki

. Nie wiem czy lekcje katechezy tutaj zawiodły, czy rodzice...
Przypominam, że forum to nie czat i nie dziw się, że 20 minutach ci nikt nie zdążył odpowiedzieć. Zwłaszcza w porze, o której ludzie siedzą w pracy.
Po kolei:
Cytuj:
Od kilku lat nie chodzę do kościoła...nie wieżę w księży...w instytucję kościoła itp. Czy moglibyście odpowiedzieć mi na kilka pytań które od zawsze mnie nurtują?
Chodzę do Kościoła, jestem katolikiem, i pierwszy raz słyszę o wierzeniu w księży. Od kiedy bycie katolikiem, to wierzenie w księży? Wierzy się w Boga, a nie w księży. Kto ci takie bajki naopowiadał?

Cytuj:
1)Dlaczego tylko mężczyźni mogą spowiadać i zostawać papieżami
Funkcje spowiadania zostały przeznaczone apostołom, którzy byli mężczyznami, a na Papieża został wyznaczony Piotr - mężczyzna

. Drogą sukcesji apostolskiej i tradycji Kościoła, tylko mężczyźni spełniają funkcje "papieża" i spowiadania.
Cytuj:
2)Dlaczego cały czas umniejsza się role kobiety w religii chrześcijańskiej?
Umniejsza? Dobre sobie. To właśnie Chrześcijaństwo wyniosło kobiety z cienia i postawiło na równi obok mężczyzny. To Chrześcijaństwo głosi, że obie płci są równe. Spójrz lepiej na Islam - jak spojrzysz, to momentalnie będziesz dziękować Kościołowi, za to, że jesteś wolna i możesz robić co chcesz. Bez Chrześcijaństwa, byłabyś dzisiaj podporządkowana mężowi i guzik mogłabyś zrobić

.
Już nie wspominam o tym, że to kobieta była pierwszym świadkiem zmartwychwstania Jezusa.
Cytuj:
Dlaczego chodzicie się spowiadać swe grzechy normalnemu człowiekowi ?Choć istnieje możliwość że ma kochankę , jest pedofilem lub chodzi do domu publicznego?
Dlatego, że Jezus ich wyznaczył do odpuszczania grzechów. Ksiądz może sobie być czym chce - to jego sprawa i jego grzechy. Wolę patrzeć na siebie i tobie też to polecam. W konfesjonale ksiądz nie prawi morałów, bo sam jest grzeszny, tylko odpuszcza grzechy. Nie dziwię się, że o tym nie wiesz, wszak jak sama mówisz, od lat do Kościoła nie chodzisz.
Cytuj:
Dlaczego dajecie na tace?czy to nie jest jawne usprawiedliwienie swojego lenistwa?bo kościół tyle dobrego robi?Wy nie macie czasu, żeby potrzymać rękę umierającego człowieka w szpitalu, zawieść pokarm do schroniska,poświęcić trochę czasu dzieciom z domu dziecka?
Zanim ci odpowiem, powiedz mi lepiej, ilu ty umierającym ludziom trzymałaś rękę i ilu to dzieciom z domu dziecka pomogłaś?
Cytuj:
Czy myślicie, że nie zostanę zbawiona choć jestem dobrym człowiekiem?i nie muszę wierzyć w brodatego mężczyznę jako Pana tej ziemi
Zbawienie należy do Boga, nie do nas. Kościół nigdy nie osądzał, kto będzie zbawiony, a kto nie. Można jedynie pewne rzeczy przypuszczać, ale to jest rozmowa na inny temat, które już były.
Cytuj:
Czy nie sądzicie, że religia została stworzona bo ludzie nie potrafili wyjaśnić niektórych zjawisk?
Nie wiem jak inni, ale ja tak nie sądzę.
Cytuj:
Czyli skoro ja jestem dobrym człowiekiem ale nie chodzę do kościoła nie zostanę zbawiona?a np. mężczyzna który biję swoją żonę i dzieci lecz co nie dziele chodzi do kościoła i wyspowiada się pójdzie do nieba ? i to właśnie dlatego wasza wiara jest tak strasznie niedorzeczna!
Hola, zastopuj trochę z pretensjami. Najpierw przeczytaj Katechizm Kościoła Katolickiego, a później miej pretensje. Nikt nigdy nie głosił, że za samo chodzenie do Kościoła jest się zbawionym. Wymyśliłaś to sobie.
Cytuj:
Ludzie odchodzą od kościoła a wy nadal trwacie w swoich nielogicznych wywodach.
No i co z tego, że odchodzą? Każdy ma wolną wolę. Chyba nie uważasz, że to coś znaczy? Ludzie odchodzą, bo Kościół ich nudzi. Ludzi nudzi dzisiaj wszystko, co wymaga wysiłku. Lepiej się przecież położyć na kanapie przed telewizorem.
Cytuj:
Myślicie, że chrześcijaństwo to prawdziwa religia a inne się mylą:/ Nie potraficie przyjąć innych możliwości...trwacie twardo przy swoim.
Gdyby tak było, to nie byłoby tego forum.
Cytuj:
Żyjemy w XXI w a nie w średniowieczu...Człowiek przez cały czas ewoluuje tylko religia stoi w miejscu.
Tak, oczywiście. Człowiek tak ewoluuje, że najwięksi mordercy urodzili się i największe wojny mieliśmy w tym "oświeconym" XX wieku. Ulegasz stereotypom.
Cytuj:
[Podziwiam was że jesteście tak ufni i że jakaś książka(Biblia)jest dla was świętością. Cały czas naskakujecie na agnostyków i ateistów...że nie mają zasad moralnych skoro w nic nie wierzą .
Dlatego katolicy zakładają fora, jak to, na których mogą się wszyscy swobodnie wypowiadać.

Pewnie dlatego, aby "naskakiwać" na ateistów i agnostyków.
Cytuj:
A skoro Bóg nie był mężczyzną tylko pierwiastkiem męskim i żeńskim to dlaczego tak go się przedstawia?
Bo księża (mężczyźni)od lat górujący nad kobietami stworzyli Boga na obraz siebie .
Pomyliło ci się chyba z inną religią. Katolicyzm nigdy nie przedstawiał wyglądu Boga. Co najwyżej Jezusa, który przybierając ludzką postać, wybrał ciało mężczyzny, a nie kobiety. Miej pretensje do Boga, nie do nas.