Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 21:14

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Do wszystkich wierzących:) 
Autor Wiadomość

Post Do wszystkich wierzących:)
Witam!
Od kilku lat nie chodzę do kościoła...nie wieżę w księży...w instytucję kościoła itp. Czy moglibyście odpowiedzieć mi na kilka pytań które od zawsze mnie nurtują?
1)Dlaczego tylko mężczyźni mogą spowiadać i zostawać papieżami?
2)Dlaczego cały czas umniejsza się role kobiety w religii chrześcijańskiej?
3)Dlaczego chodzicie się spowiadać swe grzechy normalnemu człowiekowi ?Choć istnieje możliwość że ma kochankę , jest pedofilem lub chodzi do domu publicznego?
4)Dlaczego dajecie na tace?czy to nie jest jawne usprawiedliwienie swojego lenistwa?bo kościół tyle dobrego robi?Wy nie macie czasu, żeby potrzymać rękę umierającego człowieka w szpitalu, zawieść pokarm do schroniska,poświęcić trochę czasu dzieciom z domu dziecka?
5)Czy myślicie, że nie zostanę zbawiona choć jestem dobrym człowiekiem?i nie muszę wierzyć w brodatego mężczyznę jako Pana tej ziemi?
Od razu dodam, że nie drwię z was...bardzo szanuję ludzi wierzących(prawdziwie wierzących)
A co do kościoła to : KRÓLESTWO BOŻE JEST W NAS I WOKÓŁ NAS NIE W DOMACH Z DREWNA I KAMIENIA!ROZŁUP KAWAŁEK DREWNA A BĘDĘ TAM, PODNIEŚ GŁAZ A ZNAJDZIESZ MNIE.....

Śr lip 01, 2009 10:50

Post HE HE
Dziwi mnie, że nikt na te pytania nie potrafi racjonalnie odpowiedzieć:)

Śr lip 01, 2009 11:11

Ad 1.). http://www.teologia.pl/m_k/zag06-6.htm#5
http://www.teologia.pl/m_k/kkk1k01.htm#1b
Ad 2.). http://www.teologia.pl/m_k/kkk1k05.htm#1e
Ad 3.). http://www.teologia.pl/m_k/00-s.htm#7
Ad 4.). http://www.teologia.pl/m_k/zag05-02.htm
http://www.teologia.pl/m_k/zag03-07.htm
Ad 5.). http://www.teologia.pl/m_k/zag05-03.htm#0
http://www.teologia.pl/m_k/zag04-12.htm#b

pzdr +

Śr lip 01, 2009 11:38
Zobacz profil WWW

Post dzięki
Dzięki ale nie o to mi chodziło:)
Czy nie sądzicie, że religia została stworzona bo ludzie nie potrafili wyjaśnić niektórych zjawisk? Czyli skoro ja jestem dobrym człowiekiem ale nie chodzę do kościoła nie zostanę zbawiona?a np. mężczyzna który biję swoją żonę i dzieci lecz co nie dziele chodzi do kościoła i wyspowiada się pójdzie do nieba ? i to właśnie dlatego wasza wiara jest tak strasznie niedorzeczna!Ludzie odchodzą od kościoła a wy nadal trwacie w swoich nielogicznych wywodach. Myślicie, że chrześcijaństwo to prawdziwa religia a inne się mylą:/ Nie potraficie przyjąć innych możliwości...trwacie twardo przy swoim. Żyjemy w XXI w a nie w średniowieczu...Człowiek przez cały czas ewoluuje tylko religia stoi w miejscu.
Podziwiam was że jesteście tak ufni i że jakaś książka(Biblia)jest dla was świętością. Cały czas naskakujecie na agnostyków i ateistów...że nie mają zasad moralnych skoro w nic nie wierzą . A skoro Bóg nie był mężczyzną tylko pierwiastkiem męskim i żeńskim to dlaczego tak go się przedstawia?
Bo księża (mężczyźni)od lat górujący nad kobietami stworzyli Boga na obraz siebie .

Śr lip 01, 2009 11:56

Post Re: Do wszystkich wierzących:)
ania999 napisał(a):
Witam!
Od kilku lat nie chodzę do kościoła...nie wieżę w księży...

Zapewniam Cię, że księża istnieją i zostało to udowodnione empirycznie. Czasem nawet na ulicy można jakiegoś zauważyć :)

Śr lip 01, 2009 12:10

Post Re: dzięki
ania999 napisał(a):
Dzięki ale nie o to mi chodziło:)

czyli tak naprawde chodzi tobie o nic...

Śr lip 01, 2009 12:13
Zobacz profil WWW

Post Pan czepialski
Nie wierzę w ich powołanie:) Niedobrze robi mi się na myśl , że miałabym iść do spowiedzi a spowiada mnie jakiś pedofil czy człowiek który ma kartę stało klienta w domu publicznym...wiem nie wszyscy tacy są . Znałam jednak dwóch którzy po spowiedziach śmieli się z waszych grzechów . Jak można być tak naiwnym?

Śr lip 01, 2009 12:14

Nie chodziło mi o parę linków . Chciałam wiedzieć jaka jest prawda. A przemyślane odpowiedzi księży....bo cóż innego mieli by napisać?
Czy kobiety naprawdę są gorsze od mężczyzn?

Śr lip 01, 2009 12:17

Nie jestem ateistką ... ale też nie jestem naiwna żeby w takie bzdury wierzyć . Możecie ufać tym mężczyzną w czarnych sukienkach, możecie dawać na tacę i klęczeć przed ołtarzem nic mi do tego. Ja wiem jedno - kiedy nadejdzie mój czas nie będę się bała...bo jeśli Bóg istnieje i jest miłosierny przyjmie mnie do siebie bo mam czyste konto...a na pewno czystsze niż większość z was.

Śr lip 01, 2009 12:30

Takich steków pretensji mieliśmy już na forum dziesiątki :-D. Nie wiem czy lekcje katechezy tutaj zawiodły, czy rodzice...

Przypominam, że forum to nie czat i nie dziw się, że 20 minutach ci nikt nie zdążył odpowiedzieć. Zwłaszcza w porze, o której ludzie siedzą w pracy.

Po kolei:

Cytuj:
Od kilku lat nie chodzę do kościoła...nie wieżę w księży...w instytucję kościoła itp. Czy moglibyście odpowiedzieć mi na kilka pytań które od zawsze mnie nurtują?

Chodzę do Kościoła, jestem katolikiem, i pierwszy raz słyszę o wierzeniu w księży. Od kiedy bycie katolikiem, to wierzenie w księży? Wierzy się w Boga, a nie w księży. Kto ci takie bajki naopowiadał? :)

Cytuj:
1)Dlaczego tylko mężczyźni mogą spowiadać i zostawać papieżami

Funkcje spowiadania zostały przeznaczone apostołom, którzy byli mężczyznami, a na Papieża został wyznaczony Piotr - mężczyzna :). Drogą sukcesji apostolskiej i tradycji Kościoła, tylko mężczyźni spełniają funkcje "papieża" i spowiadania.

Cytuj:
2)Dlaczego cały czas umniejsza się role kobiety w religii chrześcijańskiej?

Umniejsza? Dobre sobie. To właśnie Chrześcijaństwo wyniosło kobiety z cienia i postawiło na równi obok mężczyzny. To Chrześcijaństwo głosi, że obie płci są równe. Spójrz lepiej na Islam - jak spojrzysz, to momentalnie będziesz dziękować Kościołowi, za to, że jesteś wolna i możesz robić co chcesz. Bez Chrześcijaństwa, byłabyś dzisiaj podporządkowana mężowi i guzik mogłabyś zrobić :).

Już nie wspominam o tym, że to kobieta była pierwszym świadkiem zmartwychwstania Jezusa.

Cytuj:
Dlaczego chodzicie się spowiadać swe grzechy normalnemu człowiekowi ?Choć istnieje możliwość że ma kochankę , jest pedofilem lub chodzi do domu publicznego?

Dlatego, że Jezus ich wyznaczył do odpuszczania grzechów. Ksiądz może sobie być czym chce - to jego sprawa i jego grzechy. Wolę patrzeć na siebie i tobie też to polecam. W konfesjonale ksiądz nie prawi morałów, bo sam jest grzeszny, tylko odpuszcza grzechy. Nie dziwię się, że o tym nie wiesz, wszak jak sama mówisz, od lat do Kościoła nie chodzisz.

Cytuj:
Dlaczego dajecie na tace?czy to nie jest jawne usprawiedliwienie swojego lenistwa?bo kościół tyle dobrego robi?Wy nie macie czasu, żeby potrzymać rękę umierającego człowieka w szpitalu, zawieść pokarm do schroniska,poświęcić trochę czasu dzieciom z domu dziecka?

Zanim ci odpowiem, powiedz mi lepiej, ilu ty umierającym ludziom trzymałaś rękę i ilu to dzieciom z domu dziecka pomogłaś?

Cytuj:
Czy myślicie, że nie zostanę zbawiona choć jestem dobrym człowiekiem?i nie muszę wierzyć w brodatego mężczyznę jako Pana tej ziemi

Zbawienie należy do Boga, nie do nas. Kościół nigdy nie osądzał, kto będzie zbawiony, a kto nie. Można jedynie pewne rzeczy przypuszczać, ale to jest rozmowa na inny temat, które już były.

Cytuj:
Czy nie sądzicie, że religia została stworzona bo ludzie nie potrafili wyjaśnić niektórych zjawisk?

Nie wiem jak inni, ale ja tak nie sądzę.

Cytuj:
Czyli skoro ja jestem dobrym człowiekiem ale nie chodzę do kościoła nie zostanę zbawiona?a np. mężczyzna który biję swoją żonę i dzieci lecz co nie dziele chodzi do kościoła i wyspowiada się pójdzie do nieba ? i to właśnie dlatego wasza wiara jest tak strasznie niedorzeczna!

Hola, zastopuj trochę z pretensjami. Najpierw przeczytaj Katechizm Kościoła Katolickiego, a później miej pretensje. Nikt nigdy nie głosił, że za samo chodzenie do Kościoła jest się zbawionym. Wymyśliłaś to sobie.

Cytuj:
Ludzie odchodzą od kościoła a wy nadal trwacie w swoich nielogicznych wywodach.

No i co z tego, że odchodzą? Każdy ma wolną wolę. Chyba nie uważasz, że to coś znaczy? Ludzie odchodzą, bo Kościół ich nudzi. Ludzi nudzi dzisiaj wszystko, co wymaga wysiłku. Lepiej się przecież położyć na kanapie przed telewizorem.

Cytuj:
Myślicie, że chrześcijaństwo to prawdziwa religia a inne się mylą:/ Nie potraficie przyjąć innych możliwości...trwacie twardo przy swoim.

Gdyby tak było, to nie byłoby tego forum.

Cytuj:
Żyjemy w XXI w a nie w średniowieczu...Człowiek przez cały czas ewoluuje tylko religia stoi w miejscu.

Tak, oczywiście. Człowiek tak ewoluuje, że najwięksi mordercy urodzili się i największe wojny mieliśmy w tym "oświeconym" XX wieku. Ulegasz stereotypom.

Cytuj:
[Podziwiam was że jesteście tak ufni i że jakaś książka(Biblia)jest dla was świętością. Cały czas naskakujecie na agnostyków i ateistów...że nie mają zasad moralnych skoro w nic nie wierzą .

Dlatego katolicy zakładają fora, jak to, na których mogą się wszyscy swobodnie wypowiadać. :D Pewnie dlatego, aby "naskakiwać" na ateistów i agnostyków.

Cytuj:
A skoro Bóg nie był mężczyzną tylko pierwiastkiem męskim i żeńskim to dlaczego tak go się przedstawia?
Bo księża (mężczyźni)od lat górujący nad kobietami stworzyli Boga na obraz siebie .

Pomyliło ci się chyba z inną religią. Katolicyzm nigdy nie przedstawiał wyglądu Boga. Co najwyżej Jezusa, który przybierając ludzką postać, wybrał ciało mężczyzny, a nie kobiety. Miej pretensje do Boga, nie do nas.

„Nie mam srebra ani złota - powiedział Piotr - ale co mam, to ci daję: W imię Jezusa Chrystusa Nazarejczyka, chodź! I ująwszy go za prawą rękę, podniósł go. A on natychmiast odzyskał władzę w nogach i stopach.” Dz3,6-7

Śr lip 01, 2009 12:31

Post jasne jasne
To umocniło mnie jakimi katolicy są obłudnikami. Straszne...Przeniosę się na forum ateistów bo jak mniemam tam na pewno się dowiem jakiś porządnych faktów a nie bzdurek z książki wyssanych .
Jeśli uraziłam czyjeś uczucia religijne - to nie miałam tego w zamyśle i bardzo przepraszam .
Ps Co do umierającego i dzieci >kilkadziesiąt razy . Pracuje w wolontariacie, dwie godziny dziennie zaraz po pracy .

Śr lip 01, 2009 12:43

może fakty jakieś poznasz, ale nie oczekuj obiektywnych opinii :)

Śr lip 01, 2009 12:50

A tu znajdę jakieś obiektywne opnie?Bo jak na razie to nie ma żadnej

Śr lip 01, 2009 12:51

tu jakiekolwiek niejasności raczej będą wyjaśniane "po swojemu", pewne stanowiska bronione. na forum ateistycznym wręcz przeciwnie. ale zawsze możesz porównać opinie stąd i stamtąd :)

Śr lip 01, 2009 12:52

<Umniejsza? Dobre sobie. To właśnie Chrześcijaństwo wyniosło kobiety z cienia i postawiło na równi obok mężczyzny. To Chrześcijaństwo głosi, że obie płci są równe. Spójrz lepiej na Islam - jak spojrzysz, to momentalnie będziesz dziękować Kościołowi, za to, że jesteś wolna i możesz robić co chcesz. Bez Chrześcijaństwa, byłabyś dzisiaj podporządkowana mężowi i guzik mogłabyś zrobić >
Ha ha ha dobre sobie stara śpiewka. To dzięki sufrażystką kobiety mają jakiekolwiek prawa a nie dzięki kościołowi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Śr lip 01, 2009 12:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona