|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
nieznajoma
|
 Zabawa w czasie adwentu
Hej! Czy w czasie adwentu mozna organizowac zabawy, imprezy itp? Czy nowe przepisy nie mowia, ze tylko w piatki przez caly rok nie mozna?
|
Pt paź 26, 2007 22:19 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Czasem pokuty jest Wielki Post.
I wtedy nie wolno uczestniczyć w zabawach.
Adwent jest za to mylnie z takim czasem kojarzony, kiedy w rzeczywistości to czas radosnego oczekiwania na przyjście Pana 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N paź 28, 2007 10:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a ja mam pytanie - czy post i adwent to wymysł kościoła katolickiego ?
|
N paź 28, 2007 12:06 |
|
|
|
 |
Annnika
|
Niemcy z tego co się orientuję to protestanci w przeważającej mierze, a także obchodzą Wielki Post i Adwent.
|
N paź 28, 2007 14:24 |
|
 |
ToMu
|
Post i Adwent to tradycja chrześcijańska. A więc tak katolicka, jak choćby protestancka - bo powstała wieki temu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Wt paź 30, 2007 19:55 |
|
|
|
 |
IGA542
|
zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego, w Kościele okresami pokutnymi są poszczególne piątki i czas Wielkiego Postu.
z tego wynika, że Adwent nie zalicza się do tego okresu.
powstrzymywanie się od zabaw w czasie Adwentu w dużym stopniu związane jest z wielowiekową tradycją naszego narodu, ludzie powstrzymywali się od wszelkich zabaw w ten sposób uświęcając czas radosnego oczekiwania.
uwadze należy poświęcić jak naljepsze przygotowannie siebie na przyjście Chrystusa, w tajemnicy Jego narodzenia, a tańce,hulanki i swawole  skupiają naszą uwagę na osobistych przyjemnościach.
_________________ IGA
|
Śr paź 31, 2007 9:56 |
|
 |
MissIndependent
|
dobra, dobra... czyli jak pójdę sie zabawić w grudniu to nie grozi mi żadna kara w postaci grzechu śmiertelnego?? co za ulga... szkoda, że jak byłam młodsza to tego nie wiedziałam  a moi starsi do tej pory nie przyjmują do wiadomości, że Adwent czas wesoły, a nie pokutny. cóz, jak to ktoś już napisał: wielowiekowa tradycja naszego narodu...
|
Śr paź 31, 2007 14:25 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: szkoda, że jak byłam młodsza to tego nie wiedziałam
Jak byłaś młodsza to było inaczej i wtedy zabawa w Adwent była zakazana
Obecnie Adwent, jako czas radosnego oczekiwania, nie jest czasem pokuty, i dobrze że ludzie to w końcu zrozumieli. Jeśli ktoś chce się przygotować na Boże Narodzenie przez pokutę, smutki i posty, to jego sprawa i niech tak robi, ale niech nie boczy się na innych, jeśli ktoś okazuje radość w tym czasie
|
Śr paź 31, 2007 16:07 |
|
 |
ToMu
|
Dokładnie, to uległo zmianie - w dobrym kierunku.
Nie można zestawiać i zrównywać ze sobą okresów tak diametralnie różnych jak Adwent i Wielki Post. To świadczyłoby - i świadczyło, w poprzednim stanie - o niezrozumieniu ich treści i sensu.
|
Cz lis 01, 2007 8:56 |
|
 |
catowa
|
 zabawa czy czas na przemyslenia?
witam wszystkich widze, ze macie tu zdania podzielone co do zabawy w czasie adwentu i nie tylko. Ja jestem zdania, ze jesli ktos jest prawdziwym chrzescijaninem, bedzie stosowal sie do zasad panujacych w religii rzymsko katolickiej. Ale wybor nalezy do Was. Jest t sprawa indywidualna. Osobiscie w czasie adwentu nie urzadzam zabaw i sama na nie nie chodze. Pozdrawiam
_________________ "Powiedz mi- a zapomnę. Pokaż mi- a zapamiętam. Pozwól wziąć udział- a zrozumiem..."- Konfucjusz
|
Cz lis 01, 2007 23:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A możesz podać zasadę, która zakazuje zabawy w Adwent?? 
|
Cz lis 01, 2007 23:16 |
|
 |
ToMu
|
Catowa
Stosujesz się do czegoś, co już nie obowiązuje. Bo było błędem, wprowadzało myle zrównywanie A. z WP. Co wprost zostało wyjaśnione.
Więc o czym Ty piszesz 
|
So lis 03, 2007 11:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Księża wymyślają wiele niepotrzebnych i głupich rzeczy...
Właściwie powinno się przestrzegać tego czego uczył Jezus i Bóg i tylko tego bo wszystko inne jest zbędne -.-
|
N lis 04, 2007 22:41 |
|
 |
pieczywo
|
 Re: Zabawa w czasie adwentu
nieznajoma napisał(a): Hej! Czy w czasie adwentu mozna organizowac zabawy, imprezy itp? Czy nowe przepisy nie mowia, ze tylko w piatki przez caly rok nie mozna?
Sluchasz sie przepisow czy sumienia?
_________________ www.myspace.com/kamerzysta
|
N lis 04, 2007 23:25 |
|
 |
aniol58
|
Można się "bezgrzechowo" bawić , ale też(konsekwentnie) przestrzegać 4,5 następnych przykazań kościelnych ( a nie księżowskich)! :
aniol[/i]
|
N lip 19, 2009 19:35 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|