|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Multiplikacja semantyczna tytułów Matki Bożej.
| Autor |
Wiadomość |
|
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
 Multiplikacja semantyczna tytułów Matki Bożej.
Gdy modle się np. Do M.B. Czestochowskiej bo mnie się najbardziej podoba jej ikona to mam większe szanse wysłuchania niż gdybym modlił się do M.B. Fatimskiej .
Dlaczego i po co wymyślono tyle M.B. .
Niektóre M.B. są efektem objawień.
Ale co kraj i miasto to Maryja przyjmuje inną postać(karnacja danego regionu) i dlatego łatwo odnieść wrażenie że M.B. Jest kilkadziesiąt.
Mam świadomość źe są tą zabiegi inkulturacyjne i naturalistyczno-etniczne w procesie ewangelizacji.
Ja uważam że wprowadza to dezintegracje poznawczą i podkopuje izraelskie pochodzenie Maryji.
Maryja jest naszą Matką w Jezusie.
Obecnie jest w niebie więc może przyjmować dowolne denominacje etniczne.
Ale takie wyprofilowanie wizerunku pro persona stanowi zagrożenie dysonasu poznawszego: Maryja Bibli vs. Maryja po wniebowstąpieniu.
Czy obowiązuje wizerunek jedyny i poprawny Maryji.
Wprawdzie ikony i obrazy uwydatniają piekno ducha maryji ale też i ciała.
Chyba lepiej przyjąć Maryje subiektywną niż obiektywną.
Maryja jest jedna z Nazaretu.
Relacja Ja -Jezus- Maryja ma charakter indywidualny i subiektywny to implikuje zasadność prawdy zawartej w słowach-jest tyle dróg do Boga i Maryji, ilu jest ludzi.
Wobec tego czy mogę sobie stworzyć własny wizerunek Jezusa i Maryji idealnie spełniający moje wyobrażenie tych osób adekwatnie do moich gustów piękna i potrzeby bycia kochanym ?
Obecne ikony i obrazy nie przypadają mnie do gustu.
Nasza Matka Maryja i Brat Jezus dostosowują się do naszej sytuacji i tożsamości doczesnej i chwała Im za to.
Skoro modlimy się do Boga za wstawienictwem Maryji to dlaczego ikona częstochowska jest objęta czcią.
Przecież to zwykła ikona wysadzana klejnotami(niestety) a cuda działa Bóg za wstawienictwem Maryji, to po co taka szopka z tą ikoną.
Gro katolików i polaków jest przekonana/wierzy że to obraz jest cudowny i czyni cuda.
Jeżeli już, to poświęcony Maryji ale nie święty.
Tylko Bóg jest święty i jest dawcą łaski uświęcającej.
Na czym polega ta cudowność tej ikony ?
_________________ 1 KOR 13
|
| Wt sie 11, 2009 19:00 |
|
|
|
 |
|
jumik
|
Tutaj jest wątek na ten temat: (o wielu wizerunkach Maryi)
"Kult Matki Bożej"
viewtopic.php?t=22054
|
| Wt sie 11, 2009 19:18 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
|