Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 17:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 odnośnie egzorcyzmów - intrugujące fragmenty książki 
Autor Wiadomość

Post odnośnie egzorcyzmów - intrugujące fragmenty książki
Skończyłem czytać "Egzorcyści i psychiatrzy" G. Amortha.

Na s. 180 znalazłem taki tekst - nie autora:

Cytuj:
Jeśli chodzi o dusze zmarłych, które są w czyśćcu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby mogły za Bożym pozwoleniem doświadczać czyśćca w duszach żyjących, to znaczy w osobach chodzących po ziemi. Lecz także ta opinia, nie obca teologom średniowiecznym, a w moim przypadku poparta doświadczeniem, powinna być dogłębnie zbadana przez teologów, aby mogła zostać przyjęta.

I kawałek dalej - jeszcze inna, zacytowana, osoba - s. 183:

Cytuj:
Sądzę, że teologowie powinni jeszcze raz przestudiować i pogłębić znaczenie i zakres orzeczeń, które zostały sformułowane na 2 soborach w Lyonie i Florencji (ten drugi sobór powtarza identyczne słowa, które zostały sformułowane na pierwszym soborze), według których duszom zmarłych od razu (mox) wyznaczone zostało ich wieczne przeznaczenie: zbawienie albo potępienie. Przydałaby się dokładna i dobra interpretacja tych tekstów, tak samo jak użyteczne byłoby sprawdzenie nowych form uwalniania, które różnią się od egzorcyzmu i poinformowanie o ich rezultatach.

Co o tym sądzicie :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lip 19, 2009 21:48
Zobacz profil WWW
--zgadza się--dusza od razu ma wyznaczone miejsce wiecznego przeznaczenia;
--czyściec jest miejscem/stanem dusz zbawionych;
--dusza czyśćcowa nie może pokutować w ciele drugiego człowieka;

Pn lip 20, 2009 7:23

Wreszcie jakieś konkretne fakty podane przez ludzi którzy wrócili z zaświatów:zdziwko:. Muszę kupić tą książkę :mrgreen:.

Wt lip 21, 2009 10:13

Czytałem książki księdza Amortha uważam go za wybitnego znawce w dziedzinie egzorcyzmów.

Wt lip 28, 2009 11:23
Czytałem książki księdza Amortha uważam go za wybitnego znawce w dziedzinie egzorcyzmów.

Swego czasu niegdyś "pilnował" Watykanu jeśli chodzi o opętania, także trudno o lepszego.

Cytuj:
Jeśli chodzi o dusze zmarłych, które są w czyśćcu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby mogły za Bożym pozwoleniem doświadczać czyśćca w duszach żyjących, to znaczy w osobach chodzących po ziemi. Lecz także ta opinia, nie obca teologom średniowiecznym, a w moim przypadku poparta doświadczeniem, powinna być dogłębnie zbadana przez teologów, aby mogła zostać przyjęta.

A więc za Bożym pozwoleniem duch opętuje człowieka. Powstaje pytanie - skoro to jego czyściec, to czy należy pomagać opętanej osobie?

Cytuj:
Sądzę, że teologowie powinni jeszcze raz przestudiować i pogłębić znaczenie i zakres orzeczeń, które zostały sformułowane na 2 soborach w Lyonie i Florencji (ten drugi sobór powtarza identyczne słowa, które zostały sformułowane na pierwszym soborze), według których duszom zmarłych od razu (mox) wyznaczone zostało ich wieczne przeznaczenie: zbawienie albo potępienie. Przydałaby się dokładna i dobra interpretacja tych tekstów, tak samo jak użyteczne byłoby sprawdzenie nowych form uwalniania, które różnią się od egzorcyzmu i poinformowanie o ich rezultatach.

Skoro mam wyrazić swoje własne zdanie, to polecam spojrzeć na egzorcyzmy z innej perspektywy niż tej Kościoła Katolickiego. Są również egzorcyści świeccy, którzy mniej powtarzają główne założenia Kościoła (pt. demony, szatan, magia to zło) ale sami wyrabiają sobie opinię na podstawie własnych doświadczeń.

Amorth jako ksiądz zauważył, że dusze zwykłych ludzi mogą opętywać. Jako ksiądz również musi założyć istnienie nieba, piekła i czyśćca i wychodzi z założenia, że opętać mogą dusze jedynie czyśćcowe, bo pozostałe mają już swoje stałe miejsce pobytu.

Czyściec jednak to idea trochę naciągana jak dla mnie. Jezus dosłownie mówił o niebie i piekle i ledwo się doszukano podtekstów, żeby uznać istnienie czyśćca. To jednak dla Kościoła jedyne wyjście, by uznać że niektóre dusze mogą być "tuż obok" :D

Wt lip 28, 2009 20:59

Powstaje pytanie - skoro to jego czyściec, to czy należy pomagać opętanej osobie?

To może i modlić się nie trzeba za dusze czyśćcowe? Jak trafiły do czyśćca, to niech mają tam ful wypas :-)

Wt lip 28, 2009 22:03

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt lip 28, 2009 22:05

O ile czyściec istnieje...

A co masz przeciwko czyśćcowi?

O kim pisze Paweł w ostatnim wersecie:

1 Kor 3:13-15
13. tak też jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień /Pański/; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest.
14. Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę;
15. ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień.

Wt lip 28, 2009 22:14
zbanowana na stałe

Egzorcysta Katolicki, jako Kapłan wypędza demony Mocą BOŻĄ. Jeżeli jakiś Kapłan zaczyna polegać tylko na sobie, to po Egzorcyzmach podupada na zdrowiu.

Jaką mocą wypędza je Świecki sensacjonista?

Wt lip 28, 2009 22:18

A co masz przeciwko czyśćcowi?

O kim pisze Paweł w ostatnim wersecie:

1 Kor 3:13-15
13. tak też jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień /Pański/; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest.
14. Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę;
15. ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień.

Apostoł Paweł w podanych przez Ciebie wersetach wskazywał na to, że w momentach ucisku okaże się kto ma prawdziwie silną wiarę i że tylko bracia o silnie zbudowanej wierze przetrwają [wiara słabych rozpadnie się]. Fundamentem jest Jezus Chrystus, Apostołowie "tymi którzy sieją i podlewają" a Bóg daje wzrost (w kwestii rozwoju duchowego). Ogień przeważnie jest symbolem ucisku. Nie widzę tu żadnego powiązania z 'czyśćcem'. Swoją drogą w Piśmie nigdy nie znalazłem słowa 'czyściec' i nie znam nikogo kto znalazł ;)

Osobiście uważam, że nie ma czegoś takiego jak czyściec, piekło to po prostu wieczne zniszczenie, a do nieba odejdą wybrani przez Boga aby razem z Jezusem zakładać Kościół w wieku Tysiąclecia.

Przepraszam za mały off-top

Pozdrawiam!

Śr lip 29, 2009 2:11
To może i modlić się nie trzeba za dusze czyśćcowe? Jak trafiły do czyśćca, to niech mają tam ful wypas :-)

Biorąc to na logikę, a w sumie niewiele innego jestem w stanie teraz zaoferować, to dusze trafiły do potencjalnego czyśćca bo na to zasłużyły. Czemu więc Bóg miałby być niesprawiedliwy i "ułaskawiać' tych którzy mieli chrześcijańską rodzinę która się co chwile modli, a innych nie? Jeśli ktoś ma coś do odpracowania, to będzie odpracowywał aż to zrobi.

Nawet będąc Katolikiem parę lat temu dziwiło mnie jak często ludzie nie chcą wziąć na siebie odpowiedzialności i o wszystko proszą Boga.. Panie Boże daj zdrowie, bo będę jeść mielonki z fast foodów i zimą chodzę bez szalika. Panie Boże daj mi pieniądze, bo nie chciało mi się studiować i rozwijać firmy i teraz jestem robolem...

frater napisał(a):
@Galaktyczny

Egzorcysta Katolicki, jako Kapłan wypędza demony Mocą BOŻĄ. Jeżeli jakiś Kapłan zaczyna polegać tylko na sobie, to po Egzorcyzmach podupada na zdrowiu.

Jaką mocą wypędza je Świecki sensacjonista?

Dlaczego Bóg nie wypędzi demonów sam, tylko potrzebuje do tego kogoś, kto posłuży się jego mocą?

Warto oddzielić fakty od interpretacji:

Fakt: Kapłan wykonuje rytuał wypędzenia ducha

Interpretacja Kościoła: Kapłan wypędził ducha za pomocą mocy Bożej.

Fakt: Świecki egzorcysta wykonuje rytuał wypędzenia ducha

Interpretacja Kościoła: Skoro nie robi tego mocą Boga, to wypędza go za pomocą magii, a więc wcale nie pomaga a stwarza jeszcze większe zagrożenie opętanemu.

Znam jednego świeckiego i mówił mi że różnie bywa. Często używa hipnozy żeby porozumieć się z duchem, potem negocjuje. Mówił, że często duch może nie wiedzieć że opętał, często miał w tym jakąś korzyść i mu trzeba pomóc. Czasem trafia się jakiś złośliwy i wtedy z wyrzuceniem go jest więcej problemu.

To mniej więcej zgadza się z tym co czytałem z książek świeckich egzorcystów, np tej:

http://sklep.tarotnet.pl/product_info.p ... s_id=22046

Śr lip 29, 2009 14:35

Swoją drogą w Piśmie nigdy nie znalazłem słowa 'czyściec' i nie znam nikogo kto znalazł ;)

W Biblii nie ma też słowa komputer, więc pewnie komputery nie istnieją albo też Bóg nie ma o nich pojęcia :-)

Twoja interpretacja słów Pawła wskazuje, że chyba uważasz go za upośledzonego. SKoro miał na muyśli taką prostą i jasną sprawę, to czemu tego tak prosto i jasno nie napisał? Nie umiał?

Śr lip 29, 2009 17:24

Czemu więc Bóg miałby być niesprawiedliwy i "ułaskawiać' tych którzy mieli chrześcijańską rodzinę

A popatrz na to od innej strony...

Po pierwsze, dlaczego zakładać, że tylko "prawidłowa" chrześcijańska modlitwa się liczy? Być może czasem szczere westchnienie ateisty, który szczerze chciałby dla swojej zmarłej matki jak najlepiej (choć w Boga nie wierzy) jest więcej warte.

Po drugie, jeśli ktoś tu na Ziemi zostawia po sobie kochających ludzi, którzy o nim pamiętają, to chyba to o nim dobrze świadczy, nie?

Bóg byłby dopiero wtedy niesprawiedliwy, gdyby był obrzydliwym formalistą i nie brał tego pod uwagę.

Śr lip 29, 2009 17:28

Jesli chodzi o słowa Apostoła, to mowi on w nich o próbach, wiele jest wersetów w Biblii mowiących coś w stylu, że Bóg wypróbuje nas, jak złoto w ogniu.

Jesli chodzi o sam czyściec to niejasne przesłanki na jego temat wg KK znajdują sie bodajże w 2 Ksiedze Machabejskiej.

/Jacek Kaczmarski/

Śr lip 29, 2009 17:39

Uczyniwszy zaś składkę pomiędzy ludźmi, posłał do Jerozolimy około dwu tysięcy srebrnych drachm, aby złożono ofiarę za grzech. Bardzo pięknie i szlachetnie uczynił, myślał bowiem o zmartwychwstaniu. (44) Gdyby bowiem nie był przekonany, że ci zabici zmartwychwstaną, to modlitwa za zmarłych byłaby czymś zbędnym i niedorzecznym, (45) lecz jeśli uważał, że dla tych, którzy pobożnie zasnęli, jest przygotowana najwspanialsza nagroda - była to myśl święta i pobożna. Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechu.

Jest tu mowa o modlitwie za zmarłych, jednak wg mnie nie determinuje to istnienia czyscca.

/Jacek Kaczmarski/

Śr lip 29, 2009 17:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona