Czy Bóg może popełnić samobójstwo?
| Autor |
Wiadomość |
|
clairvoyance
|
 Czy Bóg może popełnić samobójstwo?
Pytanie do znawców Boga jw. Proszę o poważne odpowiedzi.
|
| Pn kwi 23, 2012 11:50 |
|
|
|
 |
|
muzzy
|
 Re: Czy Bóg może popełnić samobójstwo?
Chyba nie? Jeżeli Bóg istnieje, to podjęcie decyzji o samobójstwie spowodowałoby, że przestałby istnieć.
_________________ Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way. C.H.
|
| Pn kwi 23, 2012 12:27 |
|
 |
|
clairvoyance
|
muzzy napisał(a): Chyba nie? Jeżeli Bóg istnieje, to podjęcie decyzji o samobójstwie spowodowałoby, że przestałby istnieć. Czyli nie jest wszechmogący?
|
| Pn kwi 23, 2012 12:35 |
|
|
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Chyba nie? Jeżeli Bóg istnieje, to podjęcie decyzji o samobójstwie spowodowałoby, że przestałby istnieć.
Czyli nie jest wszechmogący? Albo po prostu...tchórzliwy 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Pn kwi 23, 2012 12:52 |
|
 |
|
Kazeshini
|
to jest pytanie w stylu, czy Bóg może stworzyć kamień tak ciężki, że sam by go nie uniósł - co z kolej zaprzeczyłoby jego nieograniczonym mozliwościom. Sprawa nie jest czy mógłby, ale po co miałby? Pozatym samobójstwo jest sprawą cielesna, dlatego że ducha nie da się zabić. A co do unicestwienia samego siebie - pewnie, że by mógł, bo może wszystko, ale znowu po co? My wszyscy żyjemy w Bogu, więc tym samym wszystko istnienie by zostało unicestwione w tym samym czasie.
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
|
| Pn kwi 23, 2012 12:59 |
|
|
|
 |
|
muzzy
|
Gdyby był Wszechmogący i kochał wszystkich ludzi, wówczas np albo nie stworzyłby mnie ateistą lub tak pokierowałby moim losem, żebym nie twierdził, że religia to omamy, przez co wg doktryny religijnej skazuję się sam na wieczne potępienie.
Gdy moja córeczka robi coś, co jej zagraża lub gdy boi się, bo straci mnie z oczu albo gdy płacze, to rzucam wszystko, lecę do niej, pomagam jej, tulę ją. Jestem lepszym ojcem niż Bóg.
Ponieważ religia zakłada istnienie Boga, który jest transcendentny, może wybrać ukrywanie się a do tego dołoży się wolną wolę, to mamy takiego potworka jak widać: 1) Nie da się udowodnić istnienia Boga 2) Cokolwiek się nie zdarzy, można powiedzieć "Dzięki Bogu" lub "Pan Bóg tak chciał, to było częścią planu" - najlepsza wymówka na poddanie się i siedzenie z założonymi rękami 3) Bóg kocha wierzących a ateistów pozostawia samym sobie, choć ponoć kocha wszystkich 4) Bóg jest dobry i miłosierny, ale istnieje zło jako kara boża lub wynik wolnej woli ludzi (Bóg karząc złem nie może być Miłością) 5) Ludzie popełniają zło bo mają wolną wolę i są za to karani a przecież taka a nie inna decyzja, np zły uczynek jest wynikiem biochemii mózgu.
_________________ Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way. C.H.
|
| Pn kwi 23, 2012 13:06 |
|
 |
|
Kazeshini
|
muzzy napisał(a):
Gdy moja córeczka robi coś, co jej zagraża lub gdy boi się, bo straci mnie z oczu albo gdy płacze, to rzucam wszystko, lecę do niej, pomagam jej, tulę ją. Jestem lepszym ojcem niż Bóg.
Bóg jest ojcem naszej duszy, nie naszego ciała. Jeżeli wierzysz, to powiadają, ze poczujesz utulenie Boga w swojej duszy. Powiedz mi, czy gdy córka twoje będzie miała 18 lat dalej nie będziesz spuszczał jej z oczu? Nie sądzisz, że to uwłacza troche jej wolności? To o czym ty mówisz, to traktowanie małego dziecka - chcesz być przez całe życie niańczony, czy sam prowadzić życie?
Nikt nei wie ile lat ma nasza dusza, czy została stworzony wraz z ciałem, czy wiele wieków wczesniej.
1) Nie da się udowodnić istnienia Boga
gdyby się dało udowodnić, nie byłoby to wiarą. Bo nie byłoby w co wierzyć, bo bysmy poprostu "wiedzieli". Sprawa dotyczy raczej tego czy uwierzysz i potrafisz przyjąć Boga, czy nie.
2) Cokolwiek się nie zdarzy, można powiedzieć "Dzięki Bogu" lub "Pan Bóg tak chciał, to było częścią planu" - najlepsza wymówka na poddanie się i siedzenie z założonymi rękami
Tego tez bardzo nie lubię. Szczególnie, że Bóg nie pomoże jak nic nie zrobisz, może dać ci siłę gdy sam to zrobisz, gdy sam za coś się weźniesz... no ale wymówki to się uczymy juz od podstawówki^^
3) Bóg kocha wierzących a ateistów pozostawia samym sobie, choć ponoć kocha wszystkich
Kto tak powiedział? Ateista odrzuca Boga - ale go nie krytykuje. Odrzuca Boga bo twierdzi, że przez życie przejdzie sam, ale zostanie tak samo jak każdy człowiek osądzony. I oby czyny miał w przewadze dobre^^
4) Bóg jest dobry i miłosierny, ale istnieje zło jako kara boża lub wynik wolnej woli ludzi (Bóg karząc złem nie może być Miłością)
Bóg nie kara. Nie akceptujesz Boga, to ponoć sam go odrzucasz. A złe czyny zbliżają cię do piekła - skoro odrzucasz Boga, to Bóg ci nie pomoże, tak? Więc nie uchroni też twej duszy....proste
5) Ludzie popełniają zło bo mają wolną wolę i są za to karani a przecież taka a nie inna decyzja, np zły uczynek jest wynikiem biochemii mózgu.
Człowiek jest z natury zły - jakiś to filozof już pisał. Trudniej wobec tego jest być dobrym. Ale skoro jestesmy ludźmy, to raczej powinnismy się kierować przez rozsądek, a nie instynkt... 
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
Ostatnio edytowano Pn kwi 23, 2012 13:54 przez Kazeshini, łącznie edytowano 1 raz
|
| Pn kwi 23, 2012 13:36 |
|
 |
|
clairvoyance
|
Kazeshini napisał(a): A co do unicestwienia samego siebie - pewnie, że by mógł, bo może wszystko, ale znowu po co? Czyli jest śmiertelny?
|
| Pn kwi 23, 2012 13:50 |
|
 |
|
czuowiek
|
clairvoyance napisał(a): Czyli nie jest wszechmogący? A to w końcu pytasz o wszechmogącego czy wszechmuszącego?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
| Pn kwi 23, 2012 13:53 |
|
 |
|
Kazeshini
|
clairvoyance napisał(a): Kazeshini napisał(a): A co do unicestwienia samego siebie - pewnie, że by mógł, bo może wszystko, ale znowu po co? Czyli jest śmiertelny? Twoje pytanie nie ma sensu:) Widzisz go kryteriamy fizycznymi. Chodzi mi o to, że gdy Bóg tak zachce, to tak będzie - jak będzie chciał wszystko unicestwić, to tak może zrobić. Ale po co miałby to robić? Stawiacie tylko pytania, a nie potraficie powiedzieć "po co miałby to zrobić?" Nikt z nas Boga nie zna, chcemy poznać, chcemy wierzyć, ale nie znamy, ani nasz rozum nie jest w stanie pojąć co znaczy ta "wszechmoc", co znaczy "wszechmogący". Jeżeli stawiacie pytanie czy Bóg może coś zrobić, podajcie powód dla czego miałby to zrobić. Bo jezeli tylko dla udowodnienia, ze istneije - to cała "wiara" straciłaby sens ^^
|
| Pn kwi 23, 2012 13:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Może- ale to nie znaczy, ze musi. Masz wiele możliwości, ale wcale to nie znaczy, że musisz z każdej skorzystać- to nie Pies Pawłowa Muzzy- Stanisław Jerzy Lec powiedział kiedyś: "Czy jestem ateistą? Bóg jeden raczy wiedzieć. " "Pisarz X? Bóg mu nie dał talentu. On twierdzi, że nie przyjął, bo jest ateistą." Ciekawe, prawda? Może Bóg wie, że nie jesteś, ale Ty jeszcze o tym nie wiesz 
|
| Pn kwi 23, 2012 14:18 |
|
 |
|
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Pn kwi 23, 2012 14:22 |
|
 |
|
czuowiek
|
Kazeshini napisał(a): Bo jezeli tylko dla udowodnienia, ze istneije - to cała "wiara" straciłaby sens ^^ Więc jaki jest ten sens wiary? Bo takie np. anioły nie muszą wierzyć. One wiedzą. A tylko z ludźmi, nie wiedzieć czemu, Bóg się bawi w ciuciubabkę...
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
| Pn kwi 23, 2012 14:25 |
|
 |
|
muzzy
|
Val napisał(a): Muzzy- Stanisław Jerzy Lec powiedział kiedyś: "Czy jestem ateistą? Bóg jeden raczy wiedzieć. " Może Bóg wie, że nie jesteś, ale Ty jeszcze o tym nie wiesz  Może masz rację, ale mam nadzieję, że nie - jeżeli te wszystkie straszne rzeczy z Biblii są prawdziwe, to będę się wieki gotował w garze ze smołą za te posty na forum.wiara.pl B)
|
| Pn kwi 23, 2012 14:28 |
|
 |
|
muzzy
|
Kazeshini napisał(a): 0) Powiedz mi, czy gdy córka twoje będzie miała 18 lat dalej nie będziesz spuszczał jej z oczu? Nie sądzisz, że to uwłacza troche jej wolności? To o czym ty mówisz, to traktowanie małego dziecka - chcesz być przez całe życie niańczony, czy sam prowadzić życie? Nikt nei wie ile lat ma nasza dusza, czy została stworzony wraz z ciałem, czy wiele wieków wczesniej.
1) Nie da się udowodnić istnienia Boga gdyby się dało udowodnić, nie byłoby to wiarą. Bo nie byłoby w co wierzyć, bo bysmy poprostu "wiedzieli". Sprawa dotyczy raczej tego czy uwierzysz i potrafisz przyjąć Boga, czy nie.
4) Bóg jest dobry i miłosierny, ale istnieje zło jako kara boża lub wynik wolnej woli ludzi (Bóg karząc złem nie może być Miłością) Bóg nie kara. Nie akceptujesz Boga, to ponoć sam go odrzucasz. A złe czyny zbliżają cię do piekła - skoro odrzucasz Boga, to Bóg ci nie pomoże, tak? Więc nie uchroni też twej duszy....proste
5) Ludzie popełniają zło bo mają wolną wolę i są za to karani a przecież taka a nie inna decyzja, np zły uczynek jest wynikiem biochemii mózgu. Człowiek jest z natury zły - jakiś to filozof już pisał. Trudniej wobec tego jest być dobrym. Ale skoro jestesmy ludźmy, to raczej powinnismy się kierować przez rozsądek, a nie instynkt...  [/quote] 0) Zawszę jej pomogę, gdy się zwróci o pomoc. W tej chwili ją wychowuję, co rozumiem jako przygotowanie do samodzielności. Wciąż uważam, że jestem lepszym ojcem niż Bóg. 1) To nie jest argument. Z tego co kojarzę, wiarę identyfikuje się z łaską Boga oraz decyzją człowieka do wyrażenia aktu wiary. Jakie są przesłanki do wyrażenia takiego aktu? Wątpliwe. Uważam, że gdyby przed człowiekiem niewychowanym w wierze stanęli chrześcijanin, buddysta, muzułmanin czy kapłan Peruna, to mieliby takie same szanse w przekonaniu do swojej wiary. Zależałoby to prawdopodobnie od preferencji / możliwych korzyści z danego systemu i umiejętności przekonującego. Nie ma tu miejsca na prawdę. Czyli wierzy się, bo się wierzy, że chce się wierzyć. 4) Pisząc, że Bóg nie karze zaprzeczasz Pismu Świętemu 5) Człowiek jest zły?? A co ze stworzeniem człowieka na podobieństwo Boga, więc potencjale człowieka do dobra? I dlaczego dobro ma być trudniejsze niż zło? Czy człowiek nie podejmuje decyzji o działaniu kierując się własnym poczuciem dobra, które po prostu może być w konflikcie z oceną innych? Uważam, że człowiek nie jest ani dobry ani zły, ale ma możliwość robienia dobrych i złych rzeczy.
|
| Pn kwi 23, 2012 14:40 |
|
|
|