Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Więzienia i więźniowe a nauczanie KK? 
Autor Wiadomość

Post Więzienia i więźniowe a nauczanie KK?
Witam,
Jakie jest zdanie KK w sprawie więzień i więźniów? Czy są dopuszczalne?

Poniżej fragment o karaniu osób oskarżonych o cudzołóstwo i gwałty.
Cytuj:
«Dałem swą córkę temu człowiekowi za żonę, a on ją znienawidził. 17 Oto zarzuca jej złe czyny, mówiąc: "Nie znalazłem u córki twej oznak dziewictwa". A oto są dowody dziewictwa mej córki» i rozłoży tkaninę przed starszymi miasta. 18 Wtedy starsi miasta wezmą tego męża i ukarzą go. 19 Skażą go na sto [syklów] srebra i dadzą je ojcu młodej kobiety, gdyż okrył niesławą dziewicę izraelską; pozostanie jego żoną i nie będzie jej mógł całe życie porzucić. 20 Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, 21 wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie.
22 Jeśli się znajdzie człowieka śpiącego z kobietą zamężną, oboje umrą: mężczyzna śpiący z kobietą i ta kobieta. Usuniesz zło z Izraela. Pwt 22,16

Jezus stanął w obronie "prawie ukamienowanej" Magdaleny
Cytuj:
Gdy nie przestawali Go pytać, wyprostował się i rzekł im: "Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem". J 8, 7

Czy zatem Jezus aktualizując (wypełniając) wcześniejsze prawa naucza o uwolnieniu więźniów bo czy sędzia wydający wyrok (w imieniu RP) "jest bez grzechu"? Raczej nie. Jakie jest zdanie KK w tej sprawie?

N sie 30, 2009 21:04

Nie, nie naucza - po prostu nie mówi w tym miejscu o więźniach. Mówi za to w innym: " byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie " ( Mt 25, 36 ). Z jednej strony Jezus mówi zatem o więzieniu jako o czymś złym, co czyni człowieka potrzebującym ( obok głodu, pragnienia itp. ), z drugiej strony nie mówi: " uwolniliście mnie ", ale " przyszliście do mnie " - co można odczytać jako uznanie konieczności istnienia więzień, z jednoczesnym zaleceń, by osób znajdujących się tam nie zostawiać samych sobie, ale " iść do nich ". I tak właśnie postępuje Kościół. Nie wiem, czy jest jakiś dokument, w którym Kościół ustosunkowuje się do samego faktu istnienia więzień - nie sądzę jednak, by był potrzebny.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N sie 30, 2009 21:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]