Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 16:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Paradoks religijny ,czekam na logiczne odpowiedzi. 
Autor Wiadomość

Post Paradoks religijny ,czekam na logiczne odpowiedzi.
Witam.Mam pewien paradoks religijny,który zaraz tu przedstawię i nie ukrywam,że ciekawią mnie Wasze odpowiedzi,tak więc do rzeczy.Załóżmy ,że pewien milioner organizuje konkurs,główna nagrodą jest 4 mln zł.Bierze w nim udział 5 kandydatów.Zasady są dosyć proste,ten kto najdłużej wytrzyma bez różnych rozrywek,uciech -wygrywa.Muszą także żyć jak najskromniej i po kilka godzin dziennie,dostawać batem po plecach. Tak więc mija miesiąc , trzy,cztery , w końcu 2 nie wytrzymuje i się poddaje.Po roku strasznych cierpień
odpada kolejny człowiek,tak więc uczestników jest już tylko dwóch...Wtenczas pojawia się inna osoba,która nie brała udziału w konkursie.Ten ktoś podchodzi do organizatora i odrazu dostaje główną nagrodę.Zwycięzca ,nie zrobił kompletnie nic,nie cierpiał ,nawet nie starał się dostać tych 4 mln,mimo to wygrał.Uważasz to za sprawiedliwe?Teraz do rzeczy.

Organizatorem konkursu jest Bóg
4 mln zł wygranej -to nagroda w niebie.
Cierpnie,dostawanie batów - to życie codzienne
5 uczestników -to ludzie,którzy chcą dostać życie wieczne,w nagrodzie
Zwycięzca to dziecko,które umarło 5 min po porodzie.

Zgodnie z katolicyzmem,dziecko ,które nie dostało szansy życia , idzie odrazu do nieba.Bóg decyduje o śmierci każdego człowieka.To dlaczego ,jedni muszą się tyle męczyć,modlić się,wyrzekać przyjemności przez np. 70 lat,a noworodek,który umarł, odrazu dostaje niebo,tak jak te 4 mln ? Bóg z definicji jest sprawiedliwy,a to nie jest uczciwe,co przeczy definicji Boga.Wniosek?Bóg nie istnieje.

Btw.
Żeby nie było,że sciągnełem to z internetu.Wymyśliłem to sam ,być może taki paradoks jest już istnieje , nie sprawdzałem.

So lis 14, 2009 20:57

sprawiedliwe by było karać kogoś kto nie zawinił, a nie karać tych którzy zawinili? jesli całe życie lubisz pomidorową, a przed śmiercią uznasz że pomidorowa ssie, i to rosół wymiata, nie licz na uznanie kółka fanów pomidorowej.

So lis 14, 2009 21:08

to na odwrót.
sprawiedliwe by było karać kogoś kto nie zawinił, a nie karać tych którzy zawinili? jesli całe życie lubisz pomidorową, a przed śmiercią uznasz że pomidorowa ssie, i to rosół wymiata, nie licz na uznanie kółka fanów pomidorowej.

obracasz kota ogonem.Ja pisze o jednym ,a Ty o drugim.Owszem to NIE BYŁO by sprawiedliwie, ale co ma jednego do drugiego?

So lis 14, 2009 21:34

Post Re: Paradoks religijny ,czekam na logiczne odpowiedzi.
Crat napisał(a):
Wymyśliłem to sam ,być może taki paradoks jest już istnieje , nie sprawdzałem.
To nie paradoks, lecz totalny brak elementarnej wiedzy chrześcijańskiej. Zacznij od zrozumienia treści zawartej w KKK. Naprawdę warto.

So lis 14, 2009 21:34

Btw.
Żeby nie było,że sciągnełem to z internetu.Wymyśliłem to sam ,być może taki paradoks jest już istnieje , nie sprawdzałem.

Też kiedyś doszedłem do podobnych wniosków.
Sprawa jest nawet bardziej skomplikowana niż się wydaje.
Nie chodzi tylko o cierpienie ale o sam sens życia na ziemi, bo jeśli nie jest ono(życie) konieczne do wybrania Boga, czego konsekwencją jest jakaś nagroda w niebie albo jeśli nawet sam wybór nie jest do tego konieczny to mamy poważny problem. Wnioski mogą być z tego różne, nie musi być to oczywiście wcale dowód na nieistnienie Boga, już raczej na fałszywość pewnych wyobrażeń albo o nim sam albo o losie tych dzieci, może też życiu po śmierci jako takim. Katolicy mogą się zawsze bronić, że w gruncie rzeczy nie wiadomo jak to działa.

So lis 14, 2009 21:37

Bóg z definicji jest sprawiedliwy,a to nie jest uczciwe,co przeczy definicji Boga.Wniosek?Bóg nie istnieje.

8. Argumentum ad misericordiam

Ten błąd logiczny można bardzo często spotkać w wywodach racjonalistów i ateistów. Błąd ten powstaje zawsze wtedy, gdy argumentujemy, odwołując się do uczuć i emocji słuchacza.

Przykład:

Bóg pozwala cierpieć niewinnym istotom. Nierozsądne jest wierzyć w takiego okrutnego Boga.

To rozumowanie jest błędnie logicznie, ponieważ z filozoficznego punktu widzenia jest możliwe istnienie takiego Boga teistów lub deistów (zatem niekoniecznie chrześcijan), który dopuszcza cierpienie.

Inny przykład:

Kościół okazał się religią fałszywą, bo ma na sumieniu inkwizycję i wyprawy krzyżowe.

10. Fallacy of composition

Powstaje wówczas, gdy ktoś twierdzi, że całość posiada cechy tylko części tej całości. Racjonaliści bardzo często popełniają ten błąd, gdy z powodu jakiejś trudności czy wady teizmu (często jedynie przez nich urojonej) z miejsca odrzucają cały ten system jako błędny.

Przykład:

Tylko ten jeden powód wystarczy, aby odrzucić teizm jako bezsensowny system światopoglądowy.

Błąd ten często występuje u racjonalistów i ateistów, którzy po zanegowaniu jakiegoś jednego czy kilku argumentów teistów (lecz nie wszystkich) twierdzą, że w ten sposób „obalili cały teizm”.

Wymieniać dalej?

So lis 14, 2009 21:47

Wymieniać dalej?

Nie musisz, już dostatecznie się ośmieszyłeś. No ale jeśli masz ochotę na więcej, to śmiało :)

So lis 14, 2009 22:01

Nie stać Cię na nic więcej.. To słabo z Tobą.

So lis 14, 2009 22:05

On napisał(a):
To nie paradoks, lecz totalny brak elementarnej wiedzy chrześcijańskiej. Zacznij od zrozumienia treści zawartej w KKK. Naprawdę warto.

Bo nie mam zamiaru ,uczyć się jakiś zabobonów.To tak jakbym miał zamiar nauczyć się wszystkich bajek Andersena.Mówisz,że totalny brak wiedzy,a nie przedstawiłeś ŻADNYCH argumentów,które by to potwierdzały.Równie dobrze,mogłem napisać BOGA NIE MA i tak byłoby to bardziej sensowne niż Twój post.Słucham Panie-tak-mądry-że-nie-musi-przedstawiać-argumentów ,może jednak zaszyci mnie Pan swoim logicznym myśleniem na ten temat?

So lis 14, 2009 22:23

Crat napisał(a):
On napisał(a):

Bo nie mam zamiaru ,uczyć się jakiś zabobonów.To tak jakbym miał zamiar zrozumieć wszystkie bajki Andersena.Mówisz,że totalny brak wiedzy,a nie przedstawiłeś ŻADNYCH argumentów,które by to potwierdzały.Równie dobrze,mogłem napisać BOGA NIE MA i tak byłoby to bardziej sensowne niż Twój post.Słucham Panie-tak-mądry-że-nie-musi-przedstawiać-argumentów ,może jednak zaszyci mnie Pan swoim logicznym myśleniem na ten temat?

So lis 14, 2009 22:24

To lipne rozumowanie bo czymś innym jest nie zaznać życia w ogóle a czym zupełnie innym męczyć się na tym padole z osiemdziesiąt lat. Nawet nie ma jak tego porównać. Samo zapytanie jest do niczego.

So lis 14, 2009 22:27

Nie stać Cię na nic więcej.. To słabo z Tobą.

Więcej? A po co? Przecież już dowiodłeś, że nie interesuje cię żadne więcej. Grunt żeby móc pokazać, jak bardzo kochasz apologetów piszących te teksty, których sam zresztą nie rozumiesz, ani nawet nie czytasz. Tak samo zresztą jak i argumentów przeciwko tezom które głosisz.

So lis 14, 2009 22:28

Crat napisał(a):
Bo nie mam zamiaru ,uczyć się jakiś zabobonów.

Nie chcesz nabyć wiedzy o zabobonach, ale chcesz jednocześnie o zabobonach dyskutować.

So lis 14, 2009 22:38

Crat napisał(a):
On napisał(a):

1/Bo nie mam zamiaru ,uczyć się jakiś zabobonów.
,2/może jednak zaszyci mnie Pan swoim logicznym myśleniem na ten temat?
1/Jak można rozmawiać o czymś i na dodatek wyciągać "logiczne" wnioski o czym nie ma się żadnego pojęcia? Tu nie chodzi o uczenie się zabobonów lecz o wiedzę będącą punktem wyjścia do dyskusji. Jak taką wiedzę miałbyś, to nie zadawałbyś tak prostych pytań.
2/ok., ale najpierw przeczytaj ze zrozumieniem chociaż KKK

So lis 14, 2009 22:39

Więc czekam na ten paradoks, bo narazie nic nie widzę :) Co prawda nie wiedziałem że w naszej wierze los nienarodoznego dziecka jest taki, ale nie mam też powodu w to wątpić. Ale skoro Crat wiesz, to prosze abyś podał mi namiary, bo jestem ciekaw jak się tą kwestię definiuje. Co do reszty to Bóg jest bardzo fajny, bo w tym konkursie wygrywa każdy, co prawda jeden siedzi na samym dole, a drugi na samej górze więc każda z osób z widowni ma różną drogę do przebywacia, ale skoro i tak każdy wygrywa, to naprawde nie widzę problemu.

Generalnie według mnie jest to słaby tekst, ni to paradoks, ni to problem. Moźliwe że to kwestia kochania, bo ten który kocha nie robi wyrzutów innemu za jego sukces, ale razem z nim się raduje. Nie każdy potrafi cieszyć się sukcesem innych, niektórzy jak widzę wolą uznawać to za brak sprawiedliwości, niech wszyscy równo cierpią najlepiej :D Dzięki Bogu że jest inny niż dziwni ludzie.

Highway
Dośc mam już Twoich docników. Nie mam tez zamiaru o tym dyskutować, lecz oczekuję że będziesz pisać na temat, nie poddając się prowokacjom. W razie braku uszanowania tych zasad, nie tylko polećą Twoje posty nie na temat, ale uznam że zgłaszasz się dobrowolnie do wylotu z forum. To samo się tyczy innych, którzy mają za dużo energii...

So lis 14, 2009 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona