Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zbawienie,a plan Boży 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Zbawienie,a plan Boży
Skoro Bóg chciał przez krzyż nas wybawić,dlaczego jest powiedziane ,że to ludzie ukrzyżowali samego Boga? stało się to za ich pośrednictwem, ale czy gdyby Bóg nie chciał być ukrzyżowany to by się to zbawienie dokonało inaczej? nie rozumiem tego .. skoro Bóg CHCIAŁ i dopuścił,że stało się tak jak się stało są wyrzuty bo zabiliśmy Boga, bo jesteśmy winni Jego cierpieniu na krzyżu. A przecież Bóg tak chciał,to był Jego plan ..
jakby chciał,żeby szatan zmusił ludzi ,aby Go ukrzyżowali ...
dziwne to. nie łapie. a o tym mówi dzisiejsza Ewangelia i mam mieszane uczucia..

Wt wrz 01, 2009 23:52

nie spotkałaś się jeszcze ze zdaniem, że to również NASZA wina, że Jezus umarł? mnie tego na religii uczono :D

Śr wrz 02, 2009 5:55

widocznie nie było innej drogi zbawienia nas jak porzez krzyż.

Śr wrz 02, 2009 8:45
zbanowany na stałe

Ludzie prześladowali proroków, obrzucali obelgami, bili i zabijali. Tak samo postąpili ludzie z Chrystusem. Na tym polega cała istota rzeczy, że Bóg to wszystko stworzył i zaplanował i tworzy to w taki sposób że nawet szatan nie zdaje sobie z tego sprawy że jest przez Niego kierowany. Przed stworzeniem Świata Bóg już wiedział kto go będzie kochał i kto będzie zbawiony a kto potęmpiony. A wływ jego Ewangelii otworzy oczy tylko nielicznym, reszta będzie słuchać dalej przypowieści nie rozumiejąć dokładnie o co chodzi w Jego planie Bożym. Bóg jest dobrem ale to szatan tworzy zło na Ziemii, lecz wszystko jest pod kontrolą samego Stwórcy.

Śr wrz 02, 2009 9:47

k-klaudynka napisał(a):

O ile mi wiadomo to chyba Bóg chce zbawić świat (ludzkość ) poprzez śmierć Syna który został zabity na krzyżu a nie poprzez krzyż.

maraskin napisał(a):
Na tym polega cała istota rzeczy, że Bóg to wszystko stworzył i zaplanował i tworzy to w taki sposób że nawet szatan nie zdaje sobie z tego sprawy że jest przez Niego kierowany..

No nie zupełnie .
Czy Bóg mógł zaplanować bunt jednego ze swych aniołów ,który stał się szatanem czyli przeciwnikiem Bozym i bunt pierwszych ludzi,którzy jak szatan mieli wolną wolę ?
Planowanie Boga wszystkiego co związane jest z buntem stworzeń pozbawiałoby ludzi jak i aniołów korzystania z wolnej woli czyli podejmowania własnych decyzji w obrębie prawa Bożego

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Śr wrz 02, 2009 11:28

Witam.
k-klaudynka napisał(a):

O ile mi wiadomo to chyba Bóg chce zbawić świat (ludzkość ) poprzez śmierć Syna który został zabity na krzyżu a nie poprzez krzyż.

racja. tak też uważam.
ale pisząc to miałam na myśli to, że Jezus umarł na krzyżu... a nie w inny sposób.

Śr wrz 02, 2009 12:11

Ja prosze za autorką o obalenie mitu że to nie gwoździe przybiły Jezusa do krzyża lecz nasze grzechy w Adamie/pycha samostanowienia co dobre i złe, nieposłuszeństwo, bunt itp.
Jest to popularne na kursie Filipa gdzie wbija się osobiście gwóźdź w krzyż jako akt ukrzyżowania i konkretny grzech.
Kazali nic nie mówić co się dzieje na kursie ale uważam że nie przekroczyłem klauzry kursu .
Wszystkie drogi krzyżowe są pełne słów jak to Jezus cierpiał z powodu naszej i demonicznej wolnej woli.
Wymienia się adekwatnie do cierpienia Jezusa konkretne kategorie grzechów.
Mówi się że Jezus upada trzykrotnie pod ciężarem grzechów/krzyża/wolnej woli.
Święci mężowie i święte niewiasty co Wy wiecie w tym temacie ?
Przeżywając drogę krzyżową z wiedzą że całe cierpienie Jezusa po koleji to róźne moje grzechy może wprawić w osłupienie i maksymalne poczucie odpowiedzialności/winy ewentualnie żalu lub zachwytu że Jezus tak szanuje naszą wolną wole że bez problemu chce ponieść jej naturalne skutki/kary oraz sam nas usprawiedliwia nas przed Ojcem/ zmazuje jarzmo rany pierworodnej i daje uwolnienie i uzdrowienie z własnych grzechów które krzyżują naszą miłość do siebie i z jej braku wynikają.
Bóg stworzył ludzi i anioły obdarzone wolną wolą aby w mogły powiedzieć nie i odrzucić Boga i posłuszeństwo mu. Aby mogły miłować mając wolny wybór.
Lucyfer powiedział non serviam - nie będe służył .
Anioły zostały stworzone poza centrum nieba, czyli nie widziały Boga face 2 face , ponieważ widok Boga by je zniewolił.
Bóg nie chciał buntu ani go nie planował.
Stworzył anioły i ludzi z wolną wolą czyli stworzył je na obraz siebie i z tego powodu ludzie i demoni mają zawsze ochote być jak Bóg lub lepszym od Boga bo mają prawo wyboru.
Lucyfer był drugi po Bogu dlatego jak się dowiedział że ma służyć człowiekowi to uznał że Bóg jest szalony prosząc o służbę takiemu nędznikowi jak człowiek wzglęem siebie i on jest większy od Boga i wie co jest lepsze dla niego i nie będzie służył.
Zbuntował się też z powodu zawiści i poczucia niesprawiedliwości że nieskończenie wielki Bóg chce się stać człowiekiem w pewnym okresie dziejów ludzi nie upadłych.
Nie mógł przeżyć takiej zniewagi względem siebie, jako drugi po Bogu.
Bóg wszystko wiedział i jak to się potoczy ale nie planował zła/grzechu ponieważ jest samą dobrocią i nie wie co to jest zło moralne.
Wie co to jest zło fizyczne jako brak dobra.
Plan Boga doczesny względem nas to pragnienie abyśmy wiedli szczęśliwe czyli święte życie.
Plan w optyce wiecznej to usynowienie w Jezusie a potem nawiązanie relacji Oblubieniec-Oblubienica oraz uczynienie nas Bogami poprzez zjednoczenie i uczestnictwo w naturze Boga.
Cierpienie jako skutek grzechu stało się narzędziem zbawienia.
Także zło jest odpokutowywane swymi skutkami.
Kiedy ktoś mnie okradnie to ja moge ofiarować swoje poczucie straty, smutek, żał, gniew ogólnie mówiąc neg. Emocje i ból emocjonalny jako zadośćuczynienie za grzech złodzieja Jezusowi.
Skutki grzechu danej osoby zbawiają go dzięki dobrej woli poszkodowanego przez grzech.
Ludzie krzyżujący Jezusa i ci którzy o to zabiegali, wraz z Szatanem stali sie narzędziami zbawienia korzystając z własnej wolnej woli.
Szatan dzięki wolnej woli doprowadził do zbawienia ludzi i siebie.
Bóg nie zabierając nikomu wolnej woli doprowadził do zbawienia dzięki niej.
Szatan stał się narzędziem zbawienia myśląc że wygrał doprowadzając do śmierci niewinnego, świętego Jezusa.
Po Bożemu wygrał ale według jego zdania przegrał bo doprowadzając do śmierci Jezusa umożliwił mu dokonania zbawienia.
Jezus miał dokonać inkarnacji do ludzi którzy nie upadli a że upadli to oprócz inkarnacji i usynowienia ludzi w Nim , jako sprawiedliwy i łaskawy dokonał dzieła zbawienia.
Poprzez mękę pokazał jak rozpacza nad brzemieniem grzechu które dotyka jego dzieci.
Bóg cierpi i "gniewa" się w człowieku i jego cierpiącej i ułomnej naturze w Adamie z powodu grzeszenia i z powodu bycia poszkodowanym przez grzech Adama i innych ludzi.
Jest tak dlatego że od zawsze uważa się za jedność z ludźmi jako jego dziećmi od zawsze chcianymi, upragnionymi i ukochanymi dla nich samych i swego Syna.
Bóg jako byt nie doznaje braków ponieważ On sam jest istnieniem i nie może go się pozbawić.
Jest nieskończenie mocny i potęrzny lecz jego serce jest samą dobrocią, miłością i jest bezbrone wobec wolnej woli która źle używana prowadzi do zniewolenia i prowadzi do braków natury, miłości i wolności w człowieku co boli Ojca kiedy widzi swoje dzieci pozbawione należnej im czci i chwały dzieci Bożych.
Bóg na krzyżu solidaryzuje się z człowiekiem aby ofiarować mu zrozumienie i zjednoczenie także w cierpieniu , grzechu i jego skutkach cielesnych, psychicznych i duchowych.
Ludzie cały czas mają wolną wole ale dorastają do wolności zdobywając cnoty.

Śr wrz 02, 2009 16:58
zbanowany na stałe

Post Re: Zbawienie,a plan Boży
*Julka* napisał(a):
Skoro Bóg chciał przez krzyż nas wybawić,dlaczego jest powiedziane ,że to ludzie ukrzyżowali samego Boga? stało się to za ich pośrednictwem, ale czy gdyby Bóg nie chciał być ukrzyżowany to by się to zbawienie dokonało inaczej? .

nie dokonałoby się inaczej .
Bóg także przestrzega praw które sam nadał.
Dlatego tak jak w Izraelu było życie za życie ,czyli ktoś kto zabił musiał również ponieść śmierć tak bez okupu z ciała Jezusa nie można by nas odkupić z grzechu.
Adam przez swój grzech sprzedał nas w niewolę (grzechu).Swoje życie (ale także nasze jako jego potomków) sprzedał w niewolę.
A żeby z tej niewoli nas wykupić potrzebny był ktoś tak doskonały jak Adam .
I dlatego to doskonały Syn Boży Jezus mógł nas przez oddanie swojego życia za ludzi nas wykupić .

Cz wrz 03, 2009 7:22

Adam przez swój grzech sprzedał nas w niewolę (grzechu).Swoje życie (ale także nasze jako jego potomków) sprzedał w niewolę.

Adam to postać historyczna? pierwszy człowiek? więc kreacjoniści mieli rację, niech to ;) do tego wstyd mi, że jestem człowiekiem - pochodzę z kazirodczego związku!

Cz wrz 03, 2009 13:49

Sam się kiedyś zastanawiałem, dlaczego Judasz jest najczarniejszą owcą, skoro gdyby nie on, to Pan Jezus nie zginąłby na krzyżu - mam nadzieję, że takie myśli nie są bluźniercze, a co najwyżej nieodpowiednie.

Taka refleksja naszła mnie m.in. z powodu ciekawostki w naszym kościele parafialnym - na polichromii nad prezbiterium przedstawiającej ostatnią wieczerzę Judasz miał także domalowaną aureolę, po remoncie i przemalowaniu kościoła wszystkim apostołom i Jezusowi odmalowano aureole tak, że błyszczą, a Judaszowi tym razem pozostawiono aureolę nienaruszoną - nie odnowiono jej, ale też nie zamalowano - ciekawe ; P

Cz wrz 03, 2009 21:14

Adam to postać historyczna? pierwszy człowiek? więc kreacjoniści mieli rację, niech to ;) do tego wstyd mi, że jestem człowiekiem - pochodzę z kazirodczego związku!

Gdyby tylko chodziło o związek kazirodczy to byłoby jeszcze nie najgorzej. Przeczytaj sobie książkę Don Guido Bortoluzzi „Biblijna Księga Rodzaju” to Twój wstyd, że jesteś człowiekiem wzrośnie jeszcze bardziej :-D Chodzi o to, że wszyscy jesteśmy (genetycznie) potomkami Kaina, czyli takiej hybrydy, pół człowieka pół zwierzęcia. Rzeczywiście, według Biblii Kain bardziej przypominał fizycznie małpoluda niż człowieka. Tylko w ten sposób ten „grzech” mógł przejść na całą ludzkość :)
Dopiero teraz masz powody do wstydu :)

Cz wrz 03, 2009 22:05

Adam to postać symbolizujaca pierwszych ludzi.
De facto to Ewa zerwała owoc a Adam stał i się przyglądał zamiast upomnieć Ewe żeby nie zrywała owocu.
Dlatego Bóg zawołał Adama po zerwaniu owocu i znim wyjaśniał całe zajście.
Bóg Adamowi zlecił uprawe i panowanie w raju.
buscador z tym Kainem to kompletne brednie opisujesz, wcale tak nie było.
ta wypowiedz ma charakter blużnierczy i heretycki odnośnie Kaina.
po za tym Kain i Abel to postacie literackie.

po upadku ludzie nie składali ofiar Bogu a do tego skoro było ich dwóch + Adam i Ewa to skarga i obawa Kaina, że jak go ktoś spotka to go zabije nie miała by sensu.
Skąd Kain wzioł żone po tym jak odszedł od Pana i zamieszkał na wschód od Edenu w kraju Nod ? Z Marsa czy ze Snickersa przyleciała ?
myślcie troche zanim coś napiszecie.

Pt wrz 04, 2009 1:36

Ty też pomyśl, bo Adam i ewa mieli córeczki.

Pt wrz 04, 2009 6:00

De facto to Ewa zerwała owoc a Adam stał i się przyglądał zamiast upomnieć Ewe żeby nie zrywała owocu.

Jak Adam „konsumował” zakazany „owoc” z drzewa życia :-D Ewa miała 2 latka, hmm… nie wydaje mi się aby w tym wieku można było „zgrzeszyć”. Owocem tego grzechu był Kain, to przez niego cała ludzkość do dzisiaj obciążona jest dziedzicznie (skazy genetyczne)

Metanoja napisał(a):
po upadku ludzie nie składali ofiar Bogu a do tego skoro było ich dwóch + Adam i Ewa to skarga i obawa Kaina, że jak go ktoś spotka to go zabije nie miała by sensu.

Chodzi Ci zapewne o znamię Kaina, tym znamieniem była ludzka mowa i to odróżniało go od zwierząt, Kaim umiał mówić chociaż był ludzką hybrydą (pół człowiek pół zwierzę). Rzeczywiście, miał się czego obawiać, przecież z wyglądu bardziej przypominał małpoluda niż człowieka na którego mógł ktoś po prostu zapolować (przeczytaj sobie w Biblii jak wyglądał Kain)

Metanoja napisał(a):
Adam to postać symbolizujaca pierwszych ludzi.
po za tym Kain i Abel to postacie literackie.

Widzę że tylko Tobie wolno dowolnie interpretować Biblię a inni to już piszą brednie :-D
Jedne cytaty traktujesz dosłownie a inne tylko symbolicznie, czyli jak Ci pasuje :)

Pt wrz 04, 2009 12:21

Ty też pomyśl, bo Adam i ewa mieli córeczki.

W końcu pierwsi rodzice żyli jakieś 900 lat to dzieci mogli mieć sporo :)

Pt wrz 04, 2009 15:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona