Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Czy osoba świecka może udzielić błogosławieństwa ??????????? 
Autor Wiadomość

Post Czy osoba świecka może udzielić błogosławieństwa ???????????
mam takie małe pytanie-przeczytałam gdzieś że osoba świecka może udzielić błogosławieństwa. Czy jest to prawda? jeżeli może to czy jest to gdzieś zapisane, abym sie mogła do tego odwołać? chodzi mi tu o taką sytuację, czy ja jako osoba świecka (na dodatek kobieta) na koniec spotkania duszpasterskeigo na którym nie będzie Księdza mogę udzielić błogosławieństwa osobom zebranym, czy nie?
Sprawa może dziwna, ale dla mnie ważna, ponieważ jestem nauczona że po spotkaniu zawsze mamy modlitwe z błogosławieństwem i nie wiem, czy jeżeli jej udzielę to czy nie będzie to błąd.

N lis 15, 2009 11:55

czy ja jako osoba świecka (na dodatek kobieta)

No nie, w takich okoliczność to oczywiście że nie możesz.

N lis 15, 2009 12:05
Cytuj:

Kobieta świecka błogosławi swoje dziecko podczas ceremonii chrztu, błogosławi swojemu dziecku przed sakramentem małżeństwa....zatem świeckość, kobiecość nie jest żadną przeszkodą.
A w określonym przypadku o który pyta ania24 prawidłowej odpowiedzi udzieli kapłan.
Ania - zapytaj kapłana.

N lis 15, 2009 12:27

W przypadku liturgii godzin jest taki przepis np. odnośnie jutrzni

Kod:
Kolejnym elementem Jutrzni są prośby, poświęcające Panu dzień i jego prace. Sposób ich odmawiania może być różny: może je recytować celebrans, mogą być również recytowane na przemian przez chór. Po nich odmawia się Modlitwę Pańską Ojcze nasz, którą można poprzedzić krótkim wprowadzeniem. Po niej następuje bezpośrednio modlitwa końcowa, nie poprzedzana wezwaniem Módlmy się. [b]Jeśli modlitwie przewodniczy kapłan lub diakon, udziela następnie błogosławieństwa (można wybrać również jedną z innych formuł błogosławieństwa). Jeśli wierni mają się rozejść, dodaje się wezwanie Idźcie w pokoju Chrystusa, na które wierni odpowiadają Bogu niech będą dzięki.
W razie nieobecności kapłana lub diakona i w oficjum odmawianym prywatnie Jutrznię kończy się słowami: Niech nas Bóg błogosławi, broni od wszelkiego zła i doprowadzi do życia wiecznego. Amen.[/b]

Więc chyba błogosławieństwo można sobie na takim spotkaniu darować i użyć innej formuły kończącej spotkanie, ale lepiej żeby wypowiedział się tutaj ktoś kompetentny - mi tak się tylko skojarzyło odnośnie Twojego, Aniu, pytania.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N lis 15, 2009 15:46

Błogosławieństwa w czasie nabożeństw udziela kapłan lub diakon. Osoba świecka nie udziela błogosławieństwa w 2 osobie liczby mnogiej na nabożeństwach i spotkaniach religijnych.

Do osób świeckich odnosi się ogólne błogosławieństwo wyrażone w 1 osobie liczby mnogiej, które wspominano wcześniej albo błogosławieństwa takie jak błogosławienie neoprezbitera przez rodziców przed mszą prymicyjną, błogosławienie narzeczonych przez rodziców przed ślubem, błogosławieństwo posiłku przed wieczerzą wigilijną, krzyżyk na czole dziecku przed snem lub na drogę. Także lektorzy i akolici jeżeli są alumnami seminarium duchownego mogą błogosławić pokarmy.

N lis 15, 2009 21:59

Korat napisał(a):
Cytuj:

Kobieta świecka błogosławi swoje dziecko podczas ceremonii chrztu, błogosławi swojemu dziecku przed sakramentem małżeństwa....zatem świeckość, kobiecość nie jest żadną przeszkodą.
A w określonym przypadku o który pyta ania24 prawidłowej odpowiedzi udzieli kapłan.
Ania - zapytaj kapłana.

to był joke. Dziwi mnie to, że są jeszcze ludzie w Polsce, którzy uważają, że z powodu swojej płci nie mają do czegoś prawa.

N lis 15, 2009 23:33

chyba jednak będe musiała na ten temat porozmawiac z Księdzem...mimo to dzięki za wszelkie info:)

Pn lis 16, 2009 11:15

Nie ma o czym rozmawiać z księdzem, człowiek świecki nie ma prawa udzielać innym błogosławieństwa na nabożeństwie, czy spotkaniu. Takie prawo ma diakon albo kapłan.

Pn lis 16, 2009 17:52
zbanowany na stałe

Osoba świecka może udzielać błogosławieństwa jedynie w przypadku gdy jest głową rodziny i to tylko i wyłacznie członkom tejże.
Jeżeli chodzi o wspólnoty religijne to powołany jest do tego kapłan lub diakon.
Aniu
Szczerze mówiąc to po co ci rozstrząsanie tego dylematu? Powinnas wiedzieć, że tam gdzie ludzie sie modlą tam On Jest z nimi, a swoją Obecnością błogosławi wszystkim. Po co ci więc jeszcze coś więcej, po co ci jakiś ludzki znak? Nie wierzysz w Jego Obecność?

Pn lis 16, 2009 21:06

Eu_geniusz- a kto powiedział że nie wierzę ??? po prostu zapytałam, ponieważ po spotkaniu piątkowym, gdybym nie pytając nikogo dała błogosławieństwo dzieciakom na duszpasterstwie, byłoby zamieszanie itp. A tak przynajmniej wiem...zresztą modlitwą mam zamiar zacząć i zakończyć to spotkanie z nimi :) moje kochane dzieciaczki :)

Pn lis 16, 2009 21:30
zbanowany na stałe

To cieszę sie, ze sie rozumiemy :)
Myślę, ze temat można uznać za wyczerpany :)

Pn lis 16, 2009 22:03

Pn lis 16, 2009 22:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]