Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Po co dwa sądy? 
Autor Wiadomość

Post Po co dwa sądy?
Witam!
Temat jak najbardziej poważny,skierowany do teistów i najlepiej "siedzących" w temacie, zastanawia mnie to od kilkunastu tygodni.
Szukałem w katechizmie, ale nie bardzo słowa w nim zawarte mnie przekonały.
Pytanie właściwe:
Po co dwa sądy? Tzn. jeden po śmierci a drugi ten Ostateczny? Czyżby Bóg strącając grzesznika do piekła miał się 'pomylić' na pierwszym z nich? Albo na odwrót? Po co robić coś dwa razy? To tak jakbym napisał tego posta i sprawdził, czy nie zawiera błędów ( a załóżmy ze byłbym doskonały i nie zrobiłbym błędu), po czym napisałbym to samo od nowa, słowo w słowo, kropka w kropkę i wysłałbym ponownie.
Jaki jest tego cel?

Może po to, aby grzesznik się nawrócił? Wiecie, taka ostatnia szansa? Chociaż teraz to podpada pod herezję...

pozdrawiam

Śr lut 04, 2009 18:46

Mam nadzieję, że pomoże. Chciałbym zwrócić uwagę na jedno ze zdań:

"Według wielu teologów sąd w chwili śmierci, zwany sądem szczegółowym, będzie oświeceniem człowieka przez Boga, dzięki czemu wyraźnie zobaczy swoje czyny dokonane za życia. Sąd na końcu ziemskiej historii, kiedy Chrystus zjawi się w chwale, nie będzie powtórzeniem tego sądu."

Śr lut 04, 2009 18:52

Czyli, z tego co zrozumiałem, sąd szczegółowy będzie ukazaniem nam co się stało- dzięki lub przez- nasze postępowanie. Na sądzie ostatecznym natomiast poznamy, ze to Bóg zwyciężył i ilu ludzi nawróciliśmy swoimi uczynkami, czyli de facto co się stało dzięki naszemu życiu.
Po co zatem dwa sądy, skoro pierwszy jest jakby 'podzbiorem' sądu ostatecznego?
Skąd zatem nazwa "sąd ostateczny", skoro nikogo się tam nie będzie sądzić? (bo tak zrozumiałem)

Śr lut 04, 2009 19:01
Ja to rozumiem (moze tez nieco heretycko), jak sad indywidualny, kiedy stajemy oko w oko z Bogiem i widzimy nasze zycie.
Sad Ostateczny, to zbiorowe spotkanie stworzenia z Jezusem przychodzacym w chwale, kiedy zostanie pokonana smierc.
http://www.teologia.pl/m_k/zag08-3.htm

Śr lut 04, 2009 19:03

Sąd na końcu ziemskiej historii, kiedy Chrystus zjawi się w chwale, nie będzie powtórzeniem tego sądu."

A czym?

Śr lut 04, 2009 19:10
zbanowana na stałe

a mnie sie wydaje,ze to dlatego,ze to dlatego,ze jak ktos wczesniej umrze przed sadem ostatecznym to trzeba go gdzies umiescic wiec od razu sie go sadzi :) a nie moze zrobic tak zeby w jednym czasie wszystkich osadzic :P tzn ze jak teraz umrzesz to nie bedziesz sadzony juz na sadzie ostatecznym bo umarles na sadzie ostatecznym beda sadzeni Ci co ich koneic swiata dopadl za zycia... tak to biore ale to jest niedokladne strasznie :p

Śr lut 04, 2009 19:26
Moderator

Jest jeszcze jedna różnica: sąd szczegółowy odbywa się po śmierci, a Sąd Ostateczny odbywa się po zmartwychwstaniu (wskrzeszeniu).
Sąd szczegółowy pokaże jak żyliśmy i ci co są godni nieba tak się "skierują", ale niektórzy trafią do czyśćca. Sąd Ostateczny już nie ma opcji czyśćca, albo niebo, albo piekło.

(J 8, 32b)

Śr lut 04, 2009 20:09

Więc tak... Na sądzie szczegółowym poznamy nasze grzechy, czyli dowiemy się co złego zrobiliśmy. Ale nie poznamy skutków.

Na ostatecznym poznamy skutki grzechów i ich wpływ na wszystko. Myślę, że może to być takie jakby prześledzenie historii świata od samego początku.

Śr lut 04, 2009 20:16
jeszcze żadne zażalenie
na działanie tych sądów nie wpłynęło

Ciebie też właściwie osądzą
nie lekaj się

Cz lut 05, 2009 0:04

Czy Biblia mowi coś o sądzie szczegółówym? O ostatecznym mowi na pewno, to wiem, ale o szczegółowym to wydaje mi się nic nie ma w Biblii. A jesli nie ma, to skąd ten pomysł się narodził?

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz lut 05, 2009 0:40

Pewnie chodzi o to, że trzeba było jakoś umotywować pośmiertny status duszy (niebo, czyściec, piekło) w końcu gdzieś ta dusza musi znaleźć swoje „miejsce” (swój stan), dla tego ten sąd szczegółowy, ale bardziej by pasował – sąd indywidualny, takie indywidualny rozrachunek ze swojego życia. W tym wypadku sędzią, oskarżonym i katem :) jest sama dusza.

Cz lut 05, 2009 11:47

I jeszcze jedno, taki sąd miałby sens jedynie w przypadku reinkarnacji, czyli taki kolejny rozrachunek przed ponownym wcieleniem, a sąd ostateczny oczywiście na końcu świata (cokolwiek miało by to znaczyć). Z tego by wynikało że takich sądów (rozrachunków) indywidualnych jest więcej, a ten ostateczny tylko jeden.

Cz lut 05, 2009 11:57

Post Re: Śmierć a Sąd Ostateczny
Po śmierci następuje sąd szczegółowy. Sąd Ostateczny zaś nastąpi na końcu czasów i obejmie wszystkich, żyjących, jak i zmartwychwstałych. Dla tych, którzy zmartwychwstaną, będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego.

So gru 18, 2010 23:26
meritus napisał(a):
Po śmierci następuje sąd szczegółowy. Sąd Ostateczny zaś nastąpi na końcu czasów i obejmie wszystkich, żyjących, jak i zmartwychwstałych. Dla tych, którzy zmartwychwstaną, będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego.

No nie do końca.
Nasza wiara zakłada istnienie nieba, czyśca i piekła.
Jezus mówiąc o sądzie ostatecznym dzieli wszystkich na dwie grupy, jedni niebo, inni do wiecznego piekła.
Zatem znika czyściec i następuje skrócenie, darowanie, pokuty w czyścu.

N gru 19, 2010 9:45

Cytuj:
Dla tych, którzy zmartwychwstaną, będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego.

Cytuj:
No nie do końca. [...]Zatem znika czyściec i następuje skrócenie, darowanie, pokuty w czyścu.

I to racja, i to racja :)

Czyściec nie jest jakąś "trzecią kategorią" obok nieba i piekła, jest przedsionkiem nieba i ci którzy są w czyśćcu mają już pewność że są zbawieni. Zatem prawdą jest i to, że znika czyściec i to, że dla tych którzy zmartwychwstaną Sąd Ostateczny będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego, czyli, w przypadku czyśćca - zbawienia.

Ja jeszcze sądzę (nie wiem, na ile określa to teologia, ale tak mówi mi zdrowy rozsądek) że Sąd Ostateczny będzie sądem całej ludzkości w sensie oceny całych dziejów, dokonań i błędów ludzkości i że dowiemy się wtedy jakie znaczenie w bożym planie zbawienia miała np. druga wojna światowa.

N gru 19, 2010 9:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona