Wiara i rozum w poszukiwaniu BOGA
Autor |
Wiadomość |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
 Wiara i rozum w poszukiwaniu BOGA
Wiara i rozum (Fides et ratio)
Encyklika ta mówi, że Wiara i rozum nie muszą się wzajemnie zwalczać, lecz powinny się wzajemnie uzupełniać, tak, by rozum nie popadł w pychę, zaś Wiara, by nie przekształciła się w błędny, bezrefleksyjny Fideizm.
Dlatego tym z Was, którzy poszukują zadaję pytania;
Czy pobudzacie rozum, by poszukiwać BOGA? Czy raczej szukacie tylko dyskusyjnych punktów , by można było usprawiedliwić własne postępowanie? Czy za nadrzędną stawiacie sobie Prawdę, a nie pychę?
Czy rozum służy Wam do pogłębienia fundamentów Wiary?
(Wj 19,17; 20,1-17) Mojżesz wyprowadził lud z obozu naprzeciw Boga i ustawił u stóp góry. Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa: Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ
Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy. Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty. Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie. Nie będziesz zabijał. Nie będziesz cudzołożył. Nie będziesz kradł. Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek. Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego.
|
So lip 25, 2009 0:28 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jeśli ktoś nie ma ochoty pisać poważnie i na temat to rada jest stara jak świat: niech nie pisze!
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So lip 25, 2009 21:24 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Szefie ja byłem jak najbardziej poważny. Czy to takie dziwne że można podchodzić do życia "z przymrużeniem oka" i czy to powód do koszenia ? W moim wieku też tak będziesz miał prawdopodobnie. Im więcej lat tym pewne sprawy kiedyś ważne wydają się drobiazgami w porównaniu do całokształtu.
|
So lip 25, 2009 21:32 |
|
|
|
 |
movsd
|
 Re: Wiara i rozum w poszukiwaniu BOGA
frater napisał(a): Czy pobudzacie rozum, by poszukiwać BOGA? Nie uznaję innego poznania Boga niż rozumowe. Niestety (czy stety) logiczne rozumowanie zrobiło ze mnie ateistę. frater napisał(a): Czy raczej szukacie tylko dyskusyjnych punktów , by można było usprawiedliwić własne postępowanie? By usprawiedliwić własne postępowanie? Nie. Raczej by obalić hipotezę Boga - metoda stara jak świat. frater napisał(a): Czy za nadrzędną stawiacie sobie Prawdę, a nie pychę? Bezdyskusyjnie. frater napisał(a): Czy rozum służy Wam do pogłębienia fundamentów Wiary?
Przeciwnie - rozum mnie przekonuje, że wiara jest jedynie ułudą.
A co do tekstu na niebiesko - nie sądzę by tak mógł mówić dobry i sprawiedliwy Bóg, ponieważ m.in. występuje w tekście odpowiedzialność zbiorowa - a jest ona praktyką ohydną.
|
So lip 25, 2009 21:39 |
|
 |
Sylwia A.
|
movsd napisał(a): jest ona praktyką ohydną.
Jeśli Panu Bogu się podoba, to jest ona praktyką przecudną.
|
So lip 25, 2009 21:57 |
|
|
|
 |
WIST
|
CzłowiekBezOczu
Na pocieszenie, nad Twoim zastanawiałem się najdłużej, bo było najmniej do wyrzucenia z wszystkich 
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So lip 25, 2009 22:00 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Zacznijmy zatem od konstrukcji świata.
Na początek zastanówmy się gdzie jest antymateria
i czy większa liczba fotonów w stosunku do liczby cząstek jest jakąś na to odpowiedzią, czy raczej trzeba by było poszukiwać jej w innych wymiarach.
Wg M- teorii wszechświat ma kształt dwóch dziesięcio wymiarowych membran , które łączy odcinek z osobliwymi końcami o nazwie orbifold. Można to interpretować jako dwa 10 - wymiarowe wszechświaty oddziaływające między sobą za pomocą grawitacji, z których jeden to nasz wszechświat, a drugi składa się z ciemnej materii.
M-teoria zakłada dualność światów wzajemnie się uzupełniających.
Zapraszam do poważnej dyskusji.
|
So lip 25, 2009 22:13 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
To masz Szefie piwo u mnie za to zastanawianie. Nawet było by interesujące jakby tak siąść i porównać stosunek do życia. Jakbyś był kiedyś w okolicach Krakowa to zapraszam.
|
So lip 25, 2009 22:16 |
|
 |
ekimmu
|
Cóż za surowe moderatorstwo, widać trzeba być śmiertelnie poważnym. Nie ma obrażania, wyklinania, brzydkich słów, jest na temat, jedyne co jest to dystans, którego niektórym brak, moderatorom najwyraźniej również.
|
So lip 25, 2009 22:18 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
movsd napisał(a): A co do tekstu na niebiesko - nie sądzę by tak mógł mówić dobry i sprawiedliwy Bóg, ponieważ m.in. występuje w tekście odpowiedzialność zbiorowa - a jest ona praktyką ohydną.
Bracie, odpowiedzialność zbiorowa istnieje i całe szczęście, gdyż to PAN JEZUS odkupił za nas grzech pierworodny, i jeżeli będziemy wypełniali BOŻE Przykazania mamy zapewnione życie w Niebie.
|
So lip 25, 2009 22:23 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
A ja ich rozumiem. Jest Onet i tam se można używać do woli. Nic dziwnego że ekipa jest odpowiedzialna i dba o swoje podwórko. Ich dom i ich zasady. Nie widzę w tym nic dziwnego. Mnie też rżną czasem ale to ich prawo.
|
So lip 25, 2009 22:25 |
|
 |
greg(R)
|
@frater
Encyklika ta mówi, że Wiara i rozum nie muszą się wzajemnie zwalczać, lecz powinny się wzajemnie uzupełniać,
To, że jakaś encyklika tak mówi nie znaczy, że w istocie tak jest. Pierwszy z brzegu przykład to grzech pierworodny. Nawet biorą pod uwagę, obecne, alegoryczne jego tłumaczenie to i tak wychodzi figa z makiem bo przed grzechem człowiek rzekomo był nieśmiertelny – co kłóci z z nauką.
Wiara, by nie przekształciła się w błędny, bezrefleksyjny Fideizm.
Ludzie w większości są bezrefleksyjni. Dotyczy to zarówno wierzących jak i ateistów.
Czy pobudzacie rozum, by poszukiwać BOGA?
Kiedyś, bardzo dawno temu, pewnie i szukałem. Ale doszedłem do wniosku, że nie istnieje. Zaś moje ostatnie poszukiwania na gruncie historycznym tylko potwierdziły wcześniejsze wnioski.
Czy raczej szukacie tylko dyskusyjnych punktów , by można było usprawiedliwić własne postępowanie?
A co ma do tego postępowanie? O ile rozumiem chodzi o wiarę lub jej brak. Wiara nie jest wyznacznikiem moralności a ateizm jej braku.
Czy za nadrzędną stawiacie sobie Prawdę, a nie pychę?
Prawdę. Dlatego jestem ateistą.
Czy rozum służy Wam do pogłębienia fundamentów Wiary?
Rozum służy mi do odbioru rzeczywistości, przetwarzania treści odbioru i podejmowania decyzji. Z tym wiąże się między innymi oddzielanie prawdy od fałszu.
Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa: Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
Akurat w Egipcie nie byłem nawet na wycieczce, nie mówiąc o niewoli.  Nie widzę więc najmniejszego powodu, dla którego Jahwe miałbym być moim Bogiem.
Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa jako świadek.
Za to kłamać z innych powodów wolno (Rdz 20). W skrócie o co chodzi: Abraham okłamał Abimeleka co do faktu swojego małżeństwa z Sarą. Mówili, że są rodzeństwem. Wobec powyższego Abimelek, król Geraru, wziął Sarę za żonę. Co zrobił Jahwe? Może skarcił Abrahama za kłamstwo? Nie... Co prawda wykazał wyrozumiałość wobec Abimeleka z uwagi na brak wiedzy co do faktu, iż Sara była żoną Abrahama, jednak zagroził mu śmiercią jeśli nie odda żony Abrahamowi. Czy Jawe ukarał kłamcę, upomniał choćby? Nie.
-----------------------
@WIST
Jeśli ktoś nie ma ochoty pisać poważnie i na temat to rada jest stara jak świat: niech nie pisze!
Co do powagi wątku smokaeustachego nie masz wątpliwości? Człowiek przez 6 stron pisze brednie a cały wątek radośnie sobie wisi dalej.  Na razie zgłosiłem to do moderacji. Poczekam na reakcję. Jak na moje oko to został naruszony § II, pkt 4, podpkt 5. Wobec powyższego każdy moderator może podjąć działania zgodne z § III, pkt 9. Niech sobie smok krytykuje ateizm. Tylko niech nie robi tego tak głupio prowokując niepotrzebnie do równie głupiego flame. Jednak moderacja nie interweniuje od dłuższego czasu. Dlaczego?
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
So lip 25, 2009 23:36 |
|
 |
movsd
|
Sylwia A. napisał(a): movsd napisał(a): jest ona praktyką ohydną. Jeśli Panu Bogu się podoba, to jest ona praktyką przecudną. Nie, nie jest. To raczej argument, że te zdania były wymyślone i napisane przez ludzi. frater napisał(a): Bracie, odpowiedzialność zbiorowa istnieje i całe szczęście, gdyż to PAN JEZUS odkupił za nas grzech pierworodny, i jeżeli będziemy wypełniali BOŻE Przykazania mamy zapewnione życie w Niebie. Oczywiście jeśli ktoś wierzy, że Jezus naprawdę był Bogiem - ja nie widzę żadnych przesłanek przemawiających za takim poglądem. Poza tym to co zrobił Jezus NIE MA NIC WSPÓLNEGO z odpowiedzialnością zbiorową, bo jest to jeden człowiek który poświęca się dla ludzkości - a nie np cała ludzkość ukarana za przewinienia jednego człowieka (vide Adam i Ewa). frater napisał(a): zastanówmy się gdzie jest antymateria
Na początku ilość materii i antymaterii była jednakowa, jednak wskutek kwantowych fluktuacji pojawiła przewaga cząstek materii i tak na 30.000.000 cząstek antymaterii przypadało 30.000.001 cząstek materii. Materia i antymateria anihilowała i została ta drobna część która my znamy jako "normalna" materia. Polecam "Ewolucja Wszechświata", Fred Adams, Greg Laughlin.
Co do M-teorii i innych teorii z których wynika konieczność istnienia wyższych wymiarów to przypominam, że nie są to wymiary transcendentalne. Wyciąganie wniosków w stylu "w tym wyższym wymiarze żyją Bogowie i Aniołowie" jest śmieszne.
|
N lip 26, 2009 10:28 |
|
 |
Sylwia A.
|
movsd napisał(a): Sylwia A. napisał(a): movsd napisał(a): jest ona praktyką ohydną. Jeśli Panu Bogu się podoba, to jest ona praktyką przecudną. Nie, nie jest. Jak to nie jest? Marek, teolog od oczywistości, twierdzi z namaszczeniem, że to wynika z samej definicji, Więc tak musi być - i basta! movsd napisał(a): Co do M-teorii i innych teorii z których wynika konieczność
Z żanych takich teorii żadna konieczność nie "wynika". Są to modele, ludzkie pomysły, które same wymagają koniecznie potwierdzenia obserwacyjnego.
|
N lip 26, 2009 12:33 |
|
 |
movsd
|
Sylwia A. napisał(a): movsd napisał(a): Co do M-teorii i innych teorii z których wynika konieczność Z żanych takich teorii żadna konieczność nie "wynika". Są to modele, ludzkie pomysły, które same wymagają koniecznie potwierdzenia obserwacyjnego.
To się nazywa "quote mining". Nie możesz cytować połowy mojego zdania by stwierdzić że jest nieprawdziwe. Z teorii coś może wynikać (mówiąc w skrócie), co nie znaczy że tak jest w rzeczywistości - teoria coś zakłada, coś wynika z obliczeń... w tym rozumieniu z teorii suerstrun wynika konieczność istnienia wyższych wymiarów.
|
N lip 26, 2009 13:00 |
|
|
|