Autor |
Wiadomość |
heni
|
 Raport z piekła
Po 9 latach badań komisji kościelno-państwowej pod przewodnictwem sędziego sądu najwyższego Seana Ryana opublikowano wstrząsający raport na temat zakonów, szkół zakonnych, domów opieki oraz innych instytucji kościelnych prowadzonych przez księży oraz braci i siostry zakonne.
Chcę nadmienić, że odbywało się to na masową skalę. W latach 80. Irlandia była najbardziej katolickim państwem, na niedzielną mszę chodziło ponad 95%, a obecnie mniej niż 1/3 i to sporadycznie.
W 2007 roku zmarło 160 księży, a tylko 9 zostało wyświęconych, miejsce po 228 zmarłych siostrach zakonnych zajęły dwie nowe. Czy ta tendencja spadkowa możliwa jest do odwrócenia?, po tym raporcie jest to mało prawdopodobne. Chylę czoło i składam hołd ofiarom tych zbrodni, a dla oprawców i zwyrodnialców nie ma przebaczenia.
Raport z piekła-video
http://www.tvn24.pl/28377,1601410,1,1,r ... omosc.html
Kościół z piekła rodem-tekst
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title, ... prasa.html
_________________ "Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią. " //Robert Pirsig
|
N lis 15, 2009 14:33 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
bez komentarza  wobec ofiar i ogromu ich krzywdy można tylko zamilknąć, żadne słowo niczego tu nie załatwi.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N lis 15, 2009 15:39 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Ciekawi mnie dlaczego winowajców zamiast karać jedynie przenoszono w inne miejsca.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N lis 15, 2009 16:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A tutaj juz o tym nie bylo?
viewtopic.php?t=21455
|
N lis 15, 2009 16:59 |
|
 |
heni
|
dobry_dziekan napisał(a): Ciekawi mnie dlaczego winowajców zamiast karać jedynie przenoszono w inne miejsca.
Zgadza się, wielu z nich jeszcze na pewno żyje, resztę życia powinni spędzić w więzieniu. Wszystkie ośrodki tego typu powinny mieć ścisłą kontrolę świecką.
_________________ "Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią. " //Robert Pirsig
|
N lis 15, 2009 16:59 |
|
|
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
I jeszcze to http://wiadomosci.onet.pl/2078333,11,senyszyn_chce_usunac_krzyze_-_zyjemy_w_panstwie_klerykalnym,item.html Gdzie jakiś portal informacyjny otworzyć to walą w kościół. Jakiś zmasowany atak lewaków mocnych unią europejską czy co ?
|
N lis 15, 2009 19:53 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Że też dziadostwa nie powywieszali po zmianie ustroju w myśl popularnego wtedy hasła "A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści". Zamiast tego były dogaduszki ,rozgawory i znów ta plaga się ujawnia. Jak hydra. Jeden łeb utniesz dwa wyrosną. A ten ich zasrany wymarzony ustrój to dla człowieka tylko ucisk i nic do gęby włożyć a buty raz na pięć lat od państwa dostać.
|
N lis 15, 2009 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale tam nigdy nie chodzilo o czlowieka, a im bylo dobrze...
Zaraz nas wyrzuca za offtop
|
N lis 15, 2009 20:10 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Wracając do tematu. W każdym (mówię to z całą odpowiedzialnością) ośrodku dla dzieci bez domu się przypalają papierosami starsi terroryzują młodszych gwałcą ich i inne patologie. Bo to są patologiczne ośrodki niezależnie od tego czy je firmuje państwo czy kościół. Tym razem wzięli się za kościół bo im pasowało do ideologii, zgeneralizowali i wrzucili jako news z komisji Ryana. Jakby państwowe odwiedzili wyszło by to samo ale to już nie po linii by było. I tak się robi czarny PR moje dzieci. Ogólnie te wszystkie państwowe czy kościelne zbieraniny dzieciaków powinno się dawno zlikwidować na rzecz rodzin zastępczych i tyle. Dla dobra dzieci.
|
N lis 15, 2009 20:50 |
|
 |
Seweryn
|
Kolejny przykład do czego zdolni są ludzie żyjących daleko od Boga.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 15, 2009 20:55 |
|
 |
Acro
|
Seweryn napisał(a): Kolejny przykład do czego zdolni są ludzie żyjących daleko od Boga.
Jeśli księża i zakonnice żyją daleko od Boga, to kto blisko?...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N lis 15, 2009 21:03 |
|
 |
Seweryn
|
Acro napisał(a): Seweryn napisał(a): Kolejny przykład do czego zdolni są ludzie żyjących daleko od Boga. Jeśli księża i zakonnice żyją daleko od Boga, to kto blisko?...
Ten kto wypełnia słowo Boże. Ten kto go nie wypełnia żyje daleko, choćby mieszkał w kościele.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 15, 2009 21:05 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Zignorujcie go. To typ prowokanta. Nie da sobie nic wytłumaczyć, a zacznie tylko sypać nietrafionymi porównaniami, przez co zrobi się kolejny offtop.[/i]
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N lis 15, 2009 21:06 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Zignorujcie go. To typ prowokanta. Nie da sobie nic wytłumaczyć, a zacznie tylko sypać nietrafionymi porównaniami, przez co zrobi się kolejny offtop.[/i]
Zignorujcie ludzi którzy opowiadają się za słowem czyli miłosierdziem, bo to prowokanci. Najlepsi są ludzie żyjący daleko od Boga którzy są sprawcami zła opisanego w temacie.
|
N lis 15, 2009 21:11 |
|
 |
WIST
|
Seweryn ma tutaj dużo racji, gdyż trudno mówić o ludziach którzy katują innych jako o szczerych ludziach wiary. Generalnie linku do samego raportu nie dano, a jedynie jego interpretacje i opisy. Więc zakładając jedynie że tak jak to opisano faktycznie było, to są rzeczy po prostu smutne i słowa tu nic nie wyrażą. Albo te osoby duchowne święcie wierzyły że takie postępowanie jest ok, albo zatraciły się i de facto ich wiara była formalna nie realna. Wierzący, podobnie jak dobry może być ten człowiek który jest wierzący bądz dobry. Jeśli widzimy że ktoś źle czyni, to nie nazwiemy go czyniącym dobrze i z wiarą jest identycznie, bez dobra, miłości, nie ma mowy o wierze, jest tylko jakiaś kaleka filozofia kłamstwa.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N lis 15, 2009 21:25 |
|
|
|